• Nem Talált Eredményt

A pillangó a szépség és az átváltozás jelképe, fény felé vonzódása egyidejűleg az önpusztítás veszélyeit is rejtegeti. Bibliai vonatkozásban a szárny szóval analóg, hiszen a lélek is szárnyakon, madár vagy lepkeszárnyakon jut a túlvilágra. Mindemellett a lélek szimbóluma is, a görög ’pszükhe’ szóból származtatott. A pillangó, aki a testi lét mozdulatlanságából, bábmerevségéből kitörő lélek. A lepke a múlékony szépség alakjában a rövid emberi élet megtestesítője is. Csokonai A pillangóhoz című versében a „selyem-madár”-nak nevezett pompás szépségű rovart a tavasz követének tekinti, de benne van vágyódása a halhatatlanság felé, „hernyó-életének” értelmetlensége miatt panaszkodva472.

A lepke motívum Reményik verseiben nagyobb gyakorisággal az Egy eszme indul kötetétől kezdve fordul elő. A Hiúság soraiban a lepke a múlékony, rövid ideig tartó szépség megjelenítője, mindazoknak az álmoknak a hordozója, melyektől könnyedén megszabadulhatunk, ha érett fejjel átértékeljük az életben történt eseményeket, s meglátjuk a fény felé vonzódás veszélyeit is.

Mikor a lélek már higgadni tud, És azt hiszi, hogy kiforrt és megért, S véli, hogy most már letörülheti Békén a kapott seb száján a vért,

S véli, hogy most már békén elbocsáthat Sok űzött lepkét, tarka semmiséget…[…]473

A rövid földi élet jelképe a „fekete pille”, a lélek mint ’szárny’ megjelenítője, mely a fent és lent között, a szent és a profán világ közötti közvetítő szerepét tölti be. „Lelkünk szárny, mely ég felé viszen” vallja Vörösmarty a Gondolatok a könyvtárban című versében, Reményiknél

470 POMOGÁTS Béla, Egy eszme indul, Reményik Sándor arcképéhez, Kairosz Kiadó, 2011, 6.

471 REMÉNYIk Sándor, Törött hajók = R.S.,Összes versei, i. m., I, 183.

472„ Mikor lesz, hogy lelkem letévén / A testnek gyarló kérgeit, / S angyali p i l l a n g ó v á lévén / Lássa Olimpus kertjeit”. CSOKONAI Vitéz Mihály, A pillangóhoz, Csokonai Vitér Mihály összes versei, Osiris Klasszikusok, szerk. DOMOKOS Mátyás,2003, 620.

473 REMÉNYIK Sándor, Hiúság = R.S., Összes versei,i. m., I.,250.

140 azonban nem védelmet és oltalmat kereső szárnyak emelkednek a magasba, a hiábavalóság nyugtatalnító érzése szövi át a sorokat, a szóhasználatában is „negatív fényerő”474 visz a sötétbe, az ’örökálomba’, a halálba. Negatív értékjelentésű szavakkal teszi mondandóját különösen súlyossá.(lekűzdhetetlenül, súlytalan, megfoghatatlanul, komor, vaskeményen) „Rítus, álomszerűség és vágyjelleg mitikus összefonódásában egymástól elválaszthatatlanná egységesülnek az antropológiai és kozmikus, földi és égi lényegszerűségek, létvonatkozások”.475

Mint gyermek, lepkét-kergető:

A bölcs utánad úgy szalad S te szállsz megfoghatatlanul, És viszed komor titkodat.[…]476

A sötétség, mint ’negatív fényerő’ József Attila soraiban is megjelenik, ahol a lámpában az

„éjnek pilléje repdes, gyász vergődik a falon”477. Ugyanígy önpusztítás-jelkép Reményik

„aranypiros pillangója”, mely színeveszetté válik a „feketezöld” éjszakában, ahol minden mozdulatlanná, élettelenné merevedik. A lepke mellett, a komorságot megerősítendő fenyő motívum is jelen van. Az ’örökzöld’ ebben a versben nem a maradandóságot, hanem az elmúlás megmásíthatatlanságát jeleníti meg.

Aranypiros pillangó száll le Sötét, örökzöld éjszakába:

Egy idetévedt lombos fának Tépett, hervadt, beteg-szép álma.

Szakállas vén torony-fenyők Heverőt feszítenek alája.

474Vö.SPANNRAFT Marcellina, A Szárny szó jelentése a köznyelvben a Biblia nyelvében és a magyar költészetben, Studia Caroliensia, 2008/2, 140-147. A szerző tanulmányában a ’szárny’ asszociációjaként jelenik meg a ’lepke’, következtetései alapján egyértelművé válik, hogy a szárnnyal azonos értékű lepke, mint jelkép szimbolikus tartalommal rendelkezik: a Bibliában, a népköltészetben és műköltészetben markáns jelenléte nyilvánvaló.

475 BERTHA Zoltán, A mitikus folklórhagyomány architextualitása, Sorsbeszéd, Pomáz, Kráter Kiadó, 2003, 124.

476 REMÉNYIK Sándor, Fekete pille = R.S.,Összes versei,I, i. m., 253. A lepke motívum a költészetben sokszor a rövid emberi élet jelképeként van jelen. Szabó Lőrinc Lepkék tánca című versében az emberélet „féreg-volta” egy fajta minősítés, a szárnyalást követi a vég, mely megásíthatatlan. „ Jönnek a lepkék…Lent a fűben/ rab hernyó mászik s fal bután,/ de féreg-élete után/ – már látom – felszáll üdvözülten, / indul a tündér égbe, fel – / s eszembe jut a nagy hernyó, az ember,/ s a vég, melyre jutnia kell”. SZABÓ Lőrinc Összes versei, Osris Kiadó, 2003, I, 381.

477 JÓZSEF Attila, Miben hisztek…, = Összes versei,szerk. DOMOKOS Mátyás, Osiris 2005, 515.

141 E függő - ágyban elpihenhet,

Míg eljő csendes elmúlása.

Aranypiros pillangó száll le Nagy, feketezöld éjszakába.478

Jellemző, hogy a ’lepke’ és a ’szárny’ Reményik versvilágában nem ugyanazt az üzenetet közvetíti. A ’szárny’ mint bibliai jelkép van jelen, akegyelem révén biztonságot, menedéket, védelmet jelent. „[…] szárny kell munkához s imához is!/ Szárny mely röpít, s forrás mely enyhet ad”479, megerősítve a zsoltárban a gondoskodó szeretet jelenlétét. („Szárnyaid árnyékába menekülök, míg elvonulnak a veszedelmek”, Zsolt.57.2) A lepke és a szitakötő jelkép pedig; csak hangulat, s a szépség jelenléte inkább lefelé irányuló mozgásokat fejez ki, s mikor fel akarjuk tárni ezt a csodát, csak annyi az igazság, hogy „a kör közepén nem volt semmi sem”.

Mert itt is úgy van, mint a szerelemben:

Libeg, libeg a kék szitakötő,

Csillog a szárnyán az aranyzománc.

S mikor a lepke hálóba kerül, Már eltűnt a varázs.480

A pillangó motívum Ady költészetében is nyomon követhető, az elérhetetlen vágyak szorításában az ölés, a pusztítás „szent kéjét” jeleníti meg; a tehetetlenség így tölti fel destruktív erőkkel az embert. „Megöltem egy pillangót,/ Óh, áldott isteni perc, / Szent kéje az ölésnek:/

Minden gyűlöletemért / Hal meg e színes féreg,[…] Szárnyad van, csapkodsz, örülsz? / Hát ezért öllek meg én/ S boldog vagyok, mert öltem”.481

Reményiknél halmozottan jelennek meg felzaklató léttapasztalatai természet, lélek és táj összeolvadásában. A személyes-vallomásos sorsérzést a lepke motívum jeleníti meg, mivel a rövid életű szépség jelképeként az elmúlás kikerülhetetlenségét fejez ki akkor is, amikor Piroska alakját felidézve „Gombostűre szúr drága lepke-lélek”482-ként idézi fel a festőművész kedves alakját.

478 REMÉNYIK Sándor, Lepke-halál = R.S.,Összes versei, i. m., I, 391-392.

479 UÖ., Erdélyi március, Összes versei, i. m., II, 234.

480 Uo., A megfoghatatlan szól a poétához, i. m., II,, 416.

481 ADY Endre, Összes versei, Osiris Klasszikusok, szerk. DOMOKS Mátyás, Bp., Osiris Kiadó, 2004, 62.

482 REMÉNYIK Sándor, Új Szt. János kórház = R.S., Összes versei,i. m., II,127.

142 Az önértékvesztés válságélménye szólal meg a Méltatlanul című versben, ahol önnön lényegét „pillangó-lélekként”483 értékeli, szembeállítva Istennel, minden csoda létrehozójával, aki „égig-érő kék virág”- ként van jelen a versben. És a hajó motívum is megjelenik, a „lélek rongy-hajója” képében. Jellemző az „önkisebbítés”, hiszen semmiképpen nem akar többnek látszani, mint ami valójában, gondolhatja az olvasó, mégis költő voltának ’leértékelése” mögött is ott van, hogy „a jelképben a személyiség alanyi tulajdonsága tárgyiasul külsővé, mintegy isteni megnyilatkoztatássá”.484 Ez a tudatos szerepvállalás ellentétpólusok segítségével valósul meg.

És mert csodának láttam és akartam, Ki áll a parton fénylőn, mozdulatlan, Ő tisztaságban – én a szennyes árban, Ő teljességben – én az ürességben […]485

Az 1939-ben írt Ne ítéljben ismét megjelenik a lepke motívum, ahol a lírai én szereptudata birtokában legfontosabbnak tartja a közös eszmények fölötti őrködést, de elkötelezett feladatvállalásában egész személyiségével a megőrzött identitás jelképe kíván maradni. Ennek megjelenítését szolgálja természetszimbolikája. A vers utolsó soraiban, számot vetve emberi gyarlóságaival, engedelmes szolgaként kíván beilleszkedni az isteni rendbe.

S végül ne legyek más, mint egy szelíd igen vagy nem, De egyre inkább csak igen.

Mindenre ámen és igen.

Szelíd lepke, mely a szívek kelyhére ül.

Ámen. Igen. És a gonosztól van Minden azonfelül.486