• Nem Talált Eredményt

Lending Club 3

In document 4 Hitelintézeti szemle (Pldal 110-116)

Bethlendi András – Végh Richárd 1

4. Hogy működnek a legsikeresebb platformok?

4.2. Lending Club 3

A Lending Club egy online hitelpiac, ahol a hitelfelvevők és befektetők közvetlenül egy-másra találhatnak a platform által kínált technológiai és pénzügyi innováció segítségével.

Az amerikai cég célja, hogy alapjaiban változtassa meg a hitelezést, olcsóbbá, átlátha-tóbbá és ügyfélbarátabbá téve azt. A cég 2007-ben kezdte meg működését, mára több

3 A modell leírása a cég honlapja és az amerikai értékpapír piaci hatóság (SEC) által jóváhagyott kibocsátási tájékoztató alapján készült.

mint 230 ezer hitelügyletet kötöttek a platformon összesen 3,2 milliárd dollár értékben;

jelenleg több mint 400 alkalmazottat foglalkoztat. Számos háttérszolgáltatást nyújtanak az internetes felület üzemeltetésén túl, ami elősegíti a hitelezést. ilyen például a kölcsönt kérelmezők hitelminőségének a vizsgálata, illetve a fizetési kötelezettségek teljesítését elősegítő szolgáltatások. (Forrás: https://www.lendingclub.com/fileDownload.action?fi-le=10-K-DEC-31-2013.pdf&type=sf10k.)

Alapvetően kétféle hiteltermék érhető el a platformon. Az első egy fogyasztási hitel, ame-lyet magánszemélyek vehetnek igénybe 1000–35 000 dolláros összeghatárok között. Ezek a hitelek fix kamatozásúak és 3 vagy 5 éves időtávra szólnak. Csak meghatározott hitelmi-nősítéssel rendelkező személyek részesülhetnek ilyen hitelben. A befektetők (hitelezők) kötvényformában megjelenő, kis hitelrészeket (note) vásárolnak meg. Ez tulajdonképpen a kis összegű hitelek értékpapírosítását jelenti. 2014-ben bevezettek egy új terméket, a kisvállalkozói hitelt, melynél 15 ezer és 100 ezer dollár közötti összeget lehet felvenni szintén fix kamatozással, 1 és 5 év közötti futamidőre. (Forrás: https://www.lendingclub.

com/fileDownload.action?file=Clean_As_Filed_20140430.pdf&type=docs.)

A hitelezési piacon a platform elsősorban a bankokkal versenyez, azonban jelentős költség-előnyt tud elérni, mivel nem rendelkezik fizikai bankfiókhálózattal, és az alapvetően online technológia használata hatékony működést és költségelőnyt biztosít számára. A befektetők szempontjából a hagyományos befektetési lehetőségekkel (bankbetét, kötvény, részvény, befektetési alapok) versenyez a szolgáltatás. A platformnak a befektetők számára hangsú-lyozott előnye, hogy változatos, rugalmas, jó kockázatarányos hozamot és a hagyományos eszközökkel nem korreláló befektetési lehetőséget kínálnak.

A hitelezési tevékenységet egy a platformmal partneri viszonyban álló hitelintézet (Web-Bank) nyújtja, amely jutalékot kap a platformtól a hitelek után. A hitelek kamatának és folyósítási díjának megállapítása a hitelfelvevő kockázatosságának a függvénye, amit a plat-form saját minősítési modellje alapján kalkulálnak.

A hitelek finanszírozásának folyamata három módon történhet:

1. Nyilvános kötvénykibocsátással: nyilvános kötvénykibocsátási tájékoztató elkészítésével a kötvényeket bárki megvásárolhatja a platformon. A kötvény kibocsátója maga a plat-formot üzemeltető Lending Club. Minden kötvénysorozat fedezetét az egyes folyósított hitelek biztosítják. A kötvények kamat- és tőke-visszafizetését teljes egészében a mö-göttes hitel visszafizetéséből származó pénzáramok biztosítják.

2. Értékpapírok zártkörű értékesítése: akkreditált befektetők számára zártkörű értékpa-pír-kibocsátást is megvalósítanak, ahol a nyilvános kibocsátáshoz hasonlóan, az érték-papírok fedezetét csak a hitelek visszafizetése jelenti.

3. Hitelek értékesítése harmadik fél számára: az ügyfelek kiszolgálását ebben az esetben ugyanúgy továbbra is a platform végzi.

A Lending Club jelentős automatizált informatikai rendszerekkel rendelkezik a következő területeken: ügyfél-akvizíció, regisztráció, jegyzés, fizetési folyamatok, elektronikus szám-lamozgást követő rendszer.

A cég tevékenysége – tekintve, hogy a hitelezési és az értékpapír-kibocsátási terület komp-lex pénzügyi szolgáltatást jelent – erősen szabályozott és felügyelt, valamint előzetes engedélyezés alá esik.

A befektetés folyamata a befektetők regisztrációjával indul a platformon. A regisztráció során megtörténik a befektetők azonosítása, aláíratnak velük egy befektetési szerződést, amely rendelkezik a kötvényvásárlással kapcsolatos részletszabályokról. A befektetőknek teljesíteniük kell bizonyos (államonként változó) pénzügyi biztonsági, befektetővédelmi előírásokat, amelyek kikötik a befektető éves jövedelmének és nettó vagyonának minimu-mát, illetve maximalizálják az egyes befektetések összegét. A befektetők nem vásárolhatnak a nettó vagyonuk 10%-ánál nagyobb összegben a kötvényekből.

A regisztrációt követően a befektetők szabadon válogathatnak a hitelkérelmek között, és 25 dolláros egységenként dönthetnek a vételi szándék jelzéséről a rendelkezésükre álló, szabad pénzeszközök erejéig. A vételi szándék megerősítése után azt visszavonni már nem lehet, és a pénzeszköz másra nem lesz felhasználható.

2. ábra

A LendingClub működési modellje

Befektető 1

A finanszírozásra kiválasztott vállalkozás kötvényének vételára

A nyújtott hitelösszeg után fizetett havi tőketörlesztés és hitelkamat

Visszafizetési ígérvény

Hitelnyújtás

Havi tőke- és kamattörlesztés összege a közvetítő platform 1%-os díjának levonásával

A finanszírozásra kiválasztott hitelfelvevő hiteligényének

megfelelő összeg A visszafizetési ígérvény

engedményezése Befektető 2

Hitelfelvevő WebBank

Befektető 3

Forrás: www.lendingclub.com

A tényleges hitelnyújtó minden esetben az erre engedéllyel rendelkező WebBank, vele kötik meg a hitelszerződést. A hiteligény benyújtásakor a kérelmezők megadják az éves jövedelmüket, munkahelyüket, továbbá hozzájárulnak ahhoz, hogy a platform külső hi-telinformációs intézményektől beszerezhessen az igénylő hitelképességére vonatkozó adatokat. A beszerzett adatok alapján megítélik az illető hitelképességét, és ezeket az információkat (az igénylő nevének kivételével) megosztják a honlapon a befektetőkkel, akik az információk alapján eldöntik, hogy be szeretnének-e fektetni a hitel fedezetével kibocsátott kötvénybe.

A hitelek kamatát egy bizottság határozza meg az alábbi szempontok alapján:

• általános gazdasági környezet;

• a források és az igények keresleti-kínálati viszonyának alakulása a platformon;

• az adott minőségű igényhez várható veszteségarány;

• a versenytársak által kínált, versenyző termékek árazása.

A hitelek éves kamata jellemzően 6 és 26 százalék közé esik.

Amint egy hiteligény megkapta a hitelminősítési besorolását, valamint a kamatbizottság meghatározta a hozzá tartozó kamatot, az igény megjelenik a Lending Club internetes platformján, és láthatóvá válik a befektetők számára. A befektetők nem látják az igénylő nevét, de látják az igényelt összeget, a minősítést, a futamidőt, a hitelfelvevő jövedelmét, foglalkozását és azt, hogy ezeket az információkat hitelesítették-e. Elérhető továbbá, hogy eddig mekkora összegre van jegyzési szándék a befektetők részéről, valamint a felvevő által igényelt hitel felhasználási szándéka. Elérhetők továbbá a külső hitelinformációs intézmé-nyek (credit bureau) által biztosított információk is. Ezek a hitelről és a hitelfelvevőről szóló információk az értékpapír kibocsátása kapcsán tájékoztató kiegészítésként jelennek meg a nyilvánosság előtt, ezáltal a közzététel szabályaira a tájékoztatóra vonatkozó szabályok az irányadók, valamint tartalmazzák a megfelelő kockázati figyelmeztetéseket.

A hiteligények maximum 14 napig találhatók meg a platformon: ennyi idő áll a befektetők rendelkezésére, hogy jelezzék vételi szándékukat. Ezt követően a hiteligénylő kérelmezheti az igény újralistázását a még nem finanszírozott összeg erejéig. A hiteligény zárásakor a WebBank kifizeti az igényelt hitelösszeget a hitelfelvevőnek a Lending Clubot használva fizetési megbízottként, majd engedményezi a hitelt a Lending Clubnak. A kötvények kibo-csátásakor a befektetők számlájáról a kötvények vételárát (névértékét) levonják. Sikeres hitelfolyósítás esetén a hitelfelvevő megfizeti a folyósítási díjat, amelyet levonnak a fo-lyósított összegből.

A kötvények másodpiaci forgalma korlátozott. A kötvényeket a befektetők nem adhatják el, csak az erre létrehozott és nem az előzőhöz kapcsolt, befektetési szolgáltató által üze-meltetett kereskedési platformon, aminek a díja 1%.

A törlesztőrészletek fizetésével kapcsolatos információt eljuttatják a befektetők, illetve a külsős hitelinformációs intézmények számára. Késedelmes fizetés esetén lehetőség van új fizetési ütemezéssel kapcsolatos megállapodásra a kötvénybirtokos befektetők beleegye-zése nélkül is. A 31. késedelmes napon minősítik a fizetést a honlapon is késedelmesnek, ekkor átadhatják a házon belüli, vagy akár harmadik fél követeléskezelőnek.

4.3. Crowdcube

A Crowdcube – a világ első részvény típusú crowdfunding platformja – mára Anglia leg-nagyobb ilyen típusú szolgáltatója; 2011-ben indította el online felületét. Alapvető célja, hogy segítse az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező vállalkozások tőkebevonását.

Alternatívát nyújtva a banki szolgáltatások, az ún. „üzleti angyalok” és kockázati tőkebe-fektetések mellett, a Crowdcube felületén a startupoknak lehetőségük nyílik beruházásuk finanszírozására a befektetők által biztosított forrásokon keresztül. Az oldal lényege, hogy bárki befektetheti a tőkéjét az adott induló, vagy növekedési potenciállal rendelkező vál-lalkozásba, cserébe a nyújtott összeggel arányos részesedési tulajdont szerez.

A platformon a forrást kereső vállalkozások befektetők ezreinek mutathatják be megvaló-sításra váró beruházásaikat, és az ezekben rejlő üzleti lehetőségeket. Sikeres finanszírozási kampány esetén a Crowdcube 5% jutalékot számol fel. A platformon keresztül eddig 30 millió font összegben történt forráskihelyezés (ebből 15 millió font 2014-ben). A Crowdcube 80 ezer regisztrált felhasználót tudhat magáénak, és 131 vállalkozást segített finanszírozási forráshoz. A startup és növekedési fázisban lévő vállalatoknál a legnépszerűbb ágazatnak a technológiai szektor bizonyult. (Forrás: http://www.crowdcube.com/pg/businessfinan-ce-3.)

A Crowdcube tevékenységéhez felügyeleti engedélyt szerzett az angol felügyelettől. Ennek köszönhetően a Crowdcube ügyfeleit védi a befektetővédelmi alap, illetve adott esetben az ügyfelek fordulhatnak a pénzügyi ombudsmanhoz.

A platform révén a befektető értékpapírban megtestesülő, tulajdoni részesedést szerez a cégben. A startupokba történő befektetés természetesen igen nagy kockázattal jár, ugyan-akkor nagy megtérülési potenciállal kecsegtet. A folyamat során nincs közvetítő szerv, a befektető közvetlenül jut hozzá a részvényhez. A brit platform továbbá folyamatosan monitorozza a sikeres befektetésben részesült vállalatait, tanácsadói funkciót lát el az ér-tékpapír-kibocsátás során, és egyéb szakmai kérdésekben is segítséget nyújt, ha szükséges.

A Crowdcube másik típusú finanszírozási lehetősége az ún. minikötvény-kibocsátás. Ezáltal az induló, vagy a már növekedési fázisban lévő cégben érdekeltséggel rendelkező szemé-lyek, saját ügyfelek, vagy akár befektetői közösségek egyfajta növekedési tőkét kölcsö-nözhetnek a vállalkozásnak. A vállalat meghatározza a kibocsátani kívánt kötvény éves fix

kamatát (ami jellemzően 6-8% körül alakul), valamint lejárati idejét (általában 5 év). Ezután ugyanúgy, mint más kötvény esetében, a kibocsátó megkapja a forrásösszeget, amelyet a megállapított kamat mellett a lejárati határidőig apránként visszafizet a befektetőknek.

Az ügylet sok előnnyel járhat a résztvevők számára; a vállalkozás többek között szorosabb kapcsolatot alakíthat ki ügyfeleivel. Mindemellett a Crowdcube felhívja a figyelmet arra, hogy a minikötvények mögött nincs fedezet, nem alakíthatók át és nem ruházhatók át, tehát igen kockázatos értékpapíroknak tekinthetők.

2014 februárjában a népszerű brit közösségi finanszírozást biztosító platform létrehozta a Crowdcube Kockázati Alapot, amely a befektetők számára magasabb szintű védettséget nyújt azáltal, hogy a startupokba helyezett portfóliójukat egy független, professzionális alapkezelő menedzseli és monitorozza az adóoptimalizálás lehetőségeinek figyelembe-vételével.

A platformon a finanszírozási folyamat indulásakor a forrást kereső vállalkozásoknak elő-ször is egy saját felületet (pitch) kell létrehozniuk a Crowdcube oldalán. Ehhez egy (online) jelentkezési kérelmet kell leadniuk, amelyhez csatolniuk kell egy üzleti tervet, egy össze-foglalót az általuk nyújtott befektetési lehetőségről, valamint egy pénzügyi előrejelzést az elkövetkezendő három évre. Ezután a Crowdcube megvizsgálja, hogy a vállalat megfelel-e a platform befektetői által támasztott követelményeknek, illetve figyelembe veszi a cég eddigi eredményességét. Ez a felülvizsgálati folyamat körülbelül 2-3 hetet vesz igénybe.

A sikeres jelentkezés után a vállalat létrehozza online oldalát, ahova feltölt egy bemutat-kozó videót és további pénzügyi információkat tartalmazó dokumentumokat. Fontos, hogy ez az oldal minél több releváns információt tartalmazzon, és érdekes, figyelemfelkeltő elemekben gazdag legyen, hiszen ezáltal válik majd eléggé vonzóvá a befektetők számára.

Miután a Crowdcube megfelelőnek találta a vállalat crowdfunding oldalát, aktiválja azt, és megkezdődik a kitűzött forrásösszeg gyűjtése.

Miután a befektetések összege elérte a kitűzött forrásösszeget, megtörténik az összeg kihelyezése a vállalkozás számára (ez körülbelül 7 napot vesz igénybe), és elkészül a befek-tetői ütemterv (investor schedule), megállapítják a kibocsátandó részvények darabszámát.

Ezután megtörténik az értékpapírok kibocsátása.

A Crowdcube a folyamat során mind a befektetőkre, mind pedig a vállalkozókra vonatko-zóan alapos pénzmosás elleni és háttérellenőrzéseket hajt végre, hogy ezáltal biztosítsa mindkét fél védelmét.

In document 4 Hitelintézeti szemle (Pldal 110-116)