• Nem Talált Eredményt

2009 januárjában Mezőgecsében lezajlott a II. Mezőgecsei Böllérverseny a helyi önkormányzat szervezésében

In document A KHÖT KÉZIKÖNYVE 2011 (Pldal 36-45)

2009. február 26. Lakossági fórum a Beregvidéken. Tizenöt panaszos élt a lehetőséggel, hogy találkozzon a megye és Beregszász, illetve a Beregszászi járás vezetőivel. A fórumon a legtöbb kérdés az anyagi helyzettel, a különféle járandóságok, szociális juttatások folyósításával volt kapcsolatos.

2009. február 27. A Kárpátaljai Megyei Tanács 23. plenáris ülésszakán jóváhagyták Kárpátalja zászlaját. Kárpátalja zászlaja két vízszintes sávból áll, a felső kék színű, míg az alsó sárga. A felső kék sávban Kárpátalja címere található.

2009. február folyamán.

*A Beregszászi Városi Tanács képviselőinek kezdeményezésére beiktatták a városi költségvetésbe egy alternatív ukránnyelv-tanítási program kidolgozásának finanszírozását.

* Beregdédában sor került a zöld falusi turizmus és a falusi vendéglátó szakképzési tanfolyam diplomaosztó ünnepségére a KHÖT támogatásával a Kárpátaljai Vállalkozásfejlesztési Központ szervezésében.

2009. március 30. Klaszterek és ipari parkok konferencia és üzletember találkozó zajlott le Beregszászban és Nagyszőlősön.

2009. április 27. A megyei tanács döntése alapján Tisza-melléki regionális 11 357,66 hektáros tájvédelmi parkot hoznak létre Kárpátalján - közölte Andrij Pogorelov, a megyei környezetvédelmi felügyelőség vezetője. A parkot a Beregszászi, a Nagyszőlősi, a Munkácsi és az Ungvári járások területén alakítják ki.

2009. május 8. Többek közt az Ukrajna és Magyarország közötti kishatárforgalmi egyezmény működéséről tájékozódott a magyar-ukrán határon és Beregszászban Jacques

Barrot, az Európai Bizottság illetékes alelnöke, aki találkozott Gajdos István beregszászi polgármesterrel is.

2009. május 15. A „Jó gyakorlat a falusi turizmusban” című oktatási programból volt záróvizsga Dercenben, és egyben hasonló tanfolyam indult Eszenyben a Kárpátaljai Vállalkozásfejlesztési Központ szervezésében.

2009. május 17. Az 1063-ban alapított Beregszász ekkor méltatta megyei jogú várossá nyilvánításának nyolcadik évfordulóját. Gajdos István polgármester tényekkel igazolta ünnepi beszédében, hogy a nyolc esztendő jelentős változásokat hozott a város lakói számára. A Beregszászi Napok szervezői a helyi közösséget szerették volna tovább erősíteni azzal, hogy a római katolikus templomban nem mindennapi eseményként a városlakók megtekinthették a Szent Korona hiteles másolatát. A megnyitón a Szent Koronáról Zubánics László történész, az UMDSZ Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanácsának elnöke tartott előadást.

2009. május 27. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának Gazdasági Albizottsága megtartotta soros ülését, amelyen a gazdasági, a mezőgazdasági és a közlekedési koncepciót vitatták meg. Ennek a bizottságnak kárpátaljai tagjai Brenzovics László és Dupka György kárpátaljai megyei képviselők voltak.

2009. május 29. Ukrán-magyar ipari park létesülhet Dédában. A határ két oldalán a magyar és az ukrán fél 200-200 hektár területet különített el az ipari park számára. A tervek szerint több mint ötezer főnek munkahelyet biztosító létesítményen belül csak környezetbarát technológiákat alkalmazó vállalatok működhetnek. A projekt költsége előreláthatólag 8-10 millió amerikai dollárt tesz majd ki.

2009. június 17. Beregszász és Nyíregyháza az Európai Gazdasági Társaság (EGT) és a Norvég Finanszírozási Alap által támogatott "Határon átnyúló együttműködés fejlesztése a magyar–ukrán határtérségben" című program keretében valósította meg a Nyíregyháza–Beregszász gazdaságfejlesztési együttműködésének erősítése elnevezésű projektet. A projekt nyíregyházi nyitókonferenciáján többek között részt vett Ivan Ivancso, Ukrajna nyíregyházi főkonzulja. Csabai Lászlóné, Nyíregyháza megyei jogú város polgármestere. Kincs Gábor, Beregszász alpolgármestere elmondta: nagyon örültek annak, hogy Nyíregyházában tökéletesen megbízható partnerre találtak. A konferencia munkájában részt vett Szentpéteri Bertalan, a közelmúltban alakult Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. A konferencia beregvidéki résztvevői ellátogattak a Primom Inkubátorházba és az ipari parkba.

2009. június 21. A Péterfalvai Képtárban sor került a KHÖT-adománylevelek kiosztásra, a Szülőföld Alap támogatásával egyéves internet-előfizetést adományozott a Társulás nevében Zubánics László 18 intézménynek, polgármesteri hivatalnak és civilszervezetnek, hogy az adott településen közösségszervező, kapcsolatépítő feladatokat lásson el.

2009. július 4. Töltöttkáposzta-fesztivált tartottak Csetfalván. Az első ízben megrendezett gasztronómiai rendezvényre a Kárpátinform Turisztikai Információs Központ szervezésében került sor. A gazdaasszonyok több mint húszféle töltött káposztát készítettek el a fesztivál szép számban megjelent vendégeinek nagy örömére.

A szakácsasszonyok külön versenyében a borzsovai Malega Magdolna végzett az első helyen, aki 5 perc alatt 47 piciny káposztalevelet töltött be.

2009. július 5. Tízedik alkalommal rendezett falunapot Kisdobrony. A számjegy nemcsak mérföldkövet jelez, hanem azt is: a kezdeményezésből immár hagyomány lett –

emelte ki ünnepi beszédében Ember Balázs, hozzátéve: köszönet illeti a helyi vállalkozókat, a Nagydobronyi Fogyasztási Szövetkezetet és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséget (UMDSZ) a rendezvény támogatásáért. A további eseményeknek két fő sodra volt: a kultúra és a sport.

2009. július 11. A Kisdobronyi Polgármesteri Hivatal üléstermében polgármesterek, gazdák, civilszervezeti vezetők, önkormányzati képviselők részvételével Ungvidéki fórum zajlott le a KHÖT szervezésében. A rendezvényt Ember Balázs polgármester nyitotta meg, majd adta át a szót Dupka Györgynek, a KHÖT felelős titkárának, aki köszöntötte mindazokat, akik eljöttek Úr Sándor Állattenyésztési alapismeretek c.

könyvének bemutatójára. Az Ungvidéki fórum keretében, sor került a Szülőföld Alap által támogatott, egyéves internet-előfizetés KHÖT adományleveleinek kiosztására 17 intézménynek, polgármesteri hivatalnak és civilszervezetnek, hogy az adott településen közösségszervező, kapcsolatépítő feladatokat lásson el. A rendezvény végén Úr Sándor dedikálta új könyvét.

2009. július 16. A Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása adományleveleket osztott ki a Beregszászi, Nagyszőlősi, Munkácsi és az Ungvári járásokban. A Szülőföld Alap támogatásával egyéves internet-előfizetést adományozott 74 civilszervezet képviselőjének, intézményi vezetőknek, polgármesteri, illetve önkormányzati hivataloknak, helyhatósági képviselőknek, hogy az adott településen közösségszervező, kapcsolatépítő feladatokat lásson el. Ugyancsak a Szülőföld Alap támogatásának köszönhetően járult hozzá a falunapi rendezvények lebonyolításához, valamint támogatta címeres zászlainak elkészítését.

2009. július 31. Kovács Elemér Szőlészet, borászat Beregvidéken c.

könyvbemutatójára került sor Makkosjánosiban a Beregvidéki Borházban. A kiadó nevében is Dupka György, a KHÖT felelős titkára köszöntötte a megjelenteket és mutatta be a kiadványt. A könyv a Szülőföld Alap támogatásával a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása Gazdaképző és Falugazdász Programja keretében jelent meg. Majd a borvidék krónikása, Kovács Elemér dedikálta könyveit.

2009. augusztus 2. Jó hangulatban zajlott le a III. Szőttes fesztivál Nagyberegen. A hagyományos rendezvényt Orosz Márta polgármester nyitotta meg.

2009. augusztus 28. Magyarországi civilszervezetek kezdeményezésére emlékmű- állításra került sor a Tisza forrásánál. A támogatók között volt a KHÖT is.

2009. augusztus 30. Közel harmincan vizsgáztak le az Eszenyben megtartott gyakorlat a falusi turizmusban c. tanfolyam résztvevői közül, akik megkapták a Budapesti Gazdasági Főiskola Idegenforgalmi Intézete OKJ bizonyítványát. A turisztikai tanfolyam szervezését, oktatását és vizsgáztatását dr. Hanusz Árpád, nyíregyházi tanszékvezető professzor által vezetett magyarországi főiskolai tanárok bonyolították le a KHÖT közreműködésével és a Kárpátaljai Vállalkozásfejlesztési Központ szervezésében.

2009. augusztus 30. Lezajlott az I. Tiszaháti Máléfesztivál a Tiszaháti Tájmúzeumban. Borbély Ida múzeumigazgató eredeti módon szervezte meg és bonyolította le a népi ételek kóstolóját, a népi gyermekjátékok készítését, helyi mesterek kiállítását. A jó hangulatot Kokas Károly és népi zenekara, valamint a hizsai és novoszelicai hagyományőrző együttesek biztosították.

2009. szeptember 6. A falusi turizmus új tanfolyamának megnyitóra került sor Nagyszőlősön a KVK és a KHÖT szervezésében.

2009. szeptember 11-én tartotta meg plenáris ülését az Országház Vadásztermében a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma. A kárpátaljai magyarság és az UMDSZ-UMDP képviseletében részt vett és több kérdésben felszólalt Dupka György és Kőszeghy Elemér megyei képviselő is. Egyéves munkáját értékelte a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, amelyen utoljára elnökölt Szili Katalin mint az Országgyűlés volt elnöke.

2009. október 19. Ukrajnában kezdetét vette a 2010. január 17-re kiírt elnökválasztás kampányidőszaka.

2009. október 20. Ukrajna Legfelső Tanácsa 2010. május 30-ra kiírta a helyhatósági választásokat. Ez a tervezettnél egy évvel korábbi időpont, mivel a helyi tanácsi képviselőket is öt évre választották meg, akárcsak a parlamenti képviselőket (legutoljára 2006. március 26-án).

2009. december 3-4. Budapesten ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma négy albizottsága. Az ülésen Kárpátaljáról az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselői vettek részt.

2009. december 17. Budapesten ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Állandó Bizottsága, Kárpátaljáról az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) nevében Dupka György megyei képviselő vett részt.

2010.

2010. január 10-én Nagyszőlősön a járási könyvtár olvasótermében lezajlott a ,,Jó gyakorlat a falusi turizmusban" c. képzés vizsgája a Kárpátaljai Vállalkozásfejlesztési Központ közreműködésével. Az oktatói csoport vezetője dr. Hanusz Árpád, a nyíregyházi főiskola tanszékvezető professzora volt.

2010. február 20. Közös ipari parkok kialakítása a magyar–ukrán határon témakörben tartottak konferenciát az ungvári Prága Szállóban. A napirendre került négy – Csap–Záhony, Beregdaróc – Beregdéda, Uszkai, amely Péterfalva és Nagypalád térségét érintette és a Tiszasalamon – Eperjeske – ipari park-projektje.

2010. április 16-18. X. Beregszászi Nemzetközi Borfeszivál.

2010. május 24. A beregszászi városnapot Gajdos István polgármester nyitotta meg. A díszvendégek között volt Illyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere is.

2010. június 13. A nagyszőlősi járási Szőlősgyulán megtartották a III. Eperfesztivált.

2010. június 13. Nagypaládon megrendezték a tiszaháti fociparádét és a családosok hagyományos találkozóját. A jó hangulatú fórumon ünnepi beszédet mondott Gajdos István, a KHÖT elnöke, Beregszász polgármestere.

2010. június 20. Benében a Faluház melletti parkban felavatták a Hét Vezér szoborcsoportját, Pintér László sárvári fafaragó alkotásait. A rendezvényt Szuhán András polgármester nyitotta meg. Avató beszédet tartott: Scherczer Károly, a Beregszászi Magyar Konzulátus konzulja, Zubánics László történész, a KMMI elnöke és Dupka György, a MÉKK elnöke. A MÉKK Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesületének nevében Fuchs Andrea titkár és Réti János társelnök egy festményt nyújtott át a település művészetpártoló polgármesterének.

2010. június 20. Falunapok. Lezajlott a II. Aklihegyi cseresznyefesztivál, a II.

Mezőgecsei Motoros és Hagyományőrző találkozó. Mezőgecsében felavatták a csetfalvai Gergely István fafaragó által készített hétágú életfát.

2010. június 24. Jánosiban, Balazséron a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok (KHÖT) támogatásával a polgármesteri hivatal szervezésében kétnyelvű címeres település-köszöntő táblák felavatására került sor. A két település nevében köszönetet mondott Barta Márta Jánosi polgármestere. Az eseményen jelen volt Medvigy István, a beregszászi járási közigazgatási hivatal elnökhelyettese, Dupka György, a KHÖT felelős titkára.

2010. június 27-28. Immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Polgármesterek Világtalálkozója. Gödöllőre a szervezők az anyaországból, valamint a határon túlról (Kárpátaljáról többek között ott volt Baksa Tibor Csongor, Máté Gyula Dercen, Ember Balázs Kisdobrony polgármestere, Szanyi Béla ungvári járási képviselő és mások) is több száz polgármestert fogadtak. A plenáris, valamint a szekcióüléseken ismert, neves közéleti személyiségek tartottak előadást.

2010. július folyamán: a Szülőföld Alap támogatásának köszönhetően a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) koordinálásával a polgármesteri hivatalok közreműködésével további kétnyelvű címeres település-köszöntő táblák felavatására került sor Tiszabökényben, Benében, Gúton, Kisdobronyban, Beregszászban, Jánosiban és Balazséron, Nagypaládon és Fertősalmáson, Dercenben, Csongoron, Péterfalván, Beregsomban, Bótrágyon, Nagydobronyban, Beregújfaluban, Forgolányban, Csomán, Nagyberegen, Tivadarfalván, Farkasfalván, Macsolán, Izsnyétén, Nagygejőcön, Kisgejőcön, Tiszaásványvban, Palágykomorócon, Kisszelmencen és Koncházán.

A Szülőföld Alap támogatásának köszönhetően a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) az UMDSZ-alapszervezetek közreműködésével 176 személynek, köztük a magyarlakta települések polgármestereinek, a könyvtárosoknak, művelődésszervezőknek, civil szervezeteink aktivistáinak egy évre ingyenes internet-hozzáférést biztosított.

2010. augusztus 8. Falunapok: falunapot rendeztek Guton, Nagygejőcön és Kisgejőcön. Címeres faluköszöntő táblák avatása.

2010. augusztus 15. A Péterfalvai Polgármesteri Hivatal szervezésében a Tiszaháti Tájmúzeumban (Tiszabökény-Farkasfalva) tartották meg a II. Tiszaháti Máléfesztivál és falunap rendezvényeit. A rendezvény fő programja: népi gasztronómiai szemle, málé (kukorica) alapanyagú ételfélék bemutatója. A nap folyamán népi hagyományőrző együttesek, szólisták és műkedvelők szórakoztatták a közönséget. A rendezvényen jelen volt és felszólalt Dupka György és Zubánics László, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elnöke.

2010. augusztus 21. A Novini Zakarpattya c. lap arról tájékoztatja az olvasókat, hogy Magyarországon két természetvédelmi területet is kialakítottak a Tisza mentén. Ezek egyike a 22,9 ezer hektáros Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet, a másik pedig a Tiszatelek-Tiszaberceli Ártér Természetvédelmi Terület, amelynek területe 1,6 ezer hektár. Ukrán oldalon - a Beregszászi, Nagyszőlősi, Munkácsi és Ungvári Járások területén - kialakították a Tisza-melléki Tájvédelmi Körzetet, amelynek területe 10,3 ezer hektár.

2010. augusztus 22. Falunapot tartottak Bátyúban, Palágykomorócon, Kisszelmencen, valamint Szürtében, ahol címeres faluköszöntő táblákat is felavattak.

2010. augusztus 25. Összekötötték a kárpátaljai és a szabolcsi gasztronómiai útvonalakat. Magyarországon turistatérképet és illusztrált kiadványt adtak ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja gasztronómiai útvonalairól. A térképen a beregszászi, illetve Magyarország szomszédos megyéje turisztikai információs irodáinak kiadásában - 36 határon átnyúló gasztronómiai útvonalat tüntettek fel.

2010. augusztus 27. Testvértelepülési megállapodást kötött Munkács és Eger. Ennek ünnepélyes aláírására augusztus 20-án került sor Egerben. A dokumentumot Lengyel Zoltán, illetve Habis László, a városok polgármesterei látták el kézjegyükkel.

2010. augusztus 28. A Dél-ugocsai Zöld Falusi Turizmus és Agroturizmus szervezet keretében Szilvafesztivál zajlott le Aklihegyen.

2010. augusztus 28. Városnapot tartottak Nagyszőlősön, amelyen a hevesi megyeszékhely, Eger küldöttsége is képviseltette magát.

2010. szeptember 18. A Novini Zakarpattya c. lap arról tájékoztatja az olvasókat, hogy felújítják a tiszaújlaki határátkelőt. Az írás szerint annak idején napi 2 000 személy, illetve 400 jármű be- illetve kiléptetésére tervezték az átkelőt, de már kb. 1 200 jármű lépi át a határt itt naponta. A 2012-es labdarúgó Eb-re való felkészülés programjának keretében tervbe vették az átkelő felújítását. Ennek során több mint 7 millió hrivnya értékű építő-szerelő munkálatot kell itt elvégezni. Az írás szerint a tiszaújlaki mellett felújítják a haranglábi, a kaszonyi, az asztélyi és a nevetlenfalui átkelőhelyeket is.

2010. szeptember 23-26. Ungváron megrendezték a IX. Nemzetközi

"TourEuroCentr Kárpátalja 2010" kiállítást és vásárt, amelyen a magyarlakta települések falusi vendéglátói is bemutatkoztak.

2010. szeptember 26. Beregszászban a Barátság-stadion területén megrendezésre került a “Bereg Fest 2010” elnevezésű 47. nemzetközi Barátság-fesztivál. A gazdag program-sorozat egyik szervezője a városi polgármesteri hivatal volt. A vendégeket Gajdos István polgármester is üdvözölte.

2010. október 15 – 17. Turisztikai értékek feltárása a Felső-Tisza vidéken elnevezésű rendezvény zajlott le a técsői Okszána Hotelben a Felső-Tisza Vidéki Vállalkozók Klubja szervezésében. A megjelent kárpátaljai és anyaországi szakembereket, előadókat Száva József elnök üdvözölte. A kerekasztal-konferencia munkájában részt vett Fodor Zsolt, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának konzulja, Kincs Gábor, a Négyhatár Vállalkozók Szövetségének elnöke, Dupka Nándor, a Kárpátaljai Vállalkozásfejlesztési Központ jogi tanácsadója, valamint Somogyiné Lesták Ágnes a Corvinus Zrt. vezérigazgatója és Pánta György, a magyarországi Észak-keleti Turizmus Szövetség vezetője.

2010. október 16. Letették a Thermal Maximus fürdőkomplexum alapkövét Beregszászban.

2010. október 29. A Sztarij Zamok c. lap egész oldalas írást szentelt a kárpátaljai, ezen belül a beregvidéki borászatnak annak kapcsán, hogy három éve Beregszászban gyűltek össze a régió magán bortermelői, hogy létrehozzák Kárpátalja bortérképét. Az idén tizedik éve rendeztek például borfesztivált Beregszászban, s a Beregvidéki Múzeum keretében létrehozták a Szőlészeti és Borászati Múzeumot.

2010. november 8. Turisztikai térképet állítottak fel Beregszász város központjában, amelynek ötletgazdája és kezdeményezője Tarpai József, a beregszászi turisztikai-információs központ vezetője volt. A térkép tartalmazza a város turisztikai látványosságait, nevezetes helyeit, főbb intézményeit.

2010. december folyamán. Az ukrajnai magyar külképviseletek új vezetői:

- Bayer Mihály, a Magyar Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott kijevi nagykövete.

- Bacskai József főkonzul, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa.

- Tóth István főkonzul, a Magyar Köztársaság Beregszászi Magyar Konzulátusa.

2011.

2011. január 14. A parlament épületében került sor a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Előkészítő Bizottsága (KMKF) ülésére. A rendezvény munkájában Kárpátaljáról részt vett Kincs Gábor megyei képviselő, az UMDSZ alelnöke.

2011. január 16. Lezajlott a hagyományos Munkácsi Vörösbor Fesztivál a helyi önkormányzat szervezésében. A rendezvényt számos kulturális program kísérte: volt kántáló-verseny, könnyűzenei szemle gyermekek számára, illetve számos szórakoztató program.

2011. január 22. A Péterfalvai Képtárban Tóth Bálint helyi és dr. Hajdú Lajos berekfürdői polgármester aláírta a testvértelepülési szerződést. A megállapodás ünnepélyes aláírását üdvözölte Dupka György Tiszabökény díszpolgára is, aki a két település partneri kapcsolatfelvételében aktívan közreműködött.

2011. január 29. Dédában ukrán-magyar önkormányzati fórumra került sor, amelyen a Beregben, az ukrán-magyar határ két oldalán tevékenykedő önkormányzatok vezetői vettek részt. A rendezvény központi témája a kapcsolatfelvétel, a közös projektek felvázolása volt. A tanácskozáson számos fontos kérdést, problémát, hasznos elképzelést és ötletet vetettek fel a megjelentek, fontosnak tartva a határon átnyúló együttműködés elmélyítését. A találkozón a házigazdák nevében Egressy István polgármester köszöntötte a résztvevőket. Előadást tartott Bihari András, a járási tanács elnöke, Kincs Gábor megyei képviselő, az UMDSZ alelnöke, Beregszász alpolgármestere, dr. Révész Ferencné, Beregdaróc polgármestere, Orosz Sándor, a járási tanács képviselője, Lőrincz Béla, Gát polgármestere, a Beregvidéki Határmenti Önkormányzati Társulás elnöke, Hajdú Ferenc, Bótrágy polgármestere, Király Edit, Lónya polgármestere, Tóth Sándor, Kaszony polgármestere Daróczi Gábor Barabás polgármestere. Tóth István beregszászi főkonzul is fontosnak tartotta a tanácskozást, arról biztosította a megjelenteket, hogy kész segítséget nyújtani számukra a felmerülő kérdések megoldásában. Gyurin Miklós konzul az Új Széchenyi Terv beindításáról informálta a jelenlévőket. Az önkormányzati fórum résztvevői végül úgy döntöttek, hogy levéllel fordulnak a magyarországi illetékesekhez egy új vásárosnaményi híd mielőbbi megépítését kérve. Abban is megállapodtak, hogy legyen folytatása a mostani találkozónak, s azon konkretizálják a Dédában felvetett elképzeléseket.

2011. január 30. Az V. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny lebonyolítására került sor a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete és a KMKSZ

szervezésében. A zsűri döntése értelmében a böllérkirály megtisztelő címet egy éven át a batári Betyárok csapata viselheti.

2011. február 11. Salánkon rendezvénysorozattal emlékeztek meg a Rákóczi-szabadságharc utolsó országgyűlésének 300. évfordulójáról a helyi önkormányzat szervezésében. A kulturális műsorokban gazdag rendezvényt Viktor Aljohin polgármester nyitotta meg.

2011. március 3–6. Bereg vidék központjában lezajlott a XI. Beregszászi Nemzetközi Borfesztivál a Beregszászi Szent Vencel Borrend és a városi önkormányzat közös szervezésében. A többnapos rendezvényt a megyei jogú városi önkormányzat nevében Gajdos István polgármester nyitotta meg. A program szerint az idén is volt látványos felvonulás, borverseny és díjkiosztó, új borlovagokat és dámákat is avattak. Bővebb információ: http://www. beregszasz.org

2011. március 3. Újabb hagyományőrző egységgel bővült a Beregvidéki Múzeum, a borfesztivál keretében felavatták a Szőlészeti-borászati múzeum pincehelyiségét Sepa János igazgató szervezésében.

2011. március 12. A Kárpát-medencei testvértelepülések kisparlamentjének létrehozását előkészítő találkozóra került sor Berekfürdőn dr. Hajdú Lajos polgármester szervezésében. Kárpátalját Tóth Bálint Péterfalva polgármestere és Zubánics László, a KMMI elnöke képviselte.

2011. március 12. Újabb magyarországi partnervárosa lett Munkácsnak - Kisvárda.

A partnertelepülési megállapodás ünnepélyes aláírására a Latorca-parti városban került sor. A dokumentumot Lengyel Zoltán, Munkács, illetve Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere látta el kézjegyével.

2011. március 19. A Vérke-parti város négy főkijáratának irányában rovásírásos

2011. március 19. A Vérke-parti város négy főkijáratának irányában rovásírásos

In document A KHÖT KÉZIKÖNYVE 2011 (Pldal 36-45)