• Nem Talált Eredményt

Konklúzió, tudományos és gyakorlati hozzájárulás, gyakorlati alkalmazhatóság A kutatás eredményeképpen pontosabban tudjuk minősíteni, hogy a hivatásos sportolót vagy

sportszakembert, milyen jogviszony keretében foglalkoztatják, így elkerülve további jogvitákat és hátrányos jogkövetkezményeket abból fakadóan, hogy valakivel a jogviszony tényleges tartalmát figyelmen kívül hagyva helytelenül módon kötnek munkaszerződést vagy megbízási

szerződést, a felek jogviszonyára helytelenül alkalmazzák a munkajog vagy a polgári jog megbízási jogviszonyra vonatkozó szabályait.

6. Hivatkozások

Sportról szóló 2004. évi I. törvény

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény

a munkavégzés alapjául szolgáló szerződések minősítése során figyelembe veendő szempontokról szóló 7001/2005. (MK 170.) FMM-PM együttes irányelv

Wellmann Gy. (szerk.) (2013): Polgári Jog, Kötelmi jog, Harmadik, Negyedik, Ötödik és Hatodik Rész. Budapest: Hvgorac Lap- és Könyvkiadó Kft., Kiss Mária: XVI. CÍM: A megbízási típusú szerződések

Kardkovács K. (szerk.) (2012): Az új munka törvénykönyvének magyarázata., Budapest:

Hvgorac Lap- és Könyvkiadó Kft.

Sárközy T. (2015): Magyar Sportjog – Az új polgári törvénykönyv után. Budapest: Hvgorac Lap- és Könyvkiadó Kft.

Bírósági határozatok

„Határ a csillagos ég?” – Avagy meddig tekinthető jó befektetésnek egy sportoló

Fűrész Diána Ivett

Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Doktori Iskola PhD-hallgató, diana.furesz@etk.pte.hu

Kulcsszavak: sportgazdaság, sportolói érték, regresszió, termelési függvények, sporteredményesség

1. A dolgozat célja és pontos kutatási kérdése(i)

Tekintettel arra, hogy a sportszervezet legfontosabb tőkéje az emberi erőforrás, azt vizsgáltuk, mennyire lehet még fokozni az eredményességet pusztán az újonnan igazolt, egyre drágább játékosokkal. Kutatásom fő kérdése, hogy a játékosok értéke hatással van-e a sportszervezet eredményességére, és ha igen, ez a kapcsolat milyen típusú, illetve szorosságú (Késenne, 2007;

Stocker, 2012). Kiinduló hipotézisem, hogy a játékosok értéke és a csapat eredményessége között ugyan kimutatható sztochasztikus kapcsolat, amely korreláció azonban nem minden esetben lineáris. Bizonyítani szeretném tehát azt a tényt, hogy a sportban a siker nem csak és kizárólag a gazdasági tényezőkön múlik, hiszen pontosan az izgalom élménye jelenti egyik fő értékét (Andreff & Szymanski, 2006).

2. Elméleti háttér és feldolgozott szakirodalom

A hivatásos sportolókat, mint humán tőkét a sportszervezetek „termelőeszközként” adják és veszik. Ennek színhelye a játékospiac, amely egy speciális munkaerőpiac (András, 2004, Kahn, 2000). A termelési függvénnyel történő modellezés a gazdaságtudomány egyik legfontosabb eszköze, melyet a sportgazdaságtanban is több mint 40 éve alkalmaznak (Scully, 1974).

Alkalmazásuk célja, hogy megértsük, milyen összefüggések fedezhetők fel a játékosok teljesítménye és a csapat szereplése között. A játékosok értéke a termelési függvény input (termelési tényező) típusú változói közé tartozik, míg a csapat eredményessége az output, vagyis a kibocsátás (Rappai, 2015)

3. Kutatási módszertan, adatelemzés bemutatása

Dolgozatom empirikus részében két sportág szereplőit vizsgáltam, mely sportágak a kosárlabda és a labdarúgás. Elemzésem kiterjedt az észak-amerikai profi kosárlabda liga, az európai Bajnokok Ligája, valamint a német Bundesliga jelenkori és 10 évvel ezelőtti eredményeire.

Kutatási kérdésünk megválaszolása érdekében korrelációs (és rangkorrelációs) kapcsolatokat

vizsgáltunk, valamint regressziós modelleket (lineáris, multiplikatív, kvadratikus, köb, S-alakú) alkalmaztunk a játékosok- értéke és átlagéletkora, valamint az eredményességi mutatók sportág-specifikus proxy-jainak felhasználásával.

4. Eredmények és diszkusszió

Stocker (2012) doktori értekezésétől eltérően – aki hazai sportvállalkozások esetében ezt a kérdést már vizsgálta – arra a következtetésre jutottam, hogy nemzetközi viszonylatban a kapott eredmények alátámasztják hipotézisemet, hiszen - 10 évvel korábbi és mostani adatokra hivatkozva- látható, hogy a kapcsolat változó irányú és közepes szorosságú vagy erős. Létezik tehát egy olyan limit – még a legnagyobb költségvetésű klubok versenysorozatában is – amely felett már nem hoz jobb sporteredményt a további befektetés. Ennek köszönhetően megmarad a sport igazi értéke, hiszen egy csapat játékoskeretre fordított beruházásából nem lehet egyenesen következtetni a pályán elért eredményére.

Érdekes változást mutat azonban - a vizsgált 10 év alatt- Európa elitsorozata (Bajnokok Ligája), ahol a korábbi telítődés és kontraproduktivitás (átlagosan kb. 20 millió euró volt az limit, ami fölött már nem kifizetődő egy játékosra fordított befektetés) helyett ma már inkább lineáris, vagy ahhoz közelítő kapcsolat figyelhető meg a játékosok értéke és a sporteredményesség között. Eddigi ismereteim tudatában annak tulajdonítom az összefüggés természetének megváltozását, hogy aktuálisan olyan magas lett az említett limit, hogy a csapatok már nem tudják túllépni mindezt, így nem jelenik meg a csökkenő hozadék és a telítődés sem.

5. Konklúzió, tudományos és gyakorlati hozzájárulás, alkalmazhatóság

Összességében megállapítható tehát, hogy a dolgozatomban vizsgált humán tőke értéke nagyban befolyásolja a sportszervezetek eredményességét, azonban ez a kapcsolat változó irányú is lehet. A 10 évvel ezelőtti és mostani időszak alapján megállapítható, hogy – habár a gazdasági feltételek megléte egy bizonyos szintig nélkülözhetetlen – az elit bajnokságok hatalmas költségvetésű klubjainak versengése kiszámíthatatlan sporteredményeket hozhat.

Érdekes eredmény, hogy a világ legnívósabb labdarúgó versenysorozatában (Bajnokok Ligája) kb. egy évtized alatt olyannyira megváltozott az összefüggés természete, hogy a korábbi nemlineáris kapcsolat (telítődés, csökkenő hozadék, kontraproduktivitás) helyett lineáris összefüggés figyelhető meg. Ennek egyik oka lehet, hogy az a bizonyos játékos-érték-maximum, ami felett már nem érdemes játékosra költeni, olyan magas összeg lett, hogy ez a korlát már nem effektív.

Hivatkozások

András, K. (2004). A hivatásos labdarúgás piacai, Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, 53. sz. műhelytanulmány HU ISSN 1786-3031

Andreff W. , Szymanski S. (2006). Handbook on the economics of Sport, MPG Books Ltd., Bodmin, Cornwall

Kahn, L. M. (2000). The Sports Business as a Labour Market Laboratory. Journal of Economic Perspectives, Vol. 14., No. 3., pp. 75-94.

Késenne, S. (2007). The peculiar international economics of professional football in Europe.

Scottish Journal of Political Economy 54(3), 388–399.

Rappai, G. (2015). Termelési függvények a sportgazdaságban. In P. Ács, Sport és Gazdaság (old.: 379-433.). Pécs: Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar.

Scully, G. (1974). Production functions in the sports industry. An empirical analysis of professional cricket 20 (1). Applied Economics, 177-193.

Stocker M. (2012). Tudásintenzív vállalatok értékteremtése, Budapesti Corvinus Egyetem Üzleti Gazdaságtan Tanszék, Doktori (PhD) értekezés, Budapest

Hivatásos magyar sportolók énreprezentációja a közösségi médiában

Kajos Attila, egyetemi tanársegéd, Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Kar, Sportgazdaságtani Kutatóközpont, email: attila.kajos@uni-corvinus.hu

Kulcsszavak: márkaépítés, márkaimázs, digitális identitás, benyomás menedzsment