• Nem Talált Eredményt

Hatósági bizonyítvány kiadására vonatkozó szabályok

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 36-40)

14. § (1) A tûzeset helye szerint illetékes hatóság a bejelentett tûzesettel kapcsolatban az ügyfél kérelmére tûzeseti hatósági bizonyítványt ad ki.

(2) A tûzeseti hatósági bizonyítvány a tûzvizsgálati eljárás lefolytatásától függetlenül a 2. § (2) bekezdés szerinti adatok alapján adható ki.

(3) Az ügyfél kérelmének a Közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 35. § (1) bekezdésében foglaltakon túl tartalmaznia kell a tûz keletkezési helyét, idejét, valamint azt az indokot, amely miatt a hatósági bizonyítvány kiadását kezdeményezi.

b) a tûzeset helyét és idejét,

c) a tûzoltói beavatkozás megtörténtét, d) a tûzvizsgálati eljárás megindulását, valamint

e) a tûzesetrõl rendelkezésre álló adatok közül azokat, melyek a tûzeseti hatósági bizonyítvány felhasználása szempontjából szükségesek.

(2) A tûzeseti hatósági bizonyítvány kiadását meg kell tagadni, ha a tûzeset megtörténtének ténye a helyszín megtekintése alapján nem állapítható meg.

7. Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2012. január 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a tûzesetek vizsgálatára vonatkozó szabályokról szóló 12/2007. (IV. 25.) ÖTM rendelet.

Dr. Pintér Sándors. k.,

belügyminiszter

1. melléklet a 44/2011. (XII. 5.) BM rendelethez

A tûzvizsgálati jelentés tartalmi elemei

– az eljáró hatóság megnevezése, – az ügy száma,

– az ügy tárgyának megjelölése, – az ügyintézõ neve,

– a tûzeset helye,

– a tûz keletkezésének megállapított/vélelmezett ideje, – a tûzjelzés ideje,

– az ügyfél/ügyfelek neve/megnevezése, – az ügyfél/ügyfelek lakóhelye/székhelye, – tûzoltói beavatkozás történt-e,

– a tûz keletkezéshez vezetõ folyamat leírása, – a tûz terjedésére vonatkozó megállapítások,

– a jogorvoslat lehetõségérõl, benyújtásának helyérõl és határidejérõl, valamint a jogorvoslati eljárásról való tájékoztatás,

– azok a jogszabályhelyek, amelyek alapján a hatóság a döntését meghozta, – a hatóság hatáskörét és illetékességét megállapító jogszabályra történõ utalás, – a döntéshozatal helye és ideje,

– a hatáskör gyakorlójának neve, hivatali beosztása, a döntés kiadmányozójának neve és hivatali beosztása, ha az nem azonos a hatáskör gyakorlójával, valamint

– a döntés kiadmányozójának aláírása és a hatóság bélyegzõlenyomata.

a tengeri személyhajókra vonatkozó biztonsági követelményekrõl szóló 12/2002. (II. 7.) KöViM rendelet módosításáról

A víziközlekedésrõl szóló 2000. évi XLII. törvény 88. § (2) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkár feladat- és hatáskörérõl szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 84. § e) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következõket rendelem el:

1.§ (1) A tengeri személyhajókra vonatkozó biztonsági követelményekrõl szóló 12/2002. (II. 7.) KöViM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(1) A rendelet hatálya a tengereken hazai forgalomban közlekedõ személyhajók üzembentartóira és parancsnokaira terjed ki.”

(2) Az R. 1. § (3) bekezdés a) pont ac) alpontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

(A rendelet nem vonatkozik

az olyan személyszállító hajóra, amely)

„ac) nem acélból vagy azzal egyenértékû anyagból készült vagy nem az e rendeletben alkalmazni rendelt nemzetközi egyezmények szerinti, nemzetközi forgalomban közlekedõ, gyorsjáratú hajó vagy nemzetközi forgalomban közlekedõ dinamikus felhajtóerejû hajó,”

2. § Az R. 2. § g) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

(A rendelet alkalmazásában)

„g)gyorsjáratú személyszállító vízijármû:a SOLAS 1974/1978 egyezmény melléklete X. fejezetének 1. szabályában meghatározott vízijármû, amely több mint 12 utast szállít, kivéve a hazai forgalomban közlekedõ B., C. vagy D. kategóriájú személyhajó, amennyiben:

ga) a vízkiszorítása a konstrukciós vízvonalig kisebb, mint 500 m3, és

gb) legnagyobb megengedett tömege, legnagyobb folyamatos gépteljesítménye, valamint nyugodt idõjárási körülmények mellett tartható legnagyobb sebessége kisebb, mint 20 csomó;”

3.§ (1) Az R. 3. § (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(2) A gyorsjáratú személyszállító vízijármûvet A. kategóriába kell sorolni, amennyiben legfeljebb 450 utast szállít és olyan útvonalon közlekedik, ahol az utasok és a személyzet mentése biztonságosan végrehajtható

a) annyi idõ alatt, hogy elkerülhetõ legyen a személyek hypothermiája figyelembe véve az útvonalra jellemzõ lehetséges legrosszabb idõjárási körülményeket,

b) az adott környezeti és földrajzi viszonyoknak megfelelõ idõ alatt, vagy c) 4 órán belül.”

(2) Az R. 3. §-a a következõ (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Gyorsjáratú személyszállító vízijármûvet B. kategóriába kell sorolni, amennyiben nem A. kategóriájú gyorsjáratú vízijármû, és gépi és biztonsági berendezéseinek összetétele és kialakítása által, az egy vízmentes válaszfalakkal lehatárolt térben elhelyezett gépi vagy biztonsági berendezéseinek meghibásodása esetén is megõrzi a biztonságos továbbhaladáshoz szükséges képességét.”

4. § Az R. 8. § (6) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(6) Az 1996. január 1. napján vagy azt követõen épített vagy jelentõs mértékû javítás, átalakítás vagy módosítás alá vetett gyorsjáratú személyszállító vízi jármûnek meg kell felelnie a SOLAS 1974/1978 egyezmény melléklete X. fejezetének 2. és 3. szabályába foglalt követelményeknek, kivéve, ha

a) 1998. június 4. napja elõtt gerincfektetése megtörtént vagy az építés hasonló szakaszában volt, és

b) az üzemeltetõnek történõ átadására és üzembe helyezésére legkésõbb 1998. december 4-ig sor került, továbbá c) dinamikus felhajtóerejû vízijármû.”

5. § Az R. 10. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

„10. § (1) Az e rendelet 1. számú mellékletében foglalt biztonsági követelmények teljesítését a hajózási hatóság a) új hajó esetén az üzembe helyezés elõtt,

b) meglévõ hajó esetén

bc) minden olyan baleset, sérülés, átalakítás és felújítás után, amely érinti a vízijármû biztonsági állapotát a szemle során ellenõrzi.

(2) A hajózási hatóságnak a szemle során a SOLAS 1974/1978 egyezmény mellékletének A részében foglaltak szerint kell eljárni.

(3) A gyorsjáratú személyszállító vízijármûvek szemléit a HSC Szabályzat szerint kell lefolytatni.”

6. § Az R. 14. §-a helyébe a következõ rendelkezés lép:

„14. § Ez a rendelet a következõ uniós jogi aktusnak való megfelelést szolgálja:

a) az Európai Parlament és a Tanács 2009/45/EK irányelve (2009. május 6.) a személyhajókra vonatkozó biztonsági szabályokról és követelményekrõl,

b) a Bizottság 2010/36/EU irányelve (2010. június 1.) a személyhajókra vonatkozó biztonsági szabályokról és követelményekrõl szóló 2009/45/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról.”

7. § Az R.1. és 2. melléklete helyébe e rendelet 1. és 2. melléklete lép.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követõ 30. napon lép hatályba.

9. § Ez a rendelet a személyhajókra vonatkozó biztonsági szabályokról és követelményekrõl szóló 2009/45/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv módosításáról szóló, 2010. június 1-jei 2010/36/EU bizottsági irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Dr. Fellegi Tamáss. k.,

nemzeti fejlesztési miniszter

In document MAGYAR KÖZLÖNY (Pldal 36-40)