• Nem Talált Eredményt

ISKOLAI PROGRAMOK

In document A LEGFELSŐ POLC (Pldal 52-57)

Műveltségem titkai.

Művelődök

Diákjeggyel jártam az Operába és be kell vallanom, hogy az operák mindig is a kedvenceim voltak, szemben a népzenei nyenyerészéssel.

A „Szöktetés a szerájból” vígopera azért is a szívemhez nőtt, mert a főszerepet Házy Erzsébet játszotta, akinek varázsos szőke hajkoronája erősen megdobogtatta fiúszívemet. A mondott mű egy váratlan mellék-hatással is járt. A lánykórusban feltűnt egyik osztálytársam anyukája, áttetsző tüllfátyolban, zöld mellénykében a piros bugyogó fölött és felstuccolt festett hajzattal hajlongva – szerencsére csak ülve. Az átlag negyvenes bajadérokat még egy váratlan áradásra is felkészítették, hiszen mindegyik derekán a tüll alatt egy testszínű úszógumi volt.

A hölgy egyébként régi „ügyfelem”. Egy másik osztálytársammal a Húsvét hétfőket az anyagi gyarapodás ünnepének tekintettük. Bejárva a suli környékét locsolás ürügyén mindenhová becsengettünk. Így összejött akár 100 forint is, amikor 200 forintba került egy jó cipő!

Mindig vártuk az éves mozilátogatást. A Haladás (régen Hunnia) mozi párszáz méterre volt a sulitól, ahonnan párosával vonultunk a gyönyörű gesztenyefák alatt. Többnyire szovjet filmet néztünk meg, keskenyvásznút és fekete-fehéret. El voltam bűvölve a „Makszimka”

címűtől, ami egy néger kisfiúról szólt, akit a Fekete-tengerben csíptek fel egy orosz hadihajó matrózai és nem az volt a kérdés, hogy a fekete vízben miként vették észre, hanem az, hogy agyonajnározták, míg a hajóágyúkat tisztogatták. A „Kétéltű ember”-t pedig mindenkinek csak ajánlani tudom, mert szép is volt, meg első is a sci-fik sorában.

Sok operafilmet láttam, de Almádiban, ezért másutt mesélek róluk.

Apukám mondta, hogy a némafilmek korában a kíséretet zongora adta, ők pedig dióhéjat szórtak a sötétben a húrok közé. Mármost én is láttam némafilmet, de dióhéjból nem voltam felkészülve. Egyébként a műsor nem csak egyetlen filmből állt: volt világhíradó, a szünetben akrobata- vagy bűvészmutatvány és csak utána kezdődött a nagyfilm.

Később évente egyszer elvittek egy múzeumba. Szívem csücske a városligeti Mezőgazdasági Múzeum volt és a Nemzeti Múzeumban is az állattani-vadászati részleg bűvölt el. Ilyenkor rendetlenkedtünk, ahogy az iskolásokhoz illik és mindenféle csacsisággal firkáltuk tele a látogatókönyveket. Például: itt járt Lepis Ili és Mikorka Kálmán.

A programok sorába tartoztak a gyárlátogatások is. Voltunk egy gyufagyárban. Papírgyárban, ahol zsákban állt az elhasznált pénz, de apró szeletekre szabdalva. Tejgyárban, ahol szabad volt sok-sok tejet inni, de csak azért, hogy az utolsó tejcsokis részlegre már elteljünk és rá se bírjunk nézni a tejből valókra. Végül a cukorgyárban nem cukor-kát, hanem kristálycukrot gyártanak és a melasztól minden ragad meg bűzlik.

Gyűjtögető életmód

„Neee, azt neeee! Azonnal abbahagyni. Menjetek onnan!” – kiabálta felénk rohanva egy ideges férfi. Pedig Gyurival csak a felnyúló csövet akartuk kibányászni a „Gyártelep” közepéről. Ott egy üzem volt, amit az amcsik mértani pontossággal úgy bombáztak ki, hogy a szomszéd házak meg se rezdültek. „Ne-eeh, nee-hhhh” – lihegte a mellénk érő pofa: „Ahhz eehheegy éhlő gházvezheték vhéége” – magyarázkodott.

Szóval az „úttörő vasgyűjtés” akciónk csaknem bajt okozott, mert majdhogy’ tűzijátékot rendeztünk tizenöt kilónyi rozsdás vas áráért.

Régen nem létezett szelektív szemétgyűjtés, bár nem volt műanyag-vacak sem. A MÉH hulladékgyűjtő vállalat átvette a színesfémet, vasat, újságpapírt és miegymást. A keménypapír a kályhába került, kivéve a villamosbérletet, amelyet pár fillérért visszavett a BSZKRT (az akkori közlekedési vállalat), de a pénzt nem mi kaptuk meg, hanem a vakok intézetét támo-gatták belőle.

A törött üveg a szemétbe került, az ép pedig vissza a boltba, mert minden folyékony dolgot üvegben adtak el, amit visszaváltottak. Nem beszéltünk annyit a környezetvédelemről, mint manapság, viszont sokkal takarékosabbak voltunk.

A MÉH-es pofa persze mindig csalt egy kicsit a saját zsebére. A mázsára (így hívták a bazi nagy karosmérleget) tette az öt kiló vasat, majd kifizette a négy és fél kiló árát mondjuk – már nem emlékszem – kilónként 20 fillérrel. Mármost az egy rollni savanyú cukorka volt, nem lebecsülendő vagyon!

Volt idő, amikor a summát nem fordíthattad erre a legnemesebb célra. A MÉH-be a takarékfüzeteddel mentél, amelybe tíz fillértől két forintosig (ugyan ki látott olyat!) terjedő takarékbélyeget ragaszthattál (ha jól emlékszem az ötvenfilléres kék madaras volt a kedvencem), az átvett dolog értéke szerint. A nebulók versengtek, hogy év végén kinek vastagabb a bukszája, azaz kié a legtöbbet érő takarékfüzet.

A gesztenye jó valutának számított, mivel a gyűjtése nem ütközött nehézségbe. A Bartók Béla úton gyönyörű fasor állt és ősszel csakúgy pattogtak – néha rajtad is – a melegbarna fényes termések.

Talán emiatt kaptam elsőben év végi jutalmul olyan könyvecskét, amely gyufaszálakkal készített gesztenye-bábukról szólt. A kézimunka iránti vonzalmam amúgy a papírhajtogatásban merült ki. Az egyetlen nagyim, akivel még volt módon beszélgetni is, tanított meg madárkák és ilyesmik készítésére. Az ÁPISZ-ban akkoriban fillérekért lehetett kapni olyan fényes és matt színespapír-készletet, ami ma több ezer forintba kerülne. A mélybordó volt a kedvenc színem: ezért már érted, hogy anno miért szerettem volna hasonló színű gépkocsit birtokolni.

Háromszor sikerült is, szo-szo.

Anyukám tanított meg horgolni és hímezni, ami akkoriban nem a fiúk elfoglaltsága volt. Egykori „műveim” közül csak a legegyszerűbbek élték túl az idők vasfogát: a Bibliámban és más könyveimben még mindig ott vannak az általam horgolt spárgaszerű könyvjelzők.

Sajnos a másodikban jutalmul kapottban már nem, mert valaki eltulajdonította. Nem is csodálom, mert a „Szovjet népmesék Leninről és Sztálinról” címmel büszkélkedett. Népmeseként a tagköztársaságok és autonóm tartományok korifeusai firkáltak valami csacsiságot, de a fejezetelválasztó népi motívumok kimondottan szépek voltak.

Ünnepségek

Évente ötször volt nagy ünnep, amelyek közül a Felszabadulás (ápr. 4.) és a Nagy Októberi Szocialista Forradalom (nov. 7.) ünnepéről már elfeledkezhetünk. Találós kérdés: mitől november az október?

Március 15-e megőrizte egykori lényegét. A munka ünnepe (máj. 1.) már csak majális. Szent István napja (aug. 20.) a régi maradt, noha előbb az új kenyér, utóbb az alkotmány ünnepének mondták.

A vallási ünnepek közül Karácsony napján és Húsvét hétfőn volt tanítási szünet. Az államiakat nagy csinnadrattával rendezték meg a suliban, ahová fehér ingben és kék avagy piros nyakkendővel kellett menni, egyébként éppúgy uncsi és buta szövegeléseket kellett végig-ácsorogni, mint ma, közben-közben meg rikoltoztunk egyet példul így:

„Éljen május elseje, tánc és dal köszöntse, zengjen a dalunk pajtás, fákon virul a hajtás...”

Hasonlóan ünnepeltük az évnyitót, bár nem a Szentlelket hívtuk segítségül. Egyedül az évzáró volt a nebulóknak is valódi ünnep.

Itt térek ki arra, hogy akkoriban mindenki egyformán szegény volt és még a kicsit módosabbak se flancoltak. Az iskolai felszerelés és öltözet mindig tiszta volt, de nagyon egyszerű. Nem engedték meg, hogy a szegényeket mindenféle fölös kiadásokkal terheljék ballagási parti vagy hasonló buta ürügyek címén.

A fogászat napja és más kevésbé fogfájós témák

Évente egyszer vittek el fogászatra, és képzeld: pont oda, ahol az unokáim is féltek a berregéstől és a csiszolástól. Nekem külön okom is lett volna rá, mert a mustárosnál csak a kristálycukros zsíros kenye-ret szekenye-rettem jobban. Ennek dacára a fogorvosi szemléken egy lyukas fogam se találtatott, nyilván a rengeteg almának köszönhetően.

Találós kérdés: Mitől háziorvos a gyógyászod neve? Hát attól, amitől a piacon házikenyérnek hívják azt a pékipari terméket, ami kovászt és törődést sohase látott. A háziorvos kerüli a házadat: pél-dául az enyém felnőttkoromban 30 évig felém se nézett. Az „átkosban”

a doktort még becsületesen körzetinek és nem háziorvosnak hívták.

Gyermekorvosi vizsgálat egyszer volt évente a Kökörcsin-utcában.

Azonban nekünk volt saját gyermekorvosunk is, aki havonta egyszer házhoz jött és alaposan megvizsgált bennünket.

Csak egyszer ragasztott piros papírt az ajtónkra. A fertőző betegség fellépésekor összezárták a testvéreket, hadd essenek át rajta egyszerre és minél hamarább. Azonban a doki papírján ez állt: „Skarlát, belépni

tilos!” Szóval a „vörheny” vette a lapot, nem lépett be és én csak nem akartam elkapni a veszélyes betegséget. Egyébként sem voltam olyan elkapós fajta: beértem a kanyaróval. Se himlő, se szamárköhögés és főleg nem a fiúk számára mumust jelentő mumpsz.

A gyógyszerek közül csak a kanalas orvosságot szerettem. Utáltam a popsiba dugott kúpot, a vitamint pótló nyúlós csukamájolajat, a sárgás-takony ricinust, no meg a cefetül rossz ízű lázcsillapító Germicidet. Az utóbbit nem nyeltem le, hanem anyu távozása után a szekrény tetejére dobtam. Ott már egy egész patika gyülekezett, de mivel a portörlő nem érte végig, anyám nem talált a maradékra.

A gyerekcsont fejlődéséhez szükséges D-vitamint akkoriban még nem gyógyszerrel pótolták, hanem napsütéssel és kvarclámpával. A házunk anyukái összeterelték a kölköket és elvitték a mai Szent Imre kórház mögé, a hol így, hol Szent Erzsébetnek hívott kicsit iszapos pocsolyához, amelyet fürdőnek tituláltak és ami azóta már eltűnt.

B.-knek volt kvarclámpájuk és náluk gyűlt össze a siserehad, hogy fekete szemüvegben nézzen szembe ezzel a megpróbáltatással (nagyon untuk), mintha napfogyatkozást bámulnánk.

Egyébként a B. család kész tanulmány volt. Amikor a papa nem nyekergette gyakorlás ürügyén a hegedűjét, ami felhallatszott a mi nagyszobánkba is, akkor a nejével társalgott. 120 decibellel, mert ő a szobában, a nej pedig a konyhában végezte a dolgát. (Nem úgy értve...) „Maáriaaaa, már megint hová dugtad a szem-üvegemet? Maáriaaaa, nem találom...” A válasz némaságba veszett.

Mint ahogyan a vonócsiszitolás is, amikor Csaba és kisebb Mária jó tesóként hangosan marták egymást. Bátyjuk, Attila, talán ezért választotta az állatorvosi hivatást. Ott rikácsoló szarka egy sincs, otthon viszont több is akadt...

In document A LEGFELSŐ POLC (Pldal 52-57)