• Nem Talált Eredményt

Társadalmi folyamatok a világban és Magyarországon

2. Absztraktok

2.5. Társadalmi folyamatok a világban és Magyarországon

64

Barnóczki Zsuzsa

A vietnami felsőoktatási piacban rejlő lehetőségek

Vietnam felsőoktatási intézményeit két csoportra oszthatjuk, a tradicionális, mono-diszciplináris, szakosodott intézményekre, mint például a jogi, orvosi, közgazdasági és mérnöki egyetemek, vala-mint a multidiszciplináris, interdiszciplináris intézményekre. A felsőoktatási trendek nagyobb ke-resletet mutatnak az úgynevezett multidiszciplináris egyetemek irányába. Kiváló példa a Vietnami Nemzeti Egyetem (Ha Noi) Nemzetközi Tanulmányok Kara, mely korábban szakosodott intézmény volt, és elsősorban az idegen nyelvek elsajátítását tűzte ki céljaként. Napjainkra azonban implemen-tálta az üzleti, gazdasági, gazdasági jogi tanulmányok oktatását is, reagálva ezzel a piaci igényekre.

A vietnami törvények lehetővé tették a külföldi egyetemek és magánszemélyek részére, hogy ma-gánintézményeket hozzanak létre, amelyek közül a RMIT International University nemzetközileg is kiemelkedő teljesítménnyel bír. „A felsőoktatás átfogó reformja Vietnamban, 2006-2020” kormány-irányelvekben már 2005 során rögzítették a jelenleg szóban forgó oktatási reformokat és célkitűzé-seket, mint például az új akkreditációs és minőségbiztosítási mechanizmusok létrehozását, a nemzeti képesítési rendszer bevezetését, avagy a felsőoktatásban tanulók számának növelését 2010-re 200 hallgatóra, 2020-ra pedig 450 hallgatóra/10 000 fő esetén.

A felsőoktatás a modern – kritikai – geopolitika egyik legfontosabb soft tényezője, mely egyértelmű szándéka egyes államok, transznacionális cégek külföldi térnyerése és az adott országok, vállalatok későbbi magasan kvalifikált munkaerejének képzése és végső soron az érintett téregységek multi-kulturális karakterének elősegítése.

Kulcsszavak: Vietnam, felsőoktatás, soft power

65

5. Társadalmi folyamatok a világban és Magyarországon

Csilip Andrea

A török kisebbség helyzetének változása a Balkánon

A Balkán geopolitikai szerepének fontossága és „birodalomváltó jellege” már évszázadokkal ezelőtt megmutatkozott. Ezen félsziget különböző birodalmak bölcsőjeként szolgált, amelyek közül az egyik legmeghatározóbb az Oszmán Birodalom volt.

A többszáz éves közös történelmi múlt egyik legnagyobb hozományának az iszlám balkáni terjesz-kedése tekinthető. Az Oszmán Birodalom további fontos öröksége a balkáni török populáció, amely több országban – Bulgáriában, Koszovóban, Macedóniában, Görögországban és Romániában – az össznépesség meghatározó részét képezi. A török kisebbség jelenléte kisebb-nagyobb mértékben befolyásolta az egyes országok politikai, jogi és társadalmi berendezkedését, amelyek által a saját helyzetük is időről időre változott.

Jelen tanulmány arra tesz kísérletet, hogy bemutassa a török kisebbség helyzetét, ennek politikai és szociális reprezentáltságát, főleg az Oszmán Birodalom felbomlása utáni időszakban. A tanulmány a szakirodalom feldolgozása, hivatalos adatok bemutatása és terepi interjúzás révén valósult meg.

Kulcsszavak: Balkán, török, közösség, kisebbségpolitika

66

Farkas Marcell

Afrikai menekültek integrációs helyzete az Európai Unióban és Magyarországon

Az Európai Unió jelenkori kihívásai közül az elsők között tartható számon a térség felé az egyes válságövezetekből érkező menekültek migrációja. Afrika a nemzetközi migrációs tendenciákat vizs-gálva is egyre jelentősebb küldő térségként jelenik meg, ám a menekültek és menedékkérők kibo-csátó országainak vizsgálatakor még nagyobb arányban találunk afrikai államokat. Ez döntő több-ségében a hosszabb ideje elhúzódó különböző szélsőséges fundamentalista szervezetek lázadásaira (Nigéria, Szomália), a diktatórikus rezsimek elnyomására (Eritrea), valamint egyéb, a szűkülő erő-forrásokért vívott etnikai konfliktusokra (Szudán, Dél-Szudán) vezethető vissza. Az előadás a leg-főbb küldő országokból érkező és az Európai Unióban már menekültstátuszhoz jutott menedékkérők tagállami szintű vizsgálatát mutatja be, különös tekintettel hazánkra. A kutatás során azonosításra kerülnek a legfőbb lakhatási, munkaerőpiaci, nyelvi, iskolázottsági és egyéb integrációs kihívások, valamint ezek tagállami és küldő országonkénti eltérései és párhuzamosságai. A kutatás eredménye-ként marginalizált társadalmi csoportok képe elevenedik meg, amelyek a korábban bevándorolt mig-ráns csoportokhoz és az anyaországhoz egyaránt kötődnek, integrációjuk csak részben történt meg.

Kulcsszavak: Afrika, Európai Unió, Magyarország, migráció, menekült

67

5. Társadalmi folyamatok a világban és Magyarországon

Nemes Viktória

Az indiai népesség nemi összetételének kutatási lehetőségei különböző tanulmányok példáján bemutatva

Egy megfelelő népességszámmal rendelkező ország esetében, ahol nincs jelentős migráció, nincse-nek háborúk, belső konfliktusok, a férfi-nő arányt az elsődleges nemi arányok és a közösség korösz-szetétele határozza meg. Ilyen esetekben a születéskori nemi összetétel a fiúknak kedvez, ám a kez-deti létszámelőnyük fokozatosan kiegyenlítődik, sőt az idősebb, propagatív életkorban a nők kerül-nek többségbe. Földünk egyes országaiban azonban jelentős eltéréseket tapasztalhatunk. Az egyik ilyen ország India, ahol nem csak a születéskori, de a későbbi nemi arányokban is jelentős különb-ségek adódnak, mely jelenséghez számos ok-okozati tényező járul hozzá. E tényezőket sokfélekép-pen próbálták és próbálják vizsgálni, hol a szubkontinensnyi ország egészét állami szinten, hol pedig egy-egy szeletét kiragadva, úgy térben, mint időben. Jelen tanulmány e kutatási lehetőségeket, vizs-gálati módszereket mutatja be a különböző szakirodalmak segítségével, és azokat bizonyos szem-pontok szerint csoportosítja.

Kulcsszavak: India, nemek aránya, kutatási módszerek, szakirodalmak

68

Palotai Jenő

Az ausztráliai magyar diaszpóra történetisége és identitása

A tanulmány átfogó képet kíván nyújtani a magyar diaszpórában élők számáról, elhelyezkedéséről, illetve a magyar nyelvoktatásról, mint identitás megőrző aktivitásról. Részletesen kitér az ausztráliai magyar diaszpóra helyzetére és alakulására az 1820-as évektől kezdve napjainkig. A migráció tár-sadalmi értelmezésű klasszifikációja során vizsgálat tárgyává teszi az Ausztráliába irányuló magyar migráció történeti hullámait és a mögöttük meghúzódó motivációs hátteret. A tanulmány betekintést enged továbbá a magyar diaszpórában élők magyar nyelv oktatásába. A magyar diaszpóra identitás-megőrző aktivitása kapcsán esettanulmányként bemutatja a különböző kontinenseken élő diaszpó-rák közösségszervező tevékenységét, különös tekintettel a magyar nyelvtanításra, kiemelve sikerei-ket és problémáikat. Emellett elemzésre és összehasonlításra kerül egy ausztráliai és egy észak-ame-rikai területről földrajzi mintavétellel kiválasztott magyar iskola és azok nyelvoktatása, illetve az ott élő diaszpóra közösségek identitásmegőrzésének támogatása.

Kulcsszavak: diaszpóra, ausztráliai magyar diaszpóra, identitás, magyar iskola, nyelvoktatás

69

5. Társadalmi folyamatok a világban és Magyarországon

Pap Tibor

A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai a Vajdaságban

Társadalomelméleti bázisú elemzés az intézmény kialakulásáról, szerepéről, valamint az egymástól lényegi jegyekben eltérő társadalmi nagycsoportok

helyzetének egyazon intézmény révén történő kezelhetőségéről

A kutatások középpontjában egy sajátos szerbiai kisebbségi intézmény, a nemzeti tanácsok vizsgá-lata áll. Ezen kisebbségpolitikai intézménynek a konkrét, népcsoportonként is lényegileg eltérő mű-ködtetése teszi láthatóvá azokat a különbségeket, amelyek a Vajdaság közösségeinek heterogén identitásait (önértelmezéseit) meghatározzák. Területi, etnikai és történelmi gyökerekre egyaránt visszavezethető eltérésekről van itt szó. A nemzeti tanácsok működése kapcsán érzékelhetővé vál-nak a különbségek a vajdasági kisebbségek és a többi szerbiai kisebbségi közösség helyzete között.

Mindeközben a vajdasági kisebbségek is jól elkülönülnek aszerint, hogy ún. reziduális (etnikai ma-radvány státusban lévők, akik szándékai érdemben nem tudják befolyásolni a politikát) vagy rele-váns (helyi és tartományi szinten politikaformáló) kisebbségi helyzetben vannak a tartomány terü-letén. A képet tovább árnyalja az a posztjugoszláv helyzet, amely ún. „új kisebbségek” létrejöttét indukálta, valamint a korábbi, a nemzetek és a nemzetiségek dichotómiájára építő felosztásból kire-kesztett, ún. „anyaországgal nem rendelkező közösségek” láthatóvá válása. Az előadás a fentebb vázolt alaphelyzet összetettségének bemutatására tesz kísérletet.

Kulcsszavak: identitás, kisebbségi helyzet, kisebbségi intézményrendszer, legitimáció, nemzeti ta-nácsok, Vajdaság

70

Réthy Barbara

Lakossági készpénzhasználat Magyarországon

A készpénzzel kapcsolatban általános a vélekedés: „mindegy, hogy milyen, csak sok legyen belőle”.

A bankjegyekkel és érmékkel professzionálisan foglalkozóknak azonban mindez nem elég, fontos azt is tudni, hogy a lakosság hogyan jut hozzá a készpénzhez, ha egyáltalán használ készpénzt. Ki-bocsátói szempontból azonban ez sem elegendő információ, tudni kell azt is, hogy a pénz biztonsági szempontból is betölti-e a szerepét, azaz könnyen és egyértelműen ellenőrizhetők-e a bankjegyeken alkalmazott biztonsági elemek, egyáltalán tudatában van-e a lakosság a készpénz ellenőrzési lehe-tőségének.

Az előadás a készpénzt a felhasználói oldalról járja körül, bemutatva a Magyarországra jellemző készpénzes szokásokat, illetve a forint bankjegyek ellenőrzési lehetőségeit, valamint a lakosság által leggyakrabban alkalmazott, valódiságra vonatkozó vizsgálati módszereket és azok pénzhamisításra gyakorolt hatását.

Kulcsszavak: készpénzhasználat, bankjegy, érme, biztonság, pénzhamisítás, vizsgálati módszerek, Magyarország

71

5. Társadalmi folyamatok a világban és Magyarországon

Simon Bertalan

Emlékezeti adatbázisépítés eltérő módszertani sajátosságai Pécs példáján

Az emlékezetpolitika egyik legnagyobb fegyvere az emlékezeti helyek teremtése, ezáltal a kollektív emlékezeti tér formálása. Ezek a helyek, mint entitások, számos hivatalos és közösségi gyűjtésből származó adatbázisban fellelhetők, ahol nevükről, létrejöttük koráról, pozíciójukról és típusaikról is információkat nyerhetünk, ezáltal könnyedén építhető fel egy geoadatbázis struktúra a megfelelő geoinformatikai szoftveres környezetben. A kutatás az internet adta lehetőségeket kihasználó adat-halmaz teljességét kíséreli meg felmérni a török emlékezeti helyek példáján, Pécs városában. Meg-próbál választ adni arra, hogy melyek azok az adattípusok, amelyek hiányosak és ezáltal a kutatást kiegészítő terepi felmérések szükségszerűvé válnak. Kísérletet tesz arra is, hogy újabb adatforráso-kat keressen, amelyeknél szintén ellenőrzi, hogy azok adnak-e plusz információt a vizsgálat elvég-zéséhez.

Kulcsszavak: emlékezetpolitika, emlékezeti tér, török emlékezeti helyek, geoadatbázis, adatforrá-sok, Pécs

72

Sipos-Madarász Annamária

A gyermekvállalás, mint gazdasági döntés − A magyar családok motivációi

A születésszám csökkenésével párhuzamos népességfogyás számos országban évtizedek óta megfi-gyelhető, és az előrejelzések alapján ez a folyamat hosszú távon fenn is marad. A népesség csökke-nésnek gazdasági következményei már napjainkban is érzékelhetők, és a jövőben további feszültsé-gek várhatóak. Ahhoz, hogy a gyermekvállalást ösztönözni lehessen, meg kell érteni a mögöttes motivációkat. Számos modell mutatja be és igazolja empirikus úton, hogy a gazdasági környezet, a nyugdíj-, a család- és a foglalkoztatási politika hatással van a családok gyermekvállalási döntéseire.

A tanulmány azt vizsgálja, hogy Magyarországon milyen tényezők befolyásolják a családok gyer-mekvállalási terveit. Az ökonometriai elemzés eredménye szerint a magyar háztartásokban a jöve-delmi szinttől, mint gazdasági tényezőtől független a gyermekvállalási döntés, a tervezett gyerek-számban a kor, az iskolai végzettség és a meglévő gyermekek száma játszik nagyobb szerepet.

Kulcsszavak: népességfogyás, gyermekvállalás, ökonometriai elemzés, Magyarország

73

5. Társadalmi folyamatok a világban és Magyarországon

Szentirmai Éva

A XXI. századi gazdasági törekvések társadalomra gyakorolt hatásai Japánban

Abe Sinzót 2006-os első kormányra kerülése után, 2012 szeptemberében választották meg második miniszterelnöki ciklusára. Ő az, aki először az 1990-es évek óta tartó, elhúzódó gazdasági válság történetében komplex válságkezelési programot hirdetett „Abenomics” néven. A program három pillérből, az ő szóhasználatával élve “nyílból” áll. Egy monetáris, egy fiskális és egy strukturális intézkedéscsomagból. Az utóbbi intézkedések sorába tartozik a nők szerepének célzott növelése a japán gazdaságban. Ezt a területet kiemelt fontosságúnak tekinti az Abe adminisztráció, amit mi sem jelez jobban, mint hogy külön elnevezést, márkajegyet kapott “Womenomics” néven. A miniszter-elnök nagy lendülettel látott neki a reformok bevezetésének, hiszen Japán geopolitikai szerepe és környezete az elmúlt években jelentősen megváltozott. A kelet-ázsiai térségben újra meghatározó tényezővé válni kívánó Japánnak szüksége van egy erős és növekedő gazdaságra, politikai és gaz-dasági céljainak megvalósításához. Jelen tanulmány a strukturális intézkedéscsomag „womeno-mics” szakpolitikájának eddigi eredményeit és kihívásait hivatott elemezni.

Kulcsszavak: Abenomics, gazdaság, Japán, reformok, szakpolitika, társadalom, „womenomics”

74

Valent Ákos

Tanulási migráció a külhoni magyar egyetemisták körében

A kutatás a határon túli, külhoni magyar diákok egyetemválasztását vizsgálja. A nemzetközi szak-irodalomból megismert tapasztalatokat felhasználva elemzi a Kárpát-medence külhoni magyar di-ákjainak motivációit. Az empirikus vizsgálat során a feltáró módszerek közül az írásbeli megkér-dezésre esett a választás, ez ugyanis kiválóan alkalmas egyének, csoportok együttes véleményének, szokásainak és hozzáállásának a felderítésére. A kutatás elsősorban a szülőföldön maradást és az egyetemválasztást befolyásoló faktorokat igyekezett feltárni.

Kulcsszavak: tanulási migráció, külhoni magyarok

75

5. Társadalmi folyamatok a világban és Magyarországon

Wetzl Viktor

Vajdaság és Felvidék emlékezetpolitikai gyakorlatának összehasonlítása Zombor és Léva példáján

A trianoni békediktátum értelmében az anyaországtól elszakadt területek közül a Vajdaság és a Fel-vidék − természetesen Erdély mellett − kiemelkedő szerepet játszanak a külhoni magyarság identi-tásának megélésében és megőrzésében, mindemellett a magyar kultúra, művelődés és hagyományok legjelentősebb végvárai közé tartoznak.

A kutatásom célja feltárni a nyugat-bácskai és a Garam-menti magyar diaszpóra társadalmi, kultu-rális és művelődési sajátosságait, területi jellegzetességét és emlékezetpolitikai gyakorlatát. A kuta-tómunka során kirajzolódott számomra, hogy az olykor jelentősen megfogyatkozott magyar közös-ség utolsó erejével próbálja életben tartani az anyaországi hagyományokat, tradíciókat.

A kutatómunka során a vizsgált területi egységeken kérdőíves felmérést végeztem, majd a válasz-adók közül kiválasztottam azokat a személyeket, akik többletinformációval szolgálhattak a kutatás sikeres végkimenetelét illetően, velük mélyinterjúkat készítettem, hogy a lehető legátfogóbb képet kapjam a kutatási területek magyarságának emlékezeti, kulturális sajátosságairól. Az így elvégzett terepi munka nagyban hozzájárult a kutatás sikerességéhez.

A vizsgálódásom során bepillantást nyertem azon társadalmi, politikai sajátosságokba, amelyek a magyar kultúra fennmaradását szorgalmazzák, s nélkülük elképzelhetetlen lenne a határon túli ma-gyarság szuverenitása. Kiemelkedik a magyar állami, történelmi ünnepek emlékezetpolitikai jelen-tősége − ugyanakkor markáns különbséget csak a helyi vonatkozású ünnepek, megemlékezések ese-tén vélhetünk felfedezni, − melyek hangsúlyos szerepet töltenek be a magyar élő, valamint az em-lékezetben élő ünnepek és hagyományok megélésében.

Kulcsszavak: Vajdaság, Felvidék, emlékezeti helyek, emlékezetpolitika

76

1 Baracsi Lóránt A magyarországi jelzáloghitelezés a két világháború között a geopolitikai realitások tükrében

31

2 Barnóczki Zsuzsa A vietnami felsőoktatási piacban rejlő lehetőségek 64 3 Bartha Dániel Közép-Európa versengő regionális integrációi geopolitikai

pers-pektívából

18

4 Bábosik Mária Kína szerepe a multilaterális fejlesztési bankokban 8 5 Bendarzsevszkij Anton Oroszország külpolitikai transzformációja 2000-es évektől

nap-jainkig

48

6 Bihari Katalin The 16+1 Cooperation between China and Central and Eastern European countries, with special emphasis on the geopolitical and geoeconomic aspects

9

7 Bokor Réka Földrajzi, mezőgazdasági adottságok és birtokpolitikai viszo-nyok vizsgálata négy uniós tagállamban (Franciaország, Spa-nyolország, Dánia, Magyarország)

49

8 Bucsky Péter Közép-Ázsia közlekedése és az Új Selyemút 10

9 Csapó Dániel Gábor Az Egy övezet egy út kritikai vizsgálata 11 10 Csilip Andrea A török kisebbség helyzetének változása a Balkánon 65 11 Csizmadia Norbert Geofusion – Mapping of the 21st century 50 12 Dani Tamás Az új kínai selyemút koncepciók és egyes kelet-közép-európai

országok keleti irányú külgazdasági stratégiának geoökonómiai keresztmetszete

12

13 Eszes Dorottya Kína hozzájárulása a Belt and Road program finanszírozásához 13 14 Farkas Marcell Afrikai menekültek integrációs helyzete az Európai Unióban és

Magyarországon

66

15 Farkas Sára A pénzügyi közvetítőrendszer növekvő szerepének lehetőségei a fejlesztéspolitikában Magyarországon

32

16 Faust Anita A hírmédia geopolitikája – Elméleti modell a hírmédián keresz-tül gyakorolt smart power mérésére

51

77

tikai aspektusú vizsgálata külön tekintettel az állami szerepvál-lalás mértékére és a pénzügyi rendszer tulajdonosi struktúrájára 18 Gábor Ágnes –

Dr. habil. Zéman Zoltán

Amikor a projekt controlling az innovációval találkozik egy új vállalati modellben- avagy, Book – Save – Sleep − okosan

34

19 Gál Zsolt A visegrádi országok gazdasági jellemzőinek összehasonlítása regionális szinten

19

20 Gál Zsombor A gasztronómiai turizmus lehetőségei Magyarországon 35 21 Gere László A technológiára épülő városfejlesztési gyakorlatok

kettősségé-nek szintjei: a téma kritikai diskurzusa

52

22 Gergely Barnabás A multietnicitásból eredő gazdasági hatások Közép-Európában 20 23 Glofák Péter Az olajár befolyásolásának szerepe az Egyesült Államok

geopo-litikai küzdelmeiben

53

24 Gyura Gábor Az addicionalitás problémájának vizsgálata a zöld kötvények kö-rében

36

25 Haffner Tamás A magyar energiapolitika geopolitikai aspektusai 37 26 Hidvéghiné dr. Pulay

Brigitta –

dr. Zlinszky János

Az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Célrendszere végrehajtásáról szóló önkéntes nemzeti jelentéstételi folyamat néhány tanulsága, tekintettel a küszöbön álló magyar jelentéstételre

54

27 Horváth Marcell Latin-Amerika és Kína kapcsolatrendszere 14 28 Ilyés Tamás Differences in the pattern of regional growth in China, the

Euro-pean Union and the United States of America

15

29 Jerkovicsné Stefán Klára

Német gazdasági szereplők Magyarország térképén a rendszer-váltástól napjainkig

21

30 Kardos Adrienn A magyar naperőmű piac sajátosságai, kihívásai 22 31 Kis Katalin Az afrikai regionális integrációk kereskedelmét alakító tényezők

az Egyesült Államok példáján

55

32 Kohári Péter Geopolitikai dimenziók a pénzmosás- és terrorizmus finanszíro-zása megelőzésében

56

33 Kovács Áron Magyarország és a Balkán közúti közlekedésének geopolitikai összefüggései

23

78

36 Lantos Zsuzsanna Digitális Indonézia 58

37 Málnássy András Törökország geopolitikai irányváltásai a XXI. századi globális erőtérben

59

38 Mátyus Ákos Gazdasági úton történő érdekérvényesítés a nemzetközi viszo-nyokban

38

39 Murányi Kata A luzofón tér történeti és geopolitikai elemei 60 40 Nagy Dávid A Duna szerepe a teherszállításban napjainkban, a

Duna-Mo-rava-Vardar-Égei-tenger-csatorna realitásának vizsgálata

24

41 Nemes Viktória Az indiai népesség nemi összetételének kutatási lehetőségei kü-lönböző tanulmányok példáján bemutatva

67

42 Németh Viktória A Jeges-tenger a nagyhatalmak metszéspontjában 61 43 Palicz Alexandr Maxim Az európai szemeszter hatékonysága az euróövezeti

gazdaság-politikai harmonizáció elősegítésében

39

44 Palotai Jenő Az ausztráliai magyar diaszpóra történetisége és identitása 68 45 Pap Tibor A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai a Vajdaságban 69 46 Papp Dániel Botond A pénzügyi innovációkra adott szabályozói válaszok

összeha-sonlító elemzése

40

47 Pogácsás Péter Átalakuló gazdasági régiók a magyar történelemben 41 48 Rácz Szilárd A posztszocialista kelet-közép-európai nagyvárosok fejlődési

fo-lyamatai

25

49 Réthy Barbara Lakossági készpénzhasználat Magyarországon 70 50 Rinfel János Az Európai Központi Bank 2008-2018-as időszakra vetített

mo-netáris politikájának vizsgálata geopolitikai szemszögből, külö-nös tekintettel a kibertérre

42

51 Rózsás Tamás Kuba és Észak-Korea – Kommunista zárványok geopolitikai vé-dettséggel?

62

52 Sashalmi Ádám A közlekedési infrastruktúra-fejlesztés szerepe Olaszország és a visegrádi országok közötti kereskedelem és gazdasági együttmű-ködés szempontjából

26

79

európai országokban a 2004-2015 közötti időszakban

54 Simon Bertalan Emlékezeti adatbázisépítés eltérő módszertani sajátosságai Pécs példáján

71

55 Sipos-Madarász Annamária

A gyermekvállalás, mint gazdasági döntés – A magyar családok motivációi

72

56 Szalai Gergely Kis- és középvállalkozások finanszírozása Magyarországon 43 57 Szentirmai Éva A XXI. századi gazdasági törekvések társadalomra gyakorolt

ha-tásai Japánban

73

58 Taczmann Róbert A gyorsfizető rendszerek múltja és jelene Európában 44 59 Valent Ákos Tanulási migráció a külhoni magyar egyetemisták körében 74 60 Váradi Balázs A válság hatása a makrogazdasági folyamatokra és a monetáris

politikára

45

61 Vers Ramóna Aranyosszék, mint a történelmi Székelyföld exklávéjának ma-gyar értékei

28

62 Wetzl Viktor Vajdaság és Felvidék emlékezetpolitikai gyakorlatának összeha-sonlítása Zombor és Léva példáján

62 Wetzl Viktor Vajdaság és Felvidék emlékezetpolitikai gyakorlatának összeha-sonlítása Zombor és Léva példáján