• Nem Talált Eredményt

239

27. ábra: Az adatszolgáltató, ha vett már részt valamilyen képzésen, milyen indíttatásból tette.

Forrás: Saját vizsgálatok, 2016.

Az előző két területhez szorosan kapcsolódó kérdés a korábban képzésben részt nem vett személyek körében tette fel kérdést, amely a választ kereste a képzésre való hajlandóság vonatkozásában. A válaszadók azt írhatták be saját kezűleg, hogy milyen okból nem vettek részt képzésben, átképzésben vagy továbbképzésen.

Összesen hét különböző válasz érkezett a kérdésre. A legnagyobb arányban a nem válaszolók voltak, akik a megkérdezettek 53%-a. Ha nem vett részt kérdésnél, kapcsolódva a 27.ábra eredményéhez érdekes lehet mi az a körülmény, ami miatt nem vett részt képzésen.

A motivációt arányaiban és egzakt módon is jelöli a 2. táblázatban az igen magas nem válaszolt 53%-os értéke a hajlandóságot, amelyhez hozzászámítható hét további motiválatlanságból fakadó jelölés a nyílt végű kérdés lehetőségeit kihasználó adatszolgáltatók nyilatkozatiból.

Érdekes lehet azonban, hogy 16%-ban voltak olyan válaszadók, akik azt írták le a kérdőívbe, hogy „nem volt lehetősége” és 17%-ban nem „volt rá szüksége”. Önmagában ez a két utolsóként értékelt válasz a későbbiekben megfelelő motiválható réteget képezhet álláspontjával. Az elemzés szempontjából az anyagi tényezőre vonatkozó válasz (17%+1%) igen fontos, mivel aki jelenleg nem ebből a szakmából él, vagy nincs pénze rá azok vélhetően későbbre se gondolkoznak szakképzettségük további bővítésében ugyanis, ha tervben lenne azt megjelölték volna a kérdőíven. Ugyanez lehet a helyzet azoknál a válaszadóknál, akiket a munkahely nem kötelezte vagy nem dolgoztak még

2%

2%

2%

2%

2%

2%

4%

11%

48%

25%

88%

Ha igen, már vett részt biztonsági szektorral kapcsolatos képzésen, akkor legyen szíves leírni, hogy milyen indíttatásból?

katonaság munkahely kötelezett rá, tudásvágy

munkanélküliség, tudásvágy szükség

továbbképzés törvény szerint kötelezettség

nem dolgozhattam nélküle tudásvágy munkahely kötelezett rá nem válaszolt

240

ebben a beosztásban fordulatot használták, még nem tudják, akarják- e ezt a foglalkozást a továbbiakban művelni, vagy csak akkor tanulnak, ha kötelezővé teszi a munkáltató.

1. táblázat: Az adatszolgáltató, ha nem vett részt biztonsági szektorral kapcsolatos képzésen, akkor miért nem.

Képzés kimaradásának oka Arány a nem választ adók között

anyagi okok 1%

családi okok 1%

elfoglaltság 1%

munkahely nem kötelezte rá 1%

nem érdekelte 1%

nem kötelezték rá 1%

nem szeretne 1%

nem tudott róla 1%

nem volt képzés 1%

nem volt rá alkalom 1%

nem volt rá igény 1%

nem dolgozott még 2%

nem volt rá lehetősége 16%

nem volt rá szükség 17%

nem válaszolt 53%

Forrás: Saját vizsgálatok, 2016.

A soron következő kérdés a csoport utolsó tagja, amelyben a képzettséget szerzőkre vonatkozóan a végzettség megnevezését kellett beírni. Szintén nyílt végű kérdés segítségével szabad kezet kaptak az adatszolgáltató csoport tagjai, mivel bármilyen megszerzett végzettség bejegyezhető volt nem csak a biztonsági terület összefüggésében. A válaszadó személyek jelentős része, azaz 56% nem válaszolt, amely rész közel megegyezik a korábban nemmel válaszolt személyek a képzettség elvégzése vonatkozásában. Akik nem szereztek egyéb végzettséget a jelenlegi szakmájukon kívül azok a nem válaszol lehetőségét jelölték.

A 28. ábrán már csak a releváns adatok szerepelnek, amely során szakmát szerző válaszadók arányos eloszlása szerint 9,6% a Fegyveres Biztonsági őr, illetve szintén 9,6%

a személy és vagyonőr végzettségét írta be, amely a korábbi terminológiában a jelenlegi vagyonőrnek felel meg, de a jogszabályi változás miatt átnevezték. A válaszok értelmező adatszolgáltatók nem jogutódként kezelték a jelenlegi beosztásukat, hiszen a mintavétel helyszínen csak végzett biztonsági szakemberek lehettek. Magasnak mondható a sportrendezvény biztosító bevezetése, amely 9%-os eredményben jelenik meg második legmagasabb specializációs leírás miatt Szintén eredményes elágazásnak tekinthető, a biztonsági őr és a rendezvénybiztosító, amely egy szakmaterületet jelöl.

Ennek a két válasznak 8%-os volt az eredménye, a másik hasonló kapcsolata a személy és vagyonőr és a rendezvényszervező együttes 8%-al, amellyel a szakmán belüli specifikációk közül a következő legmagasabb eredménnyel járt. Az utolsó helyeken szerepelt az 2%-os adattal az FBŐ, amely a Fegyveres Biztonsági Őrre utal. Az FBŐ egy

241

külön szakterület, az állami vagyonvédelemben van szerepe, mint a Magyar Államvasútnál vagy a Rendőrségnél tevékenykedő fegyveres őrök. Szabályozásuk a korábbiakban bemutatottaktól eltérő, az 1997. évi CLIX. Törvény a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló jogszabály rendelkezik szabályairól. Ez egy pályamódosítási vonal lehet az értékelés során. Kiemelendő egy olyan válaszadó, aki személy és vagyonőr, közterület felügyelő, magánnyomozó, fegyveres biztonsági őr képzettséggel és fegyvervizsgával is rendelkezik.

28. ábra: Az adatszolgáltató, ha vett részt valamilyen képzésen, akkor ott milyen képzettséget szerzett.

Forrás: Saját vizsgálatok, 2016.

Összességben igen informatív volt a fejezet kérdéseinek feldolgozása, a megkérdezett csoport tagjainak személyes tapasztalatai és egyéb képzésekkel kapcsolatos körülményeit ismerhettük meg.

1.1.41 A válaszadók korábbi képzési körülményei

Ebben a pontban a kérdőív kitöltői a képzéseik alatti körülményekről, a csoportjukról és oktatójukról nyilatkoznak. Jelen részben feldolgozott adatok objektív információkat hordoznak, azonban a válaszadási hajlandóság sok esetben mindössze 50%

körül mozgott. A válaszok kapcsolódnak az előző kérdéskörhöz, vagyis az első kérdésnél a korábban elvégzett képzések során tapasztalt csoportlétszámra vonatkozik. A válaszadó hajlandóság itt a korábbi kérdésekre épülő terület miatt 75,9% volt, amelyben a nem releváns és nem válaszolt tartozott. Magasnak tekinthető a közepes méretű csoportokban történő képzés, amely során a 20-40 fős kiképzés vagy oktatási létszámról a válaszadók 40%-a nyilatkozott. A csoportlétszámok közül a legmagasabb a 48 fős adat volt, erről 0,8% tudott beszámolni. Ettől nagyobb létszámú foglalkozásokat a szektorban lévő képzésekben vélhetően nem szerveznek. A csoportfoglalkozások másik oldala a kisebb,

2%2%

2%2%2%2%2%

4%4%

4%9%

9%

56%

86%

Ha Ön már vett részt