• Nem Talált Eredményt

HONVÉD VEZÉRKAR FÕNÖKI RENDELKEZÉSEK

A Honvéd Vezérkar fõnökének 3/2014. (HK 1.) HVKF

parancsa

a 2014. január havi nyomozótiszti készenléti szolgálat ellátásáról*

* A parancsot az érintettek külön kapják meg.

A Honvéd Vezérkar fõnökének M/1/2014. (HK 1.) HVKF

intézkedése

a Magyar Honvédség szárazföldi fegyveres készenléti szolgálat erõinek kijelölésérõl, vezénylésének

és a szolgálat ellátásának rendjérõl**

A Honvéd Vezérkar fõnökének 353/2013. (HK 1/2014.) HVKF

intézkedése

a Felsõfokú Vezetõképzõ tanfolyamok elõkészítése és végrehajtása során jelentkezõ feladatok

szabályozásáról**

A Honvéd Vezérkar fõnökének 360/2013. (HK 1/2014.) HVKF

intézkedése

az MH 2. Honvédelmi dandár megalakításának feladatairól**

** Az intézkedést az érintettek külön kapják meg.

A Honvéd Vezérkar fõnökének 352/2013. (HK 1/2014.) HVKF

intézkedése a Magyar Honvédség

2014. (2015–2016.) év kiképzési feladatairól A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrendben bevezethetõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 10. § (1) e), valamint 11. § (1) 12. bekezdések alapján – fi-gyelemmel a külföldi szolgálat ellátására tervezett

szemé-lyi állomány felkészítésérõl szóló 12/2004. (HK 4.) HM utasításra, a hivatásos és szerzõdéses állományú katonák általános katonai és egyes szakmai ismereteinek bõvítésé-hez szükséges továbbképzésekrõl szóló 38/2010. (III. 31.) HM utasításra, a Magyar Honvédségnél folytatott képzés, kiképzés felsõ- és középszintû irányításának, valamint a kiképzés tervezésének és végrehajtásának rendjérõl szóló 62/2009. (HK 6.) HM HVKF intézkedésre, illetve a Ma-gyar Honvédség katonai szervezetei parancsnokainak és törzseinek hadmûveleti, harcászati felkészítésének, kiképzésének rendjérõl szóló 63/2009. (HK 6.) HM HVKF intézkedésre az alábbi

intézkedést adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. Az intézkedés hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre (a továbbiakban:

HM szervezetek), valamint a Honvéd Vezérkar fõnök (a továbbiakban: HVKF) közvetlen alárendeltségébe tar-tozó szervezetekre (a továbbiakban: HVKF közvetlen szervezetek) terjed ki.

2. Miniszteri irányelvek

2. A Miniszteri Irányelvek alapján az Magyar Honvéd-ség (a továbbiakban: MH) 2014. (2015–2016.) évi kikép-zési feladatai:

a) A haza katonai védelme és a nemzetközi szerzõdé-sekbõl eredõ feladatok eredményes teljesítéséhez szüksé-ges gyakorlatok és kiképzési rendezvények végrehajtása.

b) A fenyegetettség mértékétõl függõen önállóan, vagy szövetségi keretek között az ország függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának védelméhez – honi területen – szükséges katonai képességek kialakítá-sát biztosító gyakorlatok és kiképzési rendezvények végrehajtása.

c) Honi területen a kollektív védelmet, bármely NATO tagország megsegítése esetén pedig a többnemzeti összha-derõnemi mûveletekben (a Szövetség földrajzi határain belül vagy annak közvetlen közelében) történõ eredmé-nyes részvételt biztosító gyakorlatok és kiképzési rendezvények végrehajtása.

d) A külpolitikai törekvésekhez igazodva – akár az or-szág határaitól jelentõsen távoli – nemzetközi válságkezelõ mûveletekben történõ eredményes

részvétel-hez szükséges katonai képességek kialakítását biztosító gyakorlatok és kiképzési rendezvények végrehajtása.

e) Az Alaptörvény 45. cikk (3) bekezdés szerint a ka-tasztrófák megelõzésében, következményeinek elhárításá-ban és felszámolásáelhárításá-ban való eredményes katonai tevé-kenységhez, továbbá az Alaptörvény 50. cikk (1) bekezdés szerint a szükségállapoti feladatok eredményes teljesítésé-hez szükséges képességek kialakítását biztosító gyakorla-tok és kiképzési rendezvények végrehajtása.

f) Az önkéntes tartalékos (a továbbiakban: ÖT) állomány megfelelõ kiképzését biztosító gyakorlatok és kiképzési rendezvények tervezése, szervezése és végrehajtása.

3. A kiképzés prioritásai

3. A fentiek értelmében a 2014–2016. évek közötti ter-vezési idõszakban a kiképzés prioritásai:

a) Az ország fegyveres védelmével kapcsolatos felada-tok végrehajtásának begyakorlása, a fegyveres készenléti, készültségi és légi kutató-mentõ szolgálatot ellátó, a ka-tasztrófa elhárítási feladatokra való felkészítés.

b) A NATO és EU részére felajánlott, a NATO mûveleti alárendeltségû fegyveres légvédelmi készenléti szolgála-tot ellátó, valamint a nemzetközi biztonság erõsítését szol-gáló hozzájárulások keretein belül a különbözõ mûveleti feladatokra kijelölt állomány (kötelék) kiképzése.

c) Az NRF-15 és NRF-16 készenléti szolgálatba fel-ajánlott magyar erõk felkészítése.

d) A NATO által tervezett Kapcsolt Erõk Kezdeménye-zésbõl (Connected Forces Initiatives – CFI), a V4, a TISZA, a Román-Magyar Békefenntartó Zászlóalj, a CEDC, az MLF, és a DECI nemzetközi együttmûködések-bõl fakadó, a MH-ra vonatkozó feladatok tervezése, szer-vezése és végrehajtása. A két- és többoldalú nemzetközi megállapodások alapján kialakított kötelékek kiképzése.

e) A NATO CFI keretében megvalósításra kerülõ

„TRIDENT JUNCTURE 2015” gyakorlatra történõ felké-szüléshez szükséges kiképzési rendezvények tervezése és végrehajtása.

f) A 2016-ban esedékes V4 EU BG készenléti szolgálat felkészítésével és kiképzésével kapcsolatos rendezvények elõkészítése. Az EU BG validálási és a NATO TRJE15 gyakorlat harmonizálásával kapcsolatos feladatok ellátása.

g) Az MH meglévõ katonai képességeinek szinten tartá-sát, fejlesztését biztosító kiképzés végrehajtása.

4. A kiképzés prioritásainak keretein belül az intézkedés hatálya alá tartozó HM és HVK közvetlen szervezetek:

a) Bevezetik az MH kiképzése új rendszerének kidolgo-zott elemeit napi kiképzési feladatokba.

b) Végrehajtják a Baltic Air Policing feladatra történõ felkészülést és a felkészültség ellenõrzését.

c) Megtervezik, megszervezik és végrehajtják a NATO Kapcsolt Erõk Kezdeményezése keretében magvalósításra kerülõ kiképzési rendezvényeket.

d) Megtervezik, megszervezik és végrehajtják a V4 or-szágokkal történõ együttmûködésbõl fakadó közös kikép-zési rendezvényeket és éves gyakorlatokat, elsõdleges pri-oritással az elnöki szerepkör, 2014 I. félévi idõszakára vo-natkozóan.

e) Tovább fejlesztik a harckocsizó, a tüzér és a páncéltö-rõ képességeket, tesztelik a kidolgozott szakkiképzési programok alkalmazhatóságát.

f) Erõsítik az erõk megóvási képességét, különös tekin-tettel az egyre fejlettebb páncéltörõ és nem hagyományos módon elõállított és alkalmazott robbanóeszközök, illetve az öngyilkos merénylõk elleni aktív és passzív védelemre vonatkozóan.

g) További bõvítik, nemzetközi jellegét erõsítik a nem hagyományos módon elõállított és alkalmazott robbanó-eszközök elleni tevékenységre irányuló kiképzés hazai fel-tételeit.

h) Végrehajtják a Gripen Training Needs Analysis meg-állapodásban foglaltakat.

i) Tervezik és szervezik a légiszállítási képesség moder-nizációjából fakadó kiképzési feladatokat.

j) Szinten tartják a helikopter képességet, ezen belül a repülõkiképzés folytatására a rendelkezésre álló helikop-terek figyelembevételével, szinten tartják az elméleti fel-készültséget, integrálják a beazonosított tapasztalatokat kiképzésbe.

k) Tervezik és végrehajtják a helikopter képesség hosszú távú biztosításával kapcsolatos kiképzési feladatokat.

l) Elõkészítik és végrehajtják a helikopter szimulátor 2014 évben Szolnok helyõrségben történõ telepítését.

m) Részt vesznek a TACEVAL program szakmai fel-ügyeletében, az éves programterv összeállításában, végle-gesítésében.

n) Tervezik és végrehajtják az 5A0109 jelû képesség-csomagban szereplõ, a NATO új Légi Vezetési Irányítási Rendszerének (Air Command and Control System -ACCS) hadmûveleti szintû vezetési elemének kialakításával összefüggõ kiképzéseket.

o) Megtervezik és végrehajtják a Link-16 harcászati adatkapcsolat kiépítésének függvényében a szakállomány tanfolyamrendszerû képzését.

p) Megtervezik és végrehajtják az 5A0044 radar-képes-ségcsomagban szereplõ nagy hatótávolságú felderítõ há-romdimenziós (RAT-31DL típusú) lokátor instruktor kép-zését.

q) Végrehajtják az ÖT állomány kiképzését, ezen belül az általános katonai és szakkiképzést végrehajtott állo-mány beosztásra történõ felkészítését és a tartalékos köte-lékek kiképzését.

r) Folytatják az egyes katona mûveleti képességének és túlélõképességének fejlesztését, illetve szinten tartják az egyéni és kötelékkiképzés színvonalát.

s) Végrehajtják az állomány (kiemelten a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerbe – a továbbiakban: HKR – kijelölt egyének és kötelékek) katasztrófavédelmi feladatokra történõ kiképzését.

t) Elõkészítik és végrehajtják a két- és többoldalú nem-zetközi szerzõdések alapján a megtervezésre kerülõ gya-korlatokat.

u) Az MH logisztikai támogatási rendszer különleges jogrend idõszaki feladatainak, az új szervezeti rendnek megfelelõen mûködtetésével kapcsolatos logisztikai törzs-felkészítésekre, törzsgyakorlásokra, a logisztikai alegysé-gek harcrendi elemei feladatainak begyakorlására, a szak-alegységek összekovácsolására;

v) Az MH Mûveleti Vezetési Rendszer (a továbbiak-ban: MH MVR) mûködtetésével kapcsolatos törzsfelké-szítések, törzsgyakorlások végrehajtására.

w) A katonai szervezetek alaprendeltetésbõl fakadó fel-adataikra történõ szakfelkészítésére.

4. A kiképzés irányelvei

5. Az intézkedés hatálya alá tartozó Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) szervek és MH szervezetek kiképzé-si feladataikat az alábbiak alapján tervezik, szervezik és hajtják végre:

a) A honvédség Alaptörvénybõl adódó feladatain belül, kiemelt figyelmet kell fordítani az ország fegyveres védel-mével kapcsolatos feladatok önállóan vagy szövetséges keretek közötti megtervezéséhez, megszervezéséhez, elõ-készítéséhez, vezetéséhez, irányításához és végrehajtásá-hoz szükséges képességek fenntartására, a feladatok be-gyakorlására.

b) A különbözõ mûveleti feladatokra és a készenléti szolgálatokba kijelölt állomány esetében biztosítani kell a szervezetszerû alegységek képességmoduljaiból fel-adat-orientáltan összeállított kötelékek (alkalmi harci kö-telékek, harccsoportok) együttes, összhaderõnemi, össz-fegyvernemi kiképzésére.

c) A rendelkezésre álló erõforrások gazdaságos felhasz-nálása érdekében a hazai gyakorlatok és kiképzési rendez-vények során törekedni kell azok térben és idõben összehan-golt, együttes, összevont, költségtakarékos végrehajtására.

d) A kiképzési feladatok végrehajtása során kiemelt fi-gyelmet kell fordítani az MH által bevezetett NATO egy-ségesítési egyezmények (STANAG-ek) elõírásainak és a vonatkozó szövetségi, európai uniós és nemzeti doktriná-lis dokumentumokban rögzített alapelvek, valamint a több-nemzeti katonai tevékenységek alapjául szolgáló ki-képzési követelmények érvényre juttatására.

e) Az ÖT állomány kiképzése során az MH Önkéntes Tartalékos Rendszer (a továbbiakban: MH ÖTR) tovább-fejlesztésére vonatkozó részletes elgondolásban meghatá-rozott irányelvek a mérvadóak.

f) Kiemelt figyelmet kell fordítani a tapasztalat-feldol-gozó rendszerbõl átvett „bevált tapasztalatok” hasznosítá-sára a kiképzés során.

g) Az érintett szervezetek parancsnokai figyelmet kell, hogy fordítsanak a nemzetközi válságkezelésre kijelölt, il-letve a szövetségi feladatok végrehajtására felajánlott, va-lamint a NATO Gyors-telepítésû Hadtest (NATO Rapid Deployable Corps – NRDC ITA – Olaszország) köteléké-ben alkalmazásra tervezett erõk, továbbá a különleges mû-veleti erõk kiképzésére.

h) Kiemelt figyelmet kell fordítani az alegység parancs-noki és a kiképzõi állomány általános katonai ismeretei-nek, jártasságainak, készségeinek megszilárdítására. Ok-tató-módszertani foglalkozások keretén belül egységesíte-ni kell a foglalkozások elõkészítésére és végrehajtására vonatkozó követelményeket.

i) Hangsúlyt kell fektetni a kiképzés tervezéséhez, szer-vezéséhez, végrehajtásához, ellenõrzéséhez, értékeléséhez és eredményeinek nyilvántartásához, jelentéséhez szüksé-ges egysészüksé-ges okmányrendszer tartalmi és formai követel-ményeinek összeállítására és bevezetésére.

j) Végre kell hajtani a napi kiképzési feladatok végre-hajtása során a kiképzés új rendszere egyes elemei beveze-tése idõszakában kidolgozott kiképzési okmányokkal, do-kumentumokkal kapcsolatos tapasztalatok gyûjtését.

k) Kiemelt figyelmet kell fordítani a kiképzési feladatok biztonságos végrehajtásához szükséges feltételek biztosí-tására. (A balesetek megelõzése érdekében elemzik és megállapítják a kiképzési feladatokkal járó kockázatokat, értékelik azok hatását, intézkednek azok megelõzésére és kezelésére.)

l) A kiképzési feladatok végrehajtása során a parancs-nokok követeljék meg a munka-, tûzvédelmi-, környezet-védelmi- és biztonsági rendszabályok maradéktalan betar-tását.

5. A kiképzés követelményei

6. A parancsnokok és törzsek 2014. évi kiképzésének fõ témaköre: az ország fegyveres védelmének megtervezése és megszervezése a NATO reagáló erõinek bevonásával, az átfogó megközelítés módszerével, különleges jogrend idõszakában, kiemelten a Különleges Erõk alkalmazására.

7. A 2014. évtõl évente tíz alkalommal, két egymást kö-vetõ kiképzési napban a parancsnokok és törzsek állomá-nya részére általános katonai kiképzés kerüljön levezetés-re. A kiképzések tervezése úgy történjen, hogy az éves tel-jesítményértékelés részeként meghatározott lõkiképzésre és katonai testnevelésre (6 km-es menetgyakorlatra) az ál-lomány célirányosan felkészülhessen. A központilag ter-vezett, szervezett és levezetett foglalkozásokon túl a veze-tõknek és parancsnokoknak saját döntéseik alapján kell megtervezni az általános katonai kiképzés egyéb tárgykö-reinek (alaki, katonai testnevelés, C-IED, vv, mû., hír., eü.,

CIMIC/PSYOPS, katonai tereptan, törzsszolgálat stb.) fel-dolgozását.

8. Az Egységes Lövészeti Szakutasításban (Nyt. szám:

4/312) rögzítettek szerint, gépkarabéllyal és pisztollyal az 1. számú fegyvernemi és békemûveleti lõgyakorlatot, va-lamint a 6 km-es menetgyakorlatot a HM és HM szervek katona állománya, a HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó szervek és szervezetek, valamint egység szintû tör-zsek katonái félévente legalább egyszer végrehajtják.

9. A parancsnokok és törzsek felkészítése és kiképzése keretében végrehajtásra kerülõ 6 km-es menetgyakorlat normaidejét a menetvonal alapján az állományilletékes pa-rancsnok határozza meg.

10. A HM és HM szervek és szervezetek katona állomá-nya, a HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó szerveze-tek, valamint egység szintû törzsek 2014. évi általános ka-tonai kiképzése során legalább egy-egy alkalommal a nem hagyományos módon elõállított és alkalmazott robbanó-eszközök elleni tevékenységre irányuló kiképzést, vala-mint járõr típusú menetgyakorlatot végrehajtják.

11. Az MH sportbajnokságait mezei futás, katonai há-romtusa, lövészet és járõr sportágakban rendezik meg.

A bajnokságok idejét, helyét és a rendezõ katonai szerve-zetek megnevezését a HVK kiképzési csoportfõnök szak-utasításban szabályozza.

12. A missziós feladatot végrehajtó alegységek és szer-vezetek helyõrségükben hátrahagyott, missziós feladatok-ba be nem vont személyi állományából ideiglenes alegysé-geket kell létrehozni. Az ideiglenes alegységek összeko-vácsoltsági szintjét a katonai szervezet parancsnoka szabá-lyozza.

13. Az MH alaprendeltetésébõl, nemzetközi és szövet-ségesi kötelezettségeibõl, valamint fejlesztési terveibõl adódó feladatokra történõ kiképzés végrehajtása mellett, 2014-2015. év fõ feladata a kiképzés új rendszere egyes elemeinek tesztelése, bevezetése.

14. Az egységes 12 kiképzési hét idõtartamú alapkikép-zés az MH Altiszti Akadémia (a továbbiakban: MH AA) bázisán kerül végrehajtásra.

15. Az összfegyvernemi gyakorlatok részeként a logisz-tikai törzsek és alegységek sajátítsák el a megváltozott központi ellátási felelõsségbõl adódó logisztikai támoga-tási feladatok tervezésének, szervezésének és irányításá-nak szakmai tevékenységét. A logisztikai törzsek eljárás-rendjének kialakítása képezzen alapot a 2015. évi MH Lo-gisztikai Rendszergyakorlat végrehajtásához.

16. Az anyagi erõforrások korlátozottsága miatt kiemelt figyelmet kell fordítani mind a parancsnokok és törzsek, mind az alegységek (kezelõszemélyzetek, egyes katonák) kiképzése során az MH korszerû számítógépes és lézeres kiképzési szimulációs rendszerei (MARS/ MARCUS/

KRONOSZ/ BAGLYAS/ TGYVK/ MILES), multimédiás oktatóprogramja (SAVARIA), kezelõi (VEZ-91, SUAV, helikopter és repülõgép) szimulátorai, illetve korszerû (MALK) és hagyományos kiképzés-technikai eszközei széleskörû alkalmazására.

17. A szûkös erõforrásokra tekintettel külön figyelmet kell fordítani a központi és a helyõrségi kiképzési objektu-mok és sportlétesítmények, lõ- és gyakorlóterek állagmeg-óvására, üzembiztos mûködtetésére és szakszerû karban-tartására.

6. A 2014. évi kiképzés fõ célkitûzései 18. A 2014. kiképzési év végéig:

a) Az MH ÖHP és alárendelt katonai szervezetei begya-korolják az ország fegyveres védelmének megtervezését és megszervezését a NATO reagáló erõinek bevonásával, az átfogó megközelítés módszerével, különleges jogrend idõszakában, kiemelten a Különleges Erõk alkalmazására.

b) Az MH BHD begyakorolja az ország fegyveres vé-delmének idõszakában a stratégiai szintû vezetési elemek telepítését, áttelepítését, az összeköttetés kiépítését és mû-ködtetését a saját és a beérkezõ NATO erõk között külön-leges jogrend idõszakában.

c) Az MH VDK, az MH GEOSZ begyakorolja be a kü-lönleges jogrend idõszaki feladatait az ország fegyveres védelmének idõszakára vonatkozóan.

d) Az MH Ludovika Zászlóalj, az NKE HHK-val együttmûködve begyakorolja a rövidített idõtartamú hon-védtisztképzésre történõ áttérést.

e) Az MH EK begyakorolja az egészségügyi támogatási rendszer megtervezését, megszervezését, telepítését és üzemeltetését az ország fegyveres védelmének idõszaká-ban, a NATO reagáló erõivel együttmûködve, különleges jogrend idõszakában.

f) A HM és HM szervek feldolgozzák az „ALAPOS BÁZIS – 2013” gyakorlat során szerzett tapasztalatokat. A beazonosított tapasztalatok alapján pontosítják az MH MVR-ét.

g) A HM és HM szervek katona állománya, a HVKF közvetlen alárendeltségbe tartozó katonai szervezetek szinten tartják az általános katonai ismereteke, valamint a fizikai állóképességet.

h) A Magyar Honvédség állományából kijelölt erõk fel-készültek a „TRIDENT JUNCTURE 2015” gyakorlaton történõ részvételre.

i) Kiképzési feltételek megteremtése az NRF 16 kötelé-kébe kijelölt magyar erõk részére.

j) A MH által a szövetség részére felajánlott erõk NATO által végrehajtott ellenõrzéseinek harckész (Combart Rea-dy) minõsítésû végrehajtása (SOFEVAL, STARTASSESS, CRC CAPEVAL / CAPINSP, NATO RV).

k) A misszióba kijelölt állomány (egyéni, kötelék) ered-ményes felkészítése a mûveleti területen végrehajtandó feladatokra.

7. Záró rendelkezések

19. Ez az intézkedés a közzététele napján lép hatályba.

20. A HVK kiképzési csoportfõnök a 2014.

(2015–2016.) évre vonatkozó kiképzés alapadatait szak-utasításban szabályozza.

21. A HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek parancsnokai 2014. március 31-ig kidolgoz-zák saját szervezeteik és alárendeltjeik feladatait meghatá-rozó kiképzési intézkedéseiket és azok egy példányát tájé-koztatásul megküldik a HVK KIKCSF részére.

22. Hatályát veszti a Magyar Honvédség 2013.

(2014–2015.) évi kiképzési és felkészítési feladatairól szóló 84/2013. (HK 3.) HVKF intézkedés.

Dr. Benkõ Tiborvezérezredes s. k.,

Honvéd Vezérkar fõnöke

A Honvéd Vezérkar fõnökének 354/2013. (HK 1/2014.) HVKF

intézkedése

fõnökségi kiadvány kiadásáról

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrenden bevezethetõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (1) bekezdése alapján, fi-gyelemmel a szolgálati könyvek és a fõnökségi kiadvá-nyok kiadásának rendjérõl szóló 93/2006. (HK 18.) HM utasításra, a következõ

intézkedést adom ki:

1. Az intézkedés hatálya a Magyar Honvédség (a továb-biakban: MH) katonai szervezeteire és egészségügyi szak-szolgálataira terjed ki.

2. Az intézkedés mellékleteként kiadom a „Módszertani segédlet a Magyar Honvédség személyi állománya egész-ségmegõrzésérõl” címû fõnökségi kiadványt.

3. Ez az intézkedés az aláírását követõ napon lép hatály-ba*.

Budapest, 2013. december 18.

Dr. Benkõ Tiborvezérezredes s. k.,

Honvéd Vezérkar fõnöke

* Az intézkedés aláírásának napja 2013. december 18.

A Honvéd Vezérkar Fõnökének 355/2013. (HK 1/2014.) HVKF

intézkedése

fõnökségi kiadvány kiadásáról

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrenden bevezethetõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII törvény 52. § (1) bekezdése alapján, figye-lemmel a szolgálati könyvek és a fõnökségi kiadványok kiadásának rendjérõl szóló 93/2006. (HK 18.) HM utasí-tásra, a következõ

intézkedést adom ki:

1. Az intézkedés hatálya a Magyar Honvédség egész-ségügyi szakszolgálatokra terjed ki.

2. Az intézkedés mellékleteként kiadom a „Módszertani segédlet az egészségügyi szûrõvizsgálati adatrögzítõ prog-ram használatáról” címû fõnökségi kiadványt.

3. Ez az intézkedés az aláírását követõ napon lép hatály-ba*.

Dr. Benkõ Tiborvezérezredes s. k.,

Honvéd Vezérkar fõnöke

* Az intézkedés aláírásának napja 2013. december 18.

A Honvéd Vezérkar fõnökének 357/2013. (HK 1/2014.) HVKF

intézkedése

a megyei, fõvárosi védelmi bizottsággal együttmûködõ katonai szervezetek kijelölésérõl

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrendben bevezethetõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII. törvény 52. § (1) bekezdése, és a honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a kü-lönleges jogrendben bevezethetõ intézkedésekrõl szóló 2011. évi CXIII törvény egyes rendelkezéseinek végrehaj-tásáról szóló 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 11. §-a alapján a következõ

intézkedést adom ki:

1. Az intézkedés 1. mellékletében kijelölt katonai szer-vezetet a szervezet parancsnoka, akadályoztatás a esetén az általa kijelölt személy képviseli a kijelölt megyei, fõvá-rosi védelmi bizottság (a továbbiakban együtt: megyei védelmi bizottság) ülésén.

2. Az 1. pont szerinti személy

a) tanácskozási joggal részt vesz a megyei védelmi bi-zottság ülésein,

b) folyamatosan kapcsolatot tart a megyei védelmi bi-zottság elnökével, tagjaival, a védelembe bevont más szer-vek területi vezetõivel, képviselõivel,

c) figyelemmel kíséri az illetékességébe tartozó megye, illetve a fõváros veszélyeztetettségi jellemzõit, mutatóit,

d) a válságkezelés és a védelmi felkészítés feladatrend-szerében szakmai segítséget nyújt a megyei védelmi bi-zottság részére a tervezés-felkészülés, a védekezés és a helyre állítás idõszakában,

e) hatáskörét meghaladó ügyekben jelentést tesz az in-tézkedésre jogosult elöljárónak, aki közvetlen életveszély, jelentõs környezeti, illetve anyagi kár bekövetkezésének veszélye esetén azonnal elrendeli a kijelölt és felkészített katonai erõk és eszközök alkalmazását;

f) szolgálati úton jelenti a megyei védelmi bizottság ál-tal a katonai szervezettel szemben támasztott igényeket, a saját és elöljárói hatáskörben tett intézkedéseit, az együtt-mûködés tapasztalatait.

3. Az intézkedés a közzétételt követõ 8. napon lép ha-tályba.

4. Hatályát veszti a megyei, fõvárosi védelmi bizottság-gal együttmûködõ katonai szervezetek kijelölésérõl szóló 53/2007. (HK 11.) HM HVKF intézkedés.

Dr. Benkõ Tiborvezérezredes s. k.,

Honvéd Vezérkar fõnöke

1. számú melléklet a 357/2013. (HK 1/2014.) HVKF intézkedéshez

A megyei, fõvárosi védelmi bizottságokkal történõ együttmûködésre kijelölt katonai szervezetek

Fsz. A védelmi bizottság megnevezése (VB) A katonai szervezet megnevezése

1. Baranya Megyei VB MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred 2. Bács-Kiskun Megyei VB MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázis

3. Békés Megyei VB MH 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Ezred

4. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei VB MH 5. Bocskai István Lövészdandár

5. Budapest Fõváros VB MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyõrség Dandár 6. Csongrád Megyei VB MH 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Ezred

7. Fejér Megyei VB MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred 8. Gyõr-Moson-Sopron Megyei VB MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred

7. Fejér Megyei VB MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred 8. Gyõr-Moson-Sopron Megyei VB MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred