• Nem Talált Eredményt

A Heves Megyei Levéltár alapító okirata (a módosításokkal egységes szerkezetben)

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 61-67)

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8. §-a és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.

(XII. 31.) Korm. rendelet 5. §-a alapján, figyelemmel a megyei önkormányzatok konszolidációjával, a megyei önkormányzati intézmények és a Fõvárosi Önkormányzat egészségügyi intézményeinek átvételével összefüggõ egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 258/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 11. § (1) bekezdés d) pontjára, a Heves Megyei Levéltár módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát – az államháztartásért, valamint a kultúráért felelõs miniszter elõzetes egyetértésével – az alábbiak szerint adom ki:

1. A költségvetési szerv:

a) Neve: Heves Megyei Levéltár

b) Székhelye: 3300 Eger, Mátyás király út 62.

c) Illetékességi területe: Heves megye d) Alapító és irányító szerv neve, székhelye:

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 2–4.

e) Középirányító szerv neve, székhelye:

Heves Megyei Intézményfenntartó Központ 3300 Eger, Kossuth Lajos u. 9.

A középirányító szerv vezetõje a Korm. rendelet 11. § (1) bekezdésében meghatározott hatásköreit, jogait és feladatait a kormánymegbízott egyetértésével gyakorolja.

f) Fenntartó szerv neve, székhelye:

Heves Megyei Intézményfenntartó Központ 3300 Eger, Kossuth Lajos u. 9.

2. A költségvetési szerv gazdálkodási besorolása:

Önállóan mûködõ költségvetési szerv.

3. A költségvetési szerv vezetõjének megbízási rendje:

A költségvetési szerv igazgatóját pályáztatás útján kell kiválasztani. Az intézmény vezetõje tekintetében a középirányító szerv vezetõje jár el munkáltatói jogkörben; magasabb vezetõi megbízásának, valamint a megbízás visszavonásának jogát a kultúráért felelõs miniszter elõzetes egyetértésével gyakorolja.

A pályáztatásra és foglalkoztatásra a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban:

és a közgyûjteményi területen foglalkoztatott közalkalmazottak jogviszonyával összefüggõ egyes kérdések rendezésérõl szóló 150/1992. (XI. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.), illetve a Korm. rendelet, valamint a muzeális intézményekrõl, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közmûvelõdésrõl szóló 1997. évi CXL. törvény rendelkezései az irányadóak.

4. A költségvetési szerv foglalkoztatottjainak foglalkoztatási jogviszonya:

A költségvetési szerv foglalkoztatottjainak jogviszonyára a Kjtv., illetõleg a Vhr. rendelkezései az irányadóak.

Egyes foglalkoztatottjainak jogviszonyára a Munka Törvénykönyvérõl szóló 1992. évi XXII. törvény rendelkezései az irányadóak.

Egyéb foglalkoztatásra irányuló jogviszonyra a Polgári Törvénykönyvrõl szóló 1959. évi IV. törvény (pl. megbízási jogviszony) rendelkezései az irányadóak.

A költségvetési szerv dolgozói felett a munkáltatói jogokat a költségvetési szerv vezetõje gyakorolja.

5. A költségvetési szerv közfeladata:

A történelmi múlt megismerésének elsõdleges forrásául szolgáló, illetõleg a közfeladatok folyamatos ellátásához és az állampolgári jogok érvényesítéséhez nélkülözhetetlen, a nemzet kulturális örökségének részét képezõ levéltári anyag védelme, folytonos gyarapítása, gyûjtése, õrzése, tudományos feldolgozása a megye egész területén, a közokiratokról, közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelmérõl szóló 1995. évi LXVI. törvényben foglaltak szerint.

6. A költségvetési szerv tevékenységei:

a) Alaptevékenysége:

A Heves Megyei Levéltár illetékes a megye területén mûködött és mûködõ: megyei, városi, községi önkormányzati és hivatali, közigazgatási, jogszolgáltatási szervek, állami vagy önkormányzati tulajdon részesedésû gazdasági szervek, intézmények és intézetek, közérdekû egyesületek és testületek maradandó értékû köziratainak átvételére, az illetékességi területén élt, vagy ott jelentõs szerepet játszott, illetõleg más, területtel kapcsolatos jelentõs személyek, családok levéltári anyagának és egyéb maradandó értékû magániratok jogszabály alapján történõ gyûjtésére. Gondoskodik az õrizetében lévõ levéltári anyag biztonságos õrzésérõl, szakszerû kezelésérõl, a megrongált vagy pusztulásnak indult levéltári anyagának konzerválásáról és restaurálásáról, továbbá a hang- és egyéb elektronikus rögzítéssel, valamint fototechnikai úton elõállított levéltári anyagnak a szükségeshez képest rendszeres felújításáról. Közmûvelõdési munkát végez, illetõleg az õrizetében lévõ levéltári anyag felhasználásával támogatja. Reprodukciót készít az õrizetében lévõ levéltári anyagról, vagy ilyennek készítését engedélyezi, kiadványcserét, valamint irat-, mikrofilm- és szakkönyvtári kölcsönzést folytat, végzi a jogszabályok alapján hatáskörébe utalt egyéb feladatokat. Elõsegíti az õrizetében lévõ levéltári anyag használatát, az anyag tudományos igényû rendszerezése, rendezése, selejtezése, valamint segédletek készítése és azok közzététele útján, nyilvántartja az õrizetében lévõ levéltári anyagot a jogszabályokban meghatározott nyilvántartások készítése és folyamatos vezetése útján. Tudományos kutatásokat végez és ennek eredményeit közzéteszi. Tájékoztatást ad az õrizetében lévõ levéltári anyagról, biztosítja az õrizetében lévõ levéltári anyagban való kutatás feltételeit, hiteles másolatot és tartalmi kivonatot ad ki az õrizetében lévõ levéltári anyagból.

b) Vállalkozási tevékenysége:

A költségvetési szerv vállalkozási tevékenységet nem folytat.

7. A költségvetési szerv államháztartási szakágazati besorolása:

910100 Könyvtári levéltári tevékenység

8. Az alaptevékenységek államháztartási szakfeladatrend szerinti besorolása:

581400 Folyóirat, idõszaki kiadványok kiadása 682001 Lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése 682002 Nem lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése 910131 Levéltári állomány gyarapítása, kezelése és védelme

910132 Levéltári szolgáltatás tudományos, publikációs és információközvetítõ tevékenység 910501 Közmûvelõdési tevékenységek és támogatásuk

Jelen egységes szerkezetû alapító okirat – a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fõvárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételérõl szóló 2011. évi CLIV.

törvény 2. § (1) bekezdésének rendelkezése értelmében – 2012. január 1. napján lép hatályba, és ezzel egyidejûleg a Heves Megyei Levéltár, a Heves Megye Önkormányzatának Közgyûlése 186/2010. (XII. 22.) számú közgyûlési határozatával elfogadott, egységes szerkezetû alapító okirata hatályát veszti.

Jelen alapító okirat módosítás 2012. január 1. napján lép hatályba.

Budapest, 2012. május 18.

Okirat száma: IX-09/30/70/2012.

Dr. Navracsics Tibor s. k.,

közigazgatási és igazságügyi miniszter

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár alapító okirata (a módosításokkal egységes szerkezetben)

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8. §-a és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.

(XII. 31.) Korm. rendelet 5. §-a alapján, figyelemmel a megyei önkormányzatok konszolidációjával, a megyei önkormányzati intézmények és a Fõvárosi Önkormányzat egészségügyi intézményeinek átvételével összefüggõ egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 258/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 11. § (1) bekezdés d) pontjára, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát – az államháztartásért, valamint a kultúráért felelõs miniszter elõzetes egyetértésével – az alábbiak szerint adom ki:

1. A költségvetési szerv

a) Neve: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár b) Székhelye: 5000 Szolnok, Pozsonyi út 40–42.

2. A költségvetési szerv közfeladata:

A köziratokról, közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelmérõl szóló 1995. évi LXVI. törvény (a továbbiakban:

Ltv.), továbbá a közlevéltárak és a magánlevéltárak tevékenységével összefüggõ szakmai követelményekrõl szóló 10/2002. (IV. 13.) NKÖM rendelet szerint levéltári tevékenység.

3. A költségvetési szerv Alaptevékenysége:

– Igazgatási feladatokat is ellátó tudományos intézmény.

– Iratkezelés ellenõrzése. Iratok begyûjtése, levéltári anyag védelme.

– Tudományos feldolgozó, kutató- és ügyfélszolgálati munka.

– Közremûködik az iratkezelést végzõk képzésében.

– Restaurálás, biztonsági filmezés, számítógépes adatfeldolgozás.

– Az iratképzõ szervek speciális felügyelete jelenti a hatósági jogkör gyakorlását.

Az alaptevékenység(ek) államháztartási szakfeladatrend szerinti besorolása:

680002 Nem lakóingatlan bérbeadása, üzemeltetése 890441 Rövid idõtartamú közfoglalkoztatás

910131 Levéltári állomány gyarapítása, kezelése és védelme

910132 Levéltári szolgáltatás, tudományos, publikációs és információközvetítõ tevékenység 910502 Közmûvelõdési intézmények, közösségi színterek mûködtetése

Államháztartási szakágazati besorolása:

Vállalkozási tevékenysége felsõ határa a módosított kiadási elõirányzatok arányában:

A költségvetési szerv vállalkozási tevékenységet nem folytat. Szabad kapacitását alaptevékenysége körében hasznosítja – a Szervezeti és Mûködési Szabályzatában felsorolt tevékenységek körében.

4. A költségvetési szerv illetékessége, mûködési köre: Jász-Nagykun-Szolnok megye 5. Alapítói jogokkal felruházott szerv neve, székhelye:

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 2–4.

6. Irányító szerv neve és székhelye:

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 2–4.

7. A költségvetési szerv középirányító szerve és székhelye:

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Intézményfenntartó Központ 5000 Szolnok, Kossuth Lajos út 2.

A középirányító szerv vezetõje a Korm. rendelet 11. § (1) bekezdésében meghatározott hatásköreit, jogait és feladatait a kormánymegbízott egyetértésével gyakorolja.

8. A költségvetési szerv fenntartó szerve, neve és székhelye:

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Intézményfenntartó Központ 5000 Szolnok, Kossuth Lajos út 2.

9. A költségvetési szerv gazdálkodási besorolása:

Önállóan mûködõ költségvetési szerv.

A költségvetési szerv pénzügyi, gazdasági feladatait 2012. január 1-jétõl a Korm. rendelet értelmében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Intézményfenntartó Központ látja el.

10. A költségvetési szerv vezetõjének megbízási rendje:

A költségvetési szerv igazgatóját a megyei intézményfenntartó központ vezetõje nyilvános pályázat kiírásával legfeljebb 5 év határozott idõtartamra bízza meg, illetve vonja vissza megbízását, továbbá gyakorolja felette a munkáltatói jogokat. Az Ltv. 15. § (3) bekezdés b) pontja alapján a megyei levéltár igazgató megbízásához, és megbízásának visszavonásához a kultúráért felelõs miniszter egyetértése szükséges.

11. A költségvetési szerv foglalkoztatottjaira vonatkozó foglalkoztatási jogviszony(ok) megjelölése:

A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény alapján közalkalmazotti jogviszony, a Munka Törvénykönyvérõl szóló 1992. évi XXII. törvény alapján munkaviszony.

Jelen alapító okirat – a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fõvárosi önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételérõl szóló 2011. évi CLIV. törvény 2. § (1) bekezdésének rendelkezése értelmében – 2012. január 1. napján lép hatályba, és ezzel egyidejûleg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Közgyûlése által a 201/2011. (XII. 9.) számú határozattal elfogadott, egységes szerkezetû alapító okirata hatályát veszti.

Budapest, 2012. május 18.

Okirat száma: IX-09/30/72/2012.

Dr. Navracsics Tibor s. k.,

közigazgatási és igazságügyi miniszter

A Komárom-Esztergom Megyei Levéltár alapító okirata (a módosításokkal egységes szerkezetben)

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 8. §-a és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.

(XII. 31.) Korm. rendelet 5. §-a alapján, figyelemmel a megyei intézményfenntartó központokról, valamint a megyei önkormányzatok konszolidációjával, a megyei önkormányzati intézmények és a Fõvárosi Önkormányzat egészségügyi intézményeinek átvételével összefüggõ egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 258/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rend.) 11. § (1) bekezdés d) pontjára, a Komárom-Esztergom Megyei Levéltár módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát – az államháztartásért, valamint a kultúráért felelõs miniszter elõzetes egyetértésével – az alábbiak szerint adom ki:

1. A költségvetési szerv neve: Komárom-Esztergom Megyei Levéltár 2. A költségvetési szerv rövid neve: KEML

3. A költségvetési szerv székhelye: 2500 Esztergom, Vörösmarty u. 7.

4. Telephelyei:

2500 Esztergom, Deák Ferenc u. 2.

2500 Esztergom, Vörösmarty Mihály u. 14.

2900 Komárom, Szabadság tér 1., Komárom Városi Fióklevéltár 5. Alapításának idõpontja: 1950. december 31.

6. A költségvetési szerv irányítása

Irányító szerv neve: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Irányító szerv székhelye: 1055 Budapest, Kossuth L. tér 2–4.

Középirányító szerv neve: Komárom-Esztergom Megyei Intézményfenntartó Központ Középirányító szerv székhelye: 2800 Tatabánya, Fõ tér 4.

A középirányító szerv vezetõje a Korm. rendelet 11. § (1) bekezdésében meghatározott hatásköreit, jogait és feladatait a kormánymegbízott egyetértésével gyakorolja.

Fenntartó szerv neve: Komárom-Esztergom Megyei Intézményfenntartó Központ Fenntartó szerv székhelye: 2800 Tatabánya, Fõ tér 4.

7. A költségvetési szerv mûködési köre: Komárom-Esztergom megye közigazgatási területe 8. A költségvetési szerv közfeladata:

Közlevéltári feladatok ellátása a mûködési területére vonatkozóan, figyelemmel a közokiratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelmérõl szóló 1995. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Ltv.) rendelkezéseire.

9. A költségvetési szerv alaptevékenysége:

Átveszi és megõrzi az illetékességi körébe tartozó szervek nem selejtezhetõ köziratait. Jogszabály alapján átveszi, illetõleg gyûjti, és ingyenes letétként megõrzi a maradandó értékû magániratot. Az átvett, illetve gyûjtött levéltári anyagot nyilvántartja, és szakszerûen kezeli, biztonságosan megõrzi, és az õrizetében lévõ anyagot feldolgozza, az anyag használatát lehetõvé teszi. A levéltári anyag védelme érdekében ellenõrzési feladatokat lát el. Gondoskodik a megrongált, vagy pusztulásnak indult levéltári anyag konzerválásáról, restaurálásáról, biztonsági másolatok készítésérõl. Kutatásokat végez a levéltári munka fejlesztése és a levéltári anyagok felhasználásának elõsegítése céljából, közzéteszi a kutatás eredményeit. Részt vállal az õrzött iratanyag publikálásában. Maradandó értékû magánokiratok kiválogatásával, szakszerû kezelésével összefüggõ szaktanácsokat ad és közremûködik a védetté nyilvánításukban.

10. A költségvetési szerv államháztartási szakágazati besorolása:

910100 könyvtári, levéltári tevékenység

11. A költségvetési szerv alaptevékenységének államháztartási szakfeladatrend szerinti besorolása 581100 Könyvkiadás

581400 Folyóirat, idõszaki kiadvány kiadása 890441 Rövid idõtartamú közfoglalkoztatás

890442 Foglalkoztatást helyettesítõ támogatásra jogosultak hosszabb idõtartamú közfoglalkoztatása 890443 Egyéb közfoglalkoztatás

910131 Levéltári állomány gyarapítása, kezelése és védelme

910132 Levéltári szolgáltatás, tudományos, publikációs és információközvetítõ tevékenység 12. A költségvetési szerv gazdálkodási besorolása:

Önállóan mûködõ és gazdálkodó költségvetési szerv 13. A költségvetési szerv vezetõjének megbízási rendje:

A költségvetési szerv igazgatóját pályázat útján, határozott idõre (maximum 5 évre) bízzák meg. Az intézmény vezetõje tekintetében a középirányító szerv vezetõje jár el munkáltatói jogkörben; magasabb vezetõi megbízás, valamint a megbízás visszavonásának jogát a kultúráért felelõs miniszter elõzetes egyetértésével gyakorolja.

A pályáztatásra és foglalkoztatásra a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.), a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény végrehajtásáról a mûvészeti, a közmûvelõdési és a közgyûjteményi területen foglalkoztatott közalkalmazottak jogviszonyával összefüggõ egyes kérdések rendezésérõl szóló 150/1992. (XI. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.), valamint az Ltv. rendelkezései az irányadóak.

14. A költségvetési szerv foglalkoztatottjaira vonatkozó foglalkoztatási jogviszonyok megjelölése:

A költségvetési szerv foglalkoztatottjainak jogviszonyára a Kjt., illetõleg, a Vhr. rendelkezései az irányadóak.

Egyes foglalkoztatottjainak jogviszonyára a Munka Törvénykönyvérõl szóló 1992. évi XXII. törvény rendelkezései az irányadóak.

Egyéb foglalkoztatásra irányuló jogviszonyra a Polgári Törvénykönyvrõl szóló 1959. évi IV. törvény (pl. megbízási jogviszony) rendelkezései az irányadóak.

A költségvetési szerv dolgozói felett a munkáltatói jogokat a költségvetési szerv vezetõje gyakorolja.

Jelen alapító okirat – a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fõvárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételérõl szóló 2011. évi CLIV. törvény 2. § (1) bekezdésének rendelkezése értelmében – 2012. január 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejûleg a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Levéltára, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyûlés által 2011. június 30-án elfogadott, 152/2011.

(VI. 30.) sz. határozatának mellékletét képezõ, egységes szerkezetû alapító okirat hatályát veszti.

Budapest, 2012. május 18.

Okirat száma: IX-09/30/74/2012.

Dr. Navracsics Tibor s. k.,

közigazgatási és igazságügyi miniszter

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 61-67)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK