• Nem Talált Eredményt

Közvetlen támogatás az Agenda 2000 alapján (standard rendszer)

In document Agrárpolitikai ismeretek (Pldal 71-74)

4. A Közös Agrárpolitika 50 éve

4.4. Közvetlen támogatás az Agenda 2000 alapján (standard rendszer)

Az EU a Közös Agrárpolitika (KAP) 1992. évi reformja és az Agenda 2000 keretében a bázisterület és referenciahozam meghatározásával a korábbi magas ártámogatás helyett a közvetlen jövedelemtámogatásra helyezte a hangsúlyt. Az EU-ban a területalapú kifizetések a termelők és a szabályozás két típusát (egyszerűsített vagy általános szabályozás) különböztették meg. A kötelező területpihentetés nem vonatkozott azokra a gabonaféléket, olajos magvakat, és fehérje- és rostnövényeket (GOFR-növények) előállító kistermelőkre, akik a régió referenciahozamai alapján legfeljebb 92 tonna gabona termesztéséhez szükséges területre (magyar viszonylatban ez 19,45 hektár földterületet jelent) igényeltek támogatást, mert az egyszerűsített szabályozás értelmében területpihentetés nélkül is jogosultak voltak közvetlen jövedelemtámogatásra. Az árutermelő gazdaságok viszont az általános szabályozás szerint GOFR-növények termelése esetében akkor kaptak közvetlen jövedelemtámogatást, ha részt vettek a kötelező területpihentetési programban (a pihentetett területre is járt közvetlen jövedelemtámogatás).

4.4.1. Bázisterület és referenciahozam

A közvetlen jövedelemtámogatásban részesíthető területet az EU a bázisterület meghatározásával korlátozta. A mértéket adott tagországra vagy annak régióira állapították meg az 1989-1991 közötti időszak GOFR-növények előállítására használt, és/vagy tagországi területpihentetési programban szerepelt terület átlaga alapján. A bázisterületen belül a közvetlen jövedelemtámogatásra jogosult egyes növények maximális vetésterületét az olajos magvakon kívül nem szabályozták. Ha a termelők túllépték a közvetlen jövedelemtámogatásra jogosult bázisterületet, akkor a túllépéssel arányosan csökkentették a támogatást.

A támogatások kiszámításához minden tagállamban (egyes tagállamokban külön termelési régiónként) regionális átlaghozamot, azaz referenciahozamot számítottak ki az 1986/87-1991/92 közötti időszak termelési eredményei alapján, de figyelmen kívül hagyták a legjobb és legrosszabb termésátlagot mutató két évet. A referenciahozamokat használják a támogatások összegének kiszámításához. Ebből következik, hogy óriási különbségek alakultak ki a hektáronkénti támogatások szintjében a tagállamok között.

A bázisterület tehát behatárolta a közvetlen jövedelemtámogatást élvező terület nagyságát. A bázisterület túllépése büntető szankciókat vont maga után, mert ha a termelők a tagállamokban az engedélyezett bázisterületet túllépték, akkor az adott gazdasági évben a túllépés arányában csökkent az egyes gazdálkodókra jutó támogatás. Az EU a bázisterület túllépését bejelentő tagállamot büntette, nem pedig az egyes termelőket. Az EU szintjén nem, de az egyes tagállamok szintjén gyakori volt a bázisterület túllépése (4.4.

táblázat). A vizsgált időszakban Ausztria, Finnország, Görögország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország nem lépte túl a bázisterületet, a többi tagország viszont sorozatban szegte meg a bázisterületre vonatkozó mérethatárt (Luxemburg csak egyszer).

4.4. táblázat: A bázisterület túllépése az EU egyes tagállamaiban1993-1999 között (a bázisterület %-ában) bontották le az egyes termelőkre, habár a tagállamoknak erre lehetőséget adtak (1996-ig), de egyik tagállam sem élt ezzel a lehetőséggel. Az EU termelői szabadon növelhették a GOFR-növények vetésterületét, ha elegendő megfelelő területtel rendelkeztek és pótlólagos közvetlen támogatásban részesültek. Adott esetben ez a bázisterület túllépéséhez és büntető szankciókhoz vezetett nemzeti vagy regionális szinten. Az egyes termelők döntését az befolyásolta, hogy a GOFR-növények területének növelése esetében mekkora pótlólagos támogatási összeggel számolhattak, illetve mekkora veszteség származott a bázisterület

büntetés esetében természetesen nem fordulhatott elő a nemzeti vagy regionális szinten meghatározott bázisterület túllépése (az egyes tagállamok szintjén gyakori volt a bázisterület túllépése).

A bázisterület túllépéséért kiszabott büntetés tehát kollektív szankció volt és egyformán vonatkozott az egyes termelőkre, függetlenül attól, hogy hozzájárultak-e a bázisterület túllépéséhez vagy sem. Az egyes termelők szintjén tehát nem volt közvetlen kapcsolat a bázisterület túllépése és a kiszabott büntetés között.

4.4.2. A bázisterület és kötelező területpihentetés hatása a termelésre

A közvetlen jövedelemtámogatás elnyerésének feltétele a kötelező területpihentetés (a kistermelőkre vonatkozó egyszerűsített szabályozás kivételével) volt. A kötelező területpihentetés nagyságáról az EU évente döntött a készletek és felhasználás arányának függvényében (az elmúlt években ez általában 10 % volt) A pihentetett terület a GOFR-növényekkel bevetett területhez hasonlóan közvetlen jövedelemtámogatásra jogosult.

A bázisterület korlátozásától eltérően a kötelező területpihentetés az egyes termelőkre vonatkozott, mert az általános szabály szerint az egyes termelőknek az általuk bejelentett GOFR-növények területének meghatározott hányadát pihentetni kellett. Az egyes termelőknek kötelező volt részletes jelentést készíteni a szántóföldjükön termelt GOFR-növények megoszlásáról és a pihentetett terület nagyságáról. Ebben az esetben az egyes termelőket ellenőrizték és a területpihentetési kötelezettség megszegése egyéni (a támogatási programból való kizárás) és nem kollektív szankciókat vont maga után. Ezzel magyarázható, hogy az egyes tagállamokban kivétel nélkül betartották a kötelező területpihentetés mértékét.

Nem minden termelőre vonatkozott a kötelező területpihentetés. A termelő területpihentetés nélkül is termelhetett GOFR-növényeket, ha lemondott a közvetlen jövedelemtámogatásról, illetve az egyszerűsített szabályozás alá esett. A kötelező területpihentetés tehát nem a GOFR-növények teljes területére vonatkozott az EU-ban, hanem csak az általános szabályozás alá tartozó területre (a közvetlen jövedelemtámogatásra igényt tartó árutermelő gazdaságok által művelt GOFR-növények területére), ami 1993-1999 között a GOFR-növények teljes területének 75%-át tette ki.

Mivel a termelők általában a legrosszabb minőségű földterületet pihentették, az átlaghozam a nem pihentetett területen nőtt. Ez azt jelentette, hogy a pihentetett terület átlagos minőségű területre való átszámítása esetében a kötelező területpihentetési rátánál kisebb terület került ki a művelés alól. Ebből következik, hogy a GOFR-növények termelése a kötelező területpihentetés mértékével nem egyenes, hanem annál kisebb arányban csökkent.

A bázisterület korlátozása és a közvetlen jövedelemtámogatás a GOFR-növényeken belül nem, de a GOFR- és egyéb növények között merev termelési szerkezetet hozott létre.

A bázisterület korlátozása és a termékspecifikus közvetlen jövedelemtámogatás következtében a termelők nemigen használták a GOFR-növények területét alternatív növények termelésére (mert nem érdemes), ezért ennek a földterületnek a földpiacon kialakult korlátozott kínálata az átlagosnál nagyobb földárat, illetve földbérleti díjat eredményezett. A közvetlen jövedelemtámogatás alkalmazása önmagában is magasabb földárakhoz, illetve földbérleti díjhoz vezetett.

A bázisterület korlátozása stabilizálta a közvetlen jövedelemtámogatási kifizetéseket.

A bázisterület nemzeti és regionális szinten történt meghatározása, valamint a kollektív

büntetési rendszer lehetővé tette a költségvetési kiadások stabilizálását, de nem volt kényszerítő hatása az egyes termelőkre. Ezzel szemben a kötelező területpihentetés a kínálatszabályozás eszköze volt a piaci egyensúly megteremtése céljából, mert közvetlenebb hatása volt a kínálatra, mint a bázisterületnek.

4.5. Közvetlen támogatás a 2003. évi reform alapján

In document Agrárpolitikai ismeretek (Pldal 71-74)