• Nem Talált Eredményt

Gyulai István vagyok, paksi figatal. Itte nőtteem fel és itte is dolgoztam, dolgozom a városban. Voltan szervező a Csengey Dénes Kulturális Központban, valamint szerkesztő-műsorvezető a helyi televízióban és rádióban. Jelenleg a Paks II. csapatát erősítem.

A paksi zeneiskolában 12 évig voltam a klasszikus gitár tanszak növendéke. Ezen időszak alatte magánének órákon is részt vetteem, majd a drámatanszakon sajátítotteam el a színpadi szereplés, megjelenés alapjait.

Több helyi formációban énekeltem, zenéltem, és 8 évig a Paksi Városi Vegyeskar basszus szólamát is erősítetteem. 2007 óta írok saját dalszövegeket, illetve szívesen megzenésítem mások verseit is.

Az elmúlt években számos kiállításon, kötetbemutatón, tárlatmegnyitón, rendhagyó irodalomórán, ifjúúsági táborban, városi rendezvényen vetteem részt Pakson és a kistérség településein egyaránt (Pusztahencse, Sárszentlőrinc, Németkér, Bölcske, Madocsa, Nagydorog, Györköny, Dunaföldvár stb.), ahol szintén adtam elő saját szerzeményeket, melyek elnyerték a közönség tetszését.

Ezért 2011-ben Gondolatstoppos címmel egy 12 dalos hanghordozót rögzítetteünk és adtunk ki az önkormányzat támogatásával.

PISTIEST nevű zenekaromat 2014 novemberében alakítotteam meg azért, hogy a XVII. Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztiválon megméretteessem dalaimat.

Ez olyan jól sikerült, hogy a szakmai zsűri minket díjazotte az első hellyel. A tehetségkutatót követően az együtteessel folyamatosan próbáljuk saját szerzeményeinket, amiből már össze is állt egy szövegcentrikus, zeneileg jól fűszerezette lemeznyi repertoár. Ebből a listából már rögzítetteünk is két dalt stúdióban (Örökségünk, Buszmegállós), és 2015 októberében megjelent az Örökségünk című dalunk klipje is, melyben Paks határon túli testvértelepüléseinek (Kézdivásárhely, Visk, Galánta) gyermekkórusai éneklik a refrént. További 8 dalt 2016 nyarán rögzítetteünk stúdióban és év végére megjelent első lemezünk. Célunk, hogy a mondanivalóval dúsítotte dalainkkal megtaláljuk a szórakozni és gondolkodni vágyó közönséget egyaránt. (Fotó: Babai István.)

Komáromi János emlékezik

Pistivel (mindenki így ismeri, aki ismeri) igazából nem volt nehéz megismerkednem, lévén hogy mind a ketteen Pakson éltünk (én azóta Tolnára költöztem) és hasonló érdeklődési területünk a zene, az irodalom, a színház és általában a kultúra. Emlékeim szerint ahol először látteam az a helyi színjátszó csoport egyik fellépése volt, ahol egy ideig Bogdán figam is megfordult.

Pisti mindent csinált/csinál ami a kultúrával kapcsolatos.

Bár ismertük egymást és a cégem könyvbemutatóin színjátszó társaival együtte rendszeresen szerepelt, sokáig nem merült fel, hogy megzenésítené versemet, hiszen maga is ír dalszövegeket, saját dalokat. Azután a IV. InternetVers Fesztiválra – amelynek egyik szervezője voltam és Pakson rendeztük meg – elkészítettee az "éj-szaka" című versem megzenésítését. (Érdekesség, hogy az erre a fesztiválra nevezette verseimből éppen ezt választottea ki és zenésítettee meg Vannai László is.)

2013-ban, év végén megkerestem, mert a Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ hagyományos Cseh Tamás napi rendezvénysorozatában ezútteal dalszöveg írói pályázatot is hirdetette. Nevezetesen a "Mélyrepülés" c. lemezen található

"Dallam a szabadságról" című szöveg nélküli dalhoz kértek szövegeket és a feltételek közötte volt az is, hogy a dalt felénekelve kellette elküldeni. Ezzel kapcsolatban kerestem meg Pistit. A szöveget megírtam és a dalt Pisti felénekelte, amit a Cseh Tamás napon is előadtunk. Sajnos ennek kotteája nem került a kötetbe, mert nem tudtam megtalálni a megfelelő csatornákat az engedélyeztetéshez.

Még egy dal található a kötetben az Ő megzenésítésében, amely a "...mert létezel"

című versemből készült. 2016-ban közös nőnapi műsorral kedveskedtünk néhány paksi intézmény női dolgozóinak és a dal ebből az alkalomból készült.

Az évek folyamán Pisti több versemet is előadta (hiszen versmondóként is számon tartjuk) amiért külön köszönet jár neki.

Pisti a IV. NetVers Fesztiválon - 2011, Paks

éj-szaka

csöppen a csap és összerezzen

néhány morzsa az asztalon vinne az éj

már messze innen vissza hozna rőt hajnalon

szellő suhan a függöny lebben ágyamon didergő álmom

levél hullik az árnya rebben járdákon vizes a lábnyom

sötét neszez fekszem a csendben árnyak nőnek a kőfalon

ezüst Hold gyúl padlóra döbben gurul a holtsápadt ballon

paplan szuszog álomba hökken sunyin követni próbálom

reszket a test pucér-melegben éjszakai alabástrom

eljön mindig sírok rekedten lelkem az éjnek kitárom

és megszólal ébred feletteem ringató dal egy gitáron

Történetek dalról, versről…

Éj-szaka – az éjszaka csendje és a zajok, képek, árnyak, fények, amelyekből a csend összeáll. Amikor fekszünk az ágyon és az éjszaka részeként ringatózunk a csendben, bár nem mozdul az ágy. Élvezzük a hangulatot és kissé szorongunk is, mert olyan misztikus és kicsit hideg ez az egész. Mindeközben pedig valami furcsa dal szól bennünk…

...mert létezel – minden magyarázat felesleges és szegényes. Nem mondható meg, hogy a másikat miért szeretjük szerelemmel, de az biztos, hogy már a létezése is örömmel és életteel tölti meg saját létezésünket. Minden más mióta ismerjük. Ki sem tudjuk fejezni az érzéseinket, mert nincsenek szavak.

...és a legszebb az, amikor nem tudjuk megfogalmazni, megokolni, hogy mi az amiért szeretjük.

Ha mégis felteszi nekünk a kérdést a Kedves, hogy miért szeretjük, akkor csak annyit tudunk válaszolni: mert létezel…

A verset Josef Berger (MIHI) is megzenésítettee.

...mert létezel

Más lette a nappal és más lette az éj.

Más hangok hívnak és más dal kísér.

Más vágyak gyúlnak és más vagyok már.

Más utakon járok, hiszen megváltotteál.

Már remélek újra, a hitem visszatér.

Már áramlik ereimben újra az alvadt vér.

Már ébren álmodom igaz álmokat.

Már merem látni a csillagokat.

...mert a ködből hirtelen a napfénybe értem.

...mert volt aki megállt és lehajolt értem.

...mert újra szerető szemekbe nézhetek.

...mert érinteni vélem bársonyos kezedet.

...mert…mert…

...és miért még?… ...kérdezel…

...mert létezel!

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK