• Nem Talált Eredményt

A kormányzati célú hírközlési tevékenység végzése során igénybe vett harmadik személyekre vonatkozó elõírások

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 46-49)

9. § (1) A kormányzati célú hírközlési szolgáltató és az elkülönült hírközlési tevékenység végzésére jogosult a kormányzati célú hírközlési tevékenység érdekében a nem kormányzati célú elektronikus hírközlési szolgáltatóval elõfizetõi-, hálózati- vagy közös eszközhasználatra vonatkozó szerzõdést köt.

(2) A kormányzati célú hírközlési szolgáltató és az elkülönült hírközlési tevékenység végzésére jogosult az (1) bekezdés szerinti szerzõdés megkötése során köteles arra törekedni, hogy a szerzõdés szerint fizetett díj mértéke ne legyen magasabb, mint a hasonló jellegû és tartalmú, nyilvánosan elérhetõ szolgáltatásokért fizetett díj.

(3) A (2) bekezdés szerinti díj meghatározása során a nem kormányzati célú elektronikus hírközlési szolgáltató a nyilvános listaárait és a kormányzati célú hírközlési szolgáltatóhoz vagy elkülönült hírközlési tevékenység végzésére jogosulthoz hasonló elõfizetõknek és társszolgáltatóknak szokásosan nyújtott piaci kedvezményeket köteles figyelembe venni.

(4) Ha a nem kormányzati célú elektronikus hírközlési szolgáltatóval kötött szerzõdés idõtartama meghaladja az egy évet, a nem kormányzati célú elektronikus hírközlési szolgáltató köteles a vele szerzõdõ kormányzati célú hírközlési szolgáltatónak vagy elkülönült hírközlési tevékenység végzésére jogosultnak évente legalább egy alkalommal bemutatni, hogy a szolgáltatás díja magasabb-e, mint a hasonló jellegû és tartalmú nyilvánosan elérhetõ szolgáltatásokért fizetett díj.

10. § (1) A kormányzati célú hálózat mûködtetésével kapcsolatosan minden elektronikus hírközlési szolgáltatót a kormányzati célú hírközlési szolgáltatóval és az elkülönült hírközlési tevékenység végzésére jogosulttal szemben szerzõdéskötési kötelezettség terhel.

(2) Elektronikus hírközlési építmény közös eszközhasználatára vonatkozóan az elektronikus hírközlési szolgáltatót szerzõdéskötési kötelezettség csak az elektronikus hírközlésrõl szóló törvényben meghatározottak szerint terheli.

(3) A tartós állami tulajdonú társasági részesedésekkel mûködõ társaságokat a tulajdonukban lévõ és az általuk kezelt, állami vagyonnak minõsülõ elektronikus hírközlési építményekkel és elektronikus hírközlõ eszközökkel kapcsolatos közös eszközhasználatra szerzõdéskötési kötelezettség terheli a kormányzati célú hírközlési szolgáltatóval szemben.

A szerzõdéskötési kötelezettség a társaságot csak a kormányzati célú hírközlési szolgáltató igényének bejelentésekor szerzõdés alapján más által nem használt vagy más számára le nem kötött kapacitás erejéig terheli.

(4) A (3) bekezdés szerinti társaságokat a tulajdonukban lévõ és az általuk kezelt, állami vagyonnak minõsülõ, elektronikus hírközlési építménynek nem minõsülõ építmények és ingatlanok vonatkozásában a kormányzati célú hírközlési szolgáltatóval és az elkülönült hírközlési tevékenység végzésére jogosulttal szemben, ez utóbbiak javára az adott építmény vagy ingatlan elektronikus hírközlési célú használatának biztosítására használati jog alapítására irányuló szerzõdéskötési kötelezettség terheli.

4. Az egységes digitális rádiótávközlõ rendszerre vonatkozó különös szabályok 11. § Ezen alcím alkalmazásában:

1. EDR: a Schengeni Megállapodás Schengenben, 1990. június 19-én aláírt Végrehajtási Egyezményének 132., illetve 44. cikkében meghatározott követelményeket kielégítõ digitális, nyalábolt (trönkölt), kormányzati célú rádióhálózat, az egységes digitális rádiótávközlõ rendszer;

2. EDR-közremûködõ: a Magyar Állammal kötött szerzõdés alapján az EDR-szolgáltatást a kormányzati célú hírközlési szolgáltató részére nyújtó szervezet;

3. végfelhasználó: a felhasználó által az EDR használatára feljogosított magánszemély.

12. § (1) Az EDR használatára a 3. mellékletben meghatározott felhasználók jogosultak.

(2) Ha a 3. mellékletben meghatározott felsorolás valamely felhasználóval kapcsolatosan meghatározza, hogy az adott felhasználónál az EDR használatára csak annak meghatározott feladatot ellátó vezetõje vagy szervezeti egysége jogosult, a felhasználó az EDR használatára csak a felsorolt feladatok ellátásában közremûködõ, a szervvel közszolgálati-, kormánytisztviselõi-, közalkalmazotti-, szolgálati- vagy munkajogi jogviszonyban álló végfelhasználókat jogosíthatja fel. Ha a 3. melléklet ezt a felhasználónál nem nevesíti, a felhasználó saját maga dönt arról, hogy milyen, a feladata ellátásában vele közremûködõ végfelhasználóknak biztosítja az EDR használatát.

(3) A kormányzati célú hírközlési szolgáltató jogosult a (2) bekezdésben foglalt feltételek teljesülését ellenõrizni, és ellenõrzése esetén a felhasználó köteles a kormányzati célú hírközlési szolgáltató számára az ellenõrzéshez szükséges adatokat – a minõsített és a személyes adatra vonatkozó feltételek betartásával – megadni.

13. § (1) Az EDR szolgáltatásait a kormányzati célú hírközlési szolgáltató nyújtja a felhasználóknak, a miniszter szakmai irányításával.

(2) A kormányzati célú hírközlési szolgáltató az EDR-szolgáltatások nyújtásában az EDR-közremûködõt veszi igénybe, az EDR-közremûködõ és a Magyar Állam között megkötött szerzõdés alapján. A Magyar Állam és az EDR-közremûködõ közötti szerzõdés teljesítése során a Magyar Állam nevében a kormányzati célú hírközlési szolgáltató jár el.

(3) A felhasználók az EDR szolgáltatásait saját alrendszereik önálló irányítása mellett elkülönülten vagy szükség esetén együttmûködve veszik igénybe.

14. § A kormányzati célú hírközlési szolgáltató többszintû hierarchia szerint az EDR egységes infrastruktúráján biztosítja a VPN-ekhez való hozzáférést.

15. § (1) Az EDR-eszközök használatbavételének, valamint a VPN-k üzemeltetésének és használatának általános szabályait a minimum használati követelményekben meghatározott tartalom alapján a kormányzati célú hírközlési szolgáltató határozza meg (általános EDR használati szabályzat). Az általános EDR használati szabályzat tervezetét a kormányzati célú hírközlési szolgáltató a miniszterhez jóváhagyás céljából benyújtja.

(2) A jóváhagyott általános EDR használati szabályzatban foglaltak alapján a VPN gazda szervezet belsõ rendelkezésben, utasításban vagy más szabályzatban rögzíti az adott VPN-re vonatkozóan az EDR-eszközök használatbavételének, a VPN-k üzemeltetésének és használatának szabályait (VPN használati szabályzat). A VPN gazda szervezet a VPN használati szabályzat tervezetét a kormányzati célú hírközlési szolgáltatónak jóváhagyás céljából benyújtja. Ha a benyújtott tervezet a minimum használati követelményeknek megfelel, a kormányzati célú hírközlési szolgáltató a szabályzatot 30 napon belül jóváhagyja, ellenkezõ esetben a jóváhagyást elutasítja, és errõl megfelelõ indokolással tájékoztatja a benyújtót.

(3) Az adott VPN-hez tartozó felhasználó a jóváhagyott VPN használati szabályzatban foglaltak alapján belsõ rendelkezésben, utasításban vagy más szabályzatban rögzíti az EDR használatára vonatkozó egyedi feltételeket (különös EDR használati szabályzat). Az EDR használatát megelõzõen a felhasználó a különös EDR használati szabályzatának tervezetét a VPN gazda szervezetnek jóváhagyás céljából benyújtja. Ha a benyújtott tervezet az adott VPN-re vonatkozó VPN használati szabályzatnak megfelel, a VPN gazda szervezet a benyújtástól számított 30 napon belül a szabályzatot jóváhagyja, ellenkezõ esetben a jóváhagyást elutasítja, és errõl megfelelõ indokolással tájékoztatja a benyújtót.

(4) Jóváhagyott különös EDR használati szabályzattal nem rendelkezõ felhasználó az EDR használatára nem jogosult.

(5) A jóváhagyott különös EDR használati szabályzat egy példányát a kormányzati célú hírközlési szolgáltató részére is meg kell küldeni, aki azokat letéteményesként tárolja.

(6) A benyújtott VPN használati szabályzat és különös EDR használati szabályzat tervezethez a benyújtó a tervezet benyújtásával egyidejûleg köteles csatolni a minimum használati követelményekben megfogalmazott irányelvekkel való összhangot igazoló, a kormányzati célú hírközlési szolgáltató honlapján közzétett formátumnak megfelelõ iratot.

16. § (1) A csatlakozott felhasználók által beléptetni kívánt rádióterminálok, végponti berendezések, végkészülékek tekintetében a kormányzati célú hírközlési szolgáltató az alkalmazott készüléktípust biztonsági szempontból bevizsgálja. Az EDR-közremûködõ köteles a bevizsgálásban közremûködni.

(2) A kormányzati célú hírközlési szolgáltató csak olyan készülékek használatát teheti lehetõvé, amely a hálózat egészére nem jelent biztonsági sebezhetõséget és fenyegetettséget. A bevizsgálás eredményeként egyes készüléktípusok használatát a kormányzati célú hírközlési szolgáltató korlátozhatja.

17. § (1) A 3. melléklet 27. és 29. pontjában szereplõ felhasználók esetében a VPN gazda szervezet feladatait a kormányzati célú hírközlési szolgáltató látja el.

(2) A 3. melléklet 27. és 29. pontjában szereplõ felhasználók a 16. §-ban foglaltaktól eltérõen az alábbi (3)–(5) bekezdésben meghatározott feltételekkel csatlakozhatnak.

(3) A felhasználó a csatlakozási szándékát a kormányzati célú hírközlési szolgáltatóhoz benyújtott kérelemben terjeszti elõ, amelyhez csatolja a különös EDR használati szabályzatának tervezetét, valamint a 15. § (6) bekezdés szerinti iratot.

(4) A kormányzati célú hírközlési szolgáltató mûszaki, jogi és biztonsági szempontból megvizsgálja, hogy a szervezet által megadott adatok alapján megfelel-e a kormányzati célú jogszabályban meghatározott felhasználói követelményeknek. A kormányzati célú hírközlési szolgáltató a kérelem vizsgálata során jogosult az alkalmassági feltételeket képviselõje útján helyszíni szemlével is ellenõrizni.

(5) A kormányzati célú hírközlési szolgáltató a csatlakozási kérelemrõl és a vizsgálata eredményérõl értesíti a minisztert.

A csatlakozási kérelemrõl a miniszter dönt, amely döntésérõl a kormányzati célú hírközlési szolgáltató a kérelmezõt a miniszter döntésének meghozatalától számított 15 napon belül tájékoztatja. A kérelem elfogadása esetén a kormányzati célú hírközlési szolgáltató jóváhagyja a kérelmezõ benyújtott szabályzatát és megköti a felhasználói szerzõdést.

18. § A kormányzati célú hírközlési szolgáltató

a) a miniszterrel kötött közszolgáltatási szerzõdés alapján gondoskodik az EDR mûködtetésérõl;

b) megköti az EDR mûködtetéséhez szükséges szerzõdéseket;

c) kapcsolatot tart a védelmi igazgatás szervezetével;

d) felhasználói szerzõdést köt a 3. melléklet 27. és 29. pontjai alapján csatlakozni kívánó, a rendszer használatára alkalmas felhasználókkal.

19. § (1) A felhasználókat a tulajdonukban, kezelésükben vagy – ha a használati joguk terjedelme ezt biztosítja – használatukban álló, a kormányzati célú hírközlési szolgáltató és az EDR-közremûködõ által az EDR-szolgáltatás nyújtásához igénybe vett ingatlan és infrastruktúra használatának biztosítására szerzõdéskötési kötelezettség terheli.

(2) A felhasználók mobil csoportkommunikációs távközlésüket – a katonai mûveleti rádiótávközlõ rendszerek kivételével – csak az EDR-en keresztül folytathatják.

(3) A felhasználók az EDR-tõl eltérõ, más kormányzati célú hálózatként üzemeltetett mozgószolgálati rádiótávközlési alkalmazásokat kizárólag a miniszter engedélyével használhatnak, amennyiben az EDR használata az adott szolgálat ellátása követelményeinek megfelelõen nem lehetséges.

(4) A kormányzati célú hírközlési szolgáltató az önálló VPN-nel rendelkezõ szervezetek számára – igény esetén – ellátja a virtuális magánhálózat rendszergazdai feladatait.

(5) A VPN gazda szervezet kérésére a kormányzati célú hírközlési szolgáltató köteles a VPN-hez csatlakozott végberendezések adataira épülõ jármûkövetési rendszer használatát a VPN gazda szervezet számára ingyenesen biztosítani, ennek hiányában köteles a jármûkövetéshez szükséges alapadatok átadásáról a VPN gazda szervezettel megállapodni.

20. § (1) A VPN gazda szervezet felel az EDR felhasználói igénybevételét biztosító szolgáltatói keretszerzõdések megkötéséért.

(2) A miniszter és a kormányzati célú hírközlési szolgáltató a minõsített idõszakban a koordinációs feladataik ellátása során úgy járnak el, hogy a készenléti felhasználások erõforrás igénye – ezen belül is elsõdlegesen a csoporthívások erõforrás igénye – prioritást élvezzen. Minõsített idõszaki helyzetekben és egyéb rendkívüli események során a feladat ellátásához szükséges szinten biztosítani kell a 3. melléklet 1–26. pontjában szereplõ felhasználók elektronikus hírközlését.

(3) A VPN létrehozására a miniszter kijelölése szerint a kormányzati célú hírközlési szolgáltató jogosult.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 46-49)