• Nem Talált Eredményt

35. ábra. Mártély ramsari terület tulajdonviszonyai (A) és földhasználata (B)

4.3.3. Halastavak 1. Tatai-tavak

Veszélyeztető tényezők a ramsari jegyzékre jelöléskor

1989-ben a ramsari terület veszélyeztető tényezői az intenzív halastavi gazdálkodás és a tó tározóként való használata voltak. A környező területek mezőgazdasági hasznosítása jelentős eutrofizációs hatást fejt ki az Által-éren keresztül.

Veszélyeztető tényezők jelenleg

A tulajdonviszonyok és földhasználat jelenleg az alábbiak szerint oszlik meg:

A

Magán 84%

Állami 16%

B

szántó 28%

gyep 19%

víz 41%

erdő 3% nádas

7%

50. ábra. A Tatai-tavak ramsari terület tulajdonviszonyai (A) és földhasználata (B) A tulajdonszerkezetre jellemző a magánvagyon magas aránya (84%), állami tulajdonban 16%

van, természetvédelmi vagyonkezelés nincs a területen (50. ábra). Az élőhelyeket tekintve a ramsari területen a halastavak vízfelülete uralkodik (41%), szántók 28%-ban, gyepek 19%-ban, nádas 7%-ban részesednek, és az erdők 3%-át foglalják el a területet.

29. táblázat. Veszélyeztető tényezők a jelöléskor és jelenleg Veszélyeztető tényező Jelöléskor Jelenleg

Vízminőség 2 1

Vízmennyiség 1 0

Nádgazdálkodás 0 0

Szukcesszió 0 0

Vízpart beépítése 0 2

Horgászat-halászat 2 1

Turizmus 0 0

Vadállomány 1 0

Invazív fajok 0 0

Összesen 6 4

A ramsari terület különleges helyzetét indokolja, hogy országos védelem és természetvédelmi vagyonkezelés hiánya ellenére az elmúlt 20 évben sikerült a veszélyeztető tényezők jelentőségét csökkenteni (29. táblázat). A vízmennyiség és a vízminőség problémáját az Által-ér komplex vízgyűjtő-léptékű javításával javítják, a halászati hasznosítás negatív hatásait pedig a természetvédelmi szempontokkal harmonizálták. A vízivad-vadászat zavaró hatása 1993-ig érvényesült, a vízminőség javulása és a vizes élőhely közelsége a városhoz viszont új veszélyeztető tényezőket eredményezett (pl. beépítés). Kiemelendő a lebetonozott

4.3.3.2. Rétszilasi-halastavak

Veszélyeztető tényezők a ramsari jegyzékre jelöléskor

1989-ben a terület veszélyeztető tényezője az intenzív halastavi gazdálkodás és a tó tározóként való használata volt. A környező területek mezőgazdasági hasznosítása jelentős eutrofizációs hatást fejt ki az Által-éren keresztül.

Veszélyeztető tényezők jelenleg

A tulajdonviszonyok és földhasználat jelenleg az alábbiak szerint oszlik meg:

A

NP 19%

Magán Önkormányzati 46%

0%

Egyéb 0%

Állami 35%

B

szántó 8%

gy ep 25%

v íz 41%

erdő 1%

nádas 15%

51. ábra. A Rétszilasi-halastavak ramsari terület tulajdonviszonyai (A) és földhasználata (B) Természetvédelmi vagyonkezelésben csak a Sáregresi-legelő van (19%), magánvagyon (46%) és egyéb állami tulajdon (35%) mellett (51. ábra). Az élőhelyeket tekintve a ramsari területen a halastavak vízfelülete uralkodik (63%), nádas 21%-ban részesedik, és alföldi viszonylatban jelentős az erdők (8%) jelenléte. A szántók aránya 6%.

30. táblázat. Veszélyeztető tényezők a jelöléskor és jelenleg Veszélyeztető tényező Jelöléskor Jelenleg

Vízminőség 2 1

Vízmennyiség 0 0

Nádgazdálkodás 0 0

Szukcesszió 0 0

Vízpart beépítése 0 0

Horgászat-halászat 2 2

Turizmus 0 2

Vadállomány 2 1

Invazív fajok 0 0

Összesen 6 6

Az 1997-ben ramsari területté nyilvánított vizes élőhely veszélyeztető tényezőinek jelentősége csökkent a vízminőség és a vadállomány esetében. Nőtt a területen a turisztikai hasznosítás, a látogatásból eredő negatív hatás. A Sárvíz-csatona tápanyagokban, kemikáliákban gazdag vizet szállít a tavakba. A terjedő nádas állomány nem megfelelő kezelése szintén újonnan jelent meg. A természeti értékek megőrzése érdekében módosult a halgazdálkodás, és 2003-ban a Sáregresi-legelő rekonstrukciója is megtörtént. Összességében nem változott a terület veszélyeztetőinek helyzete (30. táblázat).

4.3.3.3. Pacsmagi-halastavak

Veszélyeztető tényezők a ramsari jegyzékre jelöléskor

1997-ben a ramsari terület veszélyeztető tényezői az intenzív halastavi gazdálkodás és a vadászat voltak. A környező területek mezőgazdasági hasznosítása erős eutrofizációs hatást fejtett ki az Koppány-patakon keresztül, tavaszi nádégetés is jelentős. Veszélyeztető tényezők jelenleg: a tulajdonviszonyok és földhasználat az alábbiak szerint oszlanak meg:

A

Magán 40%

Állami

59% Önkorm.

1%

B

szántó 13%

kiv ett (töltés) 19%

nádas 12%

erdő 4%

v íz 22%

gy ep 30%

52. ábra. A Pacsmagi-tavak ramsari terület tulajdonviszonyai (A) és földhasználata (B) A tulajdonszerkezetre jellemző az állami tulajdon (59%) és a magánvagyon (40%) jelentős hányada (52. ábra). Az élőhelyeket tekintve a ramsari területen a gyepek fordulnak elő legnagyobb arányban (30%), majd a halastavak vízfelülete (22%), a szántó 13%-ban, a nádas 12%-ban részesedik. Erdők 4%-ban fordulnak elő.

31. táblázat. Veszélyeztető tényezők a jelöléskor és jelenleg Veszélyeztető tényező Jelöléskor Jelenleg

Vízminőség 2 0

Vízmennyiség 0 0

Nádgazdálkodás 1 0

Szukcesszió 0 2

Horgászat-halászat 1 0

Turizmus 0 0

Vadállomány 2 1

Invazív fajok 0 0

Egyéb 0 0

Összesen 6 3

A veszélyeztető tényezők jelentősége csökkent a vízminőség tekintetében, a tavaszi nádégetések megszűntek. A vízivad-vadászatot 1997-ben korlátozták2, de mint veszélyeztető tényező nem tűnt el teljesen. A tavak feltöltődése, iszapolódása az utóbbi tíz évben vált komoly veszélyeztető tényezővé, amely visszaszorítására lépéseket tettek. A halgazdálkodást is sikerült úgy módosítani, hogy a természeti értékekre jobban odafigyelnek jelenleg (31.

táblázat). Összességében csökkent a területre ható veszélyeztető tényezők jelentősége.

4.3.3.4. Biharugrai-halastavak

Veszélyeztető tényezők a ramsari jegyzékre jelöléskor

1997-ben a ramsari terület fő veszélyeztető tényezői az intenzív halastavi gazdálkodás és a vadászat voltak. A környező területek mezőgazdasági hasznosítása jelentős eutrofizációs hatást fejt ki, a Körösök határon túli területekről szállítanak szennyezést.

Veszélyeztető tényezők jelenleg

A Biharugrai-halastavak ramsari terület tulajdonviszonyai és földhasználata jelenleg az alábbiak szerint oszlik meg:

Állami 86%

Önkorm.

5%

Magán

9% gyep

15%

nádas 18%

víz 63%

erdő 4%

szántó 6%

53. ábra. A Biharugrai-tavak ramsari terület tulajdonviszonyai (A) és földhasználata (B) A tulajdonszerkezetre jellemző az állami vagyon magas aránya (86%), a természetvédelmi vagyonkezelés kis jelentőségű. A fennmaradó rész önkormányzatok tulajdonában van. Az élőhelyeket tekintve a ramsari területen a halastavak vízfelülete uralkodik (63%), nádas 21%-ban részesedik, és alföldi viszonylat21%-ban jelentős az erdők (4%) jelenléte. A szántók aránya 6%

(53. ábra).

32. táblázat. Veszélyeztető tényezők a jelöléskor és jelenleg Veszélyeztető tényező Jelöléskor Jelenleg

Vízminőség 1 1

Vízmennyiség 0 1

Nádgazdálkodás 0 1

Szukcesszió 0 0

Vízpart beépítése 0 0

Horgászat-halászat 2 0

Turizmus 0 0

Vadállomány 2 1

Invazív fajok 0 1

Egyéb 0 0

Összesen 5 5

A jelölés óta a vízminőség továbbra sem javult lényegesen, azonban a két mocsár (Sző-rét és Ugrai-rét) vízellátása problémás száraz években. A nádas terjedése újabb probléma, mely az ősi mocsarakat is fenyegeti. Csökkentek a halászati hasznosítás negatív hatásai. A vadászati nyomás is kisebb a területen. Az elmúlt tíz évben terjedt el több invazív növényfaj (32.

táblázat). Összességében nem változott a terület veszélyeztető tényezőinek jelentősége.

4.3.4. Természetes tavak, mocsarak 4.3.4.1. Kis-Balaton

Veszélyeztető tényezők a ramsari jegyzékre jelöléskor

1979-ben a ramsari terület fő veszélyeztető tényezője a vízminőség-védelmi beruházás volt, amelyet a Zala által szállított nagy mennyiségű szerves anyag nádasmezőn keresztül történő megszűrésére terveztek. A feliszapolódás és a nem megfelelő halászat szintén veszélyeztető tényezők voltak. Veszélyeztető tényezők jelenleg:

A terület tulajdonviszonyai és földhasználata jelenleg az alábbiak szerint oszlik meg.

A

állami 100%

B

szántó 22%

gyep 11%

víz 14%

erdő 9%

nádas 43%

54. ábra. A Kis-Balaton ramsari terület tulajdonviszonyai (A) és földhasználata (B) A Kis-Balaton teljes egésze állami tulajdonban van, vízügyi vagyonkezelésben. Az élőhelyeket tekintve a ramsari területen a nádas uralkodik (43%), szántók a terület 22%-át teszik ki, a vízfelület 14%-ot, a gyepek 11%-ot (54. ábra). Az erdős területek aránya is jelentősnek mondható (9%).

33. táblázat. Veszélyeztető tényezők a jelöléskor és jelenleg Veszélyeztető tényező Jelöléskor Jelenleg

Vízminőség 3 2

Nádgazdálkodás 1 0

Szukcesszió 0 0

Vízpart beépítése 0 0

Horgászat-halászat 2 1

Turizmus 0 1

Vadállomány 1 0

Invazív fajok 0 1

Összesen 7 5

A vízminőség-védelmi beruházás a befejezés előtti stádiumban van, sikerült a természeti értékek megőrzését a terv kialakítása során a korábbiakhoz képest jobban érvényesíteni.

Ehhez a tervezett beruházás jelentős módosítása kellett (az üledék foszfor-visszabocsátásnak kimutatása és a Zala-vízgyűjtőn végrehajtott szennyvíz-tisztítás miatt), de továbbra is veszélyeztető tényező maradt. A nádgazdálkodás veszélyeztető tényezőként megszűnt, a horgászat-halászat és a vadászat veszélyeztetésének jelentősége is csökkent. Nőtt viszont a térség turisztikai használata (pl. polgári repülőtérré alakult Sármellék), és az invazív fajok

4.3.4.2. Nyirkai-Hany

A vizes élőhely 2006-ban lett ramsari terület.

A

állami 100%

B

víz 96%

nádas 3%

7