• Nem Talált Eredményt

A hazai húsmarha küllemi bírálat fejlesztése 1. Célkit ő zések

4 . Charolais bikák szelekciós indexének fejlesztése

2. A hazai húsmarha küllemi bírálat fejlesztése 1. Célkit ő zések

2.1.1. A limousin fajta küllemi bírálati rendszerének továbbfejlesztése a.) A teljesítmény-vizsgálat korszerősítése:

Összefüggések megállapítása a limousin fajtájú tenyészbika-jelöltek értékmérı tulajdonságai (súlygyarapodás, korrigált élısúlyok, küllemi bírálat eredményei) között.

Háttérváltozók (faktorok) elkülönítése a teljesítményvizsgálati adatok értékelése kapcsán.

A szelekciós indexben szereplı tulajdonságok számának csökkentési lehetısége.

b.) A húsmarha küllemi bírálati rendszer fejlesztése:

Összefüggések számítása a limousin fajtájú tehenek lineáris küllemi bírálati tulajdonságai között.

A küllemi bírálati rendszer módosításának, egyszerősítésének vizsgálata.

2.1.2. A választott charolais borjak küllemi bírálati rendszerének megalapozása a.) Charolais választott borjak testméreteinek és testalakulásának értékelése:

Adatokat szolgáltatni a charolais fajtájú választott bikaborjak testméreteinek alakulására.

Összefüggések megállapítása a bikaborjak értékmérı tulajdonságai (testméretek, comb izmoltsága, kondíció) között.

A háttérváltozók (faktorok) elkülönítése az elızıekben említett teljesítményadatokra.

b.) Charolais választott borjak testméreteinek változása az 50 kg-os súlykategóriákban:

Miként változnak az 50 kg-onként meghatározott súlykategóriáknak megfelelı átlagos testméretek a fiatal charolais bikaborjak esetében?

A vizsgált testméreteket az életkor, vagy az élısúly befolyásolja jelentısebben?

Regressziós becslı egyenletek alkalmazása a hazai fiatalkori küllemi értékelés

c.) Charolais bika- és üszıborjak testméretei és küllemi jellemzıi

Charolais bika- és üszıborjak néhány testméretének és küllemi jellemzıinek értékelése és összehasonlítása a választás után.

2.1.3. A digitális képfeldolgozási technika alkalmazása a küllem értékelésében

A kétféle testméretfelvételezési módszer (hagyományos és videós-számítógépes) átlageredményeinek összevetése.

Összefüggések számítása a marmagasságban és a mellkasmélységben a hagyományos és a videós-számítógépes méretfelvétel eredményei között.

Összefüggések meghatározása a videóval megállapított törzsfelület és egyes testméretek között.

2.2. Anyag és módszer

2-1. táblázat

Hazai húsmarha küllemi bírálati rendszer fejlesztése

Megnevezés Küllemi bírálati rendszer

továbbfejlesztése Fiatalkori küllemi bírálati

rendszer megalapozása A digitális képfeldolgozási technika alkalmazásának lehetıségei a küllem

értékelésében

Fajta Limousin Charolais Húsfajták,

Tejelı fajták, Limousin

Charolais

Ivar

Tenyészbika-jelöltek

Tehenek Bikaborjak Bika- és üszıborjak

Megjegyzés: + = vizsgált tulajdonság

2.3. Fıbb eredmények és megállapítások

2.3.1. A limousin fajta küllemi bírálati rendszerének továbbfejlesztése

a.) Limousin fajtájú tenyészbika-jelöltek teljesítményvizsgálati eredményeinek értékelése (korreláció-analízis, faktor-analízis) alapján indokoltnak tartjuk a következıket:

− A sajátteljesítmény-vizsgálat alatti súlygyarapodás szelekciós indexbe történı beépítése a jövıben sem szükséges.

− Megfontolásra javasoljuk a 205 napra korrigált súlyok minısítı indexbıl történı elhagyását, ugyanis ez a tulajdonság r=0,61-es (P<0,001) összefüggésben áll az éves kori élısúllyal.

− A jelenlegi minısítı index esetleges módosítása során szükséges lesz az egyes tulajdonságok súlyozásának optimalizálását is elvégezni.

b.) A tehenek bírálati rendszerével összefüggésben kiemelendı, hogy:

− A lineáris küllemi bírálati pontszámok között számított összefüggések – a használati érték tulajdonságcsoport kivételével – tulajdonságcsoportokon belül kiegyenlítettek (r>0,60) voltak. Faktoranalízis során elkülönített 4 faktorral (I., az izmoltsági és a szélességi méretek, II., a marmagasság és a hosszúsági méretek, III., lábszerkezet, a csontfinomság és a hát-ágyék kötés, IV., ágyékhosszúság) igazoltuk, hogy a marmagasságot és a mellkasmélységet külön kell választani az ún. szervezeti szilárdságot kifejezı tulajdonságoktól (vállfeszesség, hát-ágyékkötés, lábszerkezet, csontfinomság). A használati érték tulajdonságcsoport tehát jelen formájában nem egységes (heterogén).

− A többváltozós lépésenkénti regresszió-analízis eredményei megalapozottá teszik a jelenleg vizsgált 22 tulajdonság számának csökkentését 9-10-re.

Mindezek alapján 2000-ben a Limousin Tenyésztık Egyesülete küllemi bírálati rendszerét és ennek következtében szelekciós indexeit módosította, fejlesztette.

2.3.2. A választott charolais borjak küllemi bírálati rendszerének megalapozása a.) Charolais választott borjak testméreteinek és testalakulásának értékelése

− Hazánkban elsıként értékeltük a 6-7 hónapos charolais bikaborjak küllemét és testalakulását, és mutattuk be, pl. a combhosszúság összefüggését a fontosabb testméretekkel, és a kondíció pontszámmal (mellkasmélység - combhosszúság: r=0,45, P<0,001, övméret - combhosszúság: r=0,67, P<0,001 stb.).

Fiatal charolais bikaborjak esetében is jelentıs hatással volt az élısúly a vizsgált testméretek alakulására (r=0,53-0,93).

− A testméretek módosítására irányuló tenyésztıi munkában az egyes testméreteket nem külön-külön, hanem egymással összefüggésben szükséges értékelni, fiatal életkorban is.

b.) Charolais választott borjak testméreteinek változása az 50 kg-os súlykategóriákban

− A többváltozós variancia-analízis az egyes súlykategóriák meghatározó szerepét (P<0,001) igazolta a vizsgált testméretekre. A többváltozós lépésenkénti regresszió-analízis az élısúly jelentısebb hatását bizonyította a marmagasságra (r=0,76, P<0,001) és a mellkasmélységre (r=0,74, P<0,001) vonatkozóan, az életkor befolyásához képest.

Mindezek az eredmények egyértelmően alátámasztják, hogy a bírálati rendszer referencia szintjeinek (5-6 pont) kialakításakor az élısúlyadatokra indokolt támaszkodni.

− Fiatal életkorban az élısúly és az életkor együttes hatása (R=0,75, P<0,001) a herekörmére egyértelmően igazolható volt. Ezért a fiatal borjak herekörméretének korrigálásában az életkort és az élısúlyt egyaránt figyelembe kell venni.

Faktoranalízissel igazoltuk, hogy a fiatal bikaborjaknál a combizmoltság és a kondíció, valamint az életkor és a herekörméret teljesen elkülönül az élısúlytól és a testméretektıl. Mindez azt jelenti tehát, hogy ebben az életkorban külön-külön kell értékelni, s szelekciót végezni az izmoltságra, a kondícióra és a herekörméretre. A közvetett szelekció módszere ezekben az esetekben tehát nem alkalmazható.

− A vizsgálatok eredményei megalapozottá teszik a regressziós becslı egyenletek alkalmazását a hazai fiatalkori küllemi bírálati rendszer referencia szintjeinek megállapítására.

c.) Charolais bika- és üszıborjak testméretei és küllemi jellemzıi

A két ivar több testméretben jelentısen különbözött egymástól pl. a bikaborjak élısúlya, marmagassága, övmérete, combteltség pontszáma, nagyobb (legalább P<0,05-os szinten), kondíció pontszámuk viszont kisebb (P<0,01) volt, mint az üszıborjak megfelelı értékei. A korrelációk lazábbak voltak az üszık esetén, a bikákhoz képest, ezért a jövıben kialakítandó fiatal borjakra vonatkozó küllemi bírálati rendszert ivaronként differenciálva indokolt kidolgozni.

2.3.3. A digitális képfeldolgozási technika alkalmazása a küllem értékelésében

− A digitalizált képek alapján történı testméretfelvétel, szögek és felületek mérése, a tejelı- és húsfajtáknál egyaránt, objektívebbé teszik a küllem megítélését, s ezáltal elısegítik a tenyésztık számára fontos típusok felismerését.

− A videós-számítógépes módszer gyakorlati végrehajtásának feltételei megteremtıdtek hazánkban (pl. relatíve olcsó kamerák, elérhetı árú képfeldogozó program, nagy kapacitású személyi számítógép stb.), ezért alkalmazása hamarosan várható.

− Eredményeink (szoros korrelációk, kicsi relatív hiba) megerısítették azt a korábbi külföldi és részben hazai tapasztalatot, miszerint a videós-számítógépes módszer alkalmas eljárás a lineáris méretek megállapítására (pl. összefüggés a hagyományos és a videós mérés között a marmagasság esetében, tejelı tehén: n=17, r=0,86, P<0,01, limousin bikaborjú: n=34, r=0,74, P<0,001). A mozgóképre alapuló értékelés esetében szükségesnek tartjuk a marmagassági eredményeket az adott fajtára és ivarra vonatkozó regressziós együtthatóval korrigálni.

− A törzsfelület és néhány testméret esetében – hazánkban elıször – számított kedvezı korrelációs értékek (pl. a mellkasmélységgel, bikaborjú: n=20, r=0,72, P<0,001, üszıborjú: n=14, r=0,71, P<0,01) további vizsgálatokat ösztönözhetnek a videós méretfelvételezésben.

3. Limousin fajtájú tenyészbika-jelöltek örökölhetıségi értékeinek meghatározása