• Nem Talált Eredményt

ben igénybe vett közmûfejlesztési támogatások igénylését, felhasználását ellenõrizte, amelyek során tett javaslatok mintegy 80%-át hasznosították. Az ellenõrzések javaslatai végrehajtásának eredményeként javult a költségvetés- és a zárszámadás-készítési folyamatok, valamint a gazdálkodási és pénzügyi-számviteli feladatok ellátásának szabályozott-sága és a belsõ ellenõrzés.

A helyszíni ellenõrzés megállapításai mellett a jogszabályi elõírások betartása, valamint a munka színvonalának javí-tása érdekében javaslatokat fogalmaztunk meg a polgármester és a jegyzõ részére. Javasoltuk, hogy a polgármester tájé-koztassa a közgyûlést az ellenõrzés megállapításairól, segítse elõ a javaslatok megvalósítását, készíttessen intézkedési tervet azok végrehajtása érdekében.

Az elkészített jelentés az interneten a www.asz.hu címen olvasható.

Összefoglaló

a közoktatási intézményeket fenntartó nonprofit szervezetek normatív hozzájárulásának és támogatásának ellenõrzésérõl (0835)

A közoktatási normatív hozzájárulások és támogatások 2007. évi igénybevétele alapján a nonprofit fenntartói elszá-molások 83%-a nem volt megbízható, az elszámolt támogatáshoz viszonyított pozitív és negatív irányú eltérések mérté-ke meghaladta a 13%-ot. A jogszabályoktól eltérõ elszámolás miatt a nonprofit szervezetek jogalap nélkül vettek igény-be 197 millió Ft-ot, illetve 79 millió Ft további támogatásra voltak jogosultak. Egyenlegéigény-ben 118 millió Ft indokolatla-nul teljesült, amelynek 88%-a a szakképzési hozzájárulás és támogatás jogcímeihez kapcsolódott. A vizsgált közoktatási feladatok közül az alapfokú mûvészetoktatási, a központosított költségvetési támogatások elszámolása minõsült meg-bízhatónak, az összes többi eltérése túllépte a 2%-os lényegességi mértéket. A feltárt hibák az iskolai elméleti és gyakor-lati szakképzés területén kritikusan magas mértéket értek el az alábbi ábra szerint:

Eltérések mértéke jogcímenként

A közoktatási fenntartói feladatokra vonatkozó törvényi elõírások a nonprofit fenntartók felénél teljes körûen teljesül-tek; a másik felénél feltárt hiányosságok részben az ellenõrzésünk által megállapított elszámolási hibákhoz vezettek, részben hatósági ellenõrzés hiányában nem szankcionált mulasztások voltak. A fenntartói elszámolásokban általános, ti-pikus hibaként fordult elõ: az elõírt csoportok és osztályok szervezésére vonatkozó szabályoktól való eltérés, a tanügyi dokumentumoktól eltérõ létszám-meghatározás, a mutatószám és támogatási összeg számítási hibái. Hiányosan álltak rendelkezésre a gyógypedagógiai ellátáshoz szükséges szakértõi bizottságok érvényes szakvéleményei, a nem magyar állampolgár tanulók tartózkodási okmányainak másolatai. Nem tartották be az életkori határokat, a hiányzások doku-mentálására és a tanulói jogviszony megszüntetésére vonatkozó szabályokat.

A közoktatási teljesítménymutatón alapuló – 2007. szeptembertõl bevezetett – finanszírozás szabályai nem határozták meg az óvodai nevelésnél az 1. és 2–3. nevelési év fogalmát, a teljesítménymutató-számítás szabályait az összevont álta-lános iskolai osztályok esetében, amely a fenntartói elszámolásoknál létszámeltéréseket eredményezett. A

teljesítmény-mutató bevezetését követõen a teljesítmény-mutatószámok kerekítésének szabályairól a vonatkozó jogszabályok eltérõen rendelkez-tek, amely szintén hozzájárult a feltárt eltérésekhez.

A közoktatási normatív jogcímek közül az óvodai nevelésnél a 2007. szeptember 1-jétõl megváltozott szabályokat fi-gyelmen kívül hagyták, nem vették számba a sajátos nevelési igényû gyermeket, valamint nem a házirendben meghatá-rozott nyitvatartási idõnek megfelelõen történt a létszám megállapítása. A szakképzés területén az ellenõrzött intézmé-nyekben oktatott szakmák mindössze 2%-a szerepelt a hiány-szakképesítések jegyzékében. A fenntartók ellenõrzése so-rán megállapított nagymértékû eltérésnek sajátos okai voltak, hogy nem tartották be a magántanulókra, a második szak-képzésre vonatkozó elõírásokat, az oktatást nem az OKJ-szak-képzésre elõírt óraszámban és tantárgyi struktúra szerint szer-vezték meg. A közoktatási feladatellátás törvényben szabályozott feltételei az intézmények 55%-ánál érvényesültek tel-jes körûen. A költségvetési törvényben elõírt könyvvizsgálói nyilatkozatot a 40 millió Ft-ot meghaladó normatív hozzá-járulásban és támogatásban részesült fenntartók az elszámolásaikhoz beszerezték. A könyvvizsgálók által hitelesített el-számolásoknak csupán 22%-a felelt meg az elszámolások megbízhatósági kritériumának. A feltárt eltérések jellemzõen az elszámolást alátámasztó tanügyi dokumentumok hiányosságaihoz kapcsolódtak.

Összehangolt hatósági és pénzügyi ellenõrzés történt 2006-ban a nem állami, nem helyi önkormányzati fenntartók ál-tal mûködtetett alapfokú mûvészetoktatási feladatot ellátó intézmények teljes körében. A vizsgálatot az OKÉV és a Kincstár együttesen végezte. Ezt követõen a fenntartók kezdeményezésére miniszteri rendelet alapján az intézmények-ben folyó nevelõ- és oktatótevékenységet szakmai minõsítõ testület minõsítette. Az összehangolt ellenõrzés és a minõsí-tési eljárás eredményezte, hogy ezen a területen vizsgálatunk nem tapasztalt lényeges eltérést. Az Oktatási Hivatal az ál-talunk ellenõrzött fenntartók 5%-ánál a 2007. évi normatív hozzájárulás és támogatás igénylésének alapjául szolgáló nyilvántartások meglétét, vezetését, a tanügyi-igazgatási dokumentumokat és ennek alapján az igénylés megalapozottsá-gát hatósági jogkörében eljárva ellenõrizte. A Kincstár a hozzájárulások és támogatások igénylésénél elõzetes jogszerû-ségi ellenõrzést, az elszámolások elfogadásánál szabályszerûjogszerû-ségi ellenõrzést végzett a támogatott szervezetek által be-nyújtott dokumentumok alapján. A közoktatási nem állami, nem helyi önkormányzati normatív hozzájárulások és támo-gatások igénybevételének, felhasználásának jogszerûsége, az elszámolások megalapozottsága a helyszínen rendelkezés-re álló tanügyi dokumentumok ellenõrzése nélkül, a beküldött dokumentumok alapján korlátozottan állapítható meg.

Különösen igazolta ezt a szakképzés területén feltárt hibák lényeges mértéke. Az Oktatási Hivatal és a Kincstár hatáskö-rébe tartozó hatósági és pénzügyi helyszíni ellenõrzések fokozásának szükségességére, a könyvvizsgálatok nem megfe-lelõ mûködésére utalt, hogy átlagosan öt elszámolásból négy nem minõsült megbízhatónak.

A helyszíni ellenõrzés megállapításainak hasznosításával javasoltuk a Kormánynak, hogy módosítsa a közoktatási törvény végrehajtási rendeletét, kezdeményezzen összehangolt hatósági és pénzügyi ellenõrzést a 40 millió Ft-ot megha-ladó normatív hozzájárulásban és támogatásban részesülõ nem állami, nem helyi önkormányzati, valamint a szakképzést folytató intézményfenntartók körében; határozza meg a költségvetési törvényjavaslatban a közoktatási teljesítménymu-tatón alapuló finanszírozás egyes szabályait. Az oktatási és kulturális miniszter hatáskörében indítványoztuk a jelentés-ben megállapított eltérések alapján az érintett nonprofit fenntartók 2007. évi normatív hozzájárulásának és támogatásá-nak felülvizsgálatát.

Az elkészített jelentés az interneten a www.asz.hu címen olvasható.

Összefoglaló

a Pest Megyei Önkormányzat gazdálkodási rendszerének 2008. évi ellenõrzésérõl (0837)

Az Állami Számvevõszék a stratégiájában foglalt célkitûzéseknek megfelelõen a helyi önkormányzatok költségvetési gazdálkodási rendszerének ellenõrzését a 2007. évben megújított, teljesítmény-ellenõrzési elemekkel kiegészített ellen-õrzési program alapján folytatja a 2008. évben. Az ellenõrzésre az Országgyûlés illetékes bizottságai részére is átadott, országosan egységes ellenõrzési program alapján került sor.

Az ellenõrzés célja annak értékelése volt, hogy az önkormányzat a költségvetési és a pénzügyi egyensúlyt a költségve-tésében és annak teljesítése során milyen módon biztosította, változott-e a finanszírozási célú pénzügyi mûveletek jelen-tõsége a hiányzó bevételi források pótlásában, felkészült-e a szabályozottság és szervezettség terén az európai uniós for-rások igénylésére és felhasználására, továbbá az e-közigazgatás bevezetése miatti szervezet-korszerûsítési feladatokra, valamint az önkormányzat kialakította-e és megbízhatóan mûködtette-e a gazdálkodás belsõ kontrolljait, a feladatok sza-bályszerû ellátásához hozzájárult-e a folyamatba épített, elõzetes és utólagos vezetõi ellenõrzés, valamint a belsõ

ellen-õrzés. Utóellenõrzés alapján értékeltük, hogy az önkormányzatnál megfelelõen hasznosították-e az elmúlt négy évben végzett számvevõszéki ellenõrzések megállapításait, szabályszerûségi és célszerûségi javaslatait.

Az önkormányzat a 2005–2008. évi költségvetési rendeleteiben a költségvetési bevételek és kiadások egyensúlyát nem biztosította, évrõl évre növekvõ összegû költségvetési hiányt tervezett. A költségvetés teljesítése során a 2005. év-ben költségvetési többletet értek el, míg a 2006–2007. évekév-ben a tervezettõl alacsonyabb összegû pénzügyi hiánnyal zár-ták az évet. A pénzügyi hiány finanszírozásához az önkormányzat a 2006. évben felhalmozási célú hitelt vett fel, a 2007. évben mûködési célú kötvényt bocsátott ki, az évközi likviditás biztosítása céljából a 2005–2007. években folyó-számla- és munkabérhitelt vett igénybe.

Az önkormányzat a belsõ szabályozottság és szervezettség terén összességében nem készült fel eredményesen az európai uniós források igénybevételére és felhasználására, mivel a pályázat-nyilvántartás vezetésének felelõsét nem je-lölték ki, az információszolgáltatási kötelezettséget nem írták elõ, valamint a pályázatfigyelés, pályázatkészítés és -lebo-nyolítás eljárási rendjét nem határozták meg. Az önkormányzat a gazdálkodási, támogatási adatokkal kapcsolatos közzé-tételi kötelezettségének nem tett eleget.

Az önkormányzat hivatalánál a költségvetés tervezési és a zárszámadási folyamatok szabályozottságának hiányossá-gai közepes kockázatot jelentettek a feladatok szabályszerû végrehajtásában, mivel az ellenõrzési feladatok szabályozá-sa hiányos volt, azonban a kialakított belsõ kontrollok végrehajtásuk esetén a lehetséges hibák többsége ellen védelmet nyújtottak. A költségvetés tervezési és a zárszámadás-készítési folyamatban a belsõ kontrollok mûködésének megbízha-tósága jó volt, mivel az elõírásoknak megfelelõen ellenõrizték, hogy a költségvetési intézmények teljesítették-e a köve-telményeket, valamint a pénzmaradvány megállapításának szabályszerûségét, azonban nem ellenõrizték a költségvetési igények teljesíthetõségét.

A gazdálkodási, a pénzügyi-számviteli és a folyamatba épített ellenõrzési feladatoknál a szabályozottság hiányossá-gai közepes kockázatot jelentettek a feladatok szabályszerû végrehajtásában, de a kialakított belsõ kontrollok végrehaj-tásuk esetén a lehetséges hibák többsége ellen védelmet nyújtottak. A kifizetések során a belsõ kontrollok mûködésének megbízhatósága jó volt, mivel a karbantartási, kisjavítási feladatokkal kapcsolatos kiadások teljesítését megelõzõen a szakmai teljesítést igazoló és az utalványokat ellenjegyzõ személyek az elõírásoknak megfelelõen elvégezték ellenõrzé-si feladataikat, azonban a mûködéellenõrzé-si célú pénzeszközátadások kifizetései során az utalványok ellenjegyzõje, valamint a gépek, berendezések, felszerelések beszerzésével kapcsolatos kiadások teljesítését megelõzõen a szakmai teljesítés iga-zolására kijelölt személyek nem az elõírásoknak megfelelõen látták el munkafolyamatba épített ellenõrzési feladataikat.

A belsõ ellenõrzés szervezeti keretei kialakításának és szabályozásának hiányosságai közepes kockázatot jelentettek a feladatok megfelelõ végrehajtásában, mivel a stratégiai terv és az éves ellenõrzési tervek nem kockázatelemzés alapján készültek. A belsõ ellenõrzés mûködésének megbízhatósága gyenge volt, mert az önkormányzat hivatalának tervezett el-lenõrzési feladatait nem végezték el, a költségvetési szerveknél nem ellenõrizték a FEUVE-rendszer kiépítésének és mû-ködésének központi és helyi szabályoknak való megfelelését, a pénzügyi irányítási és ellenõrzési rendszerek mûködésé-nek gazdaságosságát, hatékonyságát és eredményességét, valamint az önkormányzat többségi irányítást biztosító befo-lyása alatt mûködõ gazdasági társaságoknál, közhasznú társaságoknál sem ellenõrizték a rendelkezésre álló erõforrások-kal való gazdálkodást, a vagyon megóvását és gyarapítását. A fõjegyzõ a költségvetési beszámoló keretében nem számolt be a FEUVE, valamint a belsõ ellenõrzés mûködtetésérõl.

Az önkormányzat gazdálkodásának 2004. évi átfogó ellenõrzése, valamint a 2005–2007. évek között a normatív álla-mi hozzájárulások, a kötött felhasználású támogatások és a felhalmozási célú támogatások felhasználása, valaálla-mint a me-gyei fenntartású kollégiumok mûködésének során tett javaslatok kétharmadát az intézkedési tervben foglalt határidõre hasznosították.

Az ellenõrzés során megállapított hibákat, hiányosságokat a helyszíni vizsgálat ideje alatt, valamint a közbensõ egyeztetés során kijavították, illetve pótolták.

Az elkészített jelentés az interneten a www.asz.hu címen olvasható.

M

ÉRLEGBESZÁMOLÓ

A Magyar Demokrata Fórum 2006. évi módosított beszámolója BEVÉTELEK

Adatok E Ft-ban

Sorszám Megnevezés Összeg

1. Tagdíjak 5 523

2. Állami költségvetésbõl származó támogatás 265 329

3. Képviselõcsoportnak nyújtott támogatás –

4. Egyéb hozzájárulások, adományok 230 988

4.1. Jogi személyekbõl

4.1.1. Belföldeiktõl 118 466

K 26 Kft. 10 000

Panoráma 2003 Kft. 10 000

Szemeszt-ker Kft. 10 000

ESMA Kft. 50 000

Toprex Bau Kft. 18 000

Magyar Épületszerelõ Zrt. 3 000

Újpesti Vagyonkezelõ Rt. 689

Bp. VI. Kerületi IKV 956

Bp. XI. Kerületi Önkormányzat 1 240

Palota Holding Rt. 728

Bp. XVIII. Kerületi Önkormányzat 616

Bp. Fõváros Önkormányzat (Csepel) 795

Miskolc Város Önkormányzata 845

Civis Ház Rt. 764

Eger Város Önkormányzata 561

TWINTLEX Kft. 747

Európai Jövõ Egyesület 1 930

Bp. XIII. Kerületi Önkormányzat 769

4.2. Jogi személynek nem mint gt-tõl

4.2.1. Belföldiektõl 456

4.3. Magánszemélyektõl 112 066

Wágner Lajosné 1 000

Lakatos Tibor 1 510

Martin József Gyula 10 000

Viniczai Tibor 60 000

Pettkó András 1 600

dr. Csáky András 1 650

Lasztovicza Gábor 1 000

Hock Zoltán 2 110

dr. Boross Péter 1 000

Almássy Kornél 2 000

Herényi Károly 2 000

Katona Kálmán 10 081

Nógrádi Tamás 1 500

Breznay Enikõ 1 500

Németh Ferenc 989

5. A párt által alapított vállalat és kft. nyereségébõl származó

bevétel –

6. Egyéb bevétel 8 210

7. Összes bevétel 510 050

KIADÁSOK

Sorszám Megnevezés Összeg

1. Támogatás a párt országgyûlési csoportja számára –

2. Támogatás egyéb szervezeteknek 1 799

3. Vállalkozások alapítására fordított összeg –

4. Mûködési kiadások 236 573

5. Eszközbeszerzés 2 687

6. Politikai tevékenység kiadása 447 660

7. Egyéb kiadás 14 201

8. Összes kiadás 702 920

A Magyar Demokrata Fórum 2007. évi módosított beszámolója BEVÉTELEK

Adatok E Ft-ban

Sorszám Megnevezés Összeg

1. Tagdíjak 4 605

2. Állami költségvetésbõl származó támogatás 226 295

3. Képviselõcsoportnak nyújtott támogatás –

4. Egyéb hozzájárulások, adományok 70 148

4.1. Jogi személyektõl 31 196

4.1.1. Belföldiektõl 31 197

Újpesti Vagyonkezelõ Rt. 719

Bp. VI. Kerületi IKV 998

Bp. XI. Kerület Önkormányzata 1 294

Palota Holding Rt. 760

Bp. XVIII. Kerület Önkormányzata 643

Bp. Fõváros Önkormányzata (Csepel) 830

Miskolc Város Önkormányzata 882

Debrecen Civisház Rt. 797

Eger Város Önkormányzata 585

E.E.B.F. Rt. 1 000

Toronyház Ingatlan Kft. 5 500

TOPREX-BAU Kft. 8 000

Bp. XIII. Kerület Önkormányzata 803

4.2. Jogi személynek nem minõsülõtõl 143

4.2.1. Belföldiektõl 143

4.3. Magánszemélyektõl 38 809

4.3.1. Belföldiektõl 38 809

Németh Ferenc 841

Viniczai Tibor 5 000

Kenessei Péter 7 000

Kenessei Matild 3 000

Szilassy Gábor 1 928

Hock Zoltán 580

5. A párt által alapított vállalat és kft. nyereségébõl származó bevétel –

6. Egyéb bevétel 4982

7. Összes bevétel 306 030

KIADÁSOK

Sorszám Megnevezés Összeg

1. Támogatás a párt országgyûlési csoportja számára –

2. Támogatás egyéb szervezeteknek 690

3. Vállalkozások alapítására fordított összeg –

4. Mûködési kiadások 181 771

5. Eszközbeszerzés 6 549

6. Politikai tevékenység kiadása 40 479

7. Egyéb kiadás 30 459

8. Összes kiadás 259 948

A M

AGYAR

K

ÖZLÖNY

L

AP- ÉS

K

ÖNYVKIADÓ TÁJÉKOZTATÓJA Az Európai Unió Hivatalos Lapjának magyar nyelvû kiadásában megjelent jogi aktusokról

(2008. október 29.–november 5.)

(Azok a jogi aktusok, amelyeknek a címe normál szedéssel jelenik meg, a mezõgazdasági ügyek napi intézésére vonatkoznak, és rendszerint csak korlátozott ideig maradnak hatályban.

Valamennyi más jogszabály címét vastagon szedik, és elõtte csillag szerepel.) A közösségi jogi aktusok világhálón (interneten) való térítésmentes elérhetõsége:

http://europa.eu.int/eur-lex/lex/JOIndex.do?ihmlang=hu

286. 51. évfolyam L 286. szám (2008. október 29.)

Az EK-Szerzõdés/Euratom-Szerzõdés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelezõ

RENDELETEK

* A Tanács 1005/2008/EK rendelete (2008. szeptember 29.) a jogellenes, nem bejelentett és szabályozatlan halászat megelõzésére, megakadályozására és felszámolására irá-nyuló közösségi rendszer létrehozásáról, továbbá a 2847/93/EGK, az 1936/2001/EK és a 601/2004/EK rendelet módosításáról és az 1093/94/EK és az 1447/1999/EK rendelet hatá-lyon kívül helyezésérõl

* A Tanács 1006/2008/EK rendelete (2008. szeptember 29.) a közösségi halászhajók közösségi vizeken kívül folytatott halászati tevékenységeinek engedélyezésérõl és a harmadik orszá-gok hajóinak közösségi vizekhez való hozzáférésérõl, valamint a 2847/93/EGK és az 1624/94/EK rendelet módosításáról, továbbá a 3317/94/EK rendelet hatályon kívül helye-zésérõl

Az EK-Szerzõdés/Euratom-Szerzõdés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelezõ

HATÁROZATOK Tanács

* A Tanács határozata (2008. július 8.) az egyrészrõl az Európai Közösségek és tagállamaik, másrészrõl a Horvát Köztársaság közötti stabilitási és társulási megállapodáshoz csatolt, a Bolgár Köztársaságnak és Romániának az Európai Unióhoz történõ csatlakozása figyelem-bevétele céljából készült jegyzõkönyv aláírásáról és ideiglenes alkalmazásáról

Jegyzõkönyv az egyrészrõl az Európai Közösségek és tagállamaik, másrészrõl a Horvát Köz-társaság közötti stabilizációs és társulási megállapodáshoz, a Bolgár KözKöz-társaságnak és Ro-mániának az Európai Unióhoz történõ csatlakozása figyelembevétele céljából

287. 51. évfolyam L 287. szám (2008. október 29.)

Az EK-Szerzõdés/Euratom-Szerzõdés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelezõ

HATÁROZATOK Tanács

2008/801/EK:

* A Tanács határozata (2008. szeptember 25.) az Egyesült Nemzetek Szervezete Korrupció Elleni Egyezményének az Európai Közösség nevében történõ megkötésérõl

288. 51. évfolyam L 288. szám (2008. október 30.)

Az EK-Szerzõdés/Euratom-Szerzõdés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelezõ

RENDELETEK

A Bizottság 1063/2008/EK rendelete (2008. október 29.) az egyes gyümölcs- és zöldségfélék beho-zatali árának meghatározására szolgáló behobeho-zatali átalányértékek megállapításáról

* A Bizottság 1064/2008/EK rendelete (2008. október 29.) a közösségi vámkontingenseknek a Brazíliából, Thaiföldrõl és más harmadik országokból származó baromfihús számára tör-ténõ megnyitásáról és igazgatásáról szóló 616/2007/EK rendelettõl a 2008/2009. vámkontin-gens-idõszak tekintetében való eltérésrõl szóló 957/2008/EK rendelet módosításáról AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS ÁLTAL EGYÜTTESEN ELFOGADOTT HATÁROZATOK

* Az Európai Parlament és a Tanács 1065/2008/EK határozata (2008. október 22.) a szakké-pesítéseknek az Európai Közösség tagállamai közötti összehasonlíthatóságáról szóló 85/368/EGK tanácsi határozat hatályon kívül helyezésérõl

Az EK-Szerzõdés/Euratom-Szerzõdés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelezõ

HATÁROZATOK Bizottság

2008/823/EK:

* A Bizottság határozata (2008. október 22.) a vezetõ munkaügyi felügyeleti tisztviselõk bi-zottságának létrehozásáról szóló 95/319/EK határozat módosításáról1

2008/824/EK:

* A Bizottság határozata (2008. október 22.) az európai klaszterpolitikai csoport felállításáról

Helyesbítések

* Helyesbítés az egyes mezõgazdasági termékek magántárolásához nyújtható közösségi tá-mogatás odaítélésére vonatkozó közös szabályok megállapításáról szóló, 2008. augusztus 20-i 826/2008/EK bizottsági rendelethez (HL L 223., 2008. 8. 21.)

* Helyesbítés a mûszaki fejlõdéshez történõ hozzáigazítás érdekében a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok fékberendezésérõl szóló 93/14/EGK, a motorkerékpárok és se-gédmotoros kerékpárok elõírt azonosítási jelzéseirõl szóló 93/34/EGK, a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok legnagyobb tervezési sebességérõl, valamint a motor legna-gyobb nyomatékáról és legnalegna-gyobb hasznos teljesítményérõl szóló 95/1/EK, illetve a motor-kerékpárok és segédmotoros motor-kerékpárok egyes alkatrészeirõl és jellemzõirõl szóló 97/24/EK irányelv módosításáról szóló, 2006. március 3-i 2006/27/EK bizottsági irányelv-hez (HL L 66., 2006. 3. 8.)

1EGT-vonatkozású szöveg

289. 51. évfolyam L 289. szám (2008. október 30.)

Az EK-Szerzõdés/Euratom-Szerzõdés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelezõ

HATÁROZATOK Tanács

2008/805/EK:

* A Tanács határozata (2008. július 15.) az egyrészrõl a CARIFORUM-államok, másrészrõl az Európai Közösség és tagállamai közötti gazdasági partnerségi megállapodás aláírásáról és ideiglenes alkalmazásáról

Gazdasági partnerségi megállapodás egyrészrõl a CARIFORUM-államok, másrészrõl az Európai Közösség és tagállamai között

290. 51. évfolyam L 290. szám (2008. október 31.)

Az EK-Szerzõdés/Euratom-Szerzõdés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelezõ

RENDELETEK

A Bizottság 1066/2008/EK rendelete (2008. október 30.) az egyes gyümölcs- és zöldségfélék beho-zatali árának meghatározására szolgáló behobeho-zatali átalányértékek megállapításáról

* A Bizottság 1067/2008/EK rendelete (2008. október 30.) a harmadik országokból származó, a kiválótól eltérõ minõségû közönséges búzára vonatkozó közösségi vámkontingensek meg-nyitásáról és kezelésérõl, valamint az 1234/2007/EK tanácsi rendelettõl való eltérésrõl (ko-difikált változat)

* A Bizottság 1068/2008/EK rendelete (2008. október 30.) az oltalom alatt álló eredetmegjelö-lések és földrajzi jelzések nyilvántartásába bejegyzett egyik elnevezés termékleírását érintõ kisebb jelentõségû módosítások jóváhagyásáról [Taureau de Camargue (OEM)]

* A Bizottság 1069/2008/EK rendelete (2008. október 30.) az oltalom alatt álló eredetmegjelö-lések és földrajzi jelzések nyilvántartásában szereplõ egyik elnevezéshez tartozó

* A Bizottság 1069/2008/EK rendelete (2008. október 30.) az oltalom alatt álló eredetmegjelö-lések és földrajzi jelzések nyilvántartásában szereplõ egyik elnevezéshez tartozó