• Nem Talált Eredményt

Javítási útmutató a kész vizsgamunka tartalmának, eredményének értékeléséhez 1. Írásos dolgozat típusú projekt értékelése

In document k tarspr 07okt ut (Pldal 23-27)

A vizsgázó neve:

Szempontok Pont Max.

pont

Adott pont A dolgozat

egyedisé-ge

A vizsgadarab az érettségiző saját szellemi termé-ke, a forrásokat, hivatkozásokat, idézeteket precí-zen feltüntette.

0–2 2 Formai és terjedelmi

követelmények, meg-szerkesztettség, nyelvhelyesség

A beadott érettségi dolgozat megjelenési formája esztétikus, rendezett, megfelelően összeállított, ösz-szefűzött lapokból áll.

Írásos dolgozata eleget tesz a mennyiségi köve-telményeknek.

A dolgozat jól szerkesztett, bekezdésekre, feje-zetekre tagolt, esetleges mellékletei számozottak, kapcsolódásuk világos.

A vizsgamű nyelvhelyessége a középszintű érettségi elvárásainak megfelelő. Nem tartalmaz súlyos nyelvhelyességi vagy helyesírási hibákat.

A vizsgázó megfelelően idéz, és adja meg a bib-liográfiai adatokat.

0–2

Dolgozatának érdekes címet adott, amely kapcso-latba hozható a munkanélküliekkel vagy a válasz-tott civil szervezettel.

0–2

A feladat meg-értése, a prob-léma felisme-rése, prob-lémamegoldás keresése

A dolgozat a munkanélküliek helyzetével vagy az őket segítő civil szervezet bemutatásával foglal-kozik. Elemzett dokumentumai vagy a felhasznált statisztikai adatok az 1990 utáni korszak bemutatá-sára alkalmasak.

A munkanélküliek, illetve a civilszervezet társa-dalmi, szociális, gazdasági problémáival tisztában van, érzékeli a nehézségeket, képes javaslatot meg-fogalmazni a helyzet javítására.

0–4

A projekt elmé-leti megalapo-zása, az infor-mációk komp-lex kezelése, a szakmai fogal-mak azonosítá-sa, helyes hasz-nálata

A projektben tükröződik a különböző területek-ről szerzett ismerete, felkészült a rendszerváltás utáni változások ábrázolására. Egyaránt használ a munkanélküliekkel kapcsolatos szociálpolitikai, jogi, szociológiai, gazdasági, iskolázottsági szem-pontú megközelítést.

A munkanélküli helyzet témakörét komplexen kezeli. A társadalmi nehézségek mellett demográ-fiai következményeket is elemez.

A munkanélküliekkel, gazdaságpolitikával, szo-ciálpolitikával, szociológiával kapcsolatos szakmai fogalmakat értelmez, szakszavakat helyesen hasz-nál; például átképzés, közmunka, munkaügyi köz-pont, rászorultsági elv, hátrányos helyzet, társa-dalmi réteg, foglalkoztatottsági mutató, GDP, munkanélküliségi ráta.

0–6

0–2

0–4

A lényegi ele-mek és a logikai kapcsolatok fel-ismerése

Tisztában van a munkanélküliség össztársadalmi problémájával, gazdasági okaival, az állam ezzel kapcsolatos szerepvállalásának lényeges elemeivel.

A munkanélküliek, illetve a vizsgált civilszerve-zet helycivilszerve-zetének bemutatásában a lényegi elemekre tér ki.

Ismeri az ország gazdasági lehetőségeit, gazda-ságpolitikai prioritásait, a társadalmi igényeket, lát-ja a különböző tényezők változásainak egymásra gyakorolt hatását.

0–2

0–2 0–2

A hipotézis vagy cél megfo-galmazása és értékelése

A dolgozata elején nyelvileg igényesen meg-fogalmazott, maga elé tűzött cél reális, a saját életkori, rendelkezésére álló időbeli és egyéb sajátosságai alapján megvalósítható, vagy megfelelően átgondolt, jól megfogalmazott hi-potézist állít fel.

A munkanélküliek helyzetének bemutatásával kapcsolatos kiinduló hipotézisének, célkitűzés-ének az esetleges eltérését észleli, igyekszik magyarázni.

0–2

0–2 M

P E T E N C I Á K

Önkifejező-képesség A vizsgadarabban megjelenik a szerző saját ál-láspontja az általa vizsgált munkanélküliek, illetve a civilszervezet helyzetéről. Megközelí-tési módja, kérdései egyéni látásmódnak is te-ret adnak.

Megfogalmazza véleményét az állami szerep-vállalás mértékéről, elégséges voltáról, saját ezzel kapcsolatos elégedettségéről, vagy érté-keli a civilszervezet tevékenységének haté-konyságát, emberségességét, jövőbeli feladata-it vagy kilátásafeladata-it.

0–2

0-2 36

Összesen: 50 Tanári vélemény, aláírás:

2. A képi vagy elektronikus ismeretterjesztő információforráson alapuló projekt értékelése 2. a) A projekthez mellékelt írásos anyagok értékelése (10 pont)

A vizsgázó neve:

Szempontok Pont Max.

pont

Adott pont Célmeghatározás és

értékelés

Az elkészítendő vizsgadarab célját vi-lágosan megfogalmazta, és az alkalmas a munkanélküliek helyzetének reális bemutatására vagy a civilmunka ösz-szegzésére. A produktum elkészülte után értékelte a célkitűzés megvalósu-lásának mértékét, az esetleges akadályozó tényezőket számba vette, az eltéréseket megindokolta.

0–2

A logikai kapcsola-tok felismerése, lé-nyegkiemelés

A munkanélküliek helyzetét lényeges szempontok alapján mutatta be, képes volt megfogalmazni a szociálpolitikai célkitűzések, eszközök, gazdasági lehe-tőségek és a társadalmi elvárások közti kapcsolatokat, összefüggéseket.

0–2 K

O M P E T E N C I Á K

A projektmunka elméleti megalapo-zása

• A projektmunka készítéshez a mun-kanélküliekkel kapcsolatban alapos, több területre kiterjedő anyaggyűjtés után fogott hozzá, szociálpolitikai, jogi, gazdasági ismeretei tükröződnek az el-készült vizsgadarabban, portfóliójában szakirodalmi jegyzetek találhatók, bib-liográfiája az érettségihez méltó.

• A választott műfajhoz szükséges el-méleti ismeretekkel rendelkezik, a ké-szítéshez nélkülözhetetlen hatásmecha-nizmusokkal, sajátosságokkal tisztában van, ennek bizonyítására a dolgozatban röviden kitért.

0-2

0–2 8

Megszerkesztettség, nyelvhelyesség

A leadott mű mondatokból, bekezdé-sekből álló, jól szerkesztett szöveg, nem tartalmaz súlyos nyelvhelyességi vagy helyesírási hibát.

0–2 2

Összesen: 10

2. b) A képi vagy elektronikus vizsgadarab értékelése (40 pont)

A vizsgázó neve:

Szempontok Pont Max.

pont

Adott pont Önállóság a

kivá-lasztott téma fel-dolgozásában

• A munkanélküliek helyzetének bemutatása a vizsgázó önálló terméke. Amennyiben másoktól átvett anyagrészeket tartalmaz, azok forrását feltüntette, és a saját munkájá-tól világosan elhatárolta.

• A vizsgadarab a műfajának sajátosságaiból adódó egyéni látásmódot is tükröz, képes a munkanélküliek nehézségeinek és a ci-vilszervezetek fontosságának érzékeltetésé-re, a befogadóból érzelmi hatás kiváltására.

• Az elkészült darab tükrözi a vizsgázó egyéni álláspontját, saját felfogását napjaink szociálpolitikai helyzetéről, a munkanélkü-liek ellátásában a szükséges javítás mértéké-ről, elhelyezkedésük segítéséről vagy az ön-kéntes civilmunka értelméről.

0–2

0–4

0–4 10

Formai és terje-delmi követelmé-nyek, megszer-kesztettség, nyelv-helyesség

• A vizsgamunka formája az érettségi vizs-gához méltó, esztétikai minőséget hordoz.

• A produktum terjedelme megfelel az elő-írtaknak.

• Képi világa jól szerkesztett, ha van, szö-vege szabatosan, pontosan megfogalmazott, nem tartalmaz súlyos nyelvi vagy nyelvhe-lyességi hibát.

0–4 0–2 0–2 8

Szakmailag megalapozott címadás

A képi vagy elektronikus ismeretterjesztő információforráson alapuló vizsgadarab a műfaji sajátosságoknak megfelelő címmel rendelkezik, mely harmonizál a munkanél-küliek helyzete témával.

0–2 K

O M P E T E N C I Á K

A feladat meg-értése

A vizsgázó a kiírt feladatot megértette, a rendszerváltozás utáni munkavállalási lehe-tőségek változásainak bemutatására kon-centrál, a munkanélküliek helyzete áll vizs-gálódásának homlokterében. Amennyiben civilszervezetet mutat be, annak célkitűzései közt szerepel a munkanélküliek támogatása, segítése.

0–2

A lényegi elemek és logikai kapcso-latok felismerése, az információk komplex kezelése

• A vizsgált társadalmi réteget több szempontú, többféle forrásból adódó meg-közelítéssel mutatja be, a szociálpolitikai, jogi, gazdasági, szociológiai, pszichológiai nézőpontok komplexen jelennek meg.

• A civilszervezet, illetve a munkanélkü-liek bemutatása lényeges elemek kiemelé-sével történt meg, a választott munkanél-küli vagy civilszervezet egyedi ábrázolása alkalmas társadalmi összefüggések meglá-tatására, összefüggések megfogalmazásá-ra.

0–4

0–4

A projekt készíté-sének szakmai megalapozása

• A szociálpolitikához, szociológiához, társadalmi viszonyokhoz kapcsolódó el-méleti ismeretei tükröződnek a kész mű-ben. Ábrázolhatja a munkanélküliek csa-ládját, álláskereső próbálkozásaikat, az ehhez nyújtott állami segítséget, a rend-szerváltást követően helyzetükben bekö-vetkező változásokat - az összehasonlítás vagy különböző időszakok vertikális áb-rázolása egyaránt jó megoldás. Ha a vizs-gázó civilszervezet tevékenységével fog-lalkozik, általános jellegű bemutatás mel-lett a munkanélküliek érdekében végzett tevékenység korábban elért eredményeire, tapasztalataira vagy pillanatnyilag folyó tevékenységre egyaránt fókuszálhat.

• A választott műfajhoz kapcsolódó szakmai ismereteket, a különböző techni-kai eszközök hatásmechanizmusát (például képnyelv vagy hanghatások, technikai eszközök, vágás, montázstech-nika) megfelelően alkalmazza

0–4

0–4 K

O M P E

In document k tarspr 07okt ut (Pldal 23-27)