• Nem Talált Eredményt

Kiválasztott megoldás tervezett műszaki tartalma

A szerkezet funkciója, műszaki tartalma

A szerkezet valójában maga a biztonsági öv szerkezete; kisebb módosításokkal.

A biztonsági öv elsődleges funkciója az utas megtartása, viszont bizonyos helyzetekben az utas "el nem engedése" veszélyes is lehet. Ezért egy másodlagos funkció is szükséges, ami e probléma megoldására irányul.

Műszaki tartalom

- Giroszkóp: Az autó műszerfalába – vagy inkább a motortér és az utastér közé az ún. tűzfalba – beépített műszer, ami az autó egyik legritkábban megsérülő legstabilabb része, ami figyeli, és tárolja a jármű pillanatnyi helyzetét, és a hirtelen fellépő rendellenes pozíciót (pl. karambol esetén). Jeleit célszerű a kerekek mozgásával (ABS, ASR), a váltó kihajtásával és a gyorsulásérzékelők jeleivel összevetni a vészhelyzet megbízható felismerése érdekében.

- A gyorsulásérzékelő a karosszéria mozgásának változásából adódóan fellépő nem fékezésből és gázadásból, vagy kanyarodásból, valamint egyenetlen út miatti rázkódásból eredő hirtelen és intenzív (erőket) gyorsulásokat érzékeli.

Elhelyezése a giroszkóp közelében lehetséges. Mindkét szerkezet redundáns elhelyezése és egymás információjának megerősítő értékelése javítja a megbízhatóságot.

- Füst és víztelítettség érzékelők: Ezek arra az esetre szükségesek, ha különösebb rázkódás és helyzetváltozás nélkül gyulladna ki az autó, vagy merülne el egy mélyvízben. A füstérzékelőnél vagy dohányzásmentes autó, vagy a dohányfüst vegyi összetételét érzékelni képes és arra inaktivált intelligens érzékelő szükséges. A vízérzékelő is fel kell, hogy ismerje, hogy egy nyitott ablakkal történt ügyetlen autómosás történt, vagy kiöntött üdítő miatt egy helyi érzékelőjelez, valamint folyamatosan beáramló nagymennyiségű víz miatt egyszerre több érzékelő okozza a riasztást.

- Kioldógombok: A kioldógombok az autó belsejének több pontján helyezkednek el, mivel a gomb lényege a könnyű felismerhetőség és elérhetőség. Funkciója az öv vészkioldó szerkezetének felügyelt működésbe hozása, hogy a menekülő utast a biztonsági öv ne akadályozza.

- Vezérlő szerkezet (computer): Ez egy kisebbfajta computer, ami képes a giroszkóp a gyorsulásérzékelő és az egyéb érzékelők felől kapott jelet feldolgozva, a vészhelyzetet felismerve parancsot továbbítani a kioldógombok felé. A jármű térbeli pozícióját hasonlítja össze a kerekek és a váltó felől érkező jelekkel (ABS és ASR rendszerekkel összekötve). Ezekből kiszámítja, hogy a kerékmozgás a térbeli helyzet, a gyorsítási, kanyarodási és fékezési funkciók valós forgalmi helyzetből, vagy rendellenes mozgásból származnak, A számítógép rendellenes mozgásváltozások és pozíciók együttes érzékelése után megvárja, amíg az autó nyugalmi helyzetbe kerül, ezután aktiválja a kioldógombokat. A számítógéphez tartozik egy kisebb akkumulátor is, ami az energiát a fő akkumulátor kiesése esetén is megbízhatóan szolgáltatja a kioldó rendszer számára. Ez a kis akkumulátor képes arra, hogy az áramellátás megszűnése után bizonyos ideig még működjön.

- Elektromágnes: A szerkezetben van egy olyan elem, ami a beépített elektromágnes hatására „kiesik” a helyéről. Az elektromágnest a kioldógomb aktiválja.

10. Ábra

A biztonsági övből kimozduló elem

Energiaellátás és redundanciájának kérdése

A vezérlő elektronika és az ehhez kötött giroszkóp egy kisebbfajta akkumulátorról üzemeltethető egység lenne. Ez az akkumulátor úgy működik, mint a laptopok esetében: amíg áramot kap, addig működik; ha az áramforrás megszűnik, akkor a tartalékenergia lép működésbe. Az akkumulátor forrása az autó akkumulátora, ehhez lehetne hozzákötni. Egy baleset során gyakran az autó áramellátása sérül, így ennek figyelembe vételével kell a tartalék energia felhasználását is betervezni. A kioldógombok energiaellátása is hasonló módon történne: több kisebb akkumulátort (redundáns elemet) kell elhelyezni az autóban; egyet a gépjármű jobb-, és egyet a bal oldalán a műszerfalban, egyet a belső tér boltozatán a tükör környékén, és egyet-egyet a biztonsági övek szerkezete körül, mondjuk a padlón. Ezek a kis akkumulátorok valóban kisméretűek lennének, mivel csak néhány gomb megnyomásához van szükség rá. Az elektromágnesek is kapnának egy-egy akkumulátort. Tegyük fel, hogy az egyetlen

energiaforrás az autónak azon a részén van, ami a karambolban olyannyira roncsolódik, hogy emiatt nem működik a kioldógombos rendszer. Ha ez így van, akkor ennek a megoldásnak semmi értelme nincsen, mivel már a balesetet követő első lépések meghiúsulnak. Viszont, ha a gépjármű több pontján is telepítenek egy-egy ilyen energiaforrást, akkor is teljesíteni tudja a kioldógomb a funkcióját, ha az autó egy része úgymond elszáll.

7. Ábra Egy karambol Utasok

Egy ötszemélyes gépkocsiban öt személy számára készítenek biztonsági övet, ezért a szétoldás az öt darab biztonsági övre vonatkozik. Viszont figyelembe kell venni azt is, ha valaki cselekvésképtelen, vagy kisgyerek, akik nem tudják kezelni az övcsatot sem, esetleg nem tudnak a kioldógombról.

I

RODALOMJEGYZÉK

[1] http://www.omikk.bme.hu/collections/mgi_fulltext/minoseg/2006/05/0504.pdf [2] http://mmfk.nyf.hu/min/alap/53.htm

[3]http://www.minosegdoktorok.hu/cikk/kockazatkezeles_egyszeruen_%E2%80%93_a z_fmea_modszerrel

[4] http://www.2ge.hu/doc/fmea.php

[5] Szerkesztette: Koczor Zoltán, Szerzők: Göndör Vera, Gregász Tibor, Némethné Dr.

Erdődi Katalin, PhD Koczor Zoltán, Paulics Annita, Tóth Tímea: Minőségirányítási rendszerek fejlesztése (2001) Budapest, TÜV Rheinland Akadémia kiadó

[6] http://www.zmne.hu/tanszekek/vegyi/personal/Risk_gyakorisag.pdf [7]

http://users.atw.hu/kom2008bmf/Integralt%20Iranyitasi%20Rendszerek%20I/integralt_i ranyitasi_rendszerek_ea_13_problemamegoldas_v3.pdf

[8] http://www.itb.hu/ajanlasok/a9/html/a9_3-2.htm

[9] BOSCH: A gépjárműtechnika kézikönyve (2002) Budapest-Pécs, Dialóg Campus Kiadó

További felhasznált források:

- http://www.defective-seatbelt.com/seat-belt-failure.html - http://www.youtube.com/watch?v=L17jEm6aDrQ - http://www.youtube.com/watch?v=MnupjN_WJ9g - http://en.wikipedia.org/wiki/Automobile

- http://www.youtube.com/watch?v=I_T0an37XFY

- http://www.omikk.bme.hu/collections/mgi_fulltext/minoseg/2006/05/0504.pdf

Á

BRAJEGYZÉK

1. A légzsák működése tesztelés közben

http://2.bp.blogspot.com/- vQXpiNNJJro/TgLSo7VQLPI/AAAAAAAADdI/HNweKH6lC9o/s1600/2011-audi-a6.jpg

2. Karambol után szétégett autó

http://www.gtspirit.com/wp-content/uploads/2010/10/car_crash_audi_r8_gt_burns_down.jpg

3. Robbanás kamion és személygépkocsi ütközésekor

http://www.dallasfortworthinjurylawyer.com/car_crash_0188.jpg

4. A tűzoltók munkája utáni helyzet

http://www.dunakeszihirek.hu/wp-content/uploads/2012/09/Download.jpg

5. Kigyulladt luxusautó

http://farm3.static.flickr.com/2496/3764859245_ac09982f5e_o.jpg

6. Vízbe szakadt Hummer

http://static2.origos.hu/i/1202/20120207-beszakadt-a-balaton-jege-ket1.jpg

7. Egy karambol

http://www.bevezetem.hu/images/1209/karambol.jpg

8. A vészkioldó szerkezet egyszerűsített blokkdiagramja 9. A biztonsági öv szerkezete (saját készítésű rajz)

10. A biztonsági övből kimozduló elem (saját készítésű rajz) 11. Az övek vészkioldó gombjainak elhelyezése az utastérben

http://wwww.audi.hu/files/hu/element/text_pic/1739597728.jpg

12. Az övek vészkioldó gombjainak elhelyezése az utastérben http://www.autovalaszto.hu/picroot/news/l_9694.jpg