• Nem Talált Eredményt

ábra: Takarékos alaprajzi elrendezés

In document Akadálymentesítés (Pldal 89-0)

12. KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS

11.25 ábra: Takarékos alaprajzi elrendezés

Merőleges beállás esetén helytakarékosabb megoldás, ha csak minden második parkolóhely között biztosítjuk a kerekesszékes manőverezéshez szükséges sávot, ezzel az jár, hogy az egyik gépkocsinak orral, a másiknak farral kell a járdához állnia (11.25 ábra).

A mozgássérülteknek fenntartott parkolókat az útburkolaton és szemmagasságban jelölni

12. KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS

12.1. Villamos

Az akadálymentes közlekedés három technikai feltételen múlik: a járműveken, a létesítményeken és az információn. A negyedik, nem kevésbé fontos feltétel az emberi tényező a közlekedési dolgozók és az utasok részéről egyaránt.

Az információt illetően a jól értelmezhető térképek, hálózatsémák, menetrendek, másrészt ezek hozzáférhetősége látássérültek által is jól olvasható formában, vakok számára tapintható és hangzó formában, kognitív problémákkal küzdők és a nyelvet nem ismerők számára is világos piktogramokon. Az információszolgáltatás a létesítményeken (megállóhelyeken) és a járműveken is lehetséges és kívánatos.

12.1 ábra: Magas, félmagas és normál peron

12.2 ábra: Alacsonypadlós villamos normál peronra lehajtott rámpával

12.3 ábra: Valóban alacsonypadlós villamos Strassbourgban

Fontos a járművek és a létesítmények összehangoltsága. Akadálymentesnek vagy a magas peron, vagy az alacsonypadlós járművek tekinthetők. Ez nyilvánvalóan egységes járműparkot és létesítményeket igényel.

12.4 ábra: Jegykiadó és kezelőautomaták elérhető kezelőszervekkel, kis hajlású

rámpával a normál peronra

12.5 ábra: Normál peron a járműajtók és a biztonsági sáv taktilis és vizuális

jelölésével

Átmeneti megoldás a villamos és a járdasziget között alkalmazott, a jármű padlójából kihúzott rámpa (12.2 ábra). Igazi alacsonypadlós villamost mutat a 12.3 ábra, amelyhez normál magasságú vagy annál is alacsonyabb peronok tartoznak. A megállóhelyek berendezései akadálymentesek (12.4 ábra), a közlekedő- és biztonsági sávok, a járműajtók helyei taktilisan és kontrasztosan jelzettek. Az ajtók és ezen belül azoknak a jelzése a peronon, amelyek kerekesszékesek és babakocsival közlekedők számára használható utastérbe vezetnek, meggyorsítják a felszállást és ezzel rövidítik az eljutáshoz szükséges időt (12.6 ábra).

12.6 ábra: A járműajtók taktilis és vizuális jelzése a peronon gyorsítja a beszállást

12.2. Városi autóbusz

Autóbuszok és trolibuszok esetében az alacsony padló műszaki okok miatt nem lehet annyira alacsony, mint a villamosok esetében. Ezen segít, ha álló helyzetben a jármű hidraulikus rendszer használatával lesüllyeszthető („térdelő busz”). A szokványos padlószintű járművekhez applikált rámpák használata egyrészt meglehetősen körülményes (12.7 és 12.8 ábrák, másrészt az eredmény mindennek nevezhető, csak akadálymentes megoldásnak nem, (12.9 ábra), ezért csak kényszermegoldásként lehet eltűrni.

A járműre nem elég csak feljutni, majd leszállni. A kerekesszékes utas számára az

kerekesszékből elérhető leszállást jelző, segélyhívó gombra is szükség van. A kapaszkodók, jegyérvényesítő készülékek kontrasztos színezése kívánatos (12.10 ábra).

12.7 ábra: Lehajtható rámpa 12.8 ábra: Kihúzható és lapozható rámpa

12.9 ábra: A szintkülönbség alig használható megoldáshoz vezet

12.10 ábra: Kontrasztos elemek és kerekesszék-rögzítő heveder a jármű belsejében Az úttesthez viszonyítva magas járdaszint nyilván mérsékli a gondokat, de ehhez szorosan beállni a gumiabroncsok sérülése nélkül nem könnyű. E problémát küszöböli ki a 12.11 ábra szerinti profilú járdaszegély.

A megállóban a felszálláshoz szükséges helyigény számítása egyszerű, az eredmény meglepő lehet. Ezt egy példával mutatjuk be. Tételezzük fel, hogy a járda és a jármű padlója közötti szintkülönbség csak 10 cm, ami igen kedvező eset. A kis szintkülönbségre tekintettel 8% lejtésű rámpa alkalmazható. Ennek a rámpának a vízszintes vetületi

a kerekesszék hossza (és esetleg a mögötte álló segítő személy helyigénye), vagyis összesen 2,5-3 m helyre van szükség a járdán (12.12 ábra).

12.11 ábra: A beállást megkönnyítő profilkő járdaszegély

12.12 ábra: Buszmegálló alaprajza – dr. Mariana Brumaru

Miután ilyen szélességű járda ritkán biztosítható (különösen akkor, ha a megálló öbölben van, azaz az eredeti járdaszélesség az öböl miatt eleve 2,5 m-rel csökken) különösen figyelni kell arra, hogy a kerekesszékes felszállásra kijelölt ajtó előtti sávban semmiféle akadály se legyen, a megállót jelző és a menetrendi táblát tartó oszlop, jegykiadó automata ezen a sávon kívül legyen, az esetleges pad vagy fedett váró ettől a sávtól elcsúsztatva kerüljön elhelyezésre.

Célszerű, ha a kerekesszékesek számára jelzett ajtóhoz kontrasztos és taktilis jelzések is elvezetnek, így a látássérültek is a járműnek ugyanazt az ajtaját használják. Ez nem annyira a mozgásuk miatt szükséges, hanem inkább azért, mert elvárható, hogy a járművezető fokozottabban figyeljen az ott fel- és leszálló utasokra.

12.3. Távolsági autóbusz

A távolsági forgalomban közlekedő autóbuszok megkülönböztetése két szempontból indokolt.

Az egyik az, hogy nem feltétlenül lehet az útvonala mentén azonos és megfelelő módon kiépített megállóhelyekre számítani (különösen nem alkalmi, bérelt charter járatok esetében). A rámpák vetületi hossza (az előző gondolatmenet alapján számolva) például 20 cm szintkülönbség esetén (amikor a lejtés már csak 5% lehet) 4 m, ehhez jön még az alsó végén vele szembenálló kerekesszék hossza. Nyilvánvaló, hogy ezen a gondon csak a busz tartozékát képező emelőberendezéssel lehet segíteni. A 12.13 ábra a csomagtérbe épített megoldást mutat a használat négy különböző fázisában. A 12.14 ábra olyan megoldást mutat, amely autóbuszok és vasúti kocsik megfelelően erősre méretezett ajtajára van szerelve.

A másik különbség az, hogy a távolsági autóbuszok országúton, autópályán nagy sebességgel és az ezzel járó nagyobb gyorsításokkal, lassításokkal, centrifugális hatásokkal) haladnak, így a kerekesszékek rögzítésére a járművön belül fokozottabb figyelmet kell fordítani (2.15 ábra).

12.14 ábra: Buszokon és vasúti kocsikon alkalmazható emelőszerkezet

12.15 ábra: A kerekesszék biztonságos rögzítése (a képen elektromos kerekesszék)

12.4. Vasút

A vasúti forgalomban a kerekesszékes utasok fel- és leszállása kétféle módon biztosítható: vagy az állomásokon áll rendelkezésre mobil emelőlap, vagy a vasúti kocsik tartozéka az emelőlap.

Az első változatban gördíthető, mechanikus vagy hidraulikus emelőkről van szó. Az utazás jelentős logisztikai gondokkal jár: a személyzetnek előre tudnia kell, mikor, melyik vonattal érkezik vagy indul kerekesszékes utas, az emelőt időben a megfelelő helyen elő kell készíteni.

Ha az emelő a vasúti kocsi tartozéka, akkor nyilvánvalóan a berendezés is és a szerelvényen utazó személyzet is rendelkezésre áll. Természetesen elegendő szerelvényenként csak egy kocsiban biztosítani az emelőt, ugyanebben a kocsiban viszont a kerekesszékek számára elegendő helyet, rögzítési lehetőséget és akadálymentes WC-t is biztosítani kell.

12.16 ábra: A vasúti kocsi peronja alól kihúzható emelőszerkezet (Svédország)

12.17 ábra: Akadálymentes WC a vasúti kocsiban

Akadálymentes vasúti kocsikat a MÁV is üzemeltet. A felszálláshoz kétszárnyú, középen nyíló ajtók szolgálnak, bőséges szabad szélességgel. Az előtérben mindkét oldalon huzattal letakart emelőberendezés található. Az utastérben elegendő hely van kerekesszékes manőverekre. A WC nagy szabad szélességű tolóajtóval nyílik, kapaszkodókkal, segélyhívóval ellátott (12.18–12.21 ábrák).

12.18 ábra: Középen felnyíló kétszárnyú ajtó

12.19 ábra: Emelő mindkét oldalon

12.20 ábra: Utastér részlete 12.21 ábra: WC, kapaszkodó, segélyhívó

12.5. Állomások

Az állomásokra, pályaudvarokra vonatkozó követelmények az előzőek alapján magától értetődőek. Fontos a jó infokommunikáció (12.22 ábra), a kontrasztos és taktilis vezetősávok rendszere (12.23 ábra), a láb- és térdszabad, megfelelő, esetleg állítható magasságú ügyfélszolgálati pultok (12.24, 12.25 ábrák), az akadálymentes gyalogos közlekedési útvonalak és WC-k biztosítása.

12.22 ábra: Taktilis eligazító tábla távolsági buszpályaudvaron

12.23 ábra: Taktilis vezető- és biztonsági sávok a peronon

12.24 ábra: Térdszabad pultok a jegypénztárban

12.25 ábra: Állítható magasságú pult

12.6. Taxi

A taxiszolgáltatás a tömegközlekedés része. A kerekesszékes utasok számára elvileg három megoldás lehetséges:

 az utas a kerekesszékből átül a gépkocsiba – ehhez viszonylag jó mozgáskészség kell és a kerekesszéknek a csomagtérbe helyezéséhez személyi segítő vagy a vezető közreműködése szükséges, a kerekesszéknek összecsukhatónak kell lennie;

 az utas a kerekesszékből a gépkocsiban ül át, ehhez tágas belső tér és kapaszkodók kellenek – ez az ismert londoni típusú taxikban megoldható;

 az utas a kerekesszékkel hajt be a gépkocsiba és a kerekesszékben marad, amelyet hevederekkel rögzítenek.

A második és harmadik változatban rámpára van szükség, amely lehet a csomagtérben szállított összehajtható mobil rámpa vagy beépített, kihúzható-lehajtható megoldású.

12.26 ábra: A gépkocsi padlója alól kihajtható rámpa (hagyományos londoni típusú taxi)

12.27 ábra: Ebben a változatban az utas a kerekesszékben marad, amelyet a gépkocsihoz hevederekkel rögzítenek

FELHASZNÁLT SZAKIRODALOM

AWARD hipertext. A hipertext a LEONARDO Nemzeti Iroda által támogatott 07/0227-L/LLP-LdV-TOI-2007-HU_001 projekt terméke. Szerkesztő és társszerző: Zöld András

In document Akadálymentesítés (Pldal 89-0)