• Nem Talált Eredményt

HM HONVÉD VEZÉRKAR FÕNÖKI RENDELKEZÉSEK

A HM Honvéd Vezérkar fõnökének 177/2010. (HK 8.) HM HVKF

p a r a n c s a

a XXI. Nemzetközi Katonai Megfigyelõ Tanfolyam elõkészítésérõl és végrehajtásáról*

A HM Honvéd Vezérkar fõnökének 185/2010. (HK 8.) HM HVKF

p a r a n c s a

a 2010. május 21-ei Magyar Honvédelem Napja megünneplésével összefüggõ feladatokról*

* A parancsot az érintettek külön kapják meg.

A Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar fõnökének 175/2010. (HK 8.) HM HVKF

i n t é z k e d é s e

a Magyar Honvédség NATO Reagáló Erõk 15. váltás készenléti besorolásáról és szolgálatba léptetésérõl

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl szóló 2004. évi CV. törvény 101. § (4) bekezdés alapján, figye-lemmel a Magyar Honvédség kijelölt állományának a NATO Reagáló Erõkben történõ részvételérõl szóló 2007/2004. (I. 22.) Korm. határozatra, a Magyar Köz-társaság határain kívüli válságreagáló és béketámogató mûveletekkel kapcsolatos Magyar Honvédséget érintõ fel-adatokról szóló 78/2007. (HK 15.) HM utasításra, a NATO Reagáló Erõk 15. váltásába részt vevõ erõk kijelölésérõl és felkészítésérõl szóló 172/2008. (HK 20) HM HVKF intéz-kedésre a Magyar Honvédség NATO Reagáló Erõk 15.

váltás (a továbbiakban: MH NRF 15.) készenléti besorolá-sáról és szolgálatba léptetésérõl az alábbi

intézkedést adom ki.

1. Az intézkedés hatálya kiterjed a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) azon katonai szervezeteire, amelyek az MH NRF 15. készenléti szolgálatának ellátásában érintet-tek.

2. Az MH NRF 15. 2010. július 1-jétõl–2011. január 5-ig teljesít készenléti szolgálatot.

3. Az MH NRF 15. magas készenlétû, a hadmûveleti értékelõ csoport (CBRN JAT) 1-es készenléti kategóriájú, 2 nap készenléti idejû, a többi elem 2-es készenléti kategóri-ájú, 5 nap készenléti idejû szervezet.

4. A feladat ellátására kijelölt állomány tagjai készenléti szolgálatba történõ vezénylésére – a Magyar Honvédség Szolgálati Szabályzat 322.1-4 pontjai alapján – az állomány-illetékes parancsnokok parancsot készítenek.

5. A készenléti szolgálatba vezényelt állomány a bel-földi szolgálat idejére a katonák illetményérõl és illet-ményjellegû juttatásairól valamint a közalkalmazottak jutalmazásáról szóló 3/2002. (I.25.) HM rendelet 27.§ (1) b) pontja értelmében készenléti díjra jogosult. Az állo-mány külföldi igénybevétel esetén a Magyar Honvédség külföldi szolgálatot teljesítõ és külföldi tanulmányokat folytató személyi állománya devizaellátmányáról és egyes ellátmányon kívüli pénzbeli járandóságairól szóló 26/2007. (V.20.) HM rendelet alapján kapja pénzbeli já-randóságát.

6. A készenlét fokozása az MH központi riasztási okmá-nya felhasználásával, a riasztási utaltsági rend szerint tör-ténik. A szervezeti elem azonosítását a készenlétért felelõs szervezet megalakítási folyószámát követõ „MH NRF 15”

jelölés biztosítja. Az egyéni beosztásokba vezényelt állo-mány riasztását az MH NRF 15. megalakításáért felelõs katonai szervezet hajtja végre.

7. Ez az intézkedés a közzététele napján lép hatályba és 2011. január 31-én hatályát veszti.

Távollévõ vezérkarfõnök helyett:

Hazuga Károlyaltábornagy s. k.,

HM Honvéd Vezérkar fõnök helyettes

A Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar fõnökének 183/2010. (HK 8.) HM HVKF

i n t é z k e d é s e

a nem katonai oktatási intézményben végzett, tiszti és tiszthelyettesi

állományba vett személyek tanfolyamrendszerû felkészítésének rendjérõl

szóló 64/2004. (HK 20.) HVKF intézkedés módosításáról

A honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl szóló 2004. évi CV. törvény 101.§ (3) bekezdés d) pontjában ka-pott felhatalmazás alapján a „nem katonai oktatási intéz-ményben végzett, tiszti és tiszthelyettesi állományba vett személyek tanfolyamrendszerû felkészítésének rendjérõl

szóló 64/2004. (HK 20.) HVKF intézkedés módosítására az alábbi

intézkedést adom ki:

A nem katonai oktatási intézményben végzett, tiszti és tiszthelyettesi állományba vett személyek tanfolyamrend-szerû felkészítésének rendjérõl szóló 64/2004. (HK 20.) HVKF intézkedés (a továbbiakban: Int.) az alábbiak sze-rint módosul:

1. Az Int. 3. pontjában a „HM HVK személyügyi cso-portfõnökhöz” szövegrész helyébe a „HM Személyzeti fõ-osztályvezetõhöz” szöveg lép.

2. Az Int. 4. pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

„4. A központi tanfolyam idõtartama 6 hét. A felkészítés a HM Hadmûveleti és Kiképzési Fõosztály által kiadott Kiképzési program alapján – a Magyar Honvédség hivatá-sos és szerzõdéses állományú katonáinak jogállásáról szó-ló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 43.§ (7) bekezdésében foglaltakra tekintettel – történik. A tanfo-lyam szervezése, valamint a végrehajtása során a fõ figyel-met a gyakorlatiasságra és a komplexitásra kell fordítani.

A tanfolyam megfeleltethetõ a Magyar Honvédségben al-kalmazott alapkiképzéssel.”

3. Az Int. 5. pontjában az „MH Kinizsi Pál Tiszthelyet-tes Szakképzõ iskolán szövegrész helyébe az „MH Köz-ponti Kiképzõ Bázisán” szöveg lép.

4. Az Int. 6. pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

„6. A kijelölt katonai oktatási intézmények a kiadásra kerülõ kiképzési program szerint – a Hjt 91.§-ának (5) be-kezdésében foglaltakra is figyelemmel – saját hatáskörben szervezik, illetve végzik a központi tanfolyamra vezényelt állomány felkészítését, továbbá az ellátási (utaltsági) rend-nek megfelelõen gondoskodnak a tanfolyamon résztvevõ katonák elhelyezésérõl és ellátásáról, ügyeik intézésérõl, valamint a vizsgabizottság felkérésérõl és díjazásáról.”

5. Az Int. 7. pontjában a „HM HVK hadmûveleti és ki-képzési csoportfõnöknek” szövegrész helyébe a „HM had-mûveleti és kiképzési fõosztályvezetõnek” szöveg lép.

6. Az Int. 8. pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

„8. A hallgató a tanfolyam végén vizsgát tesz. A vizsga letétele engedélyezhetõ olyan személyek részére is, akik önhibájukon kívül tanfolyami képzésben nem részesültek, de beosztásuk ellátásához szükséges általános katonai és szakmai ismeretekkel, valamint legalább két év szolgálati idõvel rendelkeznek. A vizsgafelkészülésre külön idõ nem áll rendelkezésre. Az elméleti és gyakorlati vizsgát komp-lex jelleggel kell megszervezni. A hallgató a tanfolyam

fo-lyamatában készül fel a kiadásra kerülõ felkészülési kérdé-sek alapján. Vizsgára csak az a hallgató bocsátható, aki eredményesen végrehajtotta az elõírt lõ- és kézigránátdo-bó gyakorlatot. A vizsga eredményérõl az értesítõ egy pél-dányát a hallgató személyügyi anyagában kell elhelyezni.”

7. Az Int. 11. pontjában a „HM HVK Személyügyi cso-portfõnöknek” szövegrész helyébe a „HM személyzeti fõ-osztályvezetõnek” szöveg lép.

8. Az Int. 12. pontjában az „MH Ruházati Szolgálatfõ-nökség” szövegrész helyébe a „HM Fejlesztési és Logisz-tikai Ügynökség”szöveg lép.

9. Ez intézkedés a közzététele napján lép hatályba.

Tömböl Lászlómk. vezérezredes s. k.,

HM Honvéd Vezérkar fõnök

A Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar fõnök helyettesének

29/2010. (HK 8.) HM HVKFH i n t é z k e d é s e

egységes NATO Elõírások alkalmazásba vételének elrendelésérõl

Az egységesítési, szabványosítási tevékenységrõl és a NATO egységesítési dokumentumok feldolgozásáról és végrehajtásáról szóló 102/2008. (HK 19.) HM utasítás 4. § (2) bekezdés d) pontjában biztosított jogkörömnél fogva el-rendelem a következõ dokumentum alkalmazásba vételét:

STANAG 2521 CBRN (EDITION 1) – CBRN DE-FENCE ON OPERATIONS – AJP 3.8.1 VOL I

Témafelelõs: Magyar Honvédség Összhaderõnemi Pa-rancsnokság

Témakezelõ: Magyar Honvédség Görgei Artúr Vegyi-védelmi Információs Központ

Alkalmazásba vétel idõpontja: 2011. február 1.

Végrehajtás módja: Bedolgozás az “ABV védelem a hadmûveletekben” cimû kiadványba.

A témafelelõs adja ki a végrehajtásul szolgáló doku-mentumot. Ezzel együtt végezze el a szükséges módosítá-sokat is, a bevezetett NATO elõírásnak nem megfelelõ ko-rábbi szabályozásokat helyezze hatályon kívül, illetve kezdeményezze hatályon kívül helyezésüket.

Hazuga Károlyaltábornagy s. k.,

HM Honvéd Vezérkar fõnök helyettes

A Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar fõnök helyettesének

30/2010. (HK 8.) HM HVKFH i n t é z k e d é s e

egységes NATO Elõírások alkalmazásba vételének elrendelésérõl

Az egységesítési, szabványosítási tevékenységrõl és a NATO egységesítési dokumentumok feldolgozásáról és végrehajtásáról szóló 102/2008. (HK 19.) HM utasítás 4. § (2) bekezdés d) pontjában biztosított jogkörömnél fogva el-rendelem a következõ dokumentum alkalmazásba vételét:

STANAG 2578 JINT (EDITION 1) – DOCTRINE FOR HUMAN INTELLIGENCE (HUMINT) PROCE-DURES – AIntP-5

Témafelelõs: HM Hadmûveleti és Kiképzési Fõosztály

Témakezelõ: HM Hadmûveleti és Kiképzési Fõosztály, Felderítõ Osztály

Alkalmazásba vétel idõpontja: 2010. október 1.

Végrehajtás módja: AIntP-5 dokumentum kiadása ere-deti angol nyelven.

A témafelelõs adja ki a végrehajtásul szolgáló doku-mentumot. Ezzel együtt végezze el a szükséges módosítá-sokat is, a bevezetett NATO elõírásnak nem megfelelõ ko-rábbi szabályozásokat helyezze hatályon kívül, illetve kezdeményezze hatályon kívül helyezésüket.

Hazuga Károlyaltábornagy s. k.,

HM Honvéd Vezérkar fõnök helyettes