• Nem Talált Eredményt

„Tisztelt Szerkesztő Ur!

A küldött lapokat és autobiografiát köszönettel vettem. Íme én is küldöm az igért Czéh-szabályo-kat, melyek érdekesebbek mint gondoltam, mert ez a legrégibb magyar komáromi okirat; azért híven másoltam, bevezetéssel láttam el és a latin szöveg helyett magyarázatokat írtam hozzá;

tessék azt betűhíven közölni s talán a napihírek közt fölhívni reá a közönség figyelmét […].

Décsi I. urnak

a „Komárom Megyei Közlöny” szerk. Komárom”

Ms 797 / 80

DÉCSI I-nek írt levél Budapest, 1887.

[egyéb levél]

Ms 797 / 81

DEMJÉN LAJOS-nak írt levél Budapest, 1875. szept. 11.

„Különösen tisztelt Uram!

Igen köszönöm előlegesen is a fölajánlott könyveket, miután gyűjteményemben csak a

„Manifestumok” német példánya van meg, azért a magyar és tót szöveg igen is beválik; egyúttal becses közbenjárását az 1848/9-diki nyomtatványokat illetőleg, továbbra is szivesen kérem, ha lenne ott Nyitrán ily elszórt apróbb nyomtatvány, legnagyobb örömmel fogadnám; eddig Feren-czy Jenő barátom volt szives pár hirlapszámot és proclamatiót küldeni; talán akad ott még több is. Viszontszolgálatomat felajánlva, honfiui tisztelettel maradtam

kész szolgája

Tek. Szinnyei József

Demjén Lajos urnak

Könyvkereskedésében Nyitrán”

Ms 797 / 82

DEMJÉN LAJOS-nak írt levél Budapest, 1875. nov. 27.

„Szives küldeményét nagy köszönettel vetem s azon alkalommal a Honban jelentettem is; azóta […] az egyetemi könyvtár 200 ezer kötetből álló készletét átszállítottuk az új épületbe és a Repertorium II.-dik kötetét nyomattam. (Ismerik-e ezen munkát Nyitrán?) […]”

Ms 797 / 83

DEMJÉN LÁSZLÓ-nak írt levél Budapest, 1882. decz. 10. (2713/338.)

„Tisztelt Uram!

Örömmel olvastam az Ön gazdag katalogusát […]. Könyvtárunk számára sokat is rendeltünk, de saját gyűjteményembe is akarnék néhány művet megszerezni u. m.

. . .

Kérem a föntebbieket és katalogusainak egy teljes példányát, ha a régiekből van, ezekből is kér-nék, mert ezeket is gyűjtöm […]. Végre kérem figyelmét kiterjeszteni a szomorújelentésekre (parteczédulák) és szinlapokra, szini emlékkönyvecskékre és szini versekre, ha ezekből lesz egy

csomó küldje el azonnal és a mérsékelt árát megküldöm […]. Vannak-e komáromi naptárai 1833-ig és 1836? Ha lesz küldje […].

Tek. Demjén László urnak könyvárus Kolozsvár”

Ms 797 / 84

DEMJÉN LÁSZLÓ-nak írt levél Budapest, 1888. jul. 8.

[megrendelő lista küldése (pl: Színházi zsebkönyv 1860. 1861. 1865/66.)]

Ms 797 / 85

DEMJÉN LÁSZLÓ-nak írt levél Budapest, 1888. jul. 12.

[hírlapok megrendelése a Nemzeti Múzeum számára]

Ms 797 / 86

DEMKÓ KÁLMÁN-nak írt levél Budapest, 1882. ápr. 20. (2466/91.)

„Kedves tanár ur!

A kellemes eperjesi és bártfai kirándulásunk alkalmával volt szerencsém habár rövid időre becses társaságában pár napot tölteni. Ezen közös tudományos czélból történt találkozásunk és ismeret-ségünk felbátorít engemet egy alázatos kérésre, mely elég furcsának tetszik ugyan, de a czélt te-kintve fontos és hasznos törekvés. Én ugyanis mult deczember óta a gyászjelentések (parteczédulák) gyűjtésével foglalkozom még pedig oly erélylyel, hogy eddig 268 gyűjtőm lévén tárczakönyvembe jegyezve, ezektől 10 ezer darabnál többet kaptam, teljes reményem van, hogy az év végéig 20 ezeret összehozok. Miután a Szepességben nincsenek ismerőseim, Önt vagyok bá-tor bizalommal felkérni a gyűjtésre, olyformán, hogy ismerősei körében, a nyomdákban (a félre-tettekből is) a mit lehet gyűjtsön össze számomra minden válogatás nélkül […]. Remélem nem veti meg kérésemet és erélyességében, szivességében bízva várom becses válaszát, illetve küldeményét […].

U. i.: Kudora ur is tiszteletét küldi!

Tek. Demkó Kálmán reáliskolai tanár urnak Lőcsén”

Ms 797 / 87

DENGI JÁNOS-nak írt levél

Budapest, 1887. ápr. 18. (3835/41.)

„Kedves Uram Öcsém!

Szives soraira gyorsan válaszolok kivételesen, miután naponként két három levelet kapok, mind-egyikben fél- vagy egész napi munkát és utánjárást igénylő comissiókkal; aztán ezek közt olya-noktól is van levél, kik gyászjelentésekkel és írók életrajzával kedveskedtek, tehát joggal gyors viszontszolgálatot igényelhetnek, mégis 30-40 levél-hátralékom van. Kéréseire következőleg vála-szolhatok: Repertoriumom az A. és B. nevű írókra van együtt, többi később következik sorban […].

Tek. Dr. Dengi János urnak főgymnasiumi tanár Lugos”

Ms 797 / 88

DENGI JÁNOS-nak írt levél

[válaszlevél]

Ms 797 / 89 a

DENGI JÁNOS-nak írt levél

[köszönőlevél]

Ms 797 / 89 b

DENGI JÁNOS-nak írt levél

Budapest, 1890. szept. 16. (4473/272.)

„[…] a 4-ik füzet, mely Bartháig terjed holnap jelenik meg […].”

[a „Magyar írók élete és munkái” című életrajzi bibliográfiához kér adatokat]

Ms 797 / 90

DENGI JÁNOS-nak írt levél Budapest, 1890. szept. 25.

[a „Magyar írók élete és munkái” című életrajzi bibliográfiához kér adatokat]

Ms 797 / 91

DENKLER, ALBERT-nek írt levél Budapest, 1889. jul. 8.

[német nyelvű levél]

Ms 797 / 92

DERCSÉNYI LÁSZLÓ-nak írt levél Budapest, 1882. nov. 29. (2700/325.)

„Lehoczky Tivadar ur szivességéből értesültem, hogy Tekintetességed birtokában egy csomó gyászjelentés létezik. Legnagyobb örömmel ragadom meg az alkalmat és azon alázatos kérelem-mel vagyok bátor jelen soraimat intézni, sziveskednék azokkal 20 ezerből álló szomorújelentés gyűjteményemet gazdagítani. Itt a központban mint könyvtárnok ezzel valamint a szinlap- és szini nyomtatvány gyűjteményemmel már is soknak adtam örvendetes felvilágosítást, ez sarkalt mindig a gyűjtésre, tapasztalván azt, hogy míg csekély gyűjtemény czél nélküli teher, de nagy gyűjtemény becsessé válhatik.

Segítse elő kérem kegyes ajándékával törekvéseimet, legyen meggyőződve, hogy míg jó tettet mű-vel a közjót is elősegítti […].

Dercsényi László urnak

kir. törvényszéki bíró Beregszászon”

Ms 797 / 93

DERCSÉNYI LÁSZLÓ-nak írt levél Budapest, 1882. decz. 7. (2709/334.)

„Becses küldeménye valóban nagy örömöt szerzett nekem, annál is inkább, mert azon tájról eddig nem volt gyűjtőm, az az nem kaptam onnan gyászjelentéseket, így a küldött 270 példány nagy része belválik, a duplumokért pedig a gyűjtőktől ismét más hiányzókat kapok. […] nem csak ne-kem szerez t. Uraságod ez által örömöt, hanem közművelődéseünket is elősegíti.

Miután sikerült egy év alatt 20 ezer gyászjelentést és 8000 szinlapot összegyűjtenem, reménylem, hogy 387 gyűjtőm, kiknek igéretét birom, segítségével öt év alatt amazt százezerre, a szini nyom-tatványokat legalább 50 ezerre szaporítom.”

Ms 797 / 94

DÉVAY JÓZSEF-nek írt levél Budapest, 1889. máj. 29. (4137/49.)

„Tisztelt Uram!

Kérését protectió-nyújtásért, már azért se teljesíthetem, mert magam is szivesen reá szorulnék, de a nevezett urakat csak úgy ismerem, mint Ön; aztán meg nem a „tudományának megfelelő állásért”, hanem „bizonyos meghatározott állásért” szokás folyamodni.

Magam is közel 25 évig nem a tudományomnak megfelelő állásban éltem és annak megfelelni igyekeztem, talán még most is boldogabb volnék ottan, mit itt ezen hányt vetett állapotban, mi-dőn ugy sem érhetem el soha a mit akarok. Azért én csak béketűrést és helyzetével való megelé-gedést ajánlom; az idő és a véletlen mindent meggyógyít.

Tiszteli

Tek. Szinnyei

Dévay József urnak

Budapest”

Ms 797 / 95

DERZSY KÁROLY-nak írt levél Budapest, 1890.

[a „Magyar írók élete és munkái” című életrajzi bibliográfiához kér adatokat]

Ms 797 / 96

DICSŐFFY JÓZSEF-nek írt levél Budapest, 1877. márcz. 25. (2030/16.)

„[…] végleg ellévén döntve az ügy, tudathatom Önnel, hogy az igazgatói tisztség egyelőre nem töltetik be s így üresedésre sincs kilátás nálunk, azonban minden eshetőségnél figyelemben tar-tom az Ön kívánságát, mert könyvtárunk csak nyerne oly munkás és szakképzett egyénnel mint t. colléga ur.

Jelenleg az 1848–49-diki lapok bibliographiai összeállításával foglalkozom és ezen dolgozatom a husvéti ünnepek után sajtó alá kerül, igen szépen kérem ha ez ügyben is […] segítségemre lenne, ugyanis a „Debreczen-Nagyváradi Értesítő” 1848 és 49. évfolyamai egész Budapesten nincsen meg, pedig nagy szükségem lenne ezen lap könyvészeti leírására u. m. hány száma jelent meg a nevezett két évben, minden év első és utolsó száma a dátummal együtt, ha pár hétig vagy hónapig szünetelt azt is kérném kijelölni, úgy szinte a szerkesztő- és nyomda nevét, alakját és előfizetési árát.

Dicsőffy József alkönyvtárnok urnak Debreczenben”

Ms 797 / 97

DISKAY KÁLMÁN-nak írt levél Budapest, 1882. nov. 28. (2699/324.)

„Tisztelt Szerkesztő Ur!

Bocsásson meg, hogy mint ismeretlen egy különös kéréssel terhelem. Én ugyan is egy év óta gyűj-töm a gyászjelentéseket, mely gyűjteményem eddig 20 ezer egyes példányra (a 10 ezer duplumot nem számítva) szaporodott; miután ezek becsét mindinkább tapasztalom, azért szándékom gyűj-teményemet lehetőleg kiterjeszteni, működésemet 384 gyűjtő jó emberem segítti elő az ország minden részében. Körmend és vidékén nem lévén ismerősöm, Önhöz fordulok mint az irodalmi téren működő collegámhoz, sziveskedjék környezetében, talán becses lapjában is ezen gyűjtést előmozdítani, különösen a nyomdában és egyes családoknál, a mit lehet összeszedni […].

Tek. Diskay Kálmán urnak a „Körmend Híradó” szerk.

Körmend”

Ms 797 / 98

DOBAY JÁNOS-nak írt levél

Budapest, 1882. szept. 10. (2606/231.)

„Tekintetes Kiadó ur!

Irodalmi czélból nagy szükségem volna a Békés f. évi 32-dik számára (melyben Dr. Márki Sándor czikke van) igen szépen kérem sziveskedjék ezt nekem elküldeni; egyúttal más szivességre is ké-rem, […]. Tudományos czélból, de különösen hazánk culturalis történetének megírására szolgáló kutfőül már évek óta gyűjtöttem az apróbb nyomtatványokat, legujabban pedig a szinlapk és parteczédulák gyűjtésére adtam magamat, még pedig oly szerencsével, hogy eddig a gyászjelen-tésekből 16 ezeret a szinlapokból 6000-et szedtem össze; de gyűjteményem csak úgy válik becsessé, ha az minél nagyobb és az ország minden vidékét képviseli; fájdalom B. Gyuláról és környékéről igen keveset kaptam; ha Ön t. kiadó ur nyomdájában vagy ismerősei körében könnyű szerrel ilyes-mit összeszedhetne, annak végtelenül megörülnék, hálás lekötelezettje maradnék.

Tisztelője

Tek. Szinnyei József

Dobay János urnak az egyetemi könyvtár

a „Békés” kiadójának Békés-Gyulán első őre”

Ms 797 / 99

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1872. Jan. 11.

[német nyelvű levél]

Ms 797 / 100

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1872. Jan. 28.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

[folyóiratok listája: 1288-1337. (Ungarn, Kroatien, Rumänien, Deutschland, Amerika, Australien)]

Ms 797 / 101

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1872. März. 2.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

[folyóiratok listája: 1338-1384. (Amerika)]

Ms 797 / 102

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1872. März. 10.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

Ms 797 / 103

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1872. Apr. 3.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

[folyóiratok listája: 1385-1437. (Ungarn, Siebenbürgen)]

Ms 797 / 104

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1872. Mai. 8.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

[folyóiratok listája: 1438-1487. (Ungarn, Siebenbürgen, Slowenien, Kroatien)]

Ms 797 / 105

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1872. Juni. 11.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

Ms 797 / 106

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1872. Juli. 6.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

[folyóiratok listája: 1488-1550. (Oesterreich)]

Ms 797 / 107

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1872. Juli. 25.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

[folyóiratok listája: 1551-1600. (Oesterreich, Amerika Vereinigten Staaten)]

Ms 797 / 108

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1872. Aug. 14.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

[folyóiratok listája: 1601-1650. (Amerika Vereinigten Staaten)]

Ms 797 / 109

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1872. Okt. 21.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

[folyóiratok listája: 1651-1700. (Deutschland, Niederlande, Dänemark, Schweden, Ame-rika Vereinigten Staaten, Kanada)]

Ms 797 / 110

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1872. Dez. 14.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

[folyóiratok listája: 1701-1750. (Donaufürstentümer, Serbien, Russland, Türkei, Italien, Amerika Vereinigten Staaten)]

Ms 797 / 111

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1873. März. 3.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

Ms 797 / 112

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1873. März. 18.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

[folyóiratok listája: 1751-1850. (Amerika Vereinigten Staaten, Frankreich, Belgien)]

Ms 797 / 113

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1873. Aug. 14.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

[folyóiratok listája: 1851-1900. (Großbritannien, Spanien, Afrika, Asien, China, Singapur, Australien, Melbourne, Sydney, Amerika)]

Ms 797 / 114

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1873. Nov. 4.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

[folyóiratok listája: 1901-1950 + 1951-2000. (Ungarn, Siebenbürgen, Amerika Vereinigten Staaten)]

Ms 797 / 115

DOBELBAUER, R. A., br.-nak írt levél Budapest, 1874. Apr. 20.

[német nyelvű levél, id. Sz. írása]

Ms 797 / 116

DOBOCSÁNYI GYULÁ-nak írt levél Budapest, 1882. jan. 17. (2385/10.)

„[…] Fogadja legszivesebb köszönetemet az igen kedves gyűjteményért, különösen érdekes a régi sugókönyv és képcsoport […]. Vedress urhoz irtam szinészeti dolgai végett, vételt vagy cserét ajánlottam, sajnálom hogy levelemre nem is válaszolt, mert a székesfehérvári lapban érdekkel olvastam czikkét és szerettem volna vele közelebbi ismeretségbe jutni; adja át neki tiszteletemet!

Tek. Dobocsányi Gyula szinművész urnak

Székesfehérvárott”

Ms 797 / 117

DOBOCSÁNYI GYULÁ-nak írt levél Budapest, 1882. ápr. 29. (2476/101.)

„[…] gyűjtési buzgalmát igen szépen köszönöm; valóban nagy szolgálatot tesz Ön ez által saját magának és azon társulatoknak melyeknél működik ha így összegyűjtve a színlapokat, nekem és utódomnak alkalmat nyújt töténetük bővebb megírására.

Gyűjtsön össze kedves barátom a mit lehet […].

Tek. Dobocsányi Gyula szinművész urnak

Nagy-Károlyban”

Ms 797 / 118

DOBOCZKY LAJOS-nak írt levél Budapest, 1891. nov. 7.

[a „Magyar írók élete és munkái” című életrajzi bibliográfiához kér adatokat]

„Czikkeiből jó lesz 10-15-öt kiválasztani, melyekre legtöbb súlyt fektet, azokat czimük szerint is fölemlíttem.

Doboczky Lajos urnak tanár Privigye”

Ms 797 / 119-120

DOBY ANTAL-nak írt levél Budapest, 1886. jul. 8.

[válaszlevél]

Ms 797 / 121

DOBY ANTAL-nak írt levél

Budapest, 1888. jun. 4. (4007/120.)

„A kért Nemzetségi Zsebkönyvet, melyet csak egy példányban birok, és már is tele raktam jegy-zetekkel, egy napig se nélkülözhetem; […] tessék az Egyet. Könyvtár Igazgatóságához fordulni […].

Doby Antal m. kir. sóhivatali ellenőr Bártfán”

Ms 797 / 122

DOCHNAL br.-nak írt levél Budapest, 1874. Juli. 18.

[német nyelven írt levél, id. Sz. kézírása]

„Buchbinder-Meister in Ofen”

Ms 797 / 123

DOMANICZKY ISTVÁN-nak írt levél Budapest, 1886. nov. 13. (3758/129.)

„Komárom 1848–49-ben” czimű munkám függelékeül szükségem lenne nehány rövid életrajzra t.

i. azon férfiakról kik ott szerepeltek és később a m. kir. honvédséghez nevezték ki. Ilyenek:

. . .

Igen lekötelezne Ön, ha csak néhány sor fölvilágosítást is nyújtana a fönnt nevezett egyének szü-letési, esetleg halálozási év- és napjaikról; a munkát 4-5 nap múlva adom sajtó alá.

Megkülönböztetett tisztelettel kész szolgája

Nagys. Szinnyei József

Domaniczky István őrnagy az Egyetemi könyvtár

urnak első őre

a honvédelmi miniszteriumban Budapest”

Ms 797 / 124

DOMANICZKY ISTVÁN-nak írt levél Budapest, 1890.

[a „Magyar írók élete és munkái” című életrajzi bibliográfiához kér adatokat]

Ms 797 / 125

DÖMÖTÖR LÁSZLÓ-nak írt levél Budapest, 1887. nov. 21.

„Tévedésen alapszik azon hiedelem, mintha én a birtokomban levő Tört. Társulat kiadványait az Egyesületnek vagy bárkinek átengedni hajlandó lennék.

Tek.

Dömötör László urnak a „Kölcsey-Egyesület”

titkárának Arad”

Ms 797 / 126

DRÁGOS LÁSZLÓ-nak írt levél Budapest, 1889.

[válaszlevél]

Ms 797 / 127

DUCHON KÁROLY-nak írt levél Budapest, 1872. jan. 13.

[betegségéről informálja és hívja Duchon barátját]

Ms 797 / 128

DUCHON KÁROLY-nak írt levél Budapest, 1872. okt. 9.

[részletesen beszámol a Nemzeti Biztosító ügyeiről]

„Kedves barátom!

Könnyű neked! – Nem sokkal elmeneteled után a Liquidatio kimondatott s képzelheted azóta hely-zetünket. […] a Nemzetinél csak gazdag ember maradt s pár oly pechvogel mint én, kinek semmi sem sikerül, úgyannyira nem: hogy ha kalapos mesterségre adtam volna magamat az emberek fej nélkül jönnének a világra. Hanem ez is meghozza a maga gyümölcsét, mert elteszem híven ad acta a többi keserű emlék mellé, hadd tanuljanak legalább fiaim apjok kárán!

Tek. Duchon Károly a „Tisza” bizt. társ. oszt. főnökének Debreczen”

Ms 797 / 129

DUCHON KÁROLY-nak írt levél Budapest, 1872. okt. 19.

„[…] szokott kávéházamban, hol a Reformot kezembe vevén, olvasom következőt az Akademiai tudósításban: „Ezután következett az egyetlen „folyóügy” mely azonban fontosságára nézve pótol sokat.” Tudvalevő dolog, hogy akademiánk egy általános tudományos repertorium kiadását ha-tározta el. E kiadványra készítendő tervezettel a történeti osztály bizatván meg, az osztály elnöke ma jelenté, hogy e tekinteben legjelesebb szakférfiúnk Szinnyei József a hires hírlapgyűjtő, kész tervet nyújtott be az akademiának. E terv megbirálásával Kerékgyártó Árpád, Horváth Árpád és Pesty Frigyes urak bizattak ma meg az osztály részéről. E jelentékeny ügy bevégzésével fejeztetett be az ülés.” […] Mein Herz, was willst du noch mehr! – Most már ütnöm kell a vasat hivatalnyerés dolgában Beöthy sógor minden szépet igért, de még ez mind messze áll az eredménytől, majd jövő levelemben talán bizonyosabbat írhatok erről.”

Ms 797 / 130

DUCHON KÁROLY-nak írt levél

Budapest, 1872. decz. 24. (1665/132.)

„A m. kir. egyetem tanácsa már közel 3 hete kinevezett az egyetemi könyvtárhoz tisztviselőnek (alkönyvtárnok 700 frt fizetéssel s ezen kineveztetésen a vallás és közoktatási miniszteriumnál van megerősítés végett) a hivatalos lapba érkezhetik pár nap múlva, de helyemet még e héten pénteken el kell foglalnom mert egy onnan kilépett; tehát megválok a Nemzetitől s azon ominosus napon megkezdem új hivataloskodásomat; ominosus nem csak azért mert péntek, hanem mert bold. Dezső fiam halálozási évfordulója, mit tehetek ha nem odázhattam el ezen kellemetlen dol-got, e mellett egy új foglalkozást a tél közepén kezdeni vajmi keserves. A csekély fizetéshez, ha sikerül 120 frt szálláspénz járul s ha a könyvtár palotát fölépítik, talán 2 év múlva, mert az építést tavasszal kezdik, kapok ott rendes szállást. Hivatalom 9-12 és 2-4-ig van a téli időben, hanem va-sárnap és ünnep szabadnap, közben is vannak oskolai szünetek nagy ünnepek előtti napon, úgy nekünk is és egész aug-szept. szabad. Az Akademia a benyújtott Repertorium tervemet elfogadta s a kért 1 krt czédulánként 2 krra emelte, csakhogy ez a dolog is huzódik hónapról hónapra – szóval keserves a mi állapotunk. Ne csodáld ha most is ily rövid levelet írok s ha elejéntén hanyag leszek a levelezés dolgában, de mikor annyi dolog baj, annyi gond gyötör – aztán a levelezés nem mehet a Nemzeti contójára többet!”

Ms 797 / 131

DUCHON KÁROLY-nak írt levél Kolozsvár, 1873. szept. 25.

[értesíti barátját 28-ai látogatásáról]

Ms 797 / 132

Id. SZINNYEI JÓZSEFNÉ-nek írt levél Kolozsvár, 1873. szept. 26.

„Kedves nőm!

[…] félek hogy az időből kifogyok azért Józsi ezen levél megérkeztével azonnal tudakozza meg az egyetemi könytárnál a könyvkötőnél (Dobocsányi ur) mikor nyílik meg a könyvtár s azonnal írja meg de határozottan melyik napon kell ott lennem; okt. 1-én körülbelől Pesten szándékozom lenni.

Czim: Tek. Duchon Károly urnál […] Szinnyei József urnak”

[erdélyi kirándulás után Sz. Debrecenben Duchonéknál vendégeskedik]

Ms 797 / 133

DUCHON KÁROLY-nak írt levél Budapest, 1874. jan. 10.

[Sz. két kisebb fia, Károly (jan. 2.) és Jenő (jan. 7.) elvesztésének (Scharlach/skarlát) le-írása]

„[…] midőn én a temetőbe kisértem szép reményem virágát, anyja másik betegágyánál kesergett, még akkor mint a vízben fuldokló szalmaszálhoz kapaszkodtunk; ezen kedves fiú is kialudt mint a szépen világító gyertya, melyet egy bősz lehelet elfú.”

Ms 797 / 134

DUCHON KÁROLY-nak írt levél Budapest, 1874. márcz. 20.

„[…] ha máskép nem lehet, tűrünk, szenvedünk, talán hogy egy még nagyobb baj, szerencsétlen-ség elviseléséhez edzve legyünk […].

A József főherczeg könyvtárának rendezése ugyan rám vár, de olyformán, hogy talán augusztus és szeptember hónapokat Alcsúton töltöm, ez lenne egyedüli szórakozásom, – ha sikerülne, – az egész évben.”

Ms 797 / 135

DUCHON KÁROLY-nak írt levél Budapest, 1874. jun. 22.

„[…] fogalmad nem lehet arról, mint repül nálam az idő foglalkozásaim közepette, nem csoda, mert a mit mult évben írtam (45,000 czédula) azt az Akademia nyomtatva is akarja látni, az igaz, hogy a már kifizetett 850 ft-on kívül, minden nyomtatott ivért 20 ft honorariumot kapok, de megis érdemlem, mert az első 45 ives kötetet oktoberig ki akarom nyomatni s azért csaknem kizárólag ezzel foglalkozom; de ez még nem elég, jő Kolozsvárról K. Papp Miklóstól levél, hogy az istenért küldjek kéziratot, mert már csak egy számra való van; t. i. a Történeti Lapok-ba írtam „Petőfi a magyar irodalomban” czímű dolgozatot, melyből most jő a 12-dik folytatás s még lesz vagy nyolcz;

készítek tehát egy-két számra valót, ezalatt jő a szedő gyerek (két szedőt foglalkoztatok a Reper-tóriummal) „kérek kéziratot mert Répássy ur az utolsó columnát is kilűtte már ( műszó a correctura levonatára), adok ennek is kéziratot, jő a revisió, ezt átnézem, de belefáradván ebbe is, átadom Otmárnak, ki egy krt kap minden felfedezett hibáért és van gondja rá, hogy még vagy huszat találjon. Hivatalos foglalkozásomat nem is említtem, sem azt, hogy házi ur vagyok, a mi most Pesten a legnagyobb calamutás, különösen ha az első emelet, mint nálam, üresen áll; kép-zelheted bajaimat […].

Horvát Árpád igazgatónk kineveztetése folytán az 1-ső őri állomásra concursus lett hirtdetve s arra én is pályáztam, okt. 8-án dől el az ügy és ha részemre fordul a koczka, palotában lakom s akkor valahányszor Pestre jősz […] élvezheted nálam a légfűttés kellemeit.

Addig húzzuk az igát, míg az istráng el nem szakad, s meg nem égetnek bennünket […]. József főherczeg nem volt még nálam, illő hogy én látogassam őt meg előbb, a mi valószínűleg augusztus elején fog megtörténni.”

Ms 797 / 136

DUCHON KÁROLY-nak írt levél Alcsúth, 1874. aug. 1.

[részvét-levél – Duchon K. feleségének halála]

Ms 797 / 137

DUCHON KÁROLY-nak írt levél Budapest, 1876. jul. 15.

„[…] nőm ismerve természetemet vagy éktelen rútat vagy vénet fogad cselédül […]. Most már én fogok fiatal és szép cselédet […].

[…] a forradalmi nyomtatványok jegyzékét közöltem a Hon jul. 1. számában; végy példát ebből […] gyűjts és én nagy betűkkel szedem nevedet.”

Ms 797 / 138

DUCHON KÁROLY-nak írt levél Balaton-Füred, 1879. aug. 4.

„Az első magyar hirlap 1780. jan. 1-én jelent meg Pozsonyban „Magyar Hirmondó” czímmel, de ez megszünt. A most fennálló lapok közt legrégibb a „Debreczen-Nagyváradi Értesítő” mely régi fennállását annak köszöni, hogy 1849-ben csupán hirdetéseket közölt.

[…] miután az összes érdélyi vasutakon az I. helyre ingyen jegyem van ott töltöm utazással sza-badságidőmet szept. 10-ig.”

Ms 797 / 139

DUCHON KÁROLY-nak írt levél Budapest, 1881. szept. 1.

„[…] kis unokám III. József iperedik […] írom tovább a „Komáromi szinészet történetét”, melyben hogy neked is részed legyen, gyűjts számomra mindenfelől szinlapokat és sugókönyveket […].”

Ms 797 / 140

DUCHON KÁROLYNÉ-nak írt levél Budapest, 1873. máj. 4.

[magánlevél]

Ms 797 / 141

DUCHON KÁROLY-nak írt levél Budapest, 1873. máj. 13.

„[…] némileg megnyugodhatom végzetemben; ugyanis 700 ft-os fizetésemből levonatik ez évben 130 frt nyugdíjra, ezt részben pótolja a 120 frt szálláspénz, melyet rendesen és negyedévenkét f. é.

febr. 1-től kapok, míg palotánk felépül […]. Az Akademia mult hó végén (miként a Fővárosi

febr. 1-től kapok, míg palotánk felépül […]. Az Akademia mult hó végén (miként a Fővárosi

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK