• Nem Talált Eredményt

HÍRADÓ-INFORMATIKAI GAZDÁLKODÁS

7.1 A híradó-informatikai gazdálkodás rendszere, irányítása

7.1.1 A híradó-informatikai gazdálkodás rendszerének általános szabályai

7.1.1.1 A híradó-informatikai szolgáltatások nyújtásá-nak, a híradó-informatikai feladatok megvalósításának tel-jes körû logisztikai biztosítása a híradó-informatikai gaz-dálkodás keretében történik.

7.1.1.2 A híradó-informatikai gazdálkodás célja, hogy a rendelkezésre álló erõforrások és költségvetési

elõirány-zatok gazdaságos és hatékony felhasználásával, a hír-adó-informatikai eszközök technikai kiszolgálásával biz-tosítsa az MH híradó-informatikai feladatainak végrehaj-tását, a meglévõ képességek folyamatos fenntartását és a szükséges fejlesztések biztosítását.

7.1.1.3 A híradó-informatikai gazdálkodási feladatok kiterjednek:

a) a mûködéshez szükséges költségvetési fedezetek igénylésére, biztosítására és felhasználására;

b) a híradó-informatikai feladatok végrehajtásához szükséges szakanyagok üzemeltetési és alkalmazói igé-nyeknek megfelelõ biztosítására;

c) a meglévõ híradó-informatikai eszközök, rendszerek technikai kiszolgálására, üzemben tartására;

d) a híradó-informatikai fejlesztési igények beszerzési feladatainak biztosítására;

e) a bérelt külsõ híradó-informatikai szolgáltatások igénybevételére;

f) a híradó-informatikai feladatokat érintõ egyéb logisz-tikai ellátási és vagyongazdálkodási feladatok biztosítá-sára.

7.1.1.4 A híradó-informatikai gazdálkodás az alábbi lo-gisztikai anyagnem felelõsségi rendszerben valósul meg:

a) híradó – állandó híradás;

b) informatika;

c) elektronika, híradó;

d) számítás-, ügyvitel- és nyomdatechnika;

e) haditechnikai szakanyag;

f) hadmûveleti híradó-informatikai rendszerek.

7.1.2 A gazdálkodás rendszere

7.1.2.1 A híradó-informatikai gazdálkodás a HM fejezet gazdálkodási rendjének megfelelõen központi, illetve in-tézményi szinten történik.

7.1.2.2 A híradó-informatikai gazdálkodás részeként központi gazdálkodás és ellátás keretében valósul meg:

a) a központi logisztikai beszerzési, közbeszerzési, fej-lesztési és beruházási feladatok ellátása;

b) a híradó-informatikai eszközökkel és anyagokkal tör-ténõ ellátás, valamint a híradó-informatikai eszközök fej-lesztése;

c) a bérelt külsõ híradó-informatikai szolgáltatások igénybevétele;

d) az egyes nemzetközi tevékenységgel összefüggõ hír-adó-informatikai feladatok tervezése, végrehajtása és költ-ségvetési biztosítása.

7.1.2.3 A központi gazdálkodás és ellátás meghatáro-zott ellátási-utaltsági rend szerint történik, melyben a köz-ponti gazdálkodást folytató honvédelmi szervezet ellátó-ként, az utalt honvédelmi szervezet ellátottként vesz részt.

7.1.3 Gazdálkodási jog-, feladat- és hatáskörök

7.1.3.1 A híradó-informatikai gazdálkodás a felsõ szin-tû szakmai logisztikai irányító szerv felügyelete mellett, a felsõ szintû híradó-informatikai szakmai irányító szerv szakmai követelménytámasztása alapján valósul meg.

7.1.3.2 A központi ellátó szervezetek híradó-informati-kai ellátási feladataikat a felsõ szintû logisztihíradó-informati-kai irányító szerv felügyelete mellett, a középszintû logisztikai irá-nyító szerv szakmai irányításával, végrehajtói jogkörrel látják el.

7.1.3.3 A híradó-informatikai gazdálkodás keretében a központi ellátó szervezetek végzik:

a) a hatáskörükbe utalt híradó-informatikai eszközök, anyagok és bérelt szolgáltatások beszerzését, nyilvántartá-sát, biztosítását;

b) a híradó-informatikai eszközök, anyagok és szolgál-tatások átvételével, készletezésével, fejezeti szintû köz-ponti nyilvántartásával, tárolásba helyezésével vagy ki-adásával, karbantartásával és frissítésével, állagmegóvá-sával, hadrafoghatóságának, illetve hadihasználhatóságuk fenntartásával és honvédelmi célra feleslegessé nyilvání-tásuk elõkészítésével, végrehajtásával, az elszámolások-kal, az ártalmatlanítással kapcsolatos feladatokat.

7.1.3.4 Az intézményi híradó-informatikai gazdálkodás vezetése, irányítása parancsnoki – vezetõi – feladat, amely az egyszemélyi vezetõ felelõssége mellett a gazdasági ve-zetõ útján valósul meg.

7.1.3.5 A honvédelmi szervezet parancsnokának – ve-zetõjének – feladatszabása alapján a logisztikai vezetõ fe-lelõs a központi ellátás rendszerébõl a szervezete részére biztosított, és az intézményi költségvetési elõirányzatai terhére beszerzett híradó-informatikai erõforrások alkal-mazói és üzemeltetõi igényeknek megfelelõ, gazdaságos felhasználását biztosító logisztikai tevékenységek (kész-letgazdálkodás, elosztás, szállítás, tárolás, anyagmozga-tás) megtervezéséért, megszervezéséért, irányításáért, végrehajtásáért és szakellenõrzéséért.

7.1.3.6 A honvédelmi szervezet vezetõje a honvédelmi szervezet híradó-informatikai gazdálkodási tevékenységét gazdálkodási intézkedésben szabályozza.

7.2 A költségvetési gazdálkodás általános rendje 7.2.1 A híradó-informatikai erõforrás és költség terve-zés a középszintû logisztikai irányító szerv parancsnoká-nak központi logisztikai gazdálkodási intézkedésében sza-bályozott erõforrás és költségvetés tervezésének részeként történik.

7.2.2 A híradó-informatikai elõirányzatok átcsoportosí-tásához, felhasználási tervéhez és nyilvántartásához kap-csolódó gazdálkodási tevékenységeket a középszintû lo-gisztikai irányító szerv központi gazdálkodási intézkedé-sének megfelelõen kell végrehajtani.

7.2.3 A jóváhagyott híradó-informatikai költségvetési elõirányzatok felhasználása során idõrendben a következõ fõ feladatokat kell végrehajtani:

a) kötelezettségvállalás pénzügyi ellenjegyzése;

b) kötelezettségvállalás;

c) a számla beérkezés utáni felülvizsgálata, ellenõrzése;

d) a teljesítés igazolása;

e) számla, számfejtési okmány, egyéb számviteli bi-zonylatok pénzügyi szakmai ellenõrzése, elõirányzat-fe-dezeti vizsgálata, kezelése, érvényesítése;

f) utalványozás;

g) kifizetés, átutalás.

7.2.4 A híradó-informatikai beszerzéshez kapcsolódó kötelezettségvállalás vezetõi feladat, amelynek fogalmát és rendjét az államháztartásról szóló törvény, illetve az an-nak végrehajtásáról szóló kormányrendelet pontjai tartal-mazzák.

7.2.5 A pénzügyi ellenjegyzés pénzügyi szakmai fel-adat, amelynek rendjére a kötelezettségvállalások ellen-jegyzésérõl és bejelentésének rendjérõl szóló HM utasítás elõírásait kell alkalmazni.

7.2.6 A kereskedelemben készen kapható, a szállító ré-szérõl a beszerzést követõen utólagos fejlesztést, telepítést vagy adaptációt nem igénylõ híradó-informatikai eszköz vagy szoftver beszerzése során a teljesítésigazolás kiadása általános logisztikai szakági feladat, amely a számla kifi-zetése jogosságának megállapítására szolgál. A teljesítés-igazolást a bevételezést, illetve az átvételt végzõ logiszti-kai szakági vezetõ állítja ki, és a számla mellékletét ké-pezi.

7.2.7 Amennyiben híradó-informatikai rendszer, szol-gáltatás vagy az MH részére fejlesztett, kereskedelemben készen nem kapható eszköz vagy szoftver beszerzése való-sul meg, illetve a beszerzett eszközt vagy szoftvert a szállí-tónak tovább kell fejlesztenie, illetve adaptálnia kell, a tel-jesítményigazolás kiadásával az érintett rendszergazdának és az illetékes üzemeltetõ szervezet vezetõjének egyet kell értenie.

7.2.8 A beszerzett híradó-informatikai rendszerek alkal-mazásba vétele az aktiválással kezdõdik, amelyet a köz-ponti ellátó szervezetek végeznek és tartanak nyilván.

Az aktiválás rendjét az érvényben lévõ HM Fejezet Egysé-ges Számviteli Politikája (a továbbiakban: Számviteli Po-litika) tartalmazza.

7.2.9 A híradó-informatikai rendszerek, eszközök és anyagok utalványozását az MH általános utalványozási rendjének megfelelõen, a számviteli törvény és számviteli politika elõírásait alkalmazva kell végrehajtani. Az intéz-ményi gazdálkodás keretében a honvédelmi szervezet ve-zetõje feladatszabása mellett a szervezet logisztikai veze-tõje felelõs az utalványozási rend kialakításáért és szakel-lenõrzéséért. A központi ellátás keretében megvalósuló beszerzések, fejlesztések és ellátási feladatok tekintetében a központi utalványozás végrehajtásáért a központi ellátó szervezet vezetõje a felelõs.

7.3 A gazdálkodás részterületeinek szabályozása 7.3.1 Fejlesztések gazdálkodási rendje

7.3.1.1 A híradó-informatikai fejlesztésekhez kapcsoló-dó forrásigények elõkészítését a felsõ szintû hírakapcsoló-dó-infor-

híradó-infor-matikai szakmai irányító szerv koordinációja mellett kell megvalósítani.

7.3.1.2 A híradó-informatikai fejlesztések feladatai be-szerzési eljárások keretében kerülnek megvalósításra, amelyek során a fejezet központi és intézményi gazdálko-dásának rendjérõl, a honvédelmi szervezetek beszerzései-nek eljárási rendjérõl szóló hatályos HM utasítások, vala-mint a logisztikai gazdálkodásról szóló intézkedések az irányadók.

7.3.2 Beszerzések rendje

7.3.2.1 A híradó-informatikai feladatok ellátásához, il-letve a fenntartáshoz szükséges anyagok, eszközök, szol-gáltatások beszerzését a szükségleteknek megfelelõen, ér-tékhatártól, illetve jogosultságoktól függõen a HM, illetve a megfelelõ háttérintézmények végzik.

7.3.2.2 Minõsített idõszaki beszerzések során a védelmi igények elsõbbségét, a közbeszerzési alapelvekkel össz-hangban, minden más igénnyel szemben biztosítani kell.

7.3.2.3 A beszerzések tervezése során a központi logisz-tikai ellátó szervezetek kiemelt figyelmet fordítanak a szoft-ver-licencszerzõdésekre, azok lejártára és a felsõ szintû hír-adó-informatikai szakmai irányító szerv által támasztott szakmai követelményeknek megfelelõ megújítására.

7.3.3. Szakanyagellátás rendje

7.3.3.1 A Magyar Honvédségben a híradó-informatikai eszközök és rendszerek mûködésével, üzemeltetésével kapcsolatos ellátási feladatokat – a honvédelmi szerveze-tek igénylése alapján – a középszintû logisztikai irányító szerv a központi ellátó szervezetek útján, az intézmények, illetve csapatok mûszaki és ellátó szakállománya bevoná-sával tervezi, szervezi és valósítja meg.

7.3.3.2 A híradó-informatikai ellátás feladatkörébe az alábbiak tartoznak:

a) a honvédelmi szervezetek ellátása híradó-informati-kai rendszerekkel, eszközökkel, tartalék alkatrészekkel és készletekkel;

b) a híradó-informatikai szakszervizek és üzemeltetõ, illetve szakjavító szervezetek ellátása fenntartási és javító-anyaggal;

c) rendszer- és alkalmazói programokkal, valamint se-gédanyagokkal történõ ellátás.

7.3.3.3 A híradó-informatikai ellátás a központi logisz-tikai ellátás keretében természetben valósul meg, illetve a honvédelmi szervezetek saját költségvetésük terhére, a vonatkozó gazdálkodási szabályok betartása mellett, be-szerzés útján végezhetik.

7.3.3.4 Az ellátás rendje minden esetben igazodik az ér-vényben lévõ logisztikai utaltsági rendhez.

7.3.3.5 A kiképzési normák és a szakanyagok norma szerinti ellátását a Magyar Honvédség szervezeteinek hadi és kiképzési felszereléssel történõ ellátásához és üzemelte-téséhez kiadott hatályos Normajegyzék tartalmazza.

A normák az alábbi kategóriákba sorolhatók:

a) ellátási normák;

b) üzemeltetési normák;

c) gazdálkodási normák.

7.3.4 Fenntartás rendje

7.3.4.1 A híradó-informatikai rendszerek fenntartása a Magyar Honvédség javító és fenntartó kapacitásának fel-használásával, illetve szerzõdések alapján történik.

7.3.4.2 Az MH KCEHH fenntartásának híradó-informa-tikai szakmai követelményeit az MH KCEHH hálózatgaz-da iránymutatása alapján az MH központi híradó-informa-tikai üzemeltetõ szervezet határozza meg.

7.3.4.3 A vállalkozási szerzõdések alapján történõ fenn-tartási feladatok szervezése a híradó-informatikai szerve-zetek kezdeményezésével és szakmai felügyeletével a kö-zépszintû logisztikai irányító szerv megbízása alapján tör-ténik. A fenntartási feladatok további rendje az általános beszerzési rendet követi.

7.3.4.4 A híradó-informatikai eszközök és rendszerek fenntartásának rendjére és végrehajtására a középszintû logisztikai irányító szerv vezetõje intézkedik.

7.3.5 Tartalékképzés rendje

7.3.5.1 Az eszközök és rendszerek utáni tartalékkészle-tek képzése az érvényben lévõ normajegyzékeknek és a rendelkezésre állásuk szintje alapján meghatározott kö-vetelményeknek megfelelõen, a mindenkori raktárkészle-tek figyelembevételével történik.

7.4 Híradó-informatikai nyilvántartások

7.4.1 A központi készletben tárolt és az intézményi vagy csapat szintû eszközök, anyagok és szoftverek anali-tikus nyilvántartását a HM Egységes Számviteli Politiká-jának megfelelõen kell végrehajtani.

7.4.2 Az intézményi vagy csapat szintû anyag-, szoft-ver- és eszköznyilvántartást a központi nyilvántartási rendszerhez illeszkedõen, az egységes MH-szintû vagyon-gazdálkodást biztosítva kell megvalósítani.

7.4.3 A honvédelmi tárca híradó-informatikai eszközei-rõl, szoftvereieszközei-rõl, licencekrõl és elszámolás köteles anya-gairól a központi ellátó szervezetek szakmai nyilvántartást vezetnek, amelynek aktualizálásához az ellátott szerveze-tek az intézményi szakági nyilvántartásból havonta bizto-sítanak adatokat.

7.4.4 Az intézményi, csapat szintû híradó-informatikai anyag-, szoftver- és eszköznyilvántartások vezetése a szer-vezet szer-vezetõjének felelõssége mellett a gazdasági, logisz-tikai szakági vezetõ irányításával valósul meg.

7.5 A híradó-informatikai gazdálkodás ellenõrzése 7.5.1 A gazdálkodási ellenõrzés rendszere

7.5.1.1 A belsõ ellenõrzés a híradó-informatikai gazdál-kodás vonatkozásában kiterjed az adott szervezet minden

híradó-informatikai gazdálkodási tevékenységére, külö-nösen a költségvetési bevételek és kiadások tervezésének, felhasználásának és elszámolásának, valamint az eszkö-zökkel és forrásokkal való gazdálkodásnak a vizsgálatára.

7.5.1.2 A honvédelmi szervezet szintjén belsõ kontroll-rendszert kell kialakítani, amely biztosítja, hogy:

a) a honvédelmi szervezet valamennyi tevékenysége és célja összhangban legyen a szabályszerûség, szabályozott-ság, valamint a gazdaságosszabályozott-ság, hatékonyság és eredmé-nyesség követelményeivel;

b) az eszközökkel és forrásokkal való gazdálkodásban ne kerüljön sor pazarlásra, visszaélésre, rendeltetésellenes felhasználásra;

c) megfelelõ, pontos és naprakész információk álljanak rendelkezésre a költségvetési szerv mûködésével kapcso-latosan.

7.5.2 Kockázatkezelés és elemzés

7.5.2.1 A honvédelmi szervezet vezetõje a rendelkezés-re álló források szabályszerû, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása érdekében:

a) intézkedések kiadásával szabályozza és mûködteti a híradó-informatikai szakmai folyamatokat;

b) elkészítteti és rendszeresen aktualizálja a költségve-tési szerv híradó-informatikai szakmai tevékenység ellen-õrzési nyomvonalát;

c) kidolgoztatja a szabálytalanságok kezelésének eljá-rásrendjét;

d) kockázatkezelési rendszert mûködtet, melynek során felméri és megállapítja a költségvetési szerv tevékenysé-gében, gazdálkodásában rejlõ, híradó-informatikai szak-mai tevékenységgel összefüggõ kockázatokat, valamint meghatározza az egyes kockázatokkal kapcsolatban szük-séges intézkedéseket;

e) a szervezeten belül kontrolltevékenységeket alakít ki, melyek biztosítják a híradó-informatikai szakmai tevé-kenységgel összefüggõ kockázatok kezelését, hozzájárul-nak a szervezet céljaihozzájárul-nak eléréséhez.

VIII. FEJEZET

A HÍRADÓ-INFORMATIKAI RENDSZEREK