• Nem Talált Eredményt

Következtetések és javaslatok

In document Nyugat-magyarországi Egyetem (Pldal 11-16)

Következtetések

A dolgozat els kísérlet az összehasonlító intézményi elemzés fels oktatásra történ szisztematikus alkalmazására. Összefoglalóan megállapítható, hogy az elemzési eszköztár jól alkalmazhatónak bizonyult. A fels oktatás tankönyvellátási rendszere a fels oktatási rendszer sajátos alrendszereként és a tágabb társadalmi-gazdasági rendszerrel való kapcsolatában bizonyult értelmezhet nek. Megállapítható, hogy az elemzési eszköztár a fels oktatási rendszer egészére, annak bármely alrendszerére alkalmazható.

A tankönyvellátás rendszerének a rendszerváltással kezd d átalakítása csak részben alapult a korábbi rendszer részletes intézményi és szervezeti analízisén, sokkal inkább egy formális, analóg megközelítés eredménye volt a rendszer pilléreinek meghatározása. A piacosítás, a privatizáció, a jogi keretek megteremtése és az állami támogatási, beavatkozási rendszer kialakítása lényegében a társadalmi-gazdasági rendszer átalakításának mintájára történt.

A fels oktatás jelenlegi tulajdonosi és fenntartási rendszere és az ebb l fakadó irányítási rendszer általában sem és a tankönyvellátás tekintetében sem eléggé ár- és költségérzékeny, illetve min ség-orientált. Ennek sajátos megnyilvánulása az egyszemélyi felel s vezetés gyengesége, a testületek túlzott szerepe, a professzionalizmus és a szakmaiság gyengesége az irányításban.

A rendszerváltás után jellemz 4 évenkénti kormányváltás a tankönyvellátási rendszer tekintetében is komoly akadálya volt a folyamatos, koncepciózus fejlesztésnek. Ez tetten érhet a támogatási rendszer ingatagságában és a támogatás egyenetlenségében, a hallgatói támogatás szerepének változó értelmezésében, a könyvtárakkal kapcsolatos szemlélet változásában, a magánkiadók szerepének megítélésében és más intézményi és szervezeti kérdésekben is.

A részben ösztönös, részben analóg rendszerképzés ellenére, az 1990. után kialakított rendszer alapvet pillérei – kiadók szerepe és támogatása, hallgatói támogatás, könyvtártámogatás – ma is állnak, de következetlenül és kell garanciák nélkül.

Elkerülhetetlen a kialakult helyzet rendszerszint , összehasonlító intézményi áttekintése. A disszertáció erre tesz egy els kísérletet.

Bár mára kialakult egy fels oktatásra koncentráló magánkiadói kör, a kis- és közepes kiadók helyzete még mindig bizonytalan. A vállalkozási formában m köd egyetemi kiadók is egyenrangú részei a fels oktatási kiadói körnek, ugyanakkor a tulajdonosok okán felmerül a versenyegyenl tlenség kérdése. A kiadóknak többnyire nem sikerült kialakítaniuk egy stabil szerz i és vásárlói kört.

A terjesztés mindmáig a legkevésbé megoldott funkciók közé tartozik. A terjeszt i hálózat túlságosan szétaprózott, túlságosan fels oktatási intézményhez kötött. A terjesztés a mai formájában nem biztosítja a kiadványok országos hozzáférését, így a potenciális piac elérését. Gyakran maguk a kiadók foglalkoznak terjesztési tevékenységgel.

Máig nem alakult ki a f bb tárgyakból egy országosan elismert (elfogadott) szerz i kör. A fels oktatási intézmények (karok, tanszékek, oktatók) gyakran ma is a saját oktató által írt taneszközöket preferálják, tekintet nélkül a min ségre és a hallgatók érdekeire (például a kredit beszámításnál).

A fels oktatásban ma érvényes viszonylag magas – formális – nyelvi követelmények ellenére, sem a hallgatói sem az oktatói nyelvtudás nem alapozza meg sikeres külföldi tankönyvek széles kör közvetlen, angol vagy más nyelven történ használatát.

A fels oktatás elmúlt 18 évben bekövetkezett tömegesedése a radikálisan megváltoztatta a hallgatói összetételt és kihívást jelentett a hagyományos oktatási szemlélet és módszerek számára. A didaktikai szempontok – az oktatásban és a tankönyvekben – a korábbiaknál sokkal hangsúlyosabbá váltak, a hallgatók differenciáltabb és rugalmasabb megközelítést – tanulásvezérlést – igényelnek. Ez megváltoztatta a tankönyvekkel szembeni követelményeket is. Az alapképzésben a tankönyveknek egyszer bb nyelvezet eknek, szemléletesebbnek, a lényeget jobban kiemel knek és megmagyarázóknak kell lenniük. A tankönyvek fontos funkciója lett a tanulás vezérlése, az alkalmazás gyakoroltatása.

A viszonylag kis magyar piacon a piackutatás, a tankönyvek tárolása, értékesítése, elosztása, az információs rendszer m ködtetése egységes rendszerben lehet hatékony.

A kormányzat figyelme a fels oktatás tankönyvellátása iránt az elmúlt 18 évben igen változó volt, az utóbbi néhány évben pedig jelent sen csökkent. Ez nyomon követhet a jogalkotásban és a finanszírozásban egyaránt. A négy pilléren nyugvó tankönyvellátási rendszer „fénykorában”, ezres nagyságrendben születtek új, színvonalas tankönyvek, amelyek nagy része elavult, vagy elavulóban van és nem látható, hogy ezek pótlása hogyan fog megtörténni a fentebb is jelzett követelmények szerint.

Csupán két - ma is létez - kezdeményezést sikerült fellelni, amelyek a szakmai együttm ködést és a forrásbevonást szolgálják. Ezeknem, vagy ma már nem kormányzati ellen rzés alatt állnak. Az egyik az agrárkarok együttm ködése a tankönyvek közös íratására, kiadatására és terjesztésére. A másik egy alapítványi kezdeményezés a mérnökképzésben.

Minden más létez együttm ködés és koordináció ma a kiadókhoz köthet .

A nemzeti fels oktatási rendszerek és fels oktatási intézmények globális versenytérben léteznek, ami intézményi és szervezeti alkalmazkodást követel. A nemzetközi verseny meghatározó tényez je a min ség, ami a fels oktatási rendszer, annak alrendszerei, az egyes fels oktatási intézmények valamint a fels oktatás személyi és tárgyi feltételrendszerének min sége iránt egyaránt követelményeket támaszt. Ez vonatkozik a tankönyvellátási rendszerre is. Ebben az összefüggésben merül fel a hazai vagy külföldi tankönyvek használatának kérdése, a hazai sikeres tankönyvek külföldi menedzselése. A min ség és ennek részeként a tankönyvek min sége feltétele a mobilitás valamint a kredit transzfer m ködésének illetve fejl désének is.

Javaslatok

A disszertáció számos javaslatot fogalmaz meg a tankönyvellátási rendszer továbbfejlesztésére, amelyekb l az alábbiakban csak néhányat emelek ki.

1. Az elmúlt 18 év tapasztalatai alapján a kormányzatnak javasolható, hogy tekintse át a jelenlegi rendszer minden elemét, a min ségi és követelmények, a mobilitás és a kredit transzfer követelményeinek szem el tt tartásával.

2. A piaci alapon m köd , vállalkozó kiadókra – beleértve a fels oktatási intézmények társasági formában m köd kiadóit is – alapozva hosszú távú garanciákkal tovább kell m ködtetni a kiadástámogatási rendszert. A támogatásnak a nemzetközileg is versenyképes új tankönyvek megírását, valamint sikeres külföldi tankönyvek átvételét, adaptálását kell segítenie. Közvetlen kapcsolatot kell teremteni az ÚMFT tartalmi fejlesztési programjai és a tankönyvkiadás között.

3. A fels oktatás akkreditációs rendszerében és kredit beszámítás során a jelenleginél nagyobb súllyal kell figyelembe venni az alkalmazott tankönyvek min ségét, hazai és nemzetközi elismertségét.

4. A fels oktatási intézményeket ösztönözni kell, hogy a szakirányú továbbképzés rendszerében illetve kompetencia kurzusként indítsanak programokat a tankönyvellátás szerepl inek szakmai képzésére. Ebben felhasználhatók a jó nemzetközi gyakorlatok is.

5. Kormányzati eszközökkel – például a kiadók támogatási rendszerében – ösztönözni kell a karok, tanszékek és egyes tárgyak oktatói közötti együttm ködést a tananyag-fejlesztésben a tankönyvírásban. Hasonlóan preferálni szükséges azon tankönyveket és kiadókat, amelyek egy tantárgy széles intézményi körét célozzák meg.

6. A versenyszabályozás eszközeit is fel kell használni, hogy a kiadók és terjeszt k versenyében még fennálló esélyegyenl tlenségeket felszámoljuk. A kiadástámogatási rendszer ne tegyen különbséget tulajdonos szerint, a hallgatói támogatási rendszer, pedig széles kör felhasználhatóságot biztosítson.

7. Egy sz kebb kiadói és terjeszt i kör kezdeményezésére alapozva kormányzati támogatás szükséges a tankönyv- és szakkönyvkiadást és terjesztést egészében átfogó, piaci alapon m köd logisztikai rendszer kiépítésére.

8. Megfontolandó, hogy a fels oktatás min ségorientált finanszírozási rendszerében a tankönyvek min sége is fontos indikátor legyen.

9. A min ségi tankönyvek és a tankönyvírás presztízsének növelésére országos projektek indítása indokolt, tankönyvi nívódíj alapítható, a legsikeresebb tankönyvek szerz i kiemelt díjazásban részesülhetnek. Külön díj alapítása célszer a tömegképzés igényeit kielégít , a tanulásvezérlés követelményeinek megfelel tankönyvek szerz i és kiadói számára.

10. A fels oktatási intézmények akkreditációjában, finanszírozásában kiemelt szerepet kell adni az idegen nyelv tankönyvek használatának, az idegen nyelven indított kurzusokon részt vev hallgatók arányának.

11. Az ÚMFT keretében projekt indítása javasolható, amelynek célja, hogy feltárja a hazai fels oktatás tankönyvellátási helyzetét, a hiányokat, és javaslatot tegyen – nemzetközi összehasonlító elemzéseket is felhasználva – a tankönyvkínálat növelésére.

12. A fels oktatás tömegesedésével és globalizációjával a gyakorlat orientáltság meghatározó követelmény lett. Ez a tankönyvellátás terén is indokolttá teszi a felhasználók, a munkaadók bevonását szakmai és finanszírozási szempontból is. A fels oktatási intézményeket, a szerz ket és kiadókat ösztönözni kell ilyen kapcsolatrendszerek, együttm ködési és finanszírozási formák fejlesztésére.

13. További – jogi – lépéseket kell tenni a szerz i (és kiadói) jogvédelem er sítésére, különös tekintettel az elektronikus médiára.

14. A könyvtárakat a legkorszer bb információs és kommunikációs technológiára alapozott közösségi tanulási terekké kell tenni (kereslet és kínálat ütköztetése, tanácsadás, motiválás, távtanulás stb.). A könyvtárak intézményi finanszírozási rendszerében – mind a bels mind a küls szolgáltatások tekintetében – nagyobb mértékben kell alkalmazni a

„piaci” logikát, a szolgáltatással arányos hozzájárulást intézményét.

Befejezésként megállapítható, hogy javaslataim a felhasznált irodalom, a feltárt tények és saját tapasztalataim alapján születtek. Természetesen nem gondolom, hogy ez kizárja más megközelítések, javaslatok létjogosultságát. Legfontosabb célom az volt, hogy elemzésemmel és javaslataimmal a fels oktatás rendszerének egy ma indokolatlanul elhanyagolt területére, a konkrét problémákra felhívjam a figyelmet és konkrét javaslatokat is tegyek. Tisztában vagyok azzal, hogy a helyzet gyökeres megváltozása a fels oktatás tulajdonosi és fenntartói valamint vezetési-irányítási rendszerével együtt lehetséges. Ezt is szolgálni kívántam munkámmal, amelyet magam folytatni kívánok és remélem, hogy

kutatók, politikai döntéshozók és valamennyi érdekelt és említett szerepl is megtalálja feladatát ebben a folyamatban.

In document Nyugat-magyarországi Egyetem (Pldal 11-16)