• Nem Talált Eredményt

5. Megbeszélés

5.2. A fogászati félelem összefüggései a testséma sérültségével/intaktságával illetve a

Korábbi publikációk alapján tudjuk, hogy a fogakról készített rajzok gyakran utalnak tudattalan tartalmakra az orofaciális régióval kapcsolatban (Fábián G. és mtsai 2007). Az is valószínűnek látszik, hogy több olyan rajzparaméter is létezhet, melyek összefüggésbe hozhatóak a fogászati félelem és szorongás szintjével (Beck és mtsai 2013). Érdekes volt megvizsgálni, hogy a fogászati félelem és szorongás, valamint a rajzparaméterek alakulása (ember, fog és szájrajzok esetén) milyen összefüggésben áll a testséma sérültségével vagy épségével.

Az egyes kérdőívek átlagos pontszámát tekintve elmondható, hogy az értékek jó közelítéssel megfelelnek a korábbi hazai eredményeknek (Fábián G. és mtsai 2003, Fejérdy és mtsai 2003, Gáspár és mtsai 2003, Fábián G. és mtsai 2007), bár a DBS érték kissé emelkedett. A kérdőívekkel kapcsolatos adatokból meg kell említenünk, hogy a korábbi hazai adatokhoz képest a DBS skála a sérültek esetén alacsony korrelációt mutat a fogászati félelem skálákkal (Gáspár és mtsai 2003). Elképzelhető, hogy ez az alacsony érték abból adódik, hogy a sérült gyermekeket a fogorvosi rendelők „sablonosan”, „távolságtartóan”,

„sémákat követve” kezelik, így kevéssé alakulhat ki egy kellően változatos kép a fogorvos-beteg kapcsolati mintákat illetően. Ez állhat a hátterében annak, hogy a DBS érték a fogyatékossággal élő alanyok esetében szignifikánsan magasabbnak adódott a kontroll csoporthoz képest. A fogyatékossággal élő fiatalok pontértékei minden mérőskálán magasabbak bizonyultak, mint a kontroll csoporté.

Adataink szerint a fogyatékossággal élés az alanyok rajzainak formai jegyeiben is megmutatkozik. Ebben szerepe lehet a fogyatékossággal élők tendencia szinten (matematikailag nem szignifikánsan) magasabb fogászati félelem szintjének is, mivel a fogászati félelemmel kapcsolatos skálák (köztük a fogyatékossággal élőknél szignifikánsan emelkedett DBS) értéke az emberrajzok esetében 5 paraméterrel, a fograjzok esetében 5 paraméterrel, míg a szájrajzok esetében 1 paraméterrel szignifikáns összefüggést mutat. Az

84

ember rajzok esetén a fogyatékossággal élés ténye két rajzparaméter vonatkozásában mutatkozik meg, ezek a pozíció és a vonalminőség. A fograjzok esetében érdekes módon öt korreláló paramétert találtunk: szimmetria, nyomaték, vonalminőség, ismétlés és transzparencia. A szájrajzok elemzése során három paraméter, a vonalminőség, részletezés, és a szín mutatott szignifikáns összefüggést a fogyatékossággal élés tényével.

Az emberrajzok, a fograjzok és a szájrajzok különböző rajzparamétereinek százalékos megoszlását vizsgálva a teljes mintán jól látható, hogy ebben a mérésben az emberrajzok a többi rajznál jobban részletezettek, ugyanakkor gyakoribb a torzítás. A fograjzok esetében a vonalvezetés ritkábban határozott, viszont gyakoribb az ismétlés és a transzparencia előfordulása.

A fograjzokat és a szájrajzokat a formai paraméterek mellett további (részben már tartalmi) kategóriák szerint is vizsgáltuk. A fograjzok esetén 2 kategória, a gyökerek ábrázolása/ nem ábrázolása és a valósághű/ nem valósághű ábrázolás az a két paraméter, amely összefüggött a mintacsoport szerinti besorolással. A szájrajzok esetében 2 kategória, a mosolyog/ nem mosolyog és a vonalszerű/ telt ábrázolás függött össze a mintacsoport szerinti besorolással.

Mindez elméleti oldalról támasztja alá azt a klinikai megfigyelést, hogy a szájrégióra számos pszichés probléma vetülhet ki, és az ilyen projekciók gyakorisága nagyobb a test egyéb részeiben tapasztalhatónál (Fábián T. K. és Fábián 1998, Fábián T. K. és Fábián 2000, Fábián T. K. és mtsai 2007). Az adatok alátámasztják azt a megfigyelést is (Fábián T.

K. 2007), hogy a fogászati félelem érzékenyebb mutatója lehet a pszichoszociális nyomásnak, mint a szorongás.

85

5.3. A fogászati félelem összefüggései a nyálparaméterekkel, a rajz és grafológiai alapparaméterekkel

A következő tájékozódó jellegű vizsgálatunkban arra kerestük a választ, hogy kimutatható-e összefüggés a humán kevert nyál általunk mért paraméterei és a fogászati félelem és szorongás szint között. Korábbi publikációk arról számoltak be, hogy a nyálban több olyan mérhető paraméter is található, mely jól reagál emocionális stressz esetén.

(Nater és mtsai 2005, Fábián T. K. és mtsai 2008, Fábián T. K. és mtsai 2008, Fábián T. K.

és mtsai 2009, Fábián T. K. és mtsai 2012). Ezek közül vizsgálatunk a szekréciós ráta, az összfehérje koncentráció, összfehérje output, az amiláz koncentráció és az amiláz output alakulására irányult. Feltételezésünk szerint a nyálból mérhető ezen paraméterek alakulásából következtethetünk majd a fogászati félelem és szorongás mértékére. Az alanyoktól a fogászati félelem és szorongás kérdőívek kitöltését követően kevert nyálat gyűjtöttünk, majd azokat feldolgoztuk. Ebben a csoportban 30 fő vett részt, közülük 17 nő, 13 férfi, átlagéletkoruk pedig 31,1±11,1 év volt.

Az alanyok fogászati félelem és szorongás értékei jól közelítették a korábban Magyarországon publikált értékeket (Fábián G. és mtsai 2003, Fejérdy és mtsai 2003, Gáspár és mtsai 2003, Fábián G. és mtsai 2007).

Jelen kutatásunkban a vizsgált nyálparaméterek közül egy, a fehérje koncentráció mutatott szignifikáns összefüggést a DAS skála értékeivel. Érdekes módon, a vizsgált nyálparaméterek egyike sem mutatott kapcsolatot a szorongás skálákkal. Ezen a területen érdemes lenne további vizsgálatokat végezni, hogy a fogászati félelem és a nyálparaméterek további részleteit megismerhessük, esetleg később a fogászati félelem diagnosztikájában valamely paraméter segítségünkre lehessen.

A fogászati félelem kérdőívek kitöltése után az alanyok fograjzokat készítettek.

Ezeknek a rajzoknak a morfológiai paramétereit tovább vizsgálva hasznos információkhoz juthatunk a fogászati félelem és a rajzparaméterek alakulásának kapcsolatát illetően.

86

Vizsgálati eredményeink szerint három rajzparaméter, a méret, a részletezettség és a torzítás függött össze a DAS skála értékeivel, illetve két rajzparaméter (a méret és a torzítás) mutatott összefüggést a DFS skálával. A szorongás értékeket tekintve a STAI-S skála egy rajzparaméterrel állt kapcsolatban, ez a torzítás. Ezen eredményeink nem állnak teljes összhangban egyik fentebb bemutatott vizsgálat eredményeivel sem. Ennek egyik oka lehet, hogy itt felnőtteket vizsgáltunk, míg az előző két vizsgálat gyermek/ifjú korú mintán történt.

A kérdőíveket követően a korábbi kutatásokhoz hasonlóan a fogakkal, szájjal kapcsolatos szabad asszociációk gyűjtésére is sor került. A szöveges asszociációk grafológiai alapparamétereinek vizsgálata során a betűszélesség szignifikáns összefüggést mutatott az alkati szorongás értékekkel (STAI-T), míg egyetlen paraméter sem mutatott összefüggést a fogászati félelem skálákkal. Ezen eredményeink sem állnak összhangban a egyik fentebb bemutatott vizsgálat eredményeivel sem. Ennek egyik döntő oka lehet, hogy itt felnőtteket vizsgáltunk, míg az előző két vizsgálat gyermek/ifjú korú mintán történt.

5.4. A fény-hang, a fény és a hang stimuláció hatásainak összefoglalása