• Nem Talált Eredményt

Közhasznú tevékenységek 1. Múzeumi tevékenység

In document A Magyar Hivatalos Közlönykiadó (Pldal 63-68)

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

7. Közhasznú tevékenységek 1. Múzeumi tevékenység

A közhasznú társaság alapvetõ közhasznú tevékenysége továbbra is a múzeumi tevékenység, amelynek keretében állan-dó és idõszaki kiállításokkal várjuk látogatóinkat.

Állandó kiállításaink

A kastélymúzeumnak hat állandó kiállítása van, amelyek a következõk:

1. Fõúri életforma a XVIII–XIX. században 2. Helikon Könyvtár

3. 1000 év fegyverei (2006 decemberéig) 4. Öt világrész trófeái

5. Az iszlám világa

6. Hintók és lószerszámok kiállítása 1. Fõúri életforma a XVIII–XIX. században

A kastély volt lakószobáiban, szalonjaiban nyert elhelyezést a kastélymúzeum XVIII–XIX. századi fõúri életformát be-mutató enteriõrkiállítás, amelynek bútorai, berendezési tárgyai, a falakat díszítõ festmények, dísztárgyak egy része a Festetics-család tulajdonában volt. Ezt egészítik ki azok a más közgyûjteményekbõl származó, illetve a környéken be-gyûjtött mûtárgyak, amelyek az adott korok különbözõ stílusirányzatainak jellemzõ jegyeit is felmutatva, híven illuszt-rálják fõuraink életmódját az elmúlt századokban.

Hozzákezdtünk a fõúri magyar konyha címû kiállításunk tervezéséhez, a Vendéglátó Múzeummal közösen.

2. Helikon Könyvtár

A kastélynak nem csak az egyik legszebb terme, hanem legnagyobb értéke is a Helikon Könyvtár, a Magyarországon egyetlen, eredeti formában fennmaradt fõúri magánkönyvtár. Az 1760-as években alapított könyvtár jelenlegi könyv- és folyóirat-állományának nagysága meghaladja a kilencvenezret. Ezek között sok értékes, régi munka is megtalálható, több olyan, amelybõl szerte a világon csak egy-egy példányt tartanak számon. Gróf Festetics György 1799–1801 között építtette azt az impozáns bútorzatú, kimondottan a könyvtár céljait szolgáló termet, amelynek mintájául többek között a weimari udvari könyvtár szolgált és amely máig eredeti formájában megtekinthetõ.

3. Ezer év fegyverei

A kastélymúzeumban 2006. december 31-éig megtekinthetõ volt az a Magyar Nemzeti Múzeum gazdag anyagából összeállított fegyvertörténeti kiállítás, amely közé ezer év hadi és vadászfegyvereibõl válogat: nemzeti történelmünk je-les idõszakaiból, Közép-Európa és különösen az Osztrák–Magyar Monarchia népeinek hagyatékából. A kiállítás anya-gát a gyûjtemény tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Múzeum visszavitte. Ígéretet kaptunk egy új, az eddigiekhez hasonló kiállítás megvalósítására.

4. Öt világrész trófeái

E tárlat keretében három magángyûjtemény – Windisch Grätz Ferenc József

– Dózsa György

– Hídvégi Béla vadászok

szinte páratlan értékû – Afrikából, Ázsiából, Amerikából, illetve Európából származó – vadásztrófeái kerültek az érdek-lõdõ nagyközönség elé.

Tervezzük a vadászati kiállítás bõvítését. Hídvégi Béla vadász az ötödik földrészen, Ausztráliában élõ õshonos vadak ki-lövését vállalta, amelyeket – térítésmentesen – kiállításunk rendelkezésére bocsát. Várhatóan jövõ év közepétõl új he-lyen és bõvített formában kerül bemutatásra a gyûjtemény.

5. Az iszlám világa

A Helikon Kastélymúzeum régóta készül az iszlám kultúrát bemutató múzeum megalapítására. Ennek elsõ megnyilvá-nulása „Az iszlám világa” címmel megnyílt kiállítás. E nagy horderejû bemutatót a kuvaiti Tárek Szajjid Radzsab úr nagyvonalú felajánlása tette lehetõvé: káprázatos múzeumából, amely az iszlám világ egyik legnagyobb magángyûjte-ménye, választottuk ki azt a háromszáz mûtárgyat, amely huszonhárom országot reprezentál.

A kiállított tárgyak az iszlám szülõhelyérõl (Arábia és az öböl országai: Szaúd-Arábia, Jemen, Omán, Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Kuvait), a Magrib, a nyugati iszlám világából (Marokkó, Algéria, Tunézia) és a Masrik, a keleti

iszlám világából (Egyiptom, Szudán, Libanon, Palesztina, Jordánia, Szíria, Irak, Törökország, Irán, Afganisztán, Pakisz-tán, ÜzbegiszPakisz-tán, TürkmeniszPakisz-tán, India) származnak. A kiállítás mindhárom térségbõl kosztümöket, textileket, ékszere-ket, amuletteékszere-ket, talizmánokat, kerámiaedényeékszere-ket, csempéékszere-ket, fémtárgyakat, lakkozott munkákat, fegyvereékszere-ket, kalligrá-fiákat, koránokat és illusztrált imakönyveket, kéziratokat, valamint pecséteket mutat be. Ilyen átfogóan gazdag életmód-kiállítás (néprajzi, mûvészettörténeti) az iszlám világáról még nem volt Magyarországon. Az iszlám kultúrát különbözõ megközelítésekbõl mutatjuk be, amelynek közös alapja az iszlám hitvilága és az arab nyelv.

6. Hintó- és lószerszám-kiállítás

Folyamatosan végeztük Werner Guster osztrák gyûjtõ által adományozott és más forrásból vásárolt, letétbe kapott ló-vontatású eszközök (hintók, szánok) restaurálását, felújítását. A meglévõ állományból 30 darabot sikerült teljes egészé-ben felújítani, kiállítható állapotba hozni (26 hintó, 4 szán). Az elkészült darabokból, lószerszámokkal és a témához kap-csolódó egyéb tárgyakkal kiegészítve megnyitottuk a látogatók számára a felújított istálló-kocsiház földszinti termeiben a kiállítást. A kiállított darabok az istálló-kocsiházban kialakított múzeumban tekinthetõk meg, az 1000 m2-es kiállító-hely 60%-át rendeztük be eddig, de a hintóállomány felújításának teljes befejezését követõen az összes terület hintókiál-lítás célját fogja szolgálni.

Jelenleg 44 hintónk és szánunk van, amelybõl 33 darab kiállítható. Ezekbõl ebben az évben 3 darabot restauráltunk (Copue gála, családi omnibusz, Dumount).

Állandó kiállításaink Szántódpusztán

Szántódpusztán a következõ 6 állandó kiállításunk tekinthetõ meg:

1. Pálóczi Horváth Ádám-emlékkiállítás (emlékszoba) 2. A balatonendrédi csipke története

3. A szántódi rév története

4. Mezõgazdasági eszközök kiállítása 5. Akvárium

6. Kõhegyi szõlõ története

1. Pálóczi Horváth Ádám-emlékkiállítás

A XVIII. századi épület egyik termében került kiállításra a puszta egykori bérlõjének, Pálóczi Horváth Ádámnak emlék-szobája. Itt láthatóak munkái, mûveirõl készült másolatok, valamint az úgynevezett „úri szoba” bútorzata.

2. Az endrédi csipke története

Kiállítási vitrinekben a balatonendrédi vert csipkék története tekinthetõ meg.

3. A szántódi rév története

A szántódi rév története címmel a Közlekedési Múzeum anyaga került kiállításra. Itt látható egy Balaton-terepasztal, kü-lönbözõ hajómodellek, régi térképmásolatok, valamint a „bödönhajó”, amelynek érdekessége, hogy egy darab fából fa-ragták.

4. Mezõgazdasági kiállítás

A fõépület utolsó termében található a mezõgazdasági kiállítás, ahol a gazdálkodáshoz szükséges eszközök (kasza, mag-tisztító, nyereg, ostor, járom, faprés, favilla, fogas) kerülnek bemutatásra. A vitrinekben avar kori leletek vannak.

5. Akvárium

Az akvárium elnevezésû kiállító helyiségünkben a MOHOSZ tulajdonát képezõ horgászati eszközök nézhetõk meg. Fali vitrinekben kiadványok, preparált halak. A 18 db akváriumban pedig balatoni halak tanulmányozhatók.

6. Kõhegyi szõlõ története

A fõépület pincéjében került bemutatásra a kiállítás. Szõlészeti és borászati eszközök láthatók (permetezõ, kacor, put-tony, szõlõprés stb.).

Idõszaki kiállítások a kastélymúzeumban

Festetics György-emlékkiállítás, 2006. január 1.–december 31.

A kiállítás Festetics György születésének (1755. december 31.) 250. évfordulója alkalmából készült. A tárlat felölelte Festetics György életútját, megemlékezve iskolaalapításairól. 10 tárlóban helyeztük el a könyvtárunkban található Fes-tetics Györgynek ajánlott és dedikált könyveket, valamint a korban megjelent válogatott könyveket, illetve a haláláról megjelenõ korabeli újságcikkeket, gyászjelentést.

Száz év postacsomagjai, 2006. január 1.–december 31.

A kiállítás az 1867-ben megalakult önálló Magyar Királyi Posta közúti szállítástörténetének elsõ száz évét reprezentálja.

A 19. századi szabványos közúti postakocsiknak több típusa alakult ki: a már-már gyûjtõfogalommá váló kariol kocsi, a társzekér, a kézbesítõ-, valamint a levélgyûjtõ kocsi.

Ló- és lovasábrázolás a magyar képzõmûvészetben, 2006. január 20.–április 18.

A kiállítás anyagát a Nemzeti Galéria bocsátotta múzeumunk rendelkezésére, amely a ma már nem élõ magyar képzõmû-vészek alkotásait mutatja be. A bemutatott 26 szobor és 48 festmény közös jellemzõje, hogy témájában mindegyik a ló-hoz kapcsolódik. A Magyarország–Ausztria PHARE BCB 2003 program Kisprojekt Alap nemzetközi pályázatának kapcsán a szlovéniai Lendván, és az osztrák Güssingben is megtekinthetõ volt a kiállítás egy része.

Ezer évünk történelmi egyházai, 2006. január 1.–december 31.

A kiállítás a magyar római katolikus egyház, a magyarországi zsidóság, a magyarországi görög katolikusok, a magyar evangélikus egyház, a magyar református egyház, a szerb ortodox egyház vallási tárgyait, liturgikus mûremekeit mutatja be.

„Fátyol nélkül” címû festménykiállítás, 2006. április 3.–május 7.

A Helikon Kastélymúzeum Kht. nem elõször rendezett az iszlám világgal kapcsolatos kiállítást. Mivel mindig nagy volt az érdeklõdés e témakör iránt, a jelen kiállításunk látogatottságában is bízhattunk. A tárlat változatosságát biztosította, hogy 70 festmény került kiállításra, 22 iszlám országból (Algéria, Bahrein, Banglades, Egyiptom, Indonézia, Irán, Irak, Jemen, Jordánia, Kuvait, Libanon, Malajzia, Marokkó, Omán, Pakisztán, Palesztina, Szaúd-Arábia, Szíria, Szudán, Tu-nézia, Törökország, Egyesült Arab Emirátusok), 51 festõmûvésznõ munkája. A különbözõ vallású alkotók (iszlám, ke-resztény, buddhista, hindu) különbözõ iszlám országokban élnek; témáik az emberhez, a környezethez, a politikához, a szociális kérdésekhez, népükhöz kapcsolódnak, de láttunk absztrakt munkákat is. Az õ hitük, életkörülményeik és nem-zedékük látható itt, Európa közepén, amely közelebb hozza egymáshoz Európa és az iszlám országainak kultúráját.

Feketén-fehéren címû festménykiállítás 2006. április 29.–május 5.

A Bécsi Helikon Irodalmi Kör tanácskozása kapcsán nyitottuk meg egy bécsi képzõmûvész festménykiállítását Feke-tén-fehéren címmel az ún. Foayéban.

A megtartó hagyomány. Kézmûvesek tárlata 2006. október 29.–november 18.

Átfogó képet adott ez a kiállítás napjaink jeles magyar iparmûvészeinek és kézmûveseinek igényes és mélyreható szak-mai tudásáról, az ország ezen mûvészi ágának magas színvonaláról.

75 éves a karmelita templom (szakrális kiállítás) 2005. augusztus 5.–2006. február 11.

A keszthelyi rendház és a templom építésének 75. évfordulója alkalmából a kastélymúzeum oratóriumában a bazilika történetérõl készült szakrális kiállítás került bemutatásra.

Fenékpuszta rekonstrukciós terveinek bemutatása 2006. október 29.–december 10.

A Magyarország–Ausztria PHARE CBC 2003 program Kisprojekt Alap támogatás keretében megvalósított projektben elkészültek a Fenékpusztai majorátus és a római kori erõdítményrendszer engedélyezési tervei. Az elkészült terveket és maketteket a nagyközönség számára is bemutattuk.

Csengeri István képei, 2006. január 1.–december 31.

A mûvész képei remekül ábrázolták a lovak mozgásvilágát, és a lovas élet különbözõ pillanataiba engedte betekinteni a látogatókat. Ezáltal szerves részét képezte a XVIII–XIX. sz. fõúri lovas közlekedést és lovas kultúrát bemutató állandó kiállításnak.

Ezüst György és barátai festménykiállítás, 2006. június 3.–augusztus 6.

Ez a kiállítás a Barátság címet kapta. Hat különbözõ nemzet mûvészeinek eltérõ stílusirányzatot képviselõ alkotásaiból tevõdött össze. Magyar részrõl az ismert festõmûvész, Ezüst György alkotásaiban gyönyörködhettek a látogatók.

Pénzcsinálók (Kiss György kiállítása), 2006. július 14.–december 31.

A tárlat keretében magyar bankjegyek, érmek, érmék és plakettek kerültek bemutatásra napjainkból és a közelmúltból Kiss György Munkácsy-díjas szobrász-, éremmûvész és Vagyóczky Károly Ferenczy-díjas festõmûvész, grafikus mun-káiból. A több tárlóban elhelyezett fizetõeszközöket nagy érdeklõdés kísérte a múzeumunkba látogató külföldi vendé-gek részérõl is.

Bájos kicsinységek, avagy a hölgyek fegyverei címû legyezõkiállítás 2005. július 21.–

Az Iparmûvészeti Múzeum anyagából válogatott kiállításunk méltón tükrözte Terebess megállapítását: „A japánok nem híres feltalálók, de mindabból, amit másoktól átvesznek, jobbat és kisebbet csinálnak. Az idõszámítás utáni elsõ évszáza-dokban a legyezõk összehajtható fajtáját is õk ötlötték ki… technikailag mindenképpen a kínaiaktól átvett merev papír-legyezõkbõl újították. Hamarosan az lett legfõbb kivitelük vissza Kínába. Sõt, kínai közvetítéssel az elsõ japán export-cikk Európába”. A bemutatott színes legyezõk, a mai rohanó kor hölgyeit visszarepíthették a letûnt idõk romantikus világába.

Pálffy Károly festõmûvész kiállítása „Balatoni üzenet” címmel 2006. augusztus 11.–szeptember 22.

A Balaton-felvidék tájai nem hagyományos feldolgozásban, sajátos érzelmi töltéssel szerepelnek a bemutatott képeken a mûvész életútját kísérõ élményanyag alapján.

Jánoky Aladárné munkái gobleinkiállítás, 2006. október 1–26.

A zalakomári idõs hölgy gobleinjeit nézegetve a mai fiatalok is kedvet kaphattak e szép hagyományhoz, hiszen a színes, keretezett tájképek, gyümölcsös csendéletek, virágok sok lakás kiegészítõi lehetnek.

Magyar kézmûvesség: A zene világa kézmûves szemmel, 2006. augusztus 18.–szeptember 14.

Átfogó képet adott a kiállítás napjaink jeles magyar iparmûvészeinek és kézmûveseinek igényes és mélyreható szakmai tudást bizonyító alkotásai által az ország ezen mûvészi ágának magas színvonaláról. A kiállított alkotásokat a zene világa érintette meg valamilyen formában.

Bihari Puhl Levente festõmûvész kiállítása (Szántódpuszta)

Erdõn-mezõn címmel került megrendezésre a siófoki mûvész kiállítása, akinek képein láthatjuk, hogy témáját az ihlet határozza meg, ez dönti el, hogy egy alkotást impresszionista, avantgárd, barokkos, romantikus vagy szürrealista modor-ban készíti el. A tárlaton több mint 21 festmény került bemutatásra.

7.1. Könyvtári tevékenység

Az év folyamán elkészült a Literatura Hungarica (1906 tétel) és Philosophia (579) tétel szakcsoportok rekatalogizálása.

Elkészült továbbá a Medicina szakcsoport gépelése a nyomtatott katalógushoz, és a nyomdahelyek összeállítása.

A könyvtár állománya 181 kötettel gyarapodott, ebbõl 8 könyv vásárlás útján, a többi pedig ajándék formájában került hozzánk.

Az év folyamán 152 kutató kereste fel a könyvtárat, munkájuk során 590 db könyvet használtak.

A könyvek, kották, folyóiratok portalanítását, tisztítását folyamatosan végeztük, mintegy 39 000 kötetet ebben az évben.

A könyvtár munkatársai több kiállítás megvalósításában vettek részt (pl. Magyar–török háborúk évszázadai). Ezenkívül konferenciák, protokoll-látogatások alkalmából készítettünk kisebb tárlatokat (Habsburg Ottó látogatása, 1956-os forra-dalom 50. évfordulója, Helikon, Március 15.).

A 2006-os évben sikeresen elindított örökbefogadási programunk keretében a következõ köteteket restauráltuk:

– RMK 80 Thúróczi János: Cronica Ungarorum – RMK 29 Verbõczi Tripartitum

– Jur 1590 Verbõczi Decretum Juris

– Sic Nat 1 Kitaibel Pál … Plantarum Rariorum, I., II., III.

7.2. Növénykert (kastélypark) mûködtetése

A 8 hektáros kastélypark, valamint a 2,5 hektáros területen elhelyezkedõ Balatonfelvidék botanikus kert és kertészet egész évben folyamatos tennivalót jelent számunkra. Kora tavasztól késõ õszig a park gondozása (elõkészítés, palántá-zás, a virágok szaporítása, ültetése, fûnyírás, öntözés, lombgyûjtés, a sétautak tisztítása), télen a fák, cserjék ápolása

je-lentette a legfontosabb tennivalókat. Az enyhe télnek köszönhetõen az év végéig tudtunk a parkban és a botanikus kert-ben tevékenykedni.

A 25 hektáros park területén – amelynek rehabilitációját megkezdtük – állagmegóvási teendõket végeztünk.

Folytattuk a botanikus kert növényzetének telepítését. A 2005. évi magvetésbõl származó szaporítóládákban lévõ és ki-csírázott kb. 80 törvényesen védett és nem védett fajokat pikíroztuk, átültettük, gondoztuk, nagy részét végleges helyére kiültettük. Ez becslés szerint kb. 3500 tövet jelent. Egész év során folyamatosan végeztünk maggyûjtéseket, ezeket nyil-vántartottuk, majd az õsz során folyamatosan elvetettük. A gyûjtési napló szerint 66 gyûjtött fajból 27 törvényesen védett vagy fokozottan védett.

Egy kis kazettát évelõ és egyet kétéves növényekkel telepítettünk be, így a 17 kis kazettából 7-ben végleges helyükön láthatóak már kiültetések.

A botanikus kert déli falánál húzódó kerítés mentén 35 db egyéves saját szaporítású magas kõrist telepítettünk. A leendõ kerti tó környékére 30 tõ fûz- és nyárfát telepítettünk.

Az év során folyt a botanikus kert teljes területének rendszeres tisztító kaszálása, pl. parlagfû irtása.

7.3. Lakóingatlan-kezelés

A társaság kezelésében jelenleg 46 komfort nélküli és 21 komfortos lakás van. A lakások közül 39 fenékpusztai, öt a Georgikon u. 1., hét a Georgikon u. 21., tizenhat pedig a Georgikon u. 25. szám alatt található, három pedig a Bécsi kapu 3. szám alatt van. A lakóingatlanok állaga az idõk folyamán jelentõsen leromlott, amelyek már így kerültek társaságunk kezelésébe. Szinte valamennyi lakóingatlan felújításra szorul. Jelenleg csak a legszükségesebb állagmegóvási, karban-tartási munkák elvégzésére volt lehetõségünk. Hosszú távú cél, hogy ezekben az épületekben kialakított lakásokat ki-váltsuk, és azokat eredeti funkciójukba visszaállítsuk (pl. fenékpusztai kiskastély, istállók stb.).

7.4. Vagyonkezelés

A Helikon Kastélymúzeum Kht. jelentõs mértékû kincstári vagyont kezel. Saját erõbõl a fejlesztéseket, folyamatos kar-bantartásokat nem tudjuk megoldani, ezért szükséges más forrásokat is bevonni.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság Szántódpuszta mûködtetésére és állagmegóvásához ebben az évben 34 800 E + áfa összeggel járult hozzá. Szintén a Kincstári Vagyoni Igazgatóság bruttó 6 000 000 E Ft-tal hozzájárult az Amazon Szálló rekonstrukciós tervének elkészítéséhez, de ez pénzügyileg csak 2007-ben realizálódik.

Magyar Rádió Közalapítvány egyszerûsített éves beszámolója Egyszerûsített éves beszámoló, 2006. december 31.

Mérleg

Sor-szám Megnevezés / E Ft

Elõzõ év Elõzõ évek

helyesbítései Tárgyév

1. A) Befektetett eszközök (2.–4. sorok) 6 507 553 6 506 078

2. I. Immateriális javak 151 14

3. II. Tárgyi eszközök 7 202 5 864

4. III. Befektetett pénzügyi eszközök 6 500 200 6 500 200

5. B) Forgóeszközök (6.–9. sorok) 57 206 59 075

6. I. Készletek 7 878

7. II. Követelések 6 299 2 615

8. III. Értékpapírok 40 007 50 009

9. IV. Pénzeszközök 3 022 6 451

10. C) Aktív idõbeli elhatárolások 563 840

In document A Magyar Hivatalos Közlönykiadó (Pldal 63-68)