• Nem Talált Eredményt

4. Lecke: A használhatóság és a webergonómia

4.2.2. A használhatóság

Steve Krug sokféle oldalról járja körbe a weboldalak használhatóságának kérdéseit. Nyomoz azon egyetlen momentum után, amin keresztül a fogalom leginkább megfogható és annak betartásával a weboldalak használhatósága leginkább elérhető. A következő idézet Krugtól, a használhatóság mellett, na-gyon sokat elárul a weben szörföző felhasználók hozzáállásáról és weblaphasz-nálati szokásokról:

„Gyakran felteszik nekem a következő kérdést: „Mi a legfontosabb teen-dőm, ha olyan honlapot szeretnék készíteni, amit biztosan könnyen lehet hasz-nálni?” A válasz egyszerű. Nem olyasmi, hogy: „Ami lényeges, nem lehet távo-labb két kattintásnál”, vagy „Beszéld a felhasználók nyelvét!”, és nem is az, hogy „Légy következetes!”

Csupán ennyi: „NE TÖRD A FEJEM!””30

Krug webergonómiával foglalkozó könyvének sem véletlenül ez a címe.

Tartsuk szem előtt tehát, hogy egy weboldal használhatósága leginkább abban rejlik, hogy kezelése során minél kevesebb kérdőjel fogalmazódik meg a fel-használók fejében, minél kevesebbet kelljen gondolkodniuk és minél kevesebb erőfeszítést kelljen tenniük az oldal használata során.

Az egyértelműség fontos kulcsfogalom a kérdésben. Két dolgot érdemes kiemelni, amivel egyértelműsíteni tudunk:

1. A dolgok világos megnevezése, megfogalmazása.

2. A dolgok világos vizuális megjelenítése.

30 KRUG,Steve: Ne törd a fejem! Felhasználóbarát webdizájn. HVG Kiadói Zrt., Bp. 2008. 18. p.

Az alábbiakban nézzünk két, szemléletes példát Krug könyvének példái nyomán készült képek segítségével, a fenti két pontra, hogy megértsük, mi ját-szódik le egy felhasználó fejében böngészés közben.

Az alábbi példában a felhasználó állást keres. Nézzük meg, hogy a különbö-ző szöveges megfogalmazásokra miként reagál gondolatban.

23. ábra: A szöveg megfogalmazásának jelentősége31 Krug szerint egy szöveg értelmezhetősége a „mindenki számára világos” és a „teljesen érthetetlen” tengely mentén helyezkedik el. Ügyeljünk tehát arra, hogy az említett tengely bal oldalához közel helyezkedjenek el a szövegeink, azaz ne legyenek átvitt értelműek, túlzottan körülírtak, ne használjunk száraz szakkifejezéseket, hanem fogalmazzunk egyszerűen és világosan.

A második példa azt jelöli, hogy miként lehet egyértelműsíteni vizuálisan azt, hogy valamire rá lehet kattintani. Azaz a kép a navigáció egyértelműsítésé-nek fontosságára hívja fel a figyelmet. Elviekben nem fontos az, hogy egyértel-műek legyenek a kattintható területek, hiszen ha az adott képernyőterület fölé visszük az egeret az egérkurzor alakja egy mutató kézfejre változik, melyből elvileg úgyis egyértelművé válik a kattinthatóság. Mégis, fontos mindezt vizuáli-san is jelölni, mert amennyiben a felhasználó számára nem egyértelmű valami, rögtön kérdések merülnek fel benne. Ezek a kérdések összeadódnak és nehezí-tik a feladatvégzésre vagy információkeresésre való koncentrálást.

31 A szemléltető ábra Krug nyomán készült, Krug Steve: Ne törd a fejem! Felhasználóbarát webdizájn. HVG Kiadói Zrt., Bp. 2008. 24. p.

24. ábra: A kattintható területek vizuális megjelenítésének sú-lya32

Ha egy weblap tervezői és kivitelezői könnyen kezelhetővé és egyértel-művé tesznek egy weboldalt, akkor az bizalmat ébreszt használóiban a weboldallal és magával a céggel vagy vállalkozással szemben is, amelyet a weboldal képvisel.

Ahhoz, hogy érthetőbbé váljon számunkra, mivel tudjuk a felhasználók számára használhatóbbá (érthetővé) tenni weboldalainkat, ismernünk kell a felhasználók viselkedését. A legalapvetőbb probléma az, hogy a weboldal terve-zői teljesen másképpen képzelik el weboldalaik használatát, mint ahogyan való-ban használják azt a látogatók.

Krug három törvényszerűséget fogalmaz meg a weboldalak használóinak szokásait illetően:

1. A felhasználók nem olvassák végig az oldalakat, csak átfutják.

2. Nem a lehető legjobb döntésre törekszenek, hanem megragadják az első elfogadható lehetőséget.

3. Nem gondolják végig, hogy hogyan működik valami, csak használják azt valahogyan.

Jakob Nielsen33 sok év tapasztalata és mérési eredményei alapján az aláb-bi, keretben található pontokba foglalva fogalmazta meg azt, hogyan viselked-nek a felhasználók szörfözéskor. Enviselked-nek áttanulmányozása igen hasznos lehet, a kutatások által alátámasztott tényekkel érdemes megbarátkoznia a leendő weblaptervezőknek, és a tervezési, fejlesztési folyamatokat ezek ismeretében végezni.

32 A szemléltető ábra Krug ábrája nyomán készült. Krug Steve: Ne törd a fejem! Felhasználóbarát webdizájn. HVG Kiadói Zrt., Bp. 2008. 25. p.

33 Jakob Nielsen a New York Times megnevezésében „a weblap-használhatósági guru”.

„1. A felhasználók először a tartalomról tesznek észrevételeket; ha a tar-talom nem releváns, a lap további felépítésével nem törődnek.

2. Amikor valamely oldalra érnek, figyelmen kívül hagyják a navigációs sávokat és az átfogó szerkezeti elemeket (a „külcsínt” és az egyéb lehető-ségeket): csakis az oldal tartalmi mezejére összpontosítanak.

3. Nem értik, hol tartózkodnak a weblap egészének az információs teré-ben (sokszor kívülről ugranak be).

4. Rendkívül célirányosak és kizárólag az őket érdeklő dolgokkal törődnek – kevés időt szánnak másra.

5. Céljuk hajszolása közben legfőbb stratégiájuk, hogy a keresésre ha-gyatkoznak.

6. Ritkán néznek a logókra, küldetésnyilatkozatokra, szlogenekre, vagy más, általuk pehelysúlyúnak vélt részelemekre (egyértelműen elkerülik a reklámokat és mindent, ami annak néz ki).

7. Ha az oldal irrelevánsnak mutatkozik aktuális céljaik tekintetében, ak-kor két-három másodpercen belül könyörtelenül vissza-klikkelnek onnan.

8. Ha nem értenek valamit az oldalon, akkor nem is szánnak időt az elsa-játítására – ehelyett átugorják a funkciót, és folytatják a vadászatot.”34 Jakob Nielsennek köszönhetően kezdődtek meg a weboldalak felhasználói tesztjei. Nielsen egy ún. eye-tracking (magyarul: szemmozgáskövető) eszközzel vizsgálta azt, hogy a felhasználók webezés közben hová irányítják a tekintetü-ket. Ebből lehetett megtudni, hogy a weboldalak látogatói miként fésülik át és miként olvassák a weblapok tartalmát valójában.

Ezek a vizsgálatok világítottak rá arra a tényre, hogy a weboldalakon ször-fözők közel sem olvassák el az oldalak teljes tartalmát. A kutatási eredmények azt mutatták ki, hogy a látogatók egy F illetve E alakú mintázatnak megfelelően fésülik át tekintetükkel a felületeket.35

1. A látogatók egy weboldalra érkezve először a lap felső területére kon-centrálják a tekintetüket. A felületet először vízszintes irányban pász-tázzák végig, ez adja az F betűalak felső, általában hosszabb nyúlványát.

34 Leiszter, Attila: Webergonómia - Jakob Nielsen nyomán. Typotex Kft. Elektronikus Kiadó, Bp., 2011.

35 Bővebben olvasható az eye-tracking kutatásokról: http://www.useit.com/eyetracking/, 2012.

2. Ezután a felhasználók kicsit lejjebb, ismételten vízszintesen olvasnak, ál-talában ez a vízszintesen áttekintett szakasz rövidebb az előzőnél, ez az F illetve E középső szára.

3. Aztán függőleges irányban végigpásztázzák a lehetőségeket és néha víz-szintes irányban is bele-bele tekintenek a tartalmakba.

Ahol lassan és alaposan olvasnak, ott vastagabb sáv jelzi a szemkövető esz-köz hőtérképét.

25. ábra: F és E alakban olvasás a képernyőről – Jakob Nielsen

híres szemmozgáskövető vizsgálatának eredménye36 A tanulság ebből az, hogy a weboldalak első két bekezdésébe érdemes el-helyezni a legfontosabb információkat.

Használhatósági tényezők

„Easy to complete tasks makes users happy.” − Az egyszerű feladatok el-végzése teszi boldoggá a felhasználókat, így fordíthatnánk a használhatóság egyik jelmondatát. A következőkben megnevezzük a használhatóság fogalom öt tényezőjét és áttekintjük ezek jelentését. 37

1. Megtanulhatóság (Learnability): Milyen gyorsan tanulja meg egy idegen látogató a felület kezelését? Mennyire egyértelmű a feladatvégzés az oldalon?

36 Az ábra forrása: http://www.jarimbi.com/writing-web-part-1/, 2012.

37 A használhatósági tényezők: http://www.smallfarmdesign.com/blog/2009/04/02/5-usability-factors-to-get-right/, 2013.

2. Hatékonyság (Efficiency): Milyen gyorsan képes a felhasználó teljesíteni a feladatokat, megtalálni például a keresett termékeket, stb.?

3. Megjegyezhetőség (Memorability): Egy visszatérő látogató emlékszik-e arra, hogy hogyan kell hatékonyan használni a webhelyet vagy az adott alkal-mazást? Esetleg arra kényszerül, hogy elölről kezdje a tanulást?

4. Hiba és a hibajelentés (Error & Error Frequency): Milyen gyakran hibá-zik a felhasználó a weboldal használata során? Mennyire jelentősek ezek a hi-bák? Miért követi el ezeket és mennyire könnyedén tudja ezeket utólag orvo-solni?

5. Elégedettség (Satisfaction): A felhasználónak a feladatvégzés befejezése után jóérzése van-e a céggel kapcsolatosan?