• Nem Talált Eredményt

Foglalkozásterv fogyatékossággal élők körében végzett csoportmunkához

Foglalkozásterv fogyatékossággal élők körében végzett csoportmunkához

Amint azt a jelen célcsoporttal foglalkozó fejezet bevezetőjében már említettük a fogyatékossággal élő személyeknek folyamatosan meg kell küzdeniük a társadalmi integrációjukra hatással lévő azon kihívásokkal, amelyek hétköznapjaik állandó kísérői.

Éppen az előbb említettek miatt az alábbiakban bemutatandó foglalkozásterv-minta központjában is ez a probléma áll.

A csoportfoglalkozásokat minden esetben az adott napi foglalkozás céljainak ismertetésével érdemes kezdenünk. (Amennyiben az első alkalomról van szó, úgy természetesen ezt megelőzi a csoportvezető és a tagok bemutatkozása, a második stb. alkalommal pedig az előző foglalkozáson történtek összefoglalása.). Ezeket az ún. bemelegítő gyakorlatok követik, majd a csoportcélok elérését elősegítő feladatok kerülnek sorra. A nap végén mindig fordítsunk időt a főbb történések összefoglalására, valamint a közös munka értékelésére.

A feladatsor összeállításakor elsősorban azt tartottuk szem előtt, hogy olyan gyakorlatokat válogassunk ki, amelyek kiválóan alkalmasak a szociális kompetencia, a kommunikáció, a problémamegoldás, az empátia, valamint az önismeret fejlesztésére, hiszen ezen készségek, képességek és ismeretek megszerzése, elsajátítása vagy éppen fejlesztése révén az érintettek képessé válnak a későbbiekben felmerülő, de az előbbiekhez nagyon hasonló problémák önerőből történő kezelésére.

A csoportfoglalkozás során alkalmazni kívánt feladatok sorrendjének megállapításakor az egyik leglényegesebb alapelvünk az volt, hogy ezek jól igazodjanak a résztvevők elvárásaihoz.

A gyakorlatok kiválasztásának szempontjai között az is szerepelt, hogy az egymást követő feladatok lehetőség szerint ne hasonló módszerekre épüljenek (pl. kizárólag zenés, mozgásos,

gondolkodtató jellegűek stb.), hiszen az e téren is megjelenő változatosság elősegítheti a csoporttagok motivációjának fenntartását.

A csoportfoglalkozások időkeretének meghatározásakor figyelembe kellett vennünk, hogy a fogyatékossággal élő személyek többségének valamely érzékszerve általában sérült és ennek következtében sokszor jóval alacsonyabb aktivitási szint jellemzi őket. Éppen az előbbiekben leírtak miatt figyelmet kell fordítanunk a változatosságra, illetve a megfelelő számú és időtartamú szünet beiktatására.

A foglalkozástervben utaltunk arra is, hogy az általunk szerepeltetni kívánt gyakorlat milyen módszerekre épül, valamint arra is, hogy ezekhez a feladatokhoz milyen eszközökre lesz majd szükségünk. Ez utóbbi esetében ügyeltünk arra is, hogy lehetőség szerint könnyen beszerezhető, vagy a terepintézményekben nagy valószínűséggel már rendelkezésre is álló eszközöket használjunk.

területek

I. BEVEZETÉS:

Szervezési feladatok Köszöntés, bemutatkozás /Adott esetben utalás az előző csoportfoglalkozásra/

2 perc

A csoportfoglalkozás célja:

A csoportépítés, illetve az önismeret fejlesztése, a foglalkozások felismerése,a különböző munkakörök megismerése,az álommunka megtalálása.

A család, a barátok szerepe az pályaválasztásban, a szülők foglalkozása, a barátok pozitív és negatív tulajdonságai.

Ráhangolódás

Jó – és rossz tulajdonságaink

A csoportvezető felrajzol a táblára egy nagyobb kukát és egy nagyobb bőröndöt. Ezt követően a csoport-tagok egymás után elmondják, hogy barátaik rossz tulajdonságai közül mit tennénk a kukába és mi az amit

Minden résztvevő elmondja, hogy milyen rossz és jó tulajdonságai lehetnek egy barátnak. Figyeljünk arra, hogy a tagok egymást ne bántsák meg, ugyanakkor töreked-jenek azt őszinteségre.

Foglalkozási ütem Fejlesztendő területek

Módszerek Eszközök Időtartam Magyarázat

válaszait a felrajzolt kukába vagy a hajtanak végre egy mozgássorozatot.

„Én nem vagyok gyalogos katona, Hadsereg lovasa,

Nem lövök célpontra,

Én nem vagyok, repülős pilóta, Csak Istennek szolgája.”

A résztvevők elsőként a versikét tanulják meg, majd az abban foglaltak szerinti mozgást próbálják el a versmondással egyidejűleg.

A „gyalogos katonánál” sétálunk, a „nem lövök célpontra” sornál, mintha célba lőnénk a kezünkkel, a „repülős pilótánál”

oldalra emeljük fel a két karunkat, mintha repülnénk. Az „Istennek szolgájánál’ pedig imádkozást imitálva összetesszük a két kezünket.

Érdemes először begyakorolni a versikét,

kommunikációs

10 perc Ezen gyakorlat alkalmazása előtt minden esetben meg kell néznünk, hogy szakirodalom alapján milyen mozgáskoordinációs feladatok felelnek meg a leginkább a különböző fogyatékossággal élő személyeknek.

Célszerű olyan játékokat keresnünk, amelyek viszonylag egyszerűek, és amelyeket a csoport tagjainak többsége végre is tud majd hajtani.

A mozgásos feladatok elsődleges célja, hogy az ebben szereplő mozgásokat, a kis mondókák segítségével megtanulják, ezzel is fejlesztve mozgásukat, gondolko-dásukat, valamint memóriájukat.

Ne felejtsük el, hogy a többféle tevékenység összehangolása révén nagyobb fejlesztő hatás érhető el!

Foglalkozási ütem Fejlesztendő területek

Módszerek Eszközök Időtartam Magyarázat

majd a mozgást és csak ezt követően kerüljön sor ezek együttes előadására.

Az első éles gyakorlatot lassú ütemben kezdjük, majd fokozatosan gyorsítsunk rajta. Az optimális (valamint a leg-gyorsabb) ütem meghatározásakor figyel-jünk a csoport összetételére.

II. FŐ RÉSZ:

Motiváció:

Foglalkozások felismerése

A csoportvezető képeket vetít különböző foglalkozásokról és ezek segítségével a játékosok megpróbálják kitalálni, hogy éppen melyik szakmát látjuk a képen, és az adott szakma művelője milyen tevékenységeket végez munkavégzése során. milyen foglalkozásról lehet szó.

Mozgásfejlesztés

A játékosok először egy olyan dalt tanulnak, amely a feladatban szereplő mozgásfejlesztő gyakorlatsort kíséri.

„Előre a kezedet, utána hátra, Előre a kezedet, utána rázzad,

mozgás fejlesztése segítségével megtanulják, ezzel is fejlesztve mozgásukat, gondolko-dásukat, valamint memóriájukat.

Ne felejtsük el, hogy a többféle

Foglalkozási ütem Fejlesztendő területek

Módszerek Eszközök Időtartam Magyarázat

Utána ugi-bugi, utána forgás, Tapsolj egyet pajtás.”

A dalszöveg megtanulását követően sor kerülhet a mozgássor elsajátítására. A résztvevők a dalban foglaltaknak megfelelő mozgásokat végeznek fejlődésüket.

A vers szövege tetszőlegesen bővíthető újabb versszakokkal, így egy-egy újabb testrész beemelésével megmozgathatjuk a legtöbb végtagunkat.

kitartás tevékenység összehangolása révén

nagyobb fejlesztő hatás érhető el!

Beszélgetés magunkról, családunkról A csoporttagok mindegyike elmeséli, hogy számára miért is fontos a családja, illetve, hogy szülei milyen területen és milyen munkakörben dolgoznak.

önállóság önismeret információkezelés

identitás kreativitás

hitelesség véleményformálás

megbeszélés nincs 8 perc Ez a feladat a résztvevők szűkebb környezetében előforduló foglalko-zások feltérképezéséhez nyújt se-gítséget.

III. BEFEJEZÉS:

Foglalkozási ütem Fejlesztendő területek

Módszerek Eszközök Időtartam Magyarázat

Vágyak, álmok megfogalmazása csoport-tagok jövőbeni munkájával kap-csolatos elképzeléseinek és vágya-inak összegyűjtésére kerül sor, amely alapján képet kaphatunk az adott tag elképzeléseinek reali-tásáról is.

Véleménydoboz készítése

A csoport tagjai egy kisebb cédulára leírhatják, hogy miként érezték magukat ezen a foglalkozáson (mi az, ami a

feladatlap doboz 5 perc A tagok értékelése minden esetben fontos visszajelzést jelent szá-munkra, hiszen ez megmutatja, hogy mi az ami bevált és mi az, amin mindenképpen változtat-nunk kellene a jövőben.

Értékelés:

Csoportos és személyre szabott értékelés Elköszönés

megbeszélés 4 perc

Az értékelésnél foglaljuk össze a csoport munkáját. Egy-két mon-dattal mindenkit jellemezhetünk, mit tapasztaltunk, miben volt erős és miben kell még fejlődnie. Végül, de nem utolsó sorban értékeljük a csoport egészének munkáját is.

Köszönjük meg, hogy részt vettek a foglalkozáson.

Ellenőrző kérdések

Milyen tényezők hatására kell odafigyelni a fogyatékossággal élő személyek számára szervezendő csoportfoglalkozások tervezésekor?

Mire kell figyelni a fogyatékossággal élő személyek számára tartandó foglalkozások feladatsorainak összeállításakor?

Miért különösen fontos az akadálymentes környezet biztosítása a fogyatékossággal élő személyek számára tartandó csoportfoglalkozások alkalmával?

A csoportfoglalkozások helyszínéül szolgáló épület és terem kiválasztása során mire kell különösen ügyelni (mitől lesz akadálymentes a környezet)?