• Nem Talált Eredményt

Jog egy sé gi határozatok

A földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

VII. Jog egy sé gi határozatok

A Magyar Köztársaság Legfelsõbb Bírósága jogegységi határozata

5/2008. BJE szám

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A Ma gyar Köz tár sa ság Leg fel sõbb Bí ró sá gá nak Bün te tõ Jog egy sé gi Ta ná csa a leg fõbb ügyész in dít vá nyá ra foly ta tott jog egy sé gi el já rás ban Bu da pes ten, 2008. év szep -tem ber hó 22. nap ján tar tott nyil vá nos ülésen meghozta a következõ

jogegységi határozatot:

A jog erõs ügy dön tõ ha tá ro zat tal ki sza bott pénz bün te tés a pénz bün te tés re irány adó ál ta lá nos sza bá lyok sze rint

évül het el ak kor is, ha azt utóbb fog ház ban vég re haj tan dó sza bad ság vesz tés re vál toz tat ják át.

INDOKOLÁS

A leg fõbb ügyész a Be. 439. §a (1) be kez dés a) pont já nak II. for du la ta fel hí vá sá val az egy sé ges ítél ke zé si gya kor lat biz to sí tá sa ér de ké ben jog egy sé gi el já rás le foly ta tá -sát és jog egy sé gi ha tá ro zat meg ho za ta lát in dít vá nyoz ta, mert el té rõ ítél ke zé si gya kor la tot ész lelt ab ban az elvi jog al kal ma zá si kér dés ben, hogy a sza bad ság vesz tés re át vál -toz ta tott pénz bün te tés vég re hajt ha tó sá gá nak az el évü lé se mi kor kö vet ke zik be; a vég re hajt ha tó ság el évü lé se szem pont já ból a sza bad ság vesz tés vagy a pénz bün te tés sza bá -lyai az irány adók.

Az el té rõ ál lás pon tok szem lél te té sé re a kö vet ke zõ bí ró -sá gi ha tá ro za to kat hozta fel:

1. A Sár vá ri Vá ro si Bí ró ság a B.133/1998. szá mú ügy ben jog erõ sen pénz bün te tés re ítélt II. ren dû ter helt e bün te -té sét – a pénz bün te -tés meg nem fi ze -té se foly tán – 250 napi fog ház ban vég re haj tan dó sza bad ság vesz tés re vál toz tat ta

át. A II. ren dû ter helt 2001. no vem ber 27-én meg kezd te az

Ek ként te hát a pénz bün te tés há rom éves el évü lé si ha tár ide je ak kor is az azt ki sza bó ha tá ro zat jog erõ re emel ke dé sé vel ve szi kez de tét, ha utóbb a pénz bün te tés vég re haj tá -sá nak mód ja meg vál to zik, és azt a tör vény elõ írása sze rint sza bad ság vesz tés ként kell vég re haj ta ni. Az át vál toz ta tás azon ban – mint a bün te tés vég re haj tá sa vé gett tett in téz ke dés – az el évü lést fél be sza kít ja, ami dõn fél be sza kí tó ha tá sú a fo ga nat ba vé tel ér de ké ben eset leg szük sé ges el fo ga tó -pa rancs ki bo csá tá sa is.

A Bv.tvr. 23. §-a ki zá ró lag a sza bad ság vesz tés bün te tés vég re haj tá sá ra tar tal maz el évü lést fél be sza kí tó ren del ke zést. A pénz bün te tés (és a köz ér de kû mun ka) vég re hajt ha tó sá gá nak az el évü lé sét az sem sza kít ja fél be, ha az elí tél ten az el évü lé si idõ alatt egy má sik bün te tõ ügy ben ki sza bott sza bad ság vesz tést haj ta nak vég re. Mi u tán pe dig a sza -bad ság vesz tés re át vál toz ta tott pénz bün te tés lé nye gi leg az át vál toz ta tás el le né re is pénz bün te tés és nem sza bad ság -vesz tés, a Bv.tvr. fel hí vott ren del ke zé se erre az eset re nem al kal maz ha tó.

Amennyi ben te hát a ter helt tel szem ben a bí ró ság pénz -bün te tést sza bott ki, an nak vég re hajt ha tó sá ga – fel té ve, hogy az át vál toz ta tás az ügy dön tõ ha tá ro zat jog erõ re emel ke dé sét kö ve tõ há rom éven be lül meg tör tént – az át vál toz -ta tás tól szá mí tott há rom év el tel té vel el évül ak kor is, ha ez idõ alatt az át vál toz ta tás foly tán a pénz bün te tés „he lyé be lépõ” fog ház bün te tés ki töl té sé re egy má sik bün te tõ ügy

-ben ki sza bott sza bad ság vesz tés fo ga nat ba vé te le miatt nem ke rül he tett sor. Ter mé sze te sen az át vál toz ta tott sza bad ság vesz tés fo ga nat ba vé te lé hez eset leg szük sé ges el fo ga tó pa rancs ki bo csá tá sa, ille tõ leg az át vál toz ta tott sza bad -ság vesz tés vég re haj tá sa alat ti szö kés – a Btk. 68. §-a (1) ille tõ leg (4) be kez dé se sze rint – a pénz bün te tés hez iga zo dó há rom éves el évü lé si idõt is fél be sza kít ja, így az el -évü lés e ha tár ide je ilyen kor is mét el kez dõ dik.

A fent ki fej tet tek re fi gye lem mel a Leg fel sõbb Bí ró ság Bün te tõ Jog egy sé gi Ta ná csa a jog al kal ma zás egy sé gé nek biz to sí tá sa ér de ké ben [Be. 439. § (1) bek. a) pont II. for du -la ta] a jog egy sé gi in dít vány nak helyt adott, és a Be.

443. §-ának (2) be kez dé se alap ján a ren del ke zõ rész ben fog lal tak sze rint ha tá ro zott. Ha tá ro za tát a Be. 445. §-ának (2) be kez dé se, ille tõ leg a Bszi. 32. §-ának (4) bekezdése értelmében a Magyar Közlönyben közzéteszi.

Bu da pest, 2008. szep tem ber 22.

Dr. Kó nya Ist ván s. k.,

a jog egy sé gi ta nács el nö ke

Dr. Be le gi Jó zsef s. k., Dr. Édes Ta más s. k.,

elõ adó bíró bíró

Dr. Cse re Ka ta lin s. k., Dr. Mé szár Róza s. k.,

bíró bíró

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK