• Nem Talált Eredményt

Ipari padlóburkolat és ágyazatának vizsgálata

10 Az épített környezet vizsgálata, műtárgyak

10.3 Ipari padlóburkolat és ágyazatának vizsgálata

Az épületek szerkezetvizsgálatában az akusztikus mérések hasonló szerepet töltenek be, mint a szeizmikus mérések a geológiai szerkezet kutatásában.

Egy ipari épület betonból készült padlóburkolata vizsgálatának célja a beton állagá-nak, a beton és az ágyazat csatolásáállagá-nak, az ágyazat és az aljzat in situ minősítésének meghatározása volt, amelyhez az akusztikus módszerek nagymértékben járultak hoz-zá.

A kb. 60 m x 90 m-es csarnok épületben a kavicságyazaton, változó vastagságban feltöltött, helyenként termett talajon lévő szálerősítésű betonburkolat átlagos vastag-ságát 20 cm re tervezték. Felszínén néhány év után repedések jelentek meg, amely már veszélyeztette a burkolat rendeltetésszerű használatát. A mérések célja a repedé-sek okának felderítése volt.

A méréseket több, egymástól néhány méterre lévő párhuzamos szelvény mentén vé-geztük, egy 40 kHz-es adó/vevő frekvencián működő ELGI fejlesztésű műszerrel (

λ

~ 0,1 m). A jó csatolás érdekében a mérési szelvény mentén a felületet bevizeztük (65. ábra).

65. ábra. Akusztikus mérések rögzített adó-vevő távolságú eszközzel

A 66. ábrán két egymást követő sorban lévő szelvény mentén ábrázoltuk a betonban 50 cm-enként mért direkthullám sebességeket. A függőleges vonalak a dilatációs hézagok helyét, a nyilak a burkolat felszínén is észlelhető repedéseket jelentik. A szelvényeken megjelent a dilatációs hézagok és a felszínen látható repedések hatása, de ezeken kívül újabb helyeken is észlelhető volt jelentős sebességcsökkenés.

Érdekes, hogy a dilatációs hézagok nem jelentkeztek minden esetben sebességcsök-kenéssel, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy a dilatációk csak részlege-sen tagolják a betontestet. A felszínen is látható repedéseknek sem volt minden

eset-ben sebességcsökkentő hatásuk, ami jó jel, hiszen a repedések ilyenkor nem érintik a teljes betonvastagságot.

A sebességcsökkenés viszont minden esetben állagromlást jelent. Az ábrán jól látha-tó, hogy a megjelölt helyeken kívül is szép számban találhatók jelentős sebesség-csökkenések, amelyek a már elkezdődött, de a felszínre még ki nem ért repedések, vagy egyéb okból bekövetkezett mechanikai állagromlás helyét mutatják.

0 20 40 60

Távolság (m) 500

1000 1500 2000 2500 3000

Sebesség (m/s)

9. sor

0 20 40 60

Távolság (m) 500

1000 1500 2000 2500 3000

Sebesség (m/s)

10. sor

66. ábra. Betonsebesség szelvények (TÖRÖS és PRÓNAY 2003)

A reflexiós szelvény a burkolat egyes szerkezeti elemei vastagságának szelvénymenti meghatározására, a teljes szerkezetben lévő inhomogenitások kijelölésére használha-tó (67. ábra). A bal oldali szelvény kb. kétharmadánál a beton alját jelző szint meg-szakad, és lezökken (szaggatott piros vonal). A középső szelvényen két, jól reflektáló szint mutatkozik, mintha a betonban is lenne rétegződés A jobb oldali szelvényen több jelenség is megfigyelhető. Egyrészt a beton alatt a világoskékkel jelölt szint határozottan mélyül, másrészt a beton alatt a szaggatott narancssárgával jelölt helyen egy gödörszerű bemélyedés látható. A jelenségek oka az építési technológiában kere-sendő.

A reflexiós szelvényekből számított betonvastagság 16-25 cm között változik, a szel-vényt metsző repedések között nincs értékelhető kapcsolat, 68. ábra, bal oldala.

Idő (ms) Idő (ms) Távolság (m)

4. sor 11. sor 18. sor

67. ábra. Reflexiós szelvények betonban.

Ha a reflexiós jelek határozottak és karakteresek, sima betonfelszín esetén csatolási problémák sincsenek, egy a reflektivitással arányos mennyiség, a reflexiós amplitú-dók relatív jelerőssége is számítható.

68. ábra. A beton vastagságtérképe, az ágyazat és a beton csatolása

A jelerősség a reflektáló felület, a beton és az alatta lévő ágyazat közötti csatolásról hordoz információt, mivel az erről a határfelületről visszaverődő hullám amplitúdóját a közöttük levő akusztikus impedancia-különbség határozza meg (68. ábra, jobb oldal). Ahol az érték kicsi, ott az érintkező felületek mechanikai tulajdonságai hason-lóak (piros foltok az ábrán). Ez a helyzet a jól tömörített, elegendő vastagságú ágya-zat esetében, de sajnos a nagyobb agyagtartalmú, átvizesedett beton alatti ágyaágya-zatok- ágyazatok-nál is, vagyis önmagában a csatolásnak ez a mérőszáma nem elegendő a csatolás

+ a szelvényt metsző, a felszínen is látható repedések

Más a helyzet a beton alatt esetleg jelenlevő légrés, a legrosszabb csatolás esetén, amikor gyakorlatilag a teljes energiamennyiség reflektálódik. A rossz csatolású he-lyeket, amelyeknél a hézagokat a víz nem tölti ki, nagyobb eséllyel lehet kijelölni az akusztikus mérésekkel, mint a jó csatolású helyeket.

A mérések előnye a roncsolásmentes vizsgálat volt, de az eredményeket közvetlen feltárásokkal igazoltuk. A mérések alapján 5 db fúrást tűztünk ki, amelyek külön-külön a mérések által jelzett optimális helyre kerültek a következő szempontok sze-rint: a gyengébb minőségű beton helyek visszaigazolása, a beton vastagságának el-lenőrzése, az ágyazóréteg és a beton közötti kedvező és kedvezőtlen csatolási helyei-nek észlelése, valamint az ágyazóréteg minőségéhelyei-nek visszaigazolása. A feltárások eredményét mutatja néhány fényképfelvétel a 69. ábrán.

69. ábra. Üregesedés az ágyazat és beton között, az ágyazóréteg hiánya, a kétféle anyagú, eltérő ágyazórétegek bemutatása (fotó TÖRÖS)

A padlóburkolaton a magfúrások laboratóriumi vizsgálata alapján GÁLOS [2002] a következőkben összegzi véleményét:

„Az F1-F5 fúrási mintákkal jellemzett padlóburkolat acélszál erősítésű betonja poró-zus kavicsbeton, melyben az acélszál igen változó eloszlásban helyezkedik el. A be-ton húzószilárdsága az acélszál adagolás egyenlőtlensége következtében kis értékű.

A beton hajlító igénybevétel esetén felrepedezésre hajlamos.

Az ágyazat homokos kavics anyagának szemszerkezete olyan, hogy az nem kedve-zően tömöríthető, ezért valószínűen az ágyazási együttható is alacsony értékű, ami a terhelés alatt nagyobb benyomódásokat eredményezhet. Az ágyazat egyenlőtlen vas-tagsága, illetve az ágyazat alatti aljzat igen bizonytalan összenyomhatósága – tömö-ríthetőségi tulajdonságainak nagymértékű egyenlőtlensége, illetve változó vastagsága következtében – a felettük lévő terhelt padlóburkolat egyenlőtlen felfekvését és így változó mértékű alakváltozását (benyomódását) eredményezi. Abban az esetben, ha a burkolat dilatációs rendszerével ezeket a mozgásokat nem tudja követni, úgy a bur-kolat felrepedezése jön létre.”

A laboratóriumi vizsgálatok úgy a beton minőségére, mint az ágyazat és az aljzat építési hiányosságaira vonatkozó megállapításainkat alátámasztották, ill. kiegészítet-ték.

A laboratóriumi adatok szerint a vizsgált minták nyomószilárdsági vizsgálata alapján a padlóburkolat betonja C25-ös szilárdságú betonnak felelt meg, mivel a minősítő

érték R∅150/300 = 27,65 N/mm2 volt. A padlóburkolat repedésekkel nem szabdalt be-tonjának átlagos sebessége 2600 m/s volt. E két értéket összevetve a kőzetekre vo-natkozó IV. táblázatban megadott empirikus értékekkel (egyirányú nyomószilárdság:

20 - 60 MPa, VP: 2500 - 3500 m/s), a laboratóriumi nyomószilárdság értékek jól ille-nek a „nagy szilárdságú kőzet” kategóriájába.

Ugyanakkor a beton alaptesteknél meghatározott jóval nagyobb, a 3500 m/s-os kü-szöbsebességet, mint a még megfelelő minőségre vonatkozó érték alsó határát a gya-korlat, az egyéb geofizikai mérések (korrozivitás, radarmérések, makroszkópos le-írás) nagyszerűen visszaigazolták (60. ábra).

Nem valószínű, hogy a két beton minősége között ilyen mértékű minőségi különbség lenne, ezért ebből az következik, hogy a sebesség - minőség kapcsolatot leíró össze-függés különböző típusú betonokra eltérő lehet, amit párhuzamos laborvizsgálati eredményekkel kell meghatározni. E két példa is bizonyítja ugyanakkor, hogy az összehasonlító adatok birtokában a beton longitudinális hullámterjedési sebessége a gyakorlatban is jól használható anyagjellemző.