• Nem Talált Eredményt

A KAPCSOLATI BIZALOM

VII. A BIZALOM MEGJELENÉSE A SZERVEZETI KAPCSOLATOKBAN

2. A KAPCSOLATI BIZALOM

A kapcsolatok előrehaladtával, a partnerre vonatkozó információ eredményeképp, lehetőség van a kapcsolati bizalom formálódására, ami már az adott személyre és helyzetre vonatkozik. A kapcsolatokban az interakciós tapasztalat nyomán időben változhat a bizalom szintje és a kapcsolat mélysége is eltérő lehet. A bizalom lehetséges összetevőinek áttekintése után kitérünk a szervezeti egyenrangú és hierarchikus kapcsolatokban végzett vizsgálatokra.

A bizalom komponens elméleteinek alapja a mély, kölcsönös függőkapcsolatok vizsgálata (Rempel és mtsai, 1985; Johnson-George és Swap,1982). A bizalom alapja itt a megfelelő kommunikáció, ezért a másik szükségleteinek, akcióinak esetleges félreértése miatt kockázatos a bizalomadás. A megbízhatóság megítélésénél fontos az empátia, intuíció és körültekintés, kockázatcsökkentő a másik nézeteinek, preferenciáinak megértése. A közeli kapcsolatokban a bizalom-összetevői az interakciós tapasztalat nyomán változnak:

A kapcsolatba lépés kezdetén a felfüggesztett bizalmatlanság jellemző, feltételezzük a másikról, hogy hozzánk hasonlóan gondolkodik, hasonló dolgok értékesek számára. A bizalmatlanságot a nyilvánvaló „nézeteltérés” tapasztalata idézi elő. A másik viselkedésének következetessége, kiszámíthatóága alapján a bejósolhatóságot ítéli meg a bizalomadó. A gondolatok és érzelmek megosztásánál hasonlóságot tapasztalva, kialakulhat a feltételes bizalom, ami pozitív érzelmekhez, a kapcsolat folytatásának vágyához vezet.

Tovább épülhet a bizalom az olyan helyzetek tapasztalata nyomán, ahol a személy sebezhetővé válik. Ha a másik nem él vissza ezekben a helyzetekben, azaz, nincs jele a megbízhatatlanságnak a bizalom érzelmi komponense válik meghatározóvá. A bizalom alapja itt a „másikba vetett hit”, ami a tapasztalatok nyomán a partner szándékaira, motívumaira, érzelmeire következtetve alakul, és amiben a bizalomadóval kapcsolatos törődő, támogató, viszonzó működés feltételezése jelenik meg. Itt feltétlen bizalomról beszélhetünk, a kapcsolat már nemcsak a közös cél elérése révén, hanem önmagában, kölcsönösen jutalmazó értéke által bír jelentőséggel.

A bizalom szintje természetesen változhat, a változást befolyásolja a másikra vonatkozó tapasztalat, az érzelmek és a kontextus.

Ábra A bizalom összetevőinek alakulása a kapcsolat előrehaladtával (Természetesen a nyilakkal ellentétes irányban is változhat kapcsolati bizalom.)

A személyközi bizalom a szervezeti életben sajátos vizsgálati területet képvisel. Minden interperszonális kapcsolat sikerességét, bár különböző mértékben, de befolyásolja a bizalom jelenléte. A szervezeti és intézményes környezetben a kapcsolati bizalom azonban nemcsak a kapcsolatok, hanem a kontextust adó intézményi környezet működését, hatékonyságát (költséghatékonyságát is!) is befolyásolja.

A jelentős másikkal kapcsolatos bizalom két formája emelhető ki a szervezetben: az egyenrangú munkatársi és a hierarchikus (vezető-beosztott) kapcsolatok.

Bizalom a munkatársak között

A szervezeti egyenrangúak közti interperszonális kapcsolatok vizsgálatánál McAllister (1985) elkülöníti a kognitív- és az érzelem-alapú bizalmat.

• A kognitív-alapú bizalom a másik megbízhatóságára vonatkozik, vagy származhat

"jó okból", például a kompetens, felelős működés észleléséből.

• Az interakciós tapasztalat nyomán, a szervezeti kapcsolatok mélyülésével, létrejöhet érzelmi-alapú bizalom, ami olyan érzelmi köteléket maga után vonó viselkedésben, fejeződik ki, mint a másik jólétével való törődés, gondoskodás,

A kognitív-alapú bizalom kialakulásánál fontosnak bizonyult a megbízható hírnév hatása, ami egyfajta alapot teremt a kapcsolatba történő további befektetéshez. Az érzelmi-alapú bizalom előzménye a másik fél önkéntes szervezeti hozzájárulása9 és a

A viselkedés alapján:

BEJÓSOLHATÓSÁG

A személyiség alapján:

MEGBÍZHATÓSÁG

A szándék alapján:

MÁSIKBA VETETT HIT

megbízhatósági ítéletet megalapozó gyakori interakció lehetősége. Az érzelmi-alapú bizalom következményeként nő a másik munkával kapcsolatos szükségleteire való odafigyelés, és az önkéntes szervezeti hozzájárulás. Utóbbi nemcsak a feladatvégzésben nyújtott segítséget, hanem a társas támogatást is magába foglalja.

Bizalom a vezetőben

A hierarchikus szervezeti kapcsolatokban az alárendeltnek korlátozott ellenőrzési, befolyásolási lehetősége van. A bizalomadásnál kockázatja a bizalommal való visszaélést (pl. érdekeit figyelmen kívül hagyja a bizalmat élvező vezető), valamint sikertelen kapcsolatnál, az önértékelése is sérülhet. A bizalom alapja a vezető észlelt integritása10, törődése, jóindulata. A beosztottak vezető felé mutatott bizalmát vizsgálva a magasabb bizalom nyíltabb, konstruktívabb kommunikációt, kevesebb érzelmi konfliktust, gyorsabb döntéshozatalt és nagyobb kockázatvállalási hajlamot vont maga után. A bizalom tehát facilitálja a munkakapcsolatot, így hatékonyságnövelő hatású.

Whitener és munkatársai (1998) a vezetői bizalomadás kockázatát elemzik. Alapvető kockázatnak a bizalomadó első lépés tekinthető, ahol nem biztosított a beosztott viszonzó reagálása, illetve a kapcsolat kezdetén, megbízhatósága. A vezető kockázata tehát a kihasználás, a „hiszékeny” címkézés, és a viszonzás elmaradása miatti költségek.

Ábra A vezető-beosztott viszonyban a bizalomadás kockázatai

10 Erkölcsi elvekhez való hűsége (lásd A bizalom alapjai fejezet)

BEOSZTOTT

Kockázata:

érdekek, önértékelés sérülése

VEZET Ő

Kockázata:

viszonzás elmaradása kihasználás

„hiszékeny” címke

Mi befolyásolja a vezető bizalmát? Valószínűbbé teszi a vezetői bizalomkezdeményezést az olyan személyiségtényezők, mint a vezető magasabb általános bizalomszintje, az én-hatékonyság-, kompetencia-érzés magas szintje és az önérdeken való felülemelkedés hajlama. Utóbbi az egyéni értékrendszerben fontos helyet betöltő jóindulatban, univerzalizmusban jelenhet meg. A szervezet jellemzői szempontjából strukturális, kulturális és HR politikai tényezők támogathatják a bizalomformálást. Például a centralizált, formalizált szervezetekben a kontroll magas szintje korlátozhatja a vezetői bizalom megjelenését. A bízó kapcsolat inherens kockázati jellege miatt a kockázatvállalást és interperszonális értékeket támogató szervezeti kultúra kedvez a vezetői bizalomadásnak. A HR eljárásokban az értékelésben érvényesülő igazságossági eljárások strukturális és társas elemei (pl. megfelelő döntés-kommunikáció, bevonás) elősegítik a vezető konzisztens, megbízhatónak észlelt viselkedését. Az igazságosság, méltányosság észlelése szempontjából a vezető kommunikációjának hatása kulcstényezőnek tekinthető, így az információ pontossága, a nyitottság és a döntések megfelelő, időben történő magyarázata.

A vezető-beosztott kapcsolatban a kezdeti kapcsolati tapasztalat, azaz például a beosztott észlelt szerepteljesítési kompetenciája és együttműködési hajlama egyenesen, míg a bizalommal való visszaélés költségének nagysága fordítottan befolyásolja a vezetői bizalomadást.

A végzett feladat jellege is befolyásolhat, például a kooperációt igénylő feladatoknál lényeges a vezetői bizalom megléte.

A kapcsolati bizalom szervezeti szempontból előnyös hatásaira utalnak a fentiek, a bizalom közvetlenül és közvetve teljesítménybefolyásoló szerepű, elősegíti a szervezettel való azonosulást, az önérdeken túli hozzájárulást, a vezetői döntések, eljárások elfogadását.