• Nem Talált Eredményt

Közhasznú és egyéb civil szervezetek támogatása

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 113-116)

Az I. Fejezetben meghatározott, megkeresésekért felelõs hatóságok

TELJESSÉGI NYILATKOZAT

V. A Kormány tagjainak rendeletei

11. Közhasznú és egyéb civil szervezetek támogatása

21. § Az elõirányzat célja vissza nem térítendõ költségvetési támogatás nyújtása:

a) a Demokrácia Központ Közalapítvány, ideértve a jogi személyiséggel rendelkezõ szervezeti egységet is, b) egyéb civil szervezetek,

c) az Alapítvány a Népirtás és Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelõzéséért, d) külföldi magyar emlékek megõrzése,

e) finn–magyar ifjúsági csereprogramok, f) külügyi kisebbségpolitikai célok támogatása részére.

22. § (1) Visszafizetési kötelezettség, elállás, felmondás esetén a már kifizetett támogatási összeg, továbbá a kamat és a késedelmi kamat megfizetésére irányuló követelés érvényesítése beszedési megbízás alkalmazásával történik.

(2) Ha a külföldi szervezet és határon túli személy igénylõ a beszedési megbízás benyújtására vonatkozó felhatalmazó levelet nem tudja a támogató részére megadni, a beszedési megbízás helyett zálogjog, óvadék, bankgarancia vagy kezesség formájában is nyújthat biztosítékot.

23. § (1) A Demokrácia Központ Közalapítvány és a jogi személyiséggel rendelkezõ szervezeti egységei támogatása esetében a támogató költségvetési támogatást nyújt az alapítvány és jogi személyiséggel rendelkezõ szervezeti egysége(i) mûködési költségeihez az alapító okiratában meghatározott feladatok megvalósítása érdekében.

(2) A költségvetési támogatás folyósítása a szerzõdésben meghatározottak szerint, idõarányosan, utólagos elszámolási kötelezettséggel, saját forrás biztosítása nélkül történik azzal, hogy a szerzõdésben a 14. §-ban foglaltaktól eltérõ szabályok is megállapíthatók.

(3) A Demokrácia Központ Közalapítvány és jogi személyiséggel rendelkezõ szervezeti egysége(i) az éves támogatási összeg felhasználásáról készített beszámolót a tárgyévet követõ év június 30-ig kötelesek a minisztérium részére megküldeni.

24. § Az egyéb civil szervezetek támogatása esetében a támogató költségvetési támogatást nyújt az atlanti gondolat megismertetését és elterjesztését célul tûzõ, az EU biztonság- és védelempolitikai dimenziójának megismertetését, továbbá a NATO megismertetését elõsegítõ civil szervezetek, a külügyi kommunikációt elõsegítõ civil szervezetek, továbbá a nemzetközi szervezeteket kutató és népszerûsítõ civil szervezetek részére.

25. § (1) Az atlanti gondolat megismertetését és elterjesztését célul tûzõ, az EU biztonság- és védelempolitikai dimenziójának megismertetését továbbá a NATO megismertetését elõsegítõ civil szervezetek részére költségvetési támogatás program, projekt, tevékenység megvalósítására is nyújtható, vagy valósítható meg beszerzés különösen a következõ jogcímek bármelyikén:

a) a NATO-nak az európai és a globális biztonságpolitika alakításában játszott szerepével kapcsolatos ismeretek széles körû terjesztése, Magyarország NATO-tagsága társadalmi támogatottságának növelése;

b) a NATO tevékenységérõl szóló rendezvények szervezése, kiadványok, cikkek megjelentetése, vagy

c) a nemzetközi biztonságpolitikai helyzet alakulásának a NATO tevékenységére és hazánk kül- és biztonságpolitikájára gyakorolt hatását elemzõ rendezvények szervezése, kiadványok megjelentetése a pályázati kiírásban meghatározott témák alapján.

(2) Az (1) bekezdés szerinti célok támogatására támogatási kérelem alapján is nyújtható költségvetési támogatás.

26. § (1) A külügyi kommunikációt elõsegítõ civil szervezetek támogatásának célja

a) Magyarország külföldi megítélésének javítása, különös tekintettel a magyar kultúra, tudomány és történelem értékeinek, jeles személyiségeinek és eseményeinek bemutatására, valamint Magyarország külpolitikai tevékenységének, szerepvállalásának megismertetése;

b) a társadalom külpolitika és diplomácia iránti érdeklõdésének erõsítése, az azzal kapcsolatos ismereteinek bõvítése, a civil szervezetek külpolitikai érdekeinek érvényesítésébe történõ aktívabb bevonását célzó tevékenységek elõsegítése;

c) a kormányzati civil stratégia megvalósításának elõsegítése a külkapcsolatok terén, a külpolitikai kormányzat és a hazai, valamint a határon túli civil szféra közötti kapcsolatok erõsítését és bõvítését célzó tevékenységek, továbbá ennek keretében tudományos kutatások, konferenciák támogatása; vagy

d) ifjúsági csereprogramok lebonyolításának és kommunikációjának támogatása;

e) a közkönyvtári hálózat EU kommunikációs tevékenységének támogatása.

(2) A külügyi kommunikációt elõsegítõ civil szervezetek költségvetési támogatása esetén az alábbi jogcímek bármelyikén folyósítható támogatás, vagy valósítható meg beszerzés:

a) idegen és magyar nyelvû lapok, könyvek, albumok, folyóiratok, reklám-, PR és ismeretterjesztõ kiadványok megjelentetése, beszerzése,

b) fotók, filmek és videó-anyagok, elektronikus információhordozók (szoftver, CD, DVD, CD-ROM) készítése, c) képzés, tanulmányi verseny szervezése, lebonyolítása,

d) egyéb rendezvény-, konferencia-, kiállítás-, eseményszervezés, e) nyomdai elõkészítés, nyomtatás,

f) a hazai és a határon túli civil társadalom külpolitika iránti érdeklõdésének fokozását elõsegítõ anyagok, programok készítése, készíttetése, valamint elõállításának és terjesztésének támogatása,

g) egyéb, a lakosság vagy a külföldi partnerek tájékoztatását célzó kommunikációs tevékenységek megvalósítása, h) elektronikus kommunikációs tevékenység és fejlesztés,

i) ifjúsági csereprogramok lebonyolítása,

j) Európai uniós és más nemzetközi donorok által meghirdetett pályázatokon való eredményes részvétel elõsegítése érdekében önrész (saját forrás) biztosításához nyújtott támogatás.

(3) Saját forrás nélkül nyújtható költségvetési támogatás az (1) bekezdés e) pontjában meghatározott esetben.

(4) A (2) bekezdés j) pontjában meghatározott esetben költségvetési támogatás nyújtható támogatási kérelem alapján, a kérelem benyújtásakor már megvalósult tevékenységre, saját forrás biztosítása nélkül valamint egyösszegû elõfinanszírozással is.

27. § A nemzetközi szervezeteket kutató és népszerûsítõ civil szervezetek részére költségvetési támogatás nyújtható program, projekt, tevékenység megvalósítására vagy beszerzés valósítható meg különösen a következõ jogcímek bármelyikén:

a) Az ENSZ szerepe napjaink globális kihívásainak kezelésében, a világszervezet tevékenységének népszerûsítése;

b) Az ENSZ szerepe a fenntartható fejlõdés megvalósítására irányuló törekvésekben, különös tekintettel a 2012 júniusában megrendezésre kerülõ ENSZ csúcskonferenciára (Rio+20);

c) Az ENSZ és más nemzetközi szervezetek budapesti központjai, irodái tevékenységének bemutatása;

d) Az ENSZ reformja, különös tekintettel az ENSZ-rendszer koherenciájának javítására irányuló erõfeszítésekre és a „One UN” kezdeményezésre;

e) Az ENSZ emberi jogi tevékenységének, különös tekintettel az Emberi Jogi Tanácsnak és az ahhoz kapcsolódó szakértõ mechanizmusoknak bemutatása, megismertetése, terjesztése.

28. § (1) Az Alapítvány a Népirtás és Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelõzéséért (a továbbiakban: szervezet) támogatása esetében a támogató költségvetési támogatást nyújt a szervezet mûködési költségeihez az alapító okiratában meghatározott feladatok megvalósítása érdekében.

(2) A támogatás folyósítása a szerzõdésben meghatározottak szerint, idõarányosan, utólagos elszámolási kötelezettséggel, saját forrás biztosítása nélkül történik.

29. § (1) A Külföldi magyar emlékek megõrzése elõirányzat célja a határainkon túl található magyar emlékhelyek létesítésével, helyreállításával, megóvásával kapcsolatos tevékenységek támogatása, költségek fedezése, továbbá a határainkon túl található magyar vonatkozású emlékhelyek létesítését, kialakítását és ápolását elõsegítõ, a magyarságtudat erõsítését szolgáló emlékhelyek megõrzésével kapcsolatos programok támogatása.

(2) Az elõirányzatból határon túli személy és külföldi szervezet részére pályázati eljárás lefolytatása nélkül, támogatási kérelem alapján is nyújtható költségvetési támogatás.

(3) Az elõirányzatból költségvetési támogatás nyújtása saját forrás biztosítása nélkül és egyösszegû elõfinanszírozással is történhet.

(4) Az elõirányzat céljával összhangban álló kifizetések a külképviseletek közremûködésével is teljesíthetõk.

30. § (1) A Finn–magyar ifjúsági csereprogramok elõirányzat célja a finn–magyar ifjúsági kapcsolatok fejlesztése.

(2) Az elõirányzatból a következõ jogcímek bármelyikén nyújtható támogatás, vagy valósítható meg beszerzés:

a) finn–magyar ifjúsági csereprogramok megvalósítása, b) tanulmányutak szervezése és lebonyolítása,

c) képzések, tanulmányi versenyek, vetélkedõk szervezése és lebonyolítása, d) finn fiatalok magyarországi fogadása, tartózkodása,

e) finn–magyar kulturális rendezvények lebonyolítása,

f) finn–magyar kapcsolatok ápolását elõsegítõ egyéb rendezvények, konferenciák, kiállítások megvalósítása, g) a finn–magyar kapcsolatok bõvüléséhez hozzájáruló könyvek, albumok, folyóiratok, reklám-, PR és

ismeretterjesztõ kiadványok megjelentetése, beszerzése, illetve fotók, filmek és videoanyagok, elektronikus információhordozók (szoftver, CD, DVD, CD-ROM) készítése.

(3) Az elõirányzatból költségvetési támogatás nyújtása saját forrás biztosítása nélkül, továbbá egyösszegû elõfinanszírozással is történhet.

31. § (1) A Külügyi kisebbségpolitikai célok támogatása elõirányzat célja költségvetési támogatás nyújtása magyar civil szervezetek, külföldi szervezetek és határon túli személyek részére nemzetpolitikai célok magyarországi és külföldi ismertetésére; nemzetpolitikai célú tanulmányok elkészítésére; kutatások, rendezvények, jótékonysági események és egyéb kulturális események támogatására.

(2) Az elõirányzatból határon túli személy részére pályázati eljárás lefolytatása nélkül, támogatási kérelem alapján is nyújtható költségvetési támogatás.

(3) Az elõirányzatból költségvetési támogatás nyújtása saját forrás biztosítása nélkül és egyösszegû elõfinanszírozással is történhet.

(4) Az elõirányzat céljával összhangban álló kifizetések a külképviseletek közremûködésével is teljesíthetõk.

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 113-116)