• Nem Talált Eredményt

2. A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉL SZEMÉLY – KONCEPCIONÁLIS ÁTTEKINTÉS

2.6. A fogyatékosságmodellek

2.6.3. A szociális modell

A szociális modell a medikális modell tökéletes ellentéte (SEP, 2016). E társadalmi konstrukció lényegét az alábbi szemlélet érzékletesen tükrözi: az emberek sérültsége,

károsodása számos ok miatt lehetséges, fogyatékossága azonban kizárólag a társadalom berendezkedésének tulajdonítható (Bolt, 2005, 539).

A részben „megjavított” ember kritikusan reflektál arra a világra, amelynek korábban els sorban nemkívánatos része volt, így els lépésként elutasítja a fogyatékosság morális és medikális megítélését, és a társadalom tökéletlenségére mutat rá. A modell el írásai értelmében a társadalomnak rugalmasan alkalmazkodnia kellene a fogyatékossággal él személyek szükségleteihez, igényeihez. Filozófiája alapján a fogyatékosság nem az egyén tulajdonsága, hanem különböz összetev k és feltételek halmaza. Nem a személy fogyatékos, hanem a társadalom, amely képtelen alkalmazkodni, tehát kirekeszt (Könczei, 2011). E modell a fogyatékosságra mint „hatalmi viszonyrendszerre” tekint (Hernádi, 2014, 19).

A szociális modell kialakulása, térhódítása a brit fogyatékossági mozgalomhoz kapcsolódik, alapja a UPIAS (Union of Physically Impaired Against Segregation: Testileg Károsodottak Szövetsége a Szegregáció Ellen) dokumentum, és pillérei Vic Finkelstein (1980), Mike Oliver (1990), valamint Colin Barnes (1991) (Hernádi (2014, 19). A modell mindkét korábbi modellhez képest radikálisnak tekinthet , mivel amellett, hogy elhatárolja a tapasztalható károsodásból és a társadalmi alárendeltségb l, elnyomásból fakadó fogyatékosságot, a társadalom kirekeszt természetével szemben is kritikát fogalmaz meg, szembesítve ily módon a társadalmat saját intoleranciájával és a tagjai befogadására, kiszolgálására, értékeik felismerésére, kiaknázására való alkalmatlanságával.

Shakespeare és Watson szerint a szociális modell megjelenése és térhódítása két f szempontból is kiemelked jelent ség . A modell által lehet vé vált a „megfelel politikai stratégiák kialakulása, valamint „felszabadító er vel hatott, és hat a fogyatékossággal él emberekre azáltal, hogy lehet ségük nyílt új módon gondolkodni önmagukról, s így elkezd dhetett a harc egyenl állampolgári jogokért” (Shakespeare–Watson, 2002, 12).

Bár a modell értelmében a fogyatékosság még mindig hiba, már nem isten büntetése, és nem az egyén hibája, hanem a társadalomé, amely nem eléggé fejl d képes és nyitott az alkalmazkodáshoz. A fogyatékos embernek azonban emberi joga, hogy alkalmazkodó társadalomban éljen, így el is várja a társadalomtól az alkalmazkodás irányába történ elmozdulást. A modellben jelen van ugyan, de már valamelyest gyengül a társadalom alárendel , elnyomó szerepe.

2.6.4. A szakértői/hivatásbeli modell

A szociális modell és a medikális modell szemléletének összefonódásából alakult ki a szakért i/hivatásbeli modell. E modell ötvözi a morális modellben felfedezhet , Jézus példája nyomán kialakult gondoskodó szemléletet a medikális modell javító, valamint a szociális modell társadalmat kritizáló szemléletével, ezáltal olyan konstrukció jön létre, amelyben a fogyatékossággal él személyek tárgyként vannak jelen, akikr l gondoskodni kell, amennyiben lehet, hozzá kell ket igazítani a többségi, normális társadalomhoz, amely szakért k hiányában képtelen befogadni a fogyatékossággal él személyeket, mert nincsenek meg sem a fizikai, sem pedig a mentális feltételek (disabled-world) ehhez.

A modell képvisel je a szakért , akinek hivatása a fogyatékossággal él ember minden élethelyzetére vonatkozó gondoskodás, aki túl aktív, tekintélyelv szolgáltató, el író, aki a passzív kliens helyett és nevében tevékenykedik (Disabled-world; Flamich–Hoffmann, 2014a;

MDRC, 2016). E modell a hatalom birtoklása szempontjából jelent s, mivel értelmezése szerint a fogyatékossággal él személy nem alkalmas a hatalom birtoklására, miután nincs abban a mentális, érzelmi és fizikai állapotban, hogy saját életével kapcsolatos döntéseket hozzon (disabled-world).

Bár e modell er s jellemz i ellenére nem szerepel az „er s modellek” (Hernádi, 2014) kategóriájában, említése nélkül közel sem lenne teljes a fogyatékosságkonstrukciókat rögzít kép.

2.6.5. Az emberi jogi modell

Az emberi jogi modell az 1960-as, ’70-es évek politikai forrongásainak, a különféle mozgalmak megjelenésének, a változó politikai felfogásnak, a beat-nemzedék hangjának inspiráló hatása a fogyatékossággal él személyek és családjuk életére. A modell szemlélete ellenzi, elítéli az elnyomást, értékként kezeli a „másságot”, elutasítja, bünteti a kirekesztést, elvárja, el írja a befogadást, és emberi jogi dimenzióba helyezi az imént felsoroltakat.

Képvisel i, szószólói a fogyatékossággal él személyek, családjuk, emberi jogokkal foglalkozó jogászok, valamint a szemlélet szimpatizánsai (Hernádi, 2014, 19).

A fogyatékossággal él személyek méltóságteljes, önálló életvitelt, valamint ket megillet emberi jogokat követel mozgalmainak kézzelfogható, törvényekben való megjelenése az Emberi Jogi Modell. „Eredményei mára részévé lettek az egyes államok

jogrendszerének, alkotmányának, törvényi szint szabályozásának […] [és ezek az eredmények] megjelentek az államközi szervezetek, nemzetközi szervezetek jogában is” (Könczei, 2011). Az 1960-as évek fogyatékossággal él személyek jogaiért küzd aktivistáinak mozgalmaival a világ fejlett országaiban ez az új gondolati konstrukció vált meghatározó szemléletté és irányadóvá számos tudományterületen (Hoffmann–Flamich, 2015).

A morális modell és az emberi jogi modell között eltelt évszázadok során a fogyatékos ember el lépett „rejtekhelyér l”, mára már elérte, hogy joga van a hozzáférhet társadalomhoz, ám amíg a magát nem fogyatékosnak tekint személy nem érti meg a fogyatékossággal él személy világérzékeléséb l adódó különbségeket, kevéssé lesz képes a világot a fogyatékossággal él személyek nélkül hozzáférhet vé tenni. Bár létezik a „semmit rólunk nélkülünk” alapelv (Charlton, 1998), a kultúrákban kódolt és megöröklött sztereotípiák és el ítéletek feldolgozása nélkül, saját kulturális közegünkben csekély sikerrre számíthatunk.

A többnyire negatív kulturális örökséget a kulturális felvilágosodás fordíthatja kedvez irányba. Hazánkban is nagymértékben el mozdítaná a pozitív irányú szemléletváltást, ha saját kultúránkon belül elhelyeznénk a fogyatékossággal él emberek sokszín csoportját, felmérnénk a csoport jelent ségét. A saját kultúránk alatt itt a magyar kultúra értend , amely b velkedik negatív és pozitív fogyatékos „h sökben”, a Hétszüny Kapanyányimonyóktól (Arany, 1969) Süsüig (Csukás, 1980), például a meseirodalomból.

2.6.6. A kisebbségi modell

Mialatt az Egyesült Királyságban egyre inkább el térbe került a szociális modell, az Egyesült Államokban és Kanadában a fogyatékossággal él személyek közössége többnyire más megközelítésben határozta meg önmagát, és a kisebbségi modell szellemében igyekezett képviselni saját érdekeit. Ennek értelmében a fogyatékossággal él személyek csoportja egy kisebbségi csoport, hasonlóan az afrikai amerikaiak és más színes b r , vagy egyéb módon megbélyegzett kisebbségekhez. A fogyatékossággal él személyek kisebbségét valamennyi kisebbséggel azonos jogok illetik meg, értend ezalatt a politikai, gazdasági, oktatási és szociális rendszerekhez való egyenl hozzáférés joga, a szolgáltatásokhoz való hozzáférhet ség joga, széles kör változtatásokra való lehet ség és az Önálló Élet néven ismertté lett mozgalmak eredményeinek elismeréseképpen az önálló élethez való jog (Goodley, 2011, 13).

A kisebbségi modell és az emberi jogi modell integrációt el mozdító, hangsúlyozó modellnek tekinthet . A Könczei (2011) által „militánsként” definiált emberi jogi modellhez

hasonlóan a kisebbségi modell is „militáns” abban az értelemben, hogy „egyes eredményeit a mindennapi életben fegyverként forgatjuk” (Könczei, 2011, n. p.).

2.6.7. A kulturális modell

Kutatásunk szempontjából e modell tekinthet a legjelent sebbnek, mivel annak a megközelítésnek a társadalmi konstrukciója, amely kulturális fogyatékosságtudományként jelenik meg a tudományos palettán. A kulturális modell Garland-Thomson meghatározása szerint úgy kezeli a fogyatékosságot, mint kulturális megjelenést és történelmi közösséget, amely a testtel mint anyagi valósággal és mint társas kifejezési eszközzel kapcsolatos kérdéseket vet fel, tolmácsolja a testi és értelmi érzékelés különböz ségeit (Garland-Thomson, 1997).

A kulturális modell képvisel i az úgynevezett „normál” társadalmat és annak a fogyatékossághoz való attit djeit helyezik érdekl désük középpontjába, továbbá vizsgálják, a társadalom hogyan próbálja meger síteni kétes, bizonytalan helyzetét a (fogyatékos) test elpusztításával, valamint hogyan próbálja kiszorítani a fogyatékos létet. A kulturális modell feltárja, hogy a fogyatékossággal él személyek mai megítélése és „kezelése” miként reflektál a múlt fogyatékos fantomjaira, beleértve az eugenikát, az intézményesítést, és a tudományt. Az önmagát „egészséges”-nek tartó kultúra jelent s mértékben támaszkodik a fogyatékossággal él személyekkel és a fogyatékossággal való kapcsolatra. E kulturális megjelenést Davis (2002, 9) a diszmodernizmus, Snyder és Mitchell (2006) a diszlokáció szóval határozta meg (Goodley, 2011, 15). A kulturális modell olyan konstrukció, ami nyilvánvalóvá teszi a fogyatékos lét értékeit, ugyanakkor radikális kritikával illet minden korábbi kirekeszt és a fogyatékosságot negligáló, hárító, tagadó felfogást (Goodley, 2011).

A kulturális modell lényege továbbá, hogy a fogyatékosság kulturális konstrukció, és kizárólag az épség, a normalitás kontextusában és vonatkozásaiban nyer értelmet. Kiegészíti a normalitás fogalmát, és vallja, hogy a normalitás a fogyatékossággal együtt létezik, mindkett kölcsönösen hat egymásra. Egyik sem teljes a másik nélkül (Goodley, 2011, 17).

Devlieger (2005) a kulturális modellre vonatkozóan a következ négy irányban javasol továbblépést:

– a szociális modell és a kulturális modell fogyatékosságfelfogásainak összehangolása;

–a fogyatékossággal él személy a vezetés-szervezés kontextusában;

– a kommunikáció;

– a fogyatékosság-dialektika.

A kulturális modell a morális, a medikális, a szociális modell kritikai reflexiója.

Következésképpen alapértelmezett minden más modell vonatkozásában, ugyanakkor kiteljesíti a szociális modellt (Devlieger, 2005).

2.6.8. A posztmodell

A posztmodell fogalmat Hernádi Ilona alkotta és használta els ként 2014-ben írt doktori értekezésében. A fogalom mögött rejl modell az „er s modellek” (Hernádi, 2014) kritikai reflexiója.

A fogyatékosságmodellek egymás kritikai reflexiói, társadalmi szemléletek változásai, így segítségükkel nyomon követhetjük a fogyatékossággal él személyekkel kapcsolatos történeti változásokat, amelyekb l nem következik a korábbi modellek megsz nése. Európában a fogyatékosságtudománnyal foglalkozó szakemberek jelent s hányada szerint ma a szociális, valamint az emberi jogi modell a meghatározó. Európa er sen támaszkodik az emberi jogi modell jogi biztonságot adó szemléletére, a kulturális modell látszólag kissé háttérbe szorul.

Hernádi (2014, 20) állitja: „az er s szociális modell [...] hátráltatja a fogyatékosság komplexebb fogalmi megértését”. Ez az attit d hívta életre a fogyatékosság komplex természetének megértésére törekv kulturális és posztmodellt.

Hernádi (2014) a fogalom kialakulását így indokolja: A négy nagy, a morális, a medikális, a szociális és az emberi jogi modell „zártsága, átjárhatatlansága” jól példázza, hogy a fogyatékosság problematikájának „felfejtésére” mind a négy nagy modell önmagában képtelen. Hernádi (2014, 22) leszögezi, ezek a modellek nem alkalmasak a fogyatékossághoz kapcsolódó hatalmi viszonyok, kulturális kontextusok, saját tapasztalatok bonyolult összefonódásainak értelmezésére sem.

Hernádi a fogalmat a posztmodern fogalom mintája és jelentése nyomán alkotta. A fogalom arra a napjainkban még jellemz konstrukcióra utal, amelyben a kés -modern társadalom embere él. A fogalom azt is megmutatja, hogy a fogyatékosság, továbbá annak értelmezése „dinamikus és állandó változások tárgya, így meghaladja a négy nagy, er s, valamint az általunk bemutatott négy kisebb, szubjektív, sajátélmény-, megélttapasztalat-alapú,