• Nem Talált Eredményt

Kiviteli engedélyezés

In document A VIZUÁLIS MŰVÉSZETEK ÉS A JOG (Pldal 154-157)

6. Műtárgyfelügyelet és hatósági műtárgyvédelem 145

6.2. Kiviteli engedélyezés

Hazánk uniós csatlakozásától – a magyar jogszabályok mellett – az Európai Unió vonatkozó előírásait is alkalmazni kell a magánszemélyek tulajdonában lévő, illetve közgyűjteményen kívüli462 védett, vagy a meghatározott kort és forgalmi értéket is egyszerre meghaladó műtár-gyak végleges vagy ideiglenes kiviteli engedélyezése során.463 A kétféle szabályozás egymással összhangban van, egymást kiegészítik. A kivitel i engedélyezés feltételei a következők:

– a műtárgy tartozzon a kulturális javak körébe,464

462 A közgyűjteményi tárgyak (ideiglenes) kiviteli engedélyezéséről külön szabályok rendelkeznek.

463 A Bizottság 1993. március 30-i 752/93/EGK rendelete a kulturális javak kiviteléről szóló, 3911/92/EGK tanácsi rendelet végrehajtására vonatkozó rendelkezések megállapításáról

464 A kulturális javak közé természetesen nemcsak a művészeti alkotások tartoznak, hanem mindazok a tárgyak is, amelyek – bármilyen szempontból – kiemelkedő jelentőségű emlékei a magyar vagy az egyetemes történelemnek és kultúrának. Az Európai Uniós és a nemzeti jogszabályaink is 15 fő kategóriába sorolják ezeket az emlékeket: 

földből, vízből előkerülő leletek és gyűjtemények, 

műemlékek elmozdítható tartozékai (szobrok, domborművek, szerkezeti elemek stb.), 

„festmények” (kézzel készült képzőművészeti alkotások, bármilyen alapra, bármilyen hordozóval), egyedi grafi kai alkotások (pasztellképek, krétarajzok, vízfestmények stb.),

mozaikképek, kézirajzok,

sokszorosított grafi kák (metszetek, nyomatok), szobrászati alkotások (szobrok, domborművek), régi fényképek, fi lmek,

kéziratok (levelezések, térképek, zenei partitúrák stb.), régi könyvek,

régi nyomtatott térképek,

irat- és tervtári anyagok (bármilyen adathordozón),

természettudományi, néprajzi, történelmi, numizmatikai gyűjtemények, régi közlekedési eszközök,

egyéb régiségek (játékok, üveg- és kerámia tárgyak, bútorok, órák, műszaki berendezések, hangszerek, textíliák, nemesfémtárgyak, fegyverek stb.).

– a műtárgy kora és forgalmi értéke egyszerre érje el az Örökségvédelmi törvény 1. számú mellékletében meghatározott értékeket (képzőművészeti alkotások esetében legalább 50 évet és 1 millió forintot).465

A fenti körbe tartozó tárgyak végleges vagy ideiglenes kivitele kizárólag a Hatóság engedélyé-vel történhet. Az ügyfé l kérelmére a Hatóság műtárgykísérő igazolást állít ki, és a kiszállítás-nál csupán ezt a dokumentumot kell ellenőrzés esetén felmutatni. Engedély nélkül vihetők ki az országból az 50 évnél fi atalabb kulturális tárgyak,466 valamint az országba visszaviteli kötelezettséggel behozott műalkotások. Értelemszerűen nem engedélyezhető a kérelem, ha a tárgy már védett, vagy lopott és szerepel az eltűnt műtárgyakról vezetett nyilvántartásban, illetve kiviteli engedélyezése során a Hatóság kezdeményezi a védetté nyilvánítást. Az elmúlt évek tapasztalata alapján ez kevesebb, mint a kérelmek egy százaléka esetén fordul elő.

Fontos je lezni, hogy a Hatóság által kiadott iratnak – az engedélynek és a Műtárgykísérő igazolásnak467 – nem a tárgy eredetiségét kell igazolnia, hanem azt, hogy az azon szereplő műtárgy kivihető-e az országból, azaz hogy nem szerepel sem a védett, sem a lopott mű-tárgyak nyilvántartásaiban, és nem is védendő. A műtárgy kiviteli engedélyezési eljárásért igazgatási szolgáltatási díjat kell fi zetni. Az igazgatási szolgáltatási díj összege 7 200 forint tárgyanként, illetve tárgyegyüttesenként. A kivite li engedélyezés eljárása során, a közigaz-gatási eljárások általános szabályai szerint 21  nap alatt kell döntést hozni, és az engedélyt megadni, vagy a kérelmet elutasítani.468 A véglege s kiviteli engedély a Hatóság döntésének függvényében korlátlanul, vagy egytől tíz évig terjedő időtartamon belül használható fel.

Mivel az engedély nem a tulajdonos nevére, hanem magára a műtárgyra szól, eladásakor is a műtárgy mellett maradhat, azt „kísérheti”, így az a vevő, az új tulajdonos számára is nagyobb jogbiztonságot ad.

Ha a kivinni szándékozott műtárgy alacsonyabb kora, vagy forgalmi értéke miatt nem en-gedélyköteles, akkor is van lehetőség arra, hogy a szabályosan benyújtott kiviteli engedélyké-relem alapján a Hatóság nyilatkozzon erről a kérelmezőnek. Ezzel elkerülhetők a félreértések egy esetleges vámvizsgálat során.

A műalkotások védelmére vonatkozó szabályok megszegése esetén a Hatóság örökségvé-delmi bírságot szabhat ki,469 súlyosabb esetekben pedig büntetőjogi szankciók alkalmazására kerülhet sor.470

Érdemes megemlíteni, hogy a műtárgybehozatalhoz nem szükséges engedélyezés. Ameny-nyiben a kivitel a „forrásországból” jogszerűen történt, a behozatalt a határátlépéskor csak

465 Jellemzően nem tartoznak ebbe a körbe a kortárs művészeti alkotások, festmények, szobrok és egyéb ala-csonyabb értékű, pl. több példányban készült grafi kák, régi használati tárgyak.

466 Az ide tartozó – jellemzően kortárs – művészeti alkotások esetében a Hatóság az ügyfél kérelmére igazolja, hogy a kivinni szándékozott tárgy nem tartozik az engedélyköteles kulturális javak körébe.

467 A Műtárgykísérő igazolás az adott műtárgy (tárgyegyüttes) jogi helyzetéről is egyúttal egy igazolásként szolgál: az adott műtárgy nem szerepel sem a védett, sem a lopott kulturális javak hatósági nyilvántartásaiban. A Műtárgykísérő igazolás érvényessége alatt kiviteli engedélyként is szolgál. Mivel a Műtárgykísérő igazolás nem a tulajdonos nevére szól majd, a műtárgy eladásakor is a műtárgy mellett maradhat, azt „kísérheti”, így az a vevő, az új tulajdonos számára is nagyobb jogbiztonságot ad.

468 Maga az eljárás – ha minden mellékletet benyújt a kérelemmel együtt – rendszerint rövidebb ennél.

469 Örökségvédelmi törvény 82–85. §.

470 Műemlék vagy védett kulturális javak megrongálása (Btk. 357. §-a) és védett kulturális javakkal visszaélés (Btk. 358. §.).

akkor kell a vámhatóságnak bejelenteni, ha a műtárgy harmadik (EU területén kívüli) or-szágból érkezik, és értéke meghaladja az EU közösségi vámkódexben meghatározott értéket.

Egy időben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kulturális javak védelme érdekében fokozottan ellenőrizte az utasforgalmat és a postaforgalmat, hogy kiszűrjék a műkincsek illegális külföldre vitelét. Ennek során számtalan esetben derített fel a NAV repülőtéri főigaz-gatósága kulturális javakkal (főként festményekkel, antik kardokkal, szobrokkal és érmékkel) kapcsolatos bűncselekményeket. Tekintettel azonban arra is, hogy az 50 évnél nem régebbi, védettséget nem élvező műtárgyak kivitele nem engedélyköteles, a hazai legális és illegális műtárgy-export méretéről nem rendelkezünk sem hivatalos, sem becslésen alapuló adatokkal.

Magyarország Európai Uniós tagságával, az európai integrációs folyamat bővülésével kap-csolatban, de a globalizálódó műtárgyforgalom és a gyakorlatilag ellenőrizhetetlen online műkereskedelem miatt is felvetődik a kérdés, hogy van-e, lehet-e létjogosultságuk a nemzeti korlátozásoknak, kell-e, érdemes-e a műtárgyakat adminisztratív eszközökkel itthon tartani?

Szabad-e egyáltalán egy tagállamnak saját, nemzeti érdekeire hivatkozva, az áruk egy cso-portjának (a műtárgyak is áruk) szabad mozgását korlátozni, akadályozni vagy akár egészen meg is tiltani? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához az Európai Unió alapszerződéséig kell visszanyúlnunk.

Az Európai Gazdasági Közösséget (EGK) létrehozó Római Szerződés kimondja, hogy az egyes tagállamoknak jogukban áll bevezetni „a behozatalra, a kivitelre vagy a tranzitárukra vonatkozó olyan tilalmakat vagy korlátozásokat, amelyeket (…) a művészi, történelmi vagy régé-szeti értéket képviselő nemzeti kincsek védelme” indokol. Jogi értelemben tehát – a többi tagál-lamhoz hasonlóan – Magyarországnak is lehetősége volt a saját örökségvédelmi jog- és intéz-ményrendszerét kialakítani és megtartani, de ennek összhangban kell lennie az EU közösségi jogszabályokkal, amelyek az EU területéről kifele irányuló kivitelt szabályozzák, valamint – a meghatározott eljárás szerint történő visszaszolgáltatás keretében – a többi tagállam kul-turális örökségének kölcsönös védelmére is kiterjednek. Mindezeknek megfelelően minden tagállam köteles kijelölni a kiviteli engedélyezésért és visszaszolgáltatásért felelős központi szerveit, ahova az ügyfelek és a többi tagállam társhatóságai is fordulhatnak. A visszaszolgál-tatásról rendelkező közösségi szabályozás módosítását több éves előkészítés alapján 2014-ben fogadták el. Ezzel a visszaszolgáltatás lehetőségei is szélesedtek, és a szabályozás a tagállamok elveszett örökségének visszaszerzésére nagyobb esélyt biztosított.471

Az EU tagállamainak az ingó kulturális örökség védelméről szóló szabályozásait áttekintve megállapíthatjuk, hogy hazánk a szigorúbb szabályozással rendelkező országok csoportjá-hoz tartozik. A gazdagabb, nagyobb piaccal rendelkező Észak- és Nyugat-európai államok ugyanis kevésbé élnek az adminisztratív korlátozásokkal, ezek főleg a déli és keleti tagálla-mokra jellemzőek. A leghatékonyabb és legjobb megoldás megtalálása, amely nemcsak tilt, korlátoz, hanem ösztönöz és a fejlődést, a gyarapodást is segíti, tehát bonyolult – a gazdasági és társadalmi tényezőktől is függő – folyamat, az új kérdésekre, új (vagy éppen régi, de meg-felelő) válaszok megtalálása állandó feladatot jelent. Összességében meg kell állapítanunk, hogy a magyar kulturális örökség megóvása, átörökítése az utókorra továbbra is az állam feladata, ennek sikeres megvalósítása pedig továbbra is beavatkozást igényel.

471 Axioart-műkereskedelem az interneten. 2015. május 18. axioart.com/hir/3c025dcfe527f1924b7d556f2cba2132

6.3. Mű tárgyak visszaszerzése (restitúció)

In document A VIZUÁLIS MŰVÉSZETEK ÉS A JOG (Pldal 154-157)