• Nem Talált Eredményt

Irányvonal és emelkedési viszonyok A tervezett út kiindul a Horthy ligetet beköt ő th

AZ ÖNÁLLÓSODÁS KEZDETEI

M. KIR. ÁLLAMÉPÍTÉSZETI HIVATALNAK BUDAPEST

II. Irányvonal és emelkedési viszonyok A tervezett út kiindul a Horthy ligetet beköt ő th

közútnak 2+100 km-ig. A 0+100 km szelvénytől kezdve a HÉV vonal irányától eltér kelet felé és a Szabadkai utcába kanyarodik és az ott épített házak és kertek között négy 1.0 km hosszúságban. A terve-zett út emelkedése a sík vidéken szokásos emelkedési viszonynak felel meg. Legnagyobb emelkedés a 0+111-0+200 km szelvények között van, tehát 89 fm hosszban 0.93 %. keskenysége miatt több helyen nem volna lehetséges.

A műszaki bejárás során tapasztalják azt, hogy a HÉV megállója problémás az útépítés szempontjá-ból. 1935. november 25-én a BHÉV képviselői meg-állapították, hogy a Horthy-liget megállóhelyen lévő várócsarnok, valamint a kitérő vágány egy része a Tököl község tulajdonát képező úton fekszik. Meg-állapodást igyekeznek létrehozni.

Hidegzuhanyként éri a kérelmezőket a vármegyé-ről érkező levél, mely 1936. április 10-én lett keltez-ve:

Bagossy Géza úrnak Tököl, Horthy-liget

Értesítem, hogy a szóban forgó községi utca 5.000 fm hosszú szakaszának építését nem helyezhe-tem kilátásba egyrészt azért, mert e címen hitellel nem rendelkezem, másrészt mert a községnek és lakott helyek belterületén húzódó utcák kiépítése nem képezi a vármegye közönségének feladatát.

Az Szabadkai út építése ezzel zátonyra fut. A megépítés elvetéséről a minisztert is levélben tájé-koztatja az alispán. Ebben az iratban már részlete-sebben indokolja meg az út megépítésének akadá-lyait. A vármegye és Tököl község se hajlandó anyagiakkal támogatni Horthy ligeten az útépítést.

Nagyméltóságú Kereskedelem- és Közlekedés-ügyi Miniszter Úr!

Jelentem, hogy Horthy-liget lakott hely vizes ma-kadám4 rendszerű közúttal be van kapcsolva az út-hálózatba. Ez a törvényhatósági közút a telep fő út-vonalán húzódik a róm. katholikus templomig.

A fellebbezők által kiépíteni kért Szabadkai utca nincs a vármegye kezelésében levő úthálózatba fel-véve, mivel az nem bír oly jelentőséggel, hogy annak kiépítéséről a vármegye közönsége gondoskodjék, különösen akkor, amikor még úthálózatából ma is 897.541 km hosszú útvonal kiépítetlen.

Fellebbezők állandó szorgalmazását azonban megszívleltem és a szóban forgó utca 1.000 fm

4 McAdam által kifejlesztett útépítési technológia. Kisebb és nagyobb méretű zúzottkő felhasználásával készülő útburkolat elkészítésekor a kötőanyag nélküli burkolatra hengerléses kiékelésekor vizet permeteznek. Ez által vált elterjedtté a vizes makadám elnevezés.

szú szakaszára gödörkaviccsal való beterítését kilá-tásba helyeztem és ezen költségekre Nagyméltósá-god által 63.405/1935-VIII.a. szám alatt megerő sí-tett, 2.9657/1935.kgy. szám alatti véghatározattal 8.000 P hitelt biztosítottam.

A munkálatokat igaz, hogy eddig nem indítottam meg, mert a szűk községi utcának rendezésével kap-csolatban a Budapesti Helyi Érdekű Vasutak r.t.

budapesti cégétől területeket kell megszerezni, mi-nek költségeit azonban Tököl község, ahova a telep tartozik, nem hajlandó viselni. Nem hajlandó ezt viselni azonban az érdekeltség sem.

Ily körülmények mellett a munkálatok megindítá-sára nincs lehetőség, mert a vármegye közönsége ha egy községi utca építésére engedélyt nyújt, illetve áldozatot hoz, úgy akkor elvárhatja legalább azt, hogy az érdekeltség az építéssel kapcsolatos terüle-teket díjtalanul bocsássa a vármegye rendelkezésé-re.

Tisztelettel kérem jelentésem tudomásul vételét és a fellebbezés elutasítását.

Budapesten, 1936. évi június hó 8-án.

Bagossy Géza megpróbálja a lehetetlent és fel-lebbezéssel él. Ez viszont, mint várható is volt, nem járt sikerrel. A fellebbezést 1936. június 9-én eluta-sítják. Ok:

„… a politikai község, mint az érdekeltség elzár-kózik az útépítéshez szükséges területnek megszerzé-se elől, s ezzel bizonyítékát adja annak, hogy a helyi érdekeikért épülő út céljára áldozatot hozni nem hajlandó…”

A Szabadkai út megépítése fontos lett volna a la-kosság számára. Ezt nyilván tudomásul is vette a minisztérium és az alispán is. Éppen ezért támogatta volna a kivitelezést. Erre bizonyíték az, hogy a Ma-gyar Királyi Építészeti Hivatalnak átutaltak 8.000 Pengőt a munkálatok elkezdéséhez. Bár voltak a

tervezéssel és a kiszállással kiadások, a megépítés elmaradása miatt a pénzt visszakövetelte a miniszté-rium. Ez végül meg is történt, ugyanis a 8.000 Pengő 1936. november 24-én vissza lett utalva. Ezzel le is zárult a Szabadkai út kiépítésének lehetősége. Leg-alább is a hivatalok részéről.

A Szabadkai és Thököly utca sarka

A lakosság nem tudott ebbe belenyugodni. Ezért újra megpróbálta a lehetetlent. 1938-ban már egy Horthyliget közönségének érdekképviseletére hiva-tott „Horthyligeti Népkör” nevében mély tisztelettel kérjük Méltóságodat, hogy a Horthyligetet bekap-csoló törvényhatósági útból kiágazó és a kis Duna ágban „Horthyliget” elnevezéssel létesített kikötő -höz vezető úgynevezett Szabadkai út kiépítését el-rendelni és az építés haladéktalan megkezdése iránt szükséges rendelkezéseket kiadni méltóztassék.

Tiszteletteljes kérésünket az alábbiakkal bátor-kodjuk alátámasztani:

1.) Ez ügyben a felmérési és számítási elő munká-latok három év előtt megtörténtek.

2.) A Főispán Úr által 1901/935 sz. alatt meg-küldött másolat szerint a m. kir. államépítészeti hivatal 1935. aug. 1-én jelentette, hogy „a Horthyligetet bekapcsoló th. út 2100 km szakaszából kiinduló úgynevezett Szabadkai út 100 km hosszú szakaszát a vármegye még folyó évben ki fogja épít-tetni. „Az erre vonatkozó műveletet hivatalom az Alispán úrnak ad I.22987/935 sz. rendelete alapján már el is készíttette. hivatalom tudomása szerint hosszabb szakasz kiépítése a szükséges fedezet hiá-nya miatt a folyó évben nem lesz lehetséges” – Eb-ből a mai napig semmi sem valósult meg.

3.) A soroksári Dunaág munkálatainak m. kir.

Kirendeltsége 499/936 sz. értesítésében a kikötő építésével kapcsolatban arra hivatkozott, hogy a m.

kir. kereskedelem és közlekedésügyi Miniszter Úr 27500/VIII a – 1936 sz. átirata szerint Pest-, Pilis-,

Solt- Kiskun vármegye közönsége már utasíttatott a Horthyliget-i tervezett hajóállomáshoz vezető út kiépítésére és ennek az útnak a törvényhatósági úthálózatba való felvételére, így a hajóállomással való állandó összeköttetés biztosítottnak látszik.

A kikötő már egy éve elkészült, de az út kiépítésé-re ez ideig még semmiféle intézkedés nem történt.

Méltóságos Urunk! Horthyliget közönségének létérdeke fűződik a szóban forgó út kiépítéséhez.

Hisszük, hogy e közérdeket és fejlődést szolgáló létesítmény hamarosan megvalósításhoz jut Méltó-ságod tettekben nyilvánuló és halogatást nem tűrő akarata által, amelyre ismételten a legmélyebb tisz-telettel kérjük Méltóságodat és vagyunk

Horthyligeten 1938. március 16-án magyar hűséggel és szeretettel.

Faragó Sándor alelnök és Várhelyi László elnök.

U.i. Egyben tisztelettel kérjük, hogy a Budapesti Helyiérdekű Vasutak által építendő állomás épület munkálatainak mielőbbi megkezdése érdekében a fenti műút tervét oly módon megváltoztatni kegyes-kedjék, hogy az út ne a sínek és az építendő állomás között, hanem 25-30 méterrel tovább, az állomás mögött építessék ki, illetőleg a B.H.É.V. által küldött megkeresésre ily értelmű hozzájárulást sürgősen megadni szíveskedjék, hogy ez az állomás mielőbbi megépítésének akadályul ne szolgáljon.

Kmf. Várhelyi László Válasz:

A Horthy-Ligeti Népkör tek. Elnökségének F. évi március hó 16-án kelt beadványára értesí-tem, hogy az ottani Szabadkai-ucca kiépítését a vezetésem alatt álló vármegye ezidőszerint nem tervezi és arra fedezet sem áll rendelkezésemre.

Megfelel a valóságnak, hogy az 1935. és 1936.

években terveztetett a szóban forgó ucca 1 km sza-kaszának a kiépítése. Az építéshez azonban idegen területek megszerzése vált szükségessé. A területek megszerzését azonban sem a község, sem az érdekel-tek magukra nem vállalták.

Minthogy az építés költségei elsősorban a közsé-get és az érdekelteket terhelte volna, íly körülmé-nyek közt a munkálatok megindítását hivatali elő -döm nem rendelhette el, mire vonatkozó intézkedését – fellebbezés folytán – a m. kir. kereskedelem és közlekedésügyi miniszter úr 22.24./1936. számú határozatával helyben hagyta.

Kérelmét kedvezően elintézni nem áll tehát mó-domban.

Bp. 1938. ápr. 7.

Ezzel le is zárult a Szabadkai út megépítésére tett javaslat hivatalos része. A mintegy négy évig tartó küzdelem véget ért minden látható eredmény nélkül.

Hiába volt minden praktika, jóindulat és építő szán-dék, a tervezésnél tovább nem sikerült eljutni.

Az útépítési munkálatok költségvetése

2

EGYESÜLETEK

A leírt paragrafusok h ű en tükrözik az új telepesek elképzeléseit a létrejöv ő