• Nem Talált Eredményt

Hibridizáló replikátorok elágazó evolúciója

III. Modell rész 83

7. Parabolikus replikátorok adaptív dinamikája 99

7.3. Parabolikus replikátorok evolúciója

7.3.2. Hibridizáló replikátorok elágazó evolúciója

Vizsgáljuk meg az optimalizáló szelekció előbb tanulmányozott problémáját hibridizáció jelen-létében!

Feltételezzük, hogy a pár-alkotási hajlandóság csökken a fenotípus-különbség növekedtével.

A valóságban természetesen semmi nem támasztja alá, hogy a párképzés ugyanazzal a folyto-nos fenotípus-paraméterrel legyen skálázható, mint amelyik a szekvencia replikációs rátáját is

7.3. PARABOLIKUS REPLIKÁTOROK EVOLÚCIÓJA 109

7.4. ábra. Parabolikus replikátorok optimalizáló szelekciója különböző δ/d értékek mellett:

egyensúlyi parabolikus kvázifaj alakul ki, szimmetrikus farkokkal. Alsó diagramm: az evo-lúció időben lefutása. Felső diagramm: a végállapoti eloszlás. A kettős szál csökkenő bom-lási rátája csökkenti a kvázifaj szélességét és közelíti a viselkedést a darwinihoz. Paraméterek:

k0= 0.00125, ∆x= 0.05, kiinduló stratégia: x=−0.9, ̺= 1; a többi paraméter megegyezik a 7.3. ábrán használttal.

megszabja. A durva leegyszerűsítést azonban nem itt követjük el, hanem akkor tettük, amikor feltételeztük, hogy hasonló szekvenciák fenotípusa hasonló. Tekintve hogy a párképződési haj-lam mechanisztikusan a szekvencia-különbséggel függ össze, innen már logikusan következik a párképzés és a fenotípus kapcsolata.

Pontosabban szólva, legyen az xi és xj fenotípusok alkotta pár disszociációs rátája bij, s függjön ez a fenotípusok közötti különbségtől az alábbi módon:

1 bij =

1 bmin − 1

bmax

e

(xi−xj)2

2 + 1

bmax. (7.41)

(Lásd a 7.5.a. ábrát. A második tagra, amely egy felső korlátot vezet be a disszociációs rátára, technikai okokból van szükségünk. E nélkül ugyanis exponenciálisan nagy ráták is előfordulná-nak, s ez nehézséget okozna a differenciálegyenletek numerikus integrálása során.) Aσparaméter a „felismerési távolság”: az ennél lényegesen nagyobb fenotípus-különbségek esetén a pár már nem stabil. Mint korábban is, a párképződés rátáját állandónak tekintjük:

aij =a. (7.42)

A replikációs rátát újra (7.40) definiálja. Az összes többi paraméter állandó.

7.5. ábra. A szétválási ráta (a) és a párképzési egyensúlyi állandója (b) a fenotípus-különbség

egyenlet írja le (7.5.b. ábra) megfelelően annak, hogy a kötési szabadenergia azonos szekvenciák esetén a legnagyobb. A közelítő Lotka-Volterra modell kompetíciós együtthatója ugyanilyen alakú:

A szimulációs eredményeket a 7.6. ábra felső sora mutatja be kölönböző felismerési távolságok mellett. Az evolúciós kép domináns jellemzője az– esetleg ismétlődő–evolúciós elágazás.

A modellben kétfajta szelekciós nyomás létezik. Az első az optimalizáló szelekció, ami an-nak a következménye, hogy az x= 0 fenotípusnak a legnagyobb a replikációs rátája. A másik az, hogy a termék gátlást elkerülendő érdemes a populáció többségétől különbözni. Az e két hatás eredőjeként kialakuló σ-függés megértéséhez a felismerési távolságot a fenotípus-tér má-sik két skálájával kel összehasonlítanunk: a δx diszkretizációval egyrészt és a replikációs ráta változásával másrészt.

Amikorσ ≫ ∆x, a mutáns szekvencia képes ősével párt alkotni, így kettejük versenyében a mutáns ritkaságából adódó előnye O (∆x/σ)2

kicsi lesz. Ily módon x 6= 0 esetén semmi sem gátolja meg egy nagyobbk-jú mutánst abban, hogy teljesen kiszorítsa a nála kevésbé ráter-mett szekvenciát. Előáll tehát a folytonos adaptív dinamikában megszokott kép: a szinguláris pontoktól távol nincs együttélés, van viszont direkcionális evolúció a növekvő fitnesz irányába.

A szingulárisx= 0fenotípusnál azonban mindkét fajta szelekciós nyomás erősségeO ∆x2 nagyságrendű, így kettejük viszonyától függ, mi fog történni. Haσviszonylag nagy, s így a repli-kációs ráta meredeken csökken a felismerési távolságon belül, mint azt a 7.6. ábra felső sorának bal szélén láthatjuk, akkor a szinguláris fenotípus ESS. Ez a klasszikus darwini optimalizáló szelekció: a termék-gátlás se előnyt, se hátrányt nem jelent egyetlen szekvenciának sem.

Kisebb σ esetében viszont diszruptív szelekció lép fel, hisz a többiektől való különbözés előnye igen nagy lesz. Az ennek következtében létrejövő evolúciós elágazást divergáló evolúció követi mindaddig, amíg a fenotípusok távolsága a σ közelébe nem kerül. Ezután az elágazás még többször megismétlődhet: minél kisebb a felismerési távolság, annál többször.

Ez a viselkedés feltűnően hasonló az 5.3.6. pontban (79. oldal) bemutatott Lotka-Volterra kompetíciós modellére. A pontosabb összehasonlíthatóság kedvéért a 7.6. ábra alsó sorában

7.3. PARABOLIKUS REPLIKÁTOROK EVOLÚCIÓJA 111

7.6. ábra. Elágazó adaptív dinamika. Felső ábra: parabolikus replikátorok hibridizációval. Alsó ábra: Lotka-Volterra kompetíciós modell. Mindkét ábra a σ paraméter hat különböző érté-kére mutatja be a megfelelő modell viselkedését. Az evolúció időfüggését bemutató diagrammok fölötti kisebb téglalapokban a végállapotbeli eloszlást ábrázoltuk. Noha a pontos részletek össze-hasonlíthatatlanok, a két modell viselkedése feltűnően hasonló. Nagy σ esetén nincs elágazás.

σ csökkentése elösször egyetlen elágazáshoz vezet, majd elágazások sorozatához és egyre több ághoz. bmin= 0.03, bmax= 1.0,k0 = 1.0. A mutációs ráta 0.001 a felső ábrán és 0.1 az alsón.

A többi paraméter megegyezik a 7.4. ábrán használttal. A Lotka-Volterra modell fenotípus-változója elvileg folytonos, numerikus okokból 80 pontra diszkretizáltuk.

bemutatjuk az analóg szimulációt a közelítő Lotka-Volterra modellre is.

Jegyezzük meg, hogy a parabolikus replikátorok paramétereit nem a szerint választottuk, hogy kielégítsék a Lotka-Volterra határeset 7.2.2. pontban megismert feltételeit. Az adott kö-rülmények között a legtöbb szál párban van. Továbbá, aref(equ:Kcurve) eltartóképesség nem tartalmazza azt a monomer-koncentrációktól való függést, amit a (7.33) egyenlet fejez ki. Mind-ezek ellenére, a Lotka-Volterra modell jól bemutatja a hibridizáció evolúciós konzekvenciáit.

A (7.34) nem-állandó növekedési rátának, amely szintén hiányzik itt, nincs evolúciós konzekven-ciája.

Vegyük észre azt is, hogy az ábra felső sorának jobb szélén már sérülni kezd a σ ≫ ∆x feltétel. A sűrű elégazási mintázat itt már nagyon hasonló ahhoz, amit hibridizáció nélkül tapasztalhatunk (a 7.4. ábra bal szélső diagramja). Az „ideális” adaptív dinamikai viselkedéstől

már σ= 0.2 esetén eltérést tapasztalhatunk: az első elágazás már a maximális k elérése előtt megtörténi.