• Nem Talált Eredményt

A vizsgált bükki talajokban a kvarc és a szilikátok mennyisége jóval nagyobb, mint amennyi a mészkő mállásából származhat. Elsősorban a kvarc kimagasló mennyisége az összes ásványhoz, de főleg a kalcithoz képest jelzi, hogy a talaj nem keletkezhetett csak a fekü kőzet mállástermékeként. Számos helyről ismerünk talajtani leírásokat, melyekben a talajtakaró és az alapkőzet ásványi összetétele összeegyeztethetetlen (VARGA 2012). A vizsgált talajok ásványi összetétele és a nagy mennyiségű finom homok-, iszap- és agyag frakciója, idegen-eredetű anyaghozzákeveredést jelez. FEKETE (2010) szerint elsősorban a légkörből leülepedő eolikus por és homok lerakódások növelhetik a finomabb frakciók arányát.

Ennek megfelelően feltételezhetjük, hogy a területen a talajképződés részben a lehullott poranyagból indult meg (NÉMETH ET AL. 2014).

Hazánk területén a múltban ugyanúgy voltak éghajlati különbségek, mint ahogy ma is vannak. Ott, ahol ma sok a csapadék, a múltban is több volt, így a hulló por az erdőbe is hullhatott, ahol a talajképződés folyamatosan hatott a leülepedő anyagra (STEFANOVITS ET AL. 1999). A vegetációs borítottság növeli a felszín érdességét, mely egyfajta előfeltétele a por megtapadásának (EGLI ET AL. 2008). Az ilyen körülmények között képződött üledék, a lösz-vályog, több agyagot és kevesebb szénsavas meszet tartalmaz, mint a típusos lösz, ugyanakkor ennél a vas egy része is felszabadult, és az üledék színe barnás vagy vöröses (STEFANOVITS ET AL.1999). A pleisztocén folyamán kialakult sarki jégtakaró közelsége hatással volt hazánk klímájára is, mely a periglaciális területekhez tartozott. A pleisztocén éghajlat azonban nem volt egységes, a hideg glaciálisok váltakoztak az enyhébb klímájú interglaciálisokkal (STEFANOVITS ET AL. 1999). A glaciálisok idején a porviharok gyakorisága és intenzitásának megnövekedése az üledékképződésben a hullóporos szedimentáció dominánssá válásához vezetett.

Hasonlóan a pleisztocén interglaciálisokhoz a jelenkori talajképződési folyamatokban is szerepet játszhat a külső, finomszemcsés porhozzáadódás (VARGA 2012). HEVESI &

ZÁHORSZKI (2000)vizsgálatai alapján,a mészkő térszínek fedettsége csak nagyon erős jégkorszaki porhullással – a Bükk esetén inkább vályog, mint löszképződéssel – magyarázható. KEREKES (1941) a hegyvidék sárga és vörösbarna agyagképződményeit a lösszel egyezően, porhullásból eredeztette, és hasonló eredményre jutott JÁMBOR

(1959), illetve PELIKÁN (1992) néhány fennsíki akna és töbör anyagának – világossárga, mészkőtörmelékes agyag és vörösbarna, törmelékmentes agyag – vizsgálatával. A főként mészkőterületeken feltűnő (karsztos) vörösagyag képződése a pliocén-pleisztocén időszakra tehető, mely LESS ET AL. (2005) leírása alapján az általánosan elterjedt nézettel szemben nem a mészkő oldási maradéka, hanem a hegységet beborító miocén riolittufa málladéka – mint ilyen, megkülönböztetendő a fiatalabb, eolikus eredetű vörösbarna és sárga agyagoktól –, mely nagy mennyiségben tartalmaz kvarcot, valamint ilmenitet, és ásványos összetételében jelentős a kaolinit.

A földtörténeti áttekintés alapján a Bükk-hegység zömében idős üledékes kőzetekből épül fel, melyek a karbon időszaktól a jura időszak végéig képződtek (HEVESI 2002).

A földtani térkép és a rétegtani áttekintés alapján az üledékek közé több helyen vulkáni anyagok is betelepültek. Elképzelhetőnek tartom a helyi porszállítás lehetőségét is, mely a szomszédos kibúvások üledékeiből is származhat.

Emellett a területen jellemző erózió a pliocén végétől egyre nagyobb hatással érvényesült. A külső erők folyamatai, – mint aprózódás, mállás, szél- és csapadék, folyók – szembetűnő a Bükk-fennsíkon és a szomszédos területeken (HEVESI 1977), illetve a helyi eróziónak is jelentős szerepe van a vizsgált területen. TÓTH (2001) a mai

114

felszínformák alapján arra következtetett, hogy a fennsíki mészkő legmagasabbra emelkedő tömegéhez allogén karsztfejlődést biztosító nem karsztosodó kőzetek magasabb felszínei kapcsolódtak északon, és a magasabb északi térszínekről érkező vízfolyások felszínformáló tevékenysége a bükki trópusi tönkfelszín tetőrégióját bércekre és lápákra tagolta (eocén-oligocén) még a miocén takarók megjelenése előtt.

Ez alapján, az északon csatlakozó szomszédos területek kőzetanyaga – homokkő, márga nészkő – a mozgások során lepusztult és a fennsík területére is áthalmozódhatott, majd a fedő miocén takaróval (riolittufa-riodácittufa) együtt keveredve a napjainkig tartó lepusztulási folyamatok során egy része lehordódott a korábban kialakult völgyhálózat mentén, illetve a maradék le nem hordódott része beépülhetett a talajanyagba, melyen megindult a talajfejlődés.

Ezek alapján feltételezhető, hogy az eolikus porszállítás és helyi eróziós áthalmozódás is szerepet játszhatott/játszhat a mészkő málladékának gazdagításában, melyek a közeli, szomszédos területek kőzetanyagából származnak.

A szomszédos területek kőzetanyagainak (homokkő, agyag, márga, vulkáni üledékes kőzetek) ásványi összetételében szintén sok kvarc, földpát, illit, klorit, csillámok találhatók. A vizsgálatok során tapasztalt nagyobb szemcseméretű ásványok, kőzettöredékek, esetleg a közeli forrásterület miatt fordulhatnak elő, mivel ezek a szemcsék nem tesznek meg nagy távolságot.

Az eredmények alapján úgy vélem, a vizsgált talajok esetén részben eolikus, részben áthalmozott üledékekből indulhatott meg a talajképződés.

A vörösagyagos rendzina talajok kvarc szemcséire vonatkozóan felmerülhet a földtörténeti utolsó jégkorban megszűnő vízfolyásokból származó hordalékanyag szerepe is, de miocén riolit-riodácit tufák – melyek vastagon betakarták a Bükköt –, mállása során visszamaradt kvarc szemcsék is lehetnek (JÁMBOR 1959; HEVESI 1986, ZÁHORSZKI 2001). DUNKL ET AL. (1994) a Bükk erős késő miocén és jelenkori emelkedése alapján 1000 méter vastag középső-miocén-negyedidőszaki fedőtakaróval számolnak. HEVESI (2002) szerint, ha ebből a jégkorszakok lösz- és vályogrétegeit levonjuk, a hegység javán akkor is legkevesebb 400-600 m vastag nemkarsztos fedőtakaróval kell számolnunk, aminek legnagyobb része riolit - riodácit tufa. Ezzel egyidőben a Bükkben kedvező feltételek uralkodtak a markáns felszíni völgy-és vízhálózat kialakulásának, mely fedőüledékek túlnyomó része ez a vízzáró tufa vagy tufit volt. HEVESI (2002) leírása alapján a vörösagyagok legvastagabb előfordulásai a Bükkben csaknem mindenütt töbörben, völgytalpon, lejtő alján vannak.

A vizsgált vörösagyagos rendzina szelvények azonban tető helyzetben helyezkedtek el, nem töbör és nem is mészkő hasadékban, vagy a lejtő alján.

Ásványi összetételük az eddigi vörösagyag, vöröstalaj vizsgálatok során kapott eredményekkel sincsenek összehangban, melyek a Bükk-hegységre terjednek ki:

FEKETE ET AL. (2010) vizsgálatai jóval kevesebb kvarcot, kis mennyiségű kaolinitet és illitet mutattak ki néhány százalékos hematit, goethit előfordulással.

Az általam vizsgált vörösagyagos rendzina talajban azonban nagy mennyiségű kvarc, nagy mennyiségű kaolinit, montmorillonit és illit, valamint alumogoethit és kevés rutil fordult elő. Véleményem szerint a trópusi-szubtrópusi klímát jelző ásványok, és a talajosodási jellegek alapján, részben eolikus (jégkori vályog) és részben a régebbi korok fedő üledékeinek maradványaiból (miocén riolittufa) képződött vörösagyagon megindult talajképződésről lehet szó, melynek ágyazati kőzete a mészkő, annak mállásából nem származtatható, mivel a mészkő összetétele 99,5%-ban kalcit. A kvarc szemcsék pontos eredetének tisztázására azonban további vizsgálatok szükségesek.

115

A terepen megállapított talajtani paraméterek nem mindegyik szelvény esetén voltak összhangban a laboratóriumi vizsgálatok során kapott eredményekkel. A barna rendzinák esetén már kis távolságokon belül is jelentős különbségek vannak a vizsgált talajok termőréteg vastagságában, illetve néhány talajszelvénynél a savanyú kémhatás nem feltétlenül indokolja, hogy a kőzethatású talajok típusába soroljuk őket. Ugyanígy a vörösagyagos rendzinák esetén sem, hiszen nem egy reliktum vörösagyagos rendzináról van szó, hanem egy átalakult képződményről, melyen egyértelműen látszanak a talajosodás folyamatai (humuszosodás, szemcseösszetétel, gyenge agyagmozgás) és termőrétege is jóval vastagabb. Egyedül a kémhatást tekintve érzékelhető a mészkő hatása, mely semleges-gyengén lúgos kémhatást eredményez.

Véleményem szerint a vizsgált talajok közül a fekete rendzinaként leírt talajok állnak a legközelebb a rendzina típusú talajok definíciójához, melyek mind humusztartalmuk, sekély termőrétegük, kémhatásuk alapján megfelelnek ennek a kategóriának, de fontos megemlíteni, hogy a kilúgzás hatása érzékelhető ezekben a szelvényekben is (kevés CaCO3 a felső szintekben), illetve az idegen-eredetű anyaghozzákeveredés is (ásványi összetétel).

A barna rendzinák, különösképpen a két savanyú kémhatású (2. és 6.

talajszelvény) és a vörösagyagos rendzinák úgy vélem nem felelnek meg teljes mértékben a rendzina típusú talajoknak, inkább átmenetet képeznek a barna erdőtalajok felé vagy már a barna erdőtalajoknak felelnek meg. Ehhez hozzájárul az a tény is, hogy az érintett talajszelvények tető helyzetben helyezkednek el, illetve enyhe lejtésű oldal (5°) helyzetben, melyek csekélyebb erózióval jellemezhető területek, így a vastagabb talajtakaró barna erdőtalaj mélységű szelvények kialakulását is eredményezheti.

Úgy vélem a területen nem csak a klíma, hanem döntően a mikrodomborzat hatása is fontos tényező a talajtípusok kialakulásában.

Jövőbeli feladatok

Véleményem szerint az elvégzett ásványtani vizsgálatok hasznos és informatív adatokkal járultak hozzá a bükki mészkövön található talajok kialakulásának megismeréséhez, melyből kiderült, hogy ezek a talajok nem csak a mészkő alapkőzetek mállása során képződtek, azok csak ágyazati kőzetnek tekinthetők.

 Ez alapján fontos tisztázni, hogy továbbra is a mészkövön képződött, rendzina talajtípusba sorolhatjuk-e őket vagy sem. Ehhez azonban úgy vélem a jövőben érdemes volna kiterjeszteni a mintavételt a vizsgált területen és más mészkőből felépülő hegységeink talajaira egyaránt.

 Napjainkban a hullóporos eredetű üledékek, szél által szállított és lerakott üledékek ásványi anyagának nagyon szűk intervallumban mozgó szemcseátmérője és az erre épülő folyamatosan fejlődő méréstechnikák egyre jobban rekonstrulják a környezeti viszonyoktól függő lerakódás utáni átalakulási folyamatokat. A hullópor eredetű talajszemcsék még részletesebb elemzéséhez a jövőben a szemcseanalízis módszerét is érdemes lenne alkalmazni, mely a vizsgált talajszelvények szemcsemérete alapján tisztázhatná az idegen forrásból származó szemcsék konkrét eredetét, és magának a forrásnak a jellegét. Ezen kívül információkkal szolgálhat a légköri leülepedésből származó szemcsék és az áthalmozott szemcsék egymáshoz viszonyított mennyiségi arányaira.

 Javasolt a talajkolloidikai vizsgálatok elvégzése is, mely az agyagásványok milyenségével és mennyiségével összhangban pontosabb információt adhat a talaj fizikai-kémiai tulajdonságaira gyakorolt hatásuk ismeretéhez. Ezáltal

116

információt kaphatunk a talajok vízgazdálkodási tulajdonságairól, termékenységükről egyaránt.

 Mivel a talaj ásványi összetétele mellett a szemcseméret eloszlása is hatással van a (nehéz)fémek viselkedésére a talajban javasolnám ezen vizsgálatok kibővítését is, egyrészt több elemre nézve, illetve a talaj kis szemcseméretű frakcióira, hiszen ezekben jelentősen dúsulnak a (nehéz)fémek.

117