• Nem Talált Eredményt

IV. EGYÉB RENDELKEZÉSEK Felügyeleti rend

3. ForrásSQL rendszer

3.1. Feladata

A ForrásSQL rendszer feladata:

a Kincstári Vagyonkataszter mĦködtetése;

lehetĘvé tenni a VagyonkezelĘk számára a vagyonkataszteri jelentést;

az MNV Zrt. vagyonkezelésében lévĘ, a ForrásSQL-ben rögzített vagyonelemek tranzakciós nyilvántartása.

3.2. Moduljai

A ForrásSQL rendszer moduljai:

Befektetett Eszközök nyilvántartása (BEF)

Az eszköznyilvántartás és kataszteri nyilvántartás munkaeszköze. A kezelt és nem kezelt vagyonelemek számviteli, valamint KVK jelentés szerinti egységes nyilvántartási rendszere.

Alkalmas az immateriális javak, a tárgyi eszközök mennyiségi és értékbeli nyilvántartására, az eszközök állományában bekövetkezett változások követésére. A BEF modul fĘ funkciói az eszközök nyilvántartása, az állományban bekövetkezett változások regisztrálása (események), értékcsökkenés elszámolása, állományváltozás és értékcsökkenés kontírozása és fĘkönyvi feladása, leltározás, évzárlati és évnyitási tevékenységek. Az eszközök, mint vagyonelemek élettörténetének nyilvántartása, a kötelezĘ kataszteri jelentéseknek megfelelĘ adatok és adatkapcsolatok biztosítása, a kataszteri jelentés elkészítése.

Érték nélküli készletek nyilvántartása

Az érték nélkül nyilvántartott készletek mennyiségi és értékbeli nyilvántartása, fĘkönyvi feladása, leltározás és leltárkiértékelés, évzárás és következĘ év nyitása.

Vagyongazdálkodási modul (SzerzĘdés-nyilvántartás, Állami örökség, Kikerülési modul, MĦszaki modul)

A vagyongazdálkodási modulon belül valósul meg a szerzĘdések nyilvántartása, a kikerülési/hasznosítási tevékenység, valamint az állami örökléssel kapcsolatos tevékenység és a mĦszaki tevékenység egyes fázisaihoz tartozó nyilvántartás. A teljesség és zártság követelménye az egyes modulok közötti kapcsolatban, valamint az adatbázis szemléletben valósul meg. A Vagyongazdálkodási modul közvetett kapcsolatban áll a befektetett eszközök, a pénzügyi, valamint a költségvetés tervezĘ modullal. A BEF eszköznyilvántartási állományán keresztül történik a szerzĘdések kalkulációs tételeiben az eszközre történĘ hivatkozás. A költségvetés tervezĘ modulból a kapcsolat a részelĘirányzati nyilvántartáson keresztül valósul meg. A mĦszaki modulban levĘ munkák szerzĘdéshez kötése a munkaszámok alapján történik. A szerzĘdés modul kétfunkciós kapcsolatot valósít meg, egyrészt a munkák szerzĘdéshez kötésén keresztül, másrészt a keretgazdálkodási tevékenységen keresztül. A keretek felhasználásának figyelési lehetĘsége a szerzĘdés

modulban levĘ kötelezettségvállalás munkákra történĘ bontásán, a kalkulációs tételek korrekt kitöltésével valósul meg.

Kincstári Vagyonkataszter modulok, Vagyongazdálkodási Terv és Tény jelentĘ rendszer

A Kincstári vagyonkataszter modul célja a vagyont kezelĘk adataiban bekövetkezett változásoknak, a vagyonban történt változásoknak a nyomon követése, a mindenkori vagyonállapotnak megfelelĘen, valamint állami vagyongazdálkodási feladatok végrehajtása és a nyilvánosság részére adatok szolgáltatása. A KVK adatgyĦjtĘ szoftverrel feldolgozott és az SQL-s adatbázisba történt adatimportálás során biztosítja a Kincstári vagyonkataszter automatikus létrehozását és az adatokban bekövetkezett változások nyomon követését. Az adatszolgáltatás számítástechnikai módszerei lehetĘvé teszik az elektronikus adatkapcsolatot a vagyonkezelĘk, az MNV Zrt. területi irodák, valamint az MNV Zrt. központ között. A módszer biztosítja az adatszolgáltatások átvezetését, a korábbi adatok archiválást és az adatok visszanyerési lehetĘségét.

3.3. A rendszer kapcsolatai

A vagyonkezelĘk kötelesek a szabályzatban meghatározott módon, idĘben és adattartalommal a központi nyilvántartás részére adatszolgáltatási kötelezettségüknek eleget tenni, számviteli politikájukat és nyilvántartásukat úgy kialakítani, hogy azok biztosítsák az adatszolgáltatás pontosságát és ellenĘrizhetĘségét. A központi vagyonkataszter létrehozása, karbantartása a vagyonkezelĘk tranzakciós nyilvántartásaiból a központilag biztosított adatgyĦjtĘ szoftverrel az MNV Zrt.-nek on-line, vagy adathordozón megküldött jelentései alapján történik.

Az MNV Zrt. által a Forrás-SQL rendszerben kezelt állami vagyon kincstári vagyonkataszterbe történĘ feladása a Befektetett Eszköz modulból történik.

3.4. Adattartalma

A ForrásSQL vagyonnyilvántartási rendszere kétszintĦ:

A vagyonkataszter az állami vagyonhoz fĦzĘdĘ jogok és törvényes érdekek védelmében, a tényleges állapotnak megfelelĘen tartalmazza a vagyonkezelĘk és a vagyonkörbe tartozó összes vagyonelem fĘbb azonosító adatait, a kapcsolódó jogokat és jogi szempontból jelentĘs tényeket, valamint számviteli adatokat a II. számú melléklet szerint. A vagyonkataszter adattartalma a különféle szervezeti formában mĦködĘ vagyonkezelĘkre elĘírt mĦszaki és számviteli nyilvántartásokból átvett adatok halmaza, amely alapját képezi a vagyonkataszter létrehozásának és mĦködtetésének, az állami vagyonnal történĘ felelĘs és rendeltetésszerĦ gazdálkodásnak és a tulajdonosi ellenĘrzéseknek. A vagyonkataszter adatainak felhasználása során az adathalmaz bĘvíthetĘ a vagyonkezelĘ teljes körĦ analitikus nyilvántartásának igénybevételével.

A vagyonkataszterben nyilvántartott vagyonelemek teljes körĦ és részletes adatait a vagyonkezelĘk fĘkönyvi könyvelése és analitikus nyilvántartása tartalmazza.

3.5. MĦködése

A központi aggregált vagyonkataszter karbantartása (frissítése) a vagyonkezelĘknél vezetett analitikus nyilvántartásokból központilag biztosított szoftver, illetve egyedi megállapodás alapján, adatlapok felhasználásával történĘ adatszolgáltatás útján valósul meg.

ÉrtéktĘl függetlenül tételesen kell jelenteni a földterületet, az épületet, a lakás és egyéb helyiséget, a részesedést és a közgyĦjteményeken kívül elhelyezett, védelem alá esĘ mĦtárgyakat és alkotásokat. Tételesen kell jelenteni továbbá az értékhatárt meghaladó immateriális javakat, építményeket, gép-eszköz-berendezés-felszereléseket, jármĦveket, és tenyészállatokat, az értékhatár alattiak összevontan is jelenthetĘk. Ez az értékhatár, –a további módosításig– könyv szerinti bruttó 5 MFt/db egyedi érték, kivéve a tenyészállatokat, ahol ez a könyv szerinti bruttó 50 EFt/db egyedi érték. Egyéb vagyoncsoportokat értékhatártól függetlenül összevontan kell jelenteni.

A vagyonkezelĘi sajátosságokat figyelembe véve az MNV Zrt. jogosult az analitikus nyilvántartásokkal kapcsolatos igényeit a vagyonkezelési szerzĘdésben meghatározni.

A fĘkönyvet és számvitelt érintĘ tranzakciók BA felé történĘ feladása az FM-ben meghatározott felelĘsök révén elektronikusan történik.

3.5.1. Adatszolgáltatási határidĘk

Az adatszolgáltatásra kötelezett vagyonkezelĘk kötelezettségét az alábbiak szerint kell teljesíteni:

A kezelt állami vagyon tárgyév december 31-i állományáról évente egyszer, a tárgyévet követĘ év május 31-ig;

Azon vagyonelemek (részesedések) esetében, ahol a használó a tárgyévet követĘ május 31-ig, egyéb jogszabályban elĘírt határidĘ betartása miatt tényadat szolgáltatására nem lenne képes, ott az adatközlés határideje a tárgyévet követĘ év szeptember 30-a;

Minden tételesen nyilvántartott vagyonelem állami vagyon-körbe kerülését (beruházás, beszerzés, esetleges fellelés, stb.), a kikerülését (értékesítés, káresemény miatti megsemmisülés, selejtezés, térítés nélküli tulajdonba adás vagyonkezelĘi körön kívülre, stb.), a vagyonkezelĘk közötti mozgását, vagyonkezelĘi jogának átruházását, valamint a vagyonkezelésben lévĘ vagyonnyilvántartott adataiban bekövetkezett változásokat 30 naptári napon belül, kivéve a vagyon-elem hivatalos értékbecslése esetén a forgalmi értéket azonnal, tételesen kell jelenteni. Az értékhatár alatt és az értékhatártól függetlenül összevontan nyilvántartott vagyonelemeket a felsorolt határidĘket figyelembe véve összesítve kell jelenteni;

Új vagyonkezelĘi jogviszony létesítésekor a szerzĘdés megkötésétĘl számított 30 naptári napon belül;

MegszĦnĘ vagyonkezelĘi jogviszony esetén: haladéktalanul;

Ha ellene csĘd- vagy felszámolási eljárás, helyi önkormányzatnál adósságrendezési eljárás indul: haladéktalanul;

Végelszámolási eljárás kezdeményezésére, vagy a jogutód nélküli megszüntetésre irányuló bírósági vagy hatósági intézkedésre kerül sor: haladéktalanul;

Ha köztartozása esedékessége több mint 6 hónapja lejárttá vált: haladéktalanul;

Ha vagyonkezelĘi törzsadataiban változás következik be: 8 munkanapon belül.

Az MNV Zrt. az állami vagyon sajátosságaihoz igazodóan eltérĘ adatszolgáltatási kötelezettséget is megállapíthat a vagyonkezelési szerzĘdésben vagy eseti intézkedésében.

3.6. Felügyeleti, ellenĘrzési rend

Amennyiben az adatszolgáltatásra kötelezett személy az elĘírt határidĘre nem tesz eleget a 3.5 pont szerinti kötelezettségének, az MNV Zrt. tizenöt napos határidĘ tĦzésével felhívja az elmulasztott kötelezettség teljesítésére. E határidĘ újbóli elmulasztása a szerzĘdés szempontjából a Vhr. 12. § (3) bekezdésének c) pontjában említett lényeges kötelezett-ségszegésnek minĘsül.

Ha a vagyonkezelĘ központi költségvetési szervek körébe tartozik és az adatszolgáltatási kötelezettségének a Szabályzatban elĘírt határidĘre nem tesz eleget, az MNV Zrt. a Korm.

rendelet 14. § (9) bekezdése szerint jár el.