• Nem Talált Eredményt

Az innováció központi irányításának változásai és az innovációs szakpolitikai deficit kialakulása

Az innováció központi és regionális irányítása Magyarországon

3. Az innováció központi irányításának változásai és az innovációs szakpolitikai deficit kialakulása

A magyar nemzeti innovációs rendszer (NIR)2 irányítási rendszer az OECD 2009-es értékelése szerint formálisan tartalmazza az összes olyan szervezetet, amely a fejlett ipari országokban mködik. Mégis a rendszert nagy instabilitás jellemzi, amelynek intézményrendszerében, és az irányítási jogosítványokban és felhatalmazásokban, valamint az egyes szervezetek státuszában, mandátu-mában és mködésében bekövetkezett rendszeres változások akadályozzák a rendszer kiegyensúlyozott mködését. Mindez nemcsak a rendszeren belüli szervezetek közötti kooperációt akadályozza, de emellett a szervezeti tanulást, és ezért a szakpolitikai tervezésben, koordinációban és végrehajtásban a „jó gyakorlat” kialakulását is (OECD Háttértanulmány 2007).

2 A nemzeti innovációs rendszer magában foglalja az összes lényeges gazdasági, társadalmi, politikai, szervezeti, intézményi és egyéb tényezket, amelyek hatással vannak az innovációk fej-ldésére, terjedésére és alkalmazására. Különböz típusú szervezeteket (a szereplket) és intéz-ményeket (normákat, szabályokat, társadalmi szokásokat) tekintünk a nemzeti innovációs rend-szer f elemeinek.

Beszkültek a kutatásra és fejlesztésre fordítható anyagi források. A kutató-bázisok szétforgácsolódásával párhuzamosan az innováció nemzeti intézmény-rendszere is meggyengült, kormányzati pozíciója jelentsen háttérbeszorult a fejlesztések ösztönzése helyett leginkább az átmenet válságkezelésére koncent-ráló kormányzati stratégiákban. A nemzeti innovációs rendszert az ezredfor-dulón ers széttagoltság és a koncepciótlan intézményi átalakítások jellemez-ték, így a rendszer továbbra is ersen inkoherens, toldozott-foltozott maradt.

Nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van a kutatás-fejlesztés és az innováció felsszint irányításának és az intézményrendszernek a reformjára, de az 1990-es évek végén már látni lehetett, hogy az EU-direktívákkal (lisszaboni csúcs) való harmonizálás elbb utóbb szükségessé teszi a nemzeti innovációs rendszer decentralizációját is. A kormányzat 1999-ben nemzeti szint feladatokat irá-nyozott el a technológiai lemaradás, illetve az innovációs képesség javítása céljából, amely az EU tagországaiban kidolgozott nemzeti innovációs straté-giák mintáját követi (NIS). Mindez magában foglalta az intézményi, informá-ciós, képzési és ösztönzési rendszer összehangolt fejlesztését, illetve az EU-keretprogramokhoz való csatlakozást. Több felmérés eredményei és a tapaszta-latok is azt mutatták, hogy Magyarországon sem a helyi, sem a nemzeti inno-vációs rendszer mködése nem kielégít, ami a nemzetközi rendszerekbe való bekapcsolódást is nehezítheti (Havas 2009, Szalavetz 2009, 2011). Empirikus felmérésekkel és statisztikai adatokkal bizonyítható, hogy a magyar innovációs rendszer elemei és különböz területi szintjei nem mködnek hatékonyan és összehangoltan (Gál–Csonka 2007, Szalavetz 2011).

Magyarországon a tudásalapú és innovációorientált gazdaságfejlesztés min-den hosszabb távú tervezési dokumentum célkitzései között szerepelt az 1990-es évek vége óta. Az európai uniós dokumentumokkal kompatibilis nemzeti fejlesztési tervek ágazati fejlesztési programjaiban kulcstényez az innovatív gazdaság aktorainak és intézményrendszerének a fejlesztése. Nagyon sok eset-ben az említett innovációs célok csak az Európai Bizottság irányelveinek me-chanikus átvételét jelentették, s a brüsszeli prioritások formális beépítését nem követték a hosszú távú tervezést és a végrehajtást megalapozó intézkedések (Gulyás 2009). Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) tartalmazta a TTI-politika fbb céljait, az Új Széche-nyi Tervben pedig önálló programelem a „Tudomány–innováció”, amely a GDP arányos K+F+I ráfordítások 1,5%-ra történ növelése mellett az ágazati prioritásokon kívül horizontális fejlesztési célokat (vállalkozásfejlesztés, humánerforrás-fejlesztés) is kitzött, s a tervdokumentumban a nemzeti inno-vációs irányítási rendszer átalakításának, jogszabályi környezetének és támoga-tási rendszerének új sarokkövei is megfogalmazódtak.

Az innovációs paradoxon Havas tanulmánya (2009) által is azonosított leg-fontosabb magyarázói (1) a TTI intézkedések nem megfelel összehangolása, (2) a hibás célmeghatározás, (3) a nem hatékony forrásfelhasználás, (4) az in-nováció keretfeltételeinek romlása. Ezeket röviden áttekintjük az alábbiakban (Gál 2004, Havas–Nyiri 2007).

1. Magyarországon nemzeti szinten jelents számú tudomány-technológiai és innovációs politikai eszköz áll rendelkezésre a tudomány, technológia és innováció támogatására. 2007-ben mintegy 40 ilyen eszközt lehetett összeszá-molni, ugyanakkor koordinálatlanság, a párhuzamosságok mellett a szétforgá-csoltság jellemzik a NIR egészének mködését. Ennek alapvet oka a magyar rendszer részben a nagyszámú eszköz miatt átláthatatlan, a hatáskörök nem világosak, s ezt tovább rontják az állandó koncepcióváltások foglyává váló, folyamatosan változó rendszer.

A TTI intézmény- és szervezetrendszer kiépülése és a párhuzamosságból, il-letve a kihasználatlanságból adódó problémák mellett az eszközök és intézke-dések nagy száma jellemezte a rendszer mködését. A kormány mellett m -köd Tudomány- és Technológiapolitikai Kollégium 1999-ben jött létre a kor-mányzati döntések elkészítése, a tudomány- és technológia politika koordiná-lása. Azonban ez a meglehetsen széles bázison építkez testület az operatív döntés elkészítésben nem lehetett hatékony, ezért a reform keretében a kor-mány létrehozta a korkor-mányszint koordinációt biztosító Tudomány és Tech-nológiapolitikai Tanácsadó Testület. Ennek tagjai Magyar Tudományos Aka-démia elnöke, illetve minisztériumok képviseli is a tagok között vannak. A Tudomány-, Technológiapolitikai és Versenyképességi Tanácsadó Testület (TTTT, 4T) egy TTI-politikával foglalkozó szakérti bizottság, melynek tagjai a vállalati és a tudományos szféra képviseli. 2006 óta azonban gyakorlatilag egyik testület sem mködött, és nem volt szerepük a fontosabb TTI-politikai döntések meghozatalában. A 2004-ben elindult szervezeti átalakítási folyamat következ új aktora a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács (KuTIT) lett, amely a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) forrásfelhaszná-lásáról és a pályázati rendszer konkrét ügyeirl is dönt bíráló testületté vált. A minisztériumok, a szakmai szövetségek, az MTA és a Magyar Rektori Konfe-rencia képviselit tömörít testületen belül, illetve az NKTH és a KuTIT között állandó feszültségek akadályozták a rendszer megfelel mködését.

Mindegyik hivatalba lép kormány átalakította a rendszer legalább egy ré-szét, s – mint feljebb, a magyar TTI-politika fejldésének bemutatása során ki-derült – néhány szerepl, különösen a TTPK, illetve a csúcshivatalok, a Nem-zeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) szerveNem-zeti pozíciója nagy rend-szerességgel változott. A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) 2010-es

felállításá-val egy teljesen új, még több tárca felügyelete alá tartozó, ugyancsak szétforgá-csolt rendszer jött létre, ahol a kompetenciahatárokat nem az innovációs rend-szer szükségleteihez igazították. Megállapítható tehát, hogy a koordinációs zavarok akadályozzák a sokszerepls rendszer mködését, ami nemcsak a ter-vezés, de a végrehajtás és a központi ellenrzés nehézségeit is fokozta.

„A Nemzeti Innovációs Hivatal hát nem a mi szakmai felügyeletünk, mert tudod, hogy mi gazdasági társaság vagyunk, de a szakmai az a NIH. Magyarul most az innováció négy minisztériumhoz tartozik és mától a Lázár úr is, mert hozzá került át a tudod a Molnár Ági-féle csapat, mint miniszterelnöki államtitkárság, a fejlesztéspolitikai államtitkárságot most Ágistól vagy Ági nélkül, de átvitték oda. A vidékfejlesztéshez tartozik az agrárinnováció, a KIM-hez tartozik a nemzeti szellemi tulajdon védelmi hivatal, a stratégiaalkotás és a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik a Nemzeti Innovációs Hivatal, míg az összes forrás és az innovációs alap a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozik. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez tartozik a pályázatok kiírása és a MAG Zrt., az OTKA pedig az MTA-hoz”.

(Interjúalany 20.)

2. A szakpolitikai célok meghatározása a kormányzati megrendelésre ké-szül szakpolitikai stratégiák feladata. Az elmúlt két évtizedben négy ilyen stratégia készült. A jelenleg hatályban lév, 2007-ben elfogadott „A kormány középtávú (2007–2013) tudomány-, technológia- és innovációpolitikai (TTI) stratégiája” 2013-ig határozta meg a kormány középtávú innovációs fejlesztési céljait. A stratégiai célok megvalósításának három alapelveként a szellemi és anyagi erforrások koncentrálását, a felhasználás optimalizálását, a K+F ered-mények fokozott gazdasági és társadalmi hasznosítását és a regionális innová-ció ersítését emelte ki.

A 2012-ben elkészült „Nemzeti Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Stratégia 2020” az EU Horizont 2020 programjához illeszkedve a korábbi stratégiáknál konkrétabb, számszeren meghatározott intézkedéseket tartalmaz, ami nemcsak a nemzeti szinten elérend GDP arányos célplafon célkitzéseit határozta meg pontosan (1,8%-os GDP arányos K+F ráfordítás), de az innováció kritikus tömegét igyekszik növelni a különböz vállalati szinteken. Emellett a tudásbá-zisok és a vállalti innovációs szolgáltatások javítását célozza meg, ugyanakkor a hangsúlyok az állam közvetlen anyagi szerepvállalása fell a közvetett ösz-tönzk irányába mozdultak el (Nikodémus et al. 2012).

Az eddigi stratégiák célrendszerét összevetve elmondhatjuk, hogy a helyzet-feltárás és a célkitzések általában reális képet adtak a magyar innováció hely-zetérl és a beavatkozás területeirl. Azonban a nagyszámú eszköz akadályozta az erforrások koncentrálását és nagyfokú szétforgácsoltsághoz vezetett, ami a központi irányítás bonyolult és áttekinthetetlen intézményi dzsungelében

folya-matos koordinációs zavarokat eredményezett. Az eszközök és a felels szerve-zetrendszer sok párhuzamosságot termelt, s a kezdeményezések többsége nem átgondolt tervezés terméke. Az adekvát problémafeltárás ellenére a végrehajtás alacsony hatékonyságú maradt, ami lehetetlenné tette az eddigi stratégiák célki-tzéseinek elérését. Nemzetközi összehasonlításban kimutatható, hogy a rend-szer legnagyobb hiányossága nem a kevesebb állami forrásban rejlik, mivel a nálunk lényegesen kevesebb állami forrást felszívó országok az innovációs teljesítményrangsorban megelzik Magyarországot (Havas 2009, Borsi–

Udvardi 2009).

3. A kevésbé hatékony forrásfelhasználásra több ÁSZ-jelentés mellett a szakirodalmi értékelések is rámutatnak (Havas 2009). A forráselosztás és a pályázati rendszer mködési zavarai (késedelmes értékelési és folyósítási rend-szer) állandósultak a 2004-es intézményi reformot követen. Ezt intézményi átszervezésekkel igyekeztek orvosolni (pl. MAG Zrt. bevonása az innovációs pályázati források elosztásába). A pályázati döntések gyakran nem követték a pályázati célokat, s ebbl is következett az a paradoxon, hogy az innovációs alap forrásainak nagy részét évekig nem a vállalkozások kapták.

4. Az innováció keretfeltételei, azaz a mködési környezet adottságai és sza-bályozói jelentsen befolyásolják a rendszer mködésének eredményességét. A makrogazdasági feltételrendszer (a jelenlegei helyzet, a fontosabb trendek, növekedési kilátások, a tkéhez jutás feltételei); vállalkozói kultúra, vállalkozói készségek; a vállalkozás feltételei (a piacra lépés szabadsága, a verseny jellege, a szellemi tulajdon szabályozása); szabványok és szabályozási eszközök; a közfinanszírozású K+F szervezetek mködése; a K+F fizikai infrastruktúrája;

valamint a humán erforrások. Magyarországon a ciklikus és hektikusan vál-tozó gazdaságpolitika állandósította a kiszámíthatatlanságot és megnehezítette a tervezést minden területen, így az innováció területén is. Az állandósuló költ-ségvetési deficit a magas államadóssággal párosulva nem adott elegend moz-gásteret az innováció állami támogatására sem. A vállalkozások mködésének keretfeltételei és a vállalkozói kultúra adottságai sem javítanak az általános helyzeten. Több felmérés bizonyította, hogy a magyar KKV-k innovativitása EU-átlag alatti. A magyar KKV-k 15%-a mutatott fel valamilyen termék- vagy folyamatinnovációt, ami az EU-átlag alig harmada (Szerb et al. 2013). A vállalati szektor gyengébb innovációs rendszeren belüli pozícióit jelzi, hogy bár a szektor jelentsen növelte az összes K+F ráfordításból való részesedését (50,3%, 2009), de még így is jelentsen elmarad az OECD 70%-os átlagától. A duális magyar gazdaság jellegébl fakad továbbá a dönten külföldi tulajdonú nagyvállalatok domináns pozíciója az innovációs ráfordítások tekintetében is.

Ezt a helyzetet nehezíti a szigorú és gyakran változó szabályozási környezet, illetve a nemzetközi összevetésben is magas vállalkozói adó és járulékteher. A

kutatói és a vállalkozói szféra között nem megfelel a tudásáramlás. A nemzet-közi vállalatok tudásáramlása zárt rendszerben folyik, így a tudástúlcsordulás a hazai tudásalkalmazók irányába korlátozott.

A KKV-k kooperatív képessége alacsony a tudástermel szervezetekkel (állami kutatóhelyek, egyetemek), illetve a vállalati partnerekkel való együtt-mködésben is (Gál 2011). Az egyetemeknek és a kutatóintézeteknek Magyar-országon – a vevkkel és a beszállítókkal is összevetve – sokkal kisebb a szerepük, mint az információs- és tudásbázisoknak a vállalati szféra számára.

Nyilvánvaló, hogy a kisebb vállalatok kisebb mértékben kooperálnak az egye-temekkel, s különösen a helyi KKV-k ritkán fordulnak az egyetemekhez tech-nológiai információk ügyében, de együttmködés esetén a földrajzi közelség mindenképpen meghatározó a kapcsolatépítésben. Bizonyos esetekben a föld-rajzi közelséget igényl egyetem-ipar kapcsolatok intenzitása a távolsággal csökken (Varga 2009, Gál 2008, 2010, 2011).

Megállapíthatjuk tehát, hogy a magyar nemzeti innovációs rendszer teljesít-ményét és mködését eddig egy átfogó, az innovációt kulcságazatként integráló társadalmi-gazdasági stratégiai szemlélet hiánya, a hatáskörök folyamatos vál-tozása és a döntési rendszer anomáliái akadályozzák. A legfontosabb akadá-lyozó tényezk azonban a makro- és mikrogazdasági keretfeltételekben kere-sendk. Ez a gazdasági szerkezet, a finanszírozás korlátain keresztül a vállal-kozói kultúra fejletlenségén és az eltér érdekviszonyok összehangolási ké-pességén keresztül, az együttmködési hajlandóság alacsony szintjét is magá-ban foglalja. Ezek az értékviszonyok a TTI-politikai intézkedések sikerétl füg-getlenül is meghatározzák az innovációs politika hatékonyságát.

4. Az innovációs rendszer átfogó reformja és a központi irányítás

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK