• Nem Talált Eredményt

Konstruktivista pedagógia az ökoiskolában

A konstruktivista pedagógia arra épül, hogy a tudást mindenki maga építi fel. Ebbôl következôen a tanulás lényegében tudáskonstruálás, vagyis aktív folyamat. A tudás lét-rehozását segítik a különbözô tevékenységek és a társas interakciók, azaz a másokkal való együttmûködés. A leegyszerûsített, leképzett, megszerkesztett tananyag ezt kevéssé tudja biztosítani, csak a tapasztalatok és az életszerû helyzetek megteremtése-megszer-zése, illetve biztosítása-átélése.

„Amikor tanulunk, akkor az elsajátítandó információt értelmezni próbáljuk. Ez az értelmezési folyamat a korábban már elsajátított ismeretek bázisán zajlik. Ezért a konst-ruktivista elméletben kritikus szerepe van a megelôzô tudásnak. Ha a megelôzô tudás kellôen szervezett, „mozgósítható”, vagyis viszonylag könnyen elôhívható, akkor esély van arra, hogy az új információ értelmezése sikeresen lejátszódjék, s a tanulás folyama-tában a tudat mintegy lehorgonyozza a meglévôk rendszeréhez az új tudást.”24

A konstruktív megközelítési mód alapja, hogy a tanuló meglévô tudására épít.

Az eredményes tanuláshoz szükség van az elôzetes ismeretek feltérképezésére, mozgó-sítására, majd a feladatok, a kitûzött célok, az értékelés, a tananyag differenciálására.

Mindezeket a pedagógus tervezi be a tanulás folyamatába.

Naiv, ám – különösen nem pedagógus végzettségû környezeti nevelôk körében – elterjedt környezeti nevelési gyakorlat, hogy úgy próbáljuk átadni ismereteinket és tapasztalatainkat a tanulóknak (akár felnôtteknek, akár gyerekeknek), hogy egyszerûen megmutatjuk nekik, mi a jó, mi a szép, és azt várjuk, hogy akkor máris helyesen fog-nak cselekedni, értékelni fogják a szépet. Fel sem merül a lehetôség, hogy az illetô

23 Tanulás a fenntarthatóságért – UNECE stratégia, 2005.

http://www.unece.org/fileadmin/DAM/env/esd/strategytext/strategyHungarian.pdf (utolsó letöltés: 2016. március 24.

24 Nahalka István: Konstruktív pedagógia – egy új paradigma a láthatáron (I.), (III.) Iskolakultúra 1997/2, 1997/4. 24. old.

http://epa.oszk.hu/00000/00011/00122/pdf/1997-2.pdf#page=21 (utolsó letöltés: 2016. március 24.)

út az ökOiskOla felé

korábbi tettei, ítéletei is koherens gondolatvilágot alkotnak. Az ilyen nevelô néha úgy tekint a környezeti nevelés célközönségére, mintha nekik nem lennének gondolataik a világról.

Az iskolai kudarcok elkerülése érdekében a pedagógusok egyéni tanulási útvonalak-hoz, stratégiákhoz segítik diákjaikat. Szükség van a tanárok empátiájára, érzékenységé-re, a kooperatív tanulást megvalósító együttmûködésre. A csoportos tanulás lehetôség, ezen belül a heterogén csoportok mûködése, különbözô alternatív utak kínálata igazi lehetôséget nyújt minden tanuló számára a fejlôdésben.

„Az adaptív tanulási stratégia kiindulási tétele az a felismerés, hogy az egyes tanulók tanulási képességei, adottságai egymástól lényegesen eltérnek. Ennek következtében az igény az iskolával szemben: eltérô tanulási környezet, eltérô tanítási eljárások biztosítá-sa, amelynek során feladat a tanulók jellemzôinek, a tanulásra való felkészültségének a feltárása (kognitív képességek, személyiségvonások, motivációs jellemzôk, kognitív stí-lusok stb.). A feltárás alapján valósul meg az oktatás szervezése, az egymástól lényege-sen eltérô tanulási eljárások lehetôvé tétele.”25

Az előzetes ismeretek feltérképezése

Ahhoz, hogy a tanulási folyamat sikeres legyen, fel kell mérni a tanulóknak a témával kapcsolatos elôzetes tudását. Ezt a felszínre hozhatjuk játékkal, beszélgetéssel, tehát tanulói tevékenységgel. A tanulók sok információval rendelkezhetnek már a természetrôl, a társadalomról, de lehet, hogy információik téves következtetésre késztették ôket. Eze-ket is fel kell tárnunk, hogy továbbléphessünk.

A feltérképezés történhet:

»

beszélgetés során,

»

írásos feladat megoldásával,

»

kérdôíves méréssel,

»

egy kérdés megtárgyalásával,

»

álláspontok kialakításával,

»

becslés, elôrejelzés, vélekedések megfogalmazásával,

»

szituációs játékkal,

»

ráhangolást segítô játékkal, esetleg drámapedagógia segítségével.

A személyre szóló fejlesztés

Az eredményes tanulás érdekében az elôzetesen feltérképezett ismeretek alapján különbözô pedagógusi segítségre van szüksége minden tanulónak. A tanulók szükségle-teire irányuló tanulásfejlesztéshez jó segítséget találhatnak a pedagógusok az OFI hon-lapján (http://mag.ofi.hu/mag-kiadvanyai) (utolsó letöltés: 2016. március 24.). Vannak olyan tanulók, akik már jóval elôbbre tartanak, vagy akik téves ismeretekkel rendelkez-nek, és lehetnek olyanok is, akiknek semmilyen elôzetes ismeretük sincs egy adott témá-ról. Ehhez alkalmazkodni kell, és az elôbb említett MAG kiadvány segíti a pedagógusok ilyen irányú munkáját is.

A tanulás lépései röviden: megfigyelem, megértem, megjegyzem, alkalmazni tudom.

25 Kôpatakiné Mészáros Mária: Az egyéni tanulási útvonalak kiépítése.

http://www.ofi.hu/tudastar/plenaris-eloadasok/kopatakine-meszaros (utolsó letöltés: 2016. március 24.)

ElmélEti alapok, pEdagógiai mEgközElítésmód

A fentiek alapján belátható, hogy a különbözô szinten lévô tanulóknak nem ugyanazok-ra az ismeretekre van szükségük, és nem ugyanolyan módon kell az ismeretekhez juttat-ni ôket. Érdemes végiggondoljuttat-ni a tanulás lépéseit is. Ezek szerint is különbözô szinten lehetnek a tanulók, és nem mindegy, hogy milyen típusú feladatot kell megoldaniuk.

Minden pedagógus tapasztalta és tudja, a sajátos nevelési igényû tanulók is teljes termé-szetességgel részesei a környezeti nevelésnek, mivel a jó környezeti nevelés személyre szabott.

A tapasztalatszerzésen alapuló tanulás lehet:

»

természettudományos kutatás, megfigyelés, mérés, kísérletezés,

»

adatrögzítés, elemzés, bemutatás,

»

kutatómunka interneten, könyvtárban,

»

tanulók által önállóan végzett szervezési feladat,

»

riportkészítés,

»

versenyeken való részvétel,

»

érdekegyeztetésekben való részvétel stb.

A problémamegoldás

Magolással a tanulók sok mindent képesek megtanulni, de ezt a tudást adott probléma-helyzetben nem tudják majd elôhívni. Ez gyakran elôfordul az iskolákban, mivel a tanu-ló vagy nem a megfelelô módon, egyénre szabottan kapta az információt, a tudást, vagy nem volt meg a korábbi tudása a témával kapcsolatban, amire szüksége lett volna a megértéshez. Így befogadhatatlanná vált az új információ.

Problémamegoldást csak problémahelyzetben lehet megtanulni. Ehhez már koráb-ban elsajátított ismeretekre is szükség van. A tanulóknak megfelelôen motiváltnak, a téma iránt érzékenynek kell lenniük, és valós problémát kell megoldaniuk. A problé-mamegoldásban nagy szerepe van a játéknak.

A problémamegoldás lépései a következôk:26 1. a feladat megértése – ez gyakran a probléma újrafogalmazásával jár, 2. tervkészítés, megoldási javaslatok készítése, 3. a tervek, a megoldási javaslatok mérlegelése, 4. a lépések sorrendjének kidolgozása, 5. a probléma megoldása, 6. az eredmény vizsgálata, ellenôrzése.

Amennyiben sikertelen volt a megoldás, akkor újból kezdôdnek a lépések.

A problémamegoldás készsége fejleszthetô, ezért a pedagógusnak megfelelô stratégi-ával kell rendelkeznie. Olyan problémahelyzeteket kell teremteni, amik érdeklik a gye-rekeket, mert csak így válnak megfelelôen motiválttá a megoldás keresésében. A prob-lémamegoldáshoz segíteni kell a tanulóknak összegyûjteni az érveket, ellenérveket, a szerepeknek megfelelô információkat. Erre igen jó példa falugyûlés eljátszása témanap keretében, mely már a 3., 4. évfolyamon is megvalósítható. A település fejlesztését be-szélik meg a diákok, vitát vezetnek, megoldást keresnek. Melyik megoldás a legjobb, melyik védi a leginkább a környezetet, melyiket támogatja a falu lakossága?

Persze a tanítás során sokszor találkozunk jóval egyszerûbb problémahelyzetekkel, csak ki kell használni ezeket. Erre a pedagógusoknak fel kell készülni, mert a frontális osztálymunka nem alkalmas ezek kezelésére.

26 Shoji Shiba (1993) nyomán

út az ökOiskOla felé

A tanulmányi eredmények figyelemmel kísérése

Az elôzetes tudás felmérése mellett a tudás szintjének folyamatos megállapítására is szükség van. Erre nagyon jók a formatív, diagnosztikus mérések, melyeknek segítségével a tanulók tudását feltérképezzük, és ezzel a tanuló is visszajelzést kap, hogy milyen szinten tart a tudás elsajátításában. Ezeket a méréseket már régóta használjuk pedagó-gusi munkánkban, de sajnos még mindig nem elég elterjedtek, pedig a továbblépéshez elengedhetetlenül szükségesek. Csak meglévô tudásra lehet építeni. Így a pedagógus feladata ilyenkor, hogy megtalálja azokat a módszereket, amelyek alkalmasak a tanulók továbbfejlesztésére. A diagnosztikus mérések eredményei alapján készíthetünk egyéni fejlesztési terveket, adhatunk fejlesztô (formatív) értékelést diákjainknak, amely segíti ôket abban, hogy a naplóba kerülô minôsítô (szummatív) értékelés idôpontjában már a lehetô legjobban teljesítsenek.