• Nem Talált Eredményt

A fiatal korosztály bemutatása

In document DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS (Pldal 30-33)

3. FIATALOK, MINT POTENCIÁLIS BANKI ÜGYFELEK

3.1. A fiatal korosztály bemutatása

Kutatási témám a fiatal korosztályra vonatkozik, de vajon kik is tartoznak ehhez a csoporthoz?

Ők azok, akik már nem gyerekek, de még nem is felnőttek. Igaz Ágnes megfogalmazásában „Ők már nem hívják az oroszokat „vörösöknek”, számukra Michael Jackson mindig is fehér bőrű popsztár volt, és az”Ctrl+Alt+Del” képlet pedig az alapműveletek közé tartozik.”(Krasay – Prónay, 2010, 55.p.). Ekkorra tehető a személyiség kialakulásának kezdete, amelyet az utóbbi idők társadalmi és gazdasági hatásai jelentősen megnehezítettek. Kettősség jellemzi világukat, hiszen a fogyasztásközpontú hétköznapokat kell összehangolniuk a jövőbeli bizonytalanságokkal, a továbbtanulási- és munkába állási nehézségekkel. Marketing szempontból a fiatalkor az élet első szocializációs szakasza is, hiszen ekkor hozza meg az egyén az első önálló fogyasztási döntéseit.

Vizsgálódásomat a fiatal korosztály egy jelentős részére, a középiskolás diákokra fókuszálom, akiket korábban tinédzsereknek, manapság azonban a Z ("zappers”), I (internet) generációnak, illetve „9/11-es korcsoportnak” is neveznek. A generációs kutatásokat William Strauss és Neil Howe „Generációk” című tanulmánya alapozta meg, akik szerint a 20 évente megjelenő ifjabb generációk teljesen új értékeket hoznak egy adott társadalom életébe. A generációkat a közös tapasztalatok, életélmények, hasonló értékek kötik össze (Töröcsik, 2011), ezért lehet az azonos időszakban születetteket együttesen kezelni. Már Karl Mannheim 1928-as tanulmánya bebizonyította, hogy a középiskolás korban ért benyomásoknak egész életre szóló kihatásuk van, tehát érdemes ezzel a korosztállyal kiemelten is foglalkozni. A szakirodalom az 1995 után születetteket globalizációs nemzedéknek is tekinti; a mostani középiskolás korosztály tagjai is ide sorolhatók. Ők már ebbe a digitális világba születtek, életüket el sem tudják képzelni internet, mobiltelefon, laptop, közösségi oldalak, sms és chat szolgáltatások nélkül. Bár mindannyian középiskolába járnak, mégis nagyon sokfélék: lehetnek csendesek vagy hangadók, marginalizálódók vagy beilleszkedők, divatdiktátorok vagy követők, bulizósak

23

vagy otthon ülők, népszerűek vagy háttérben maradók, „kint élők” vagy zárkózottak, kompenzálók vagy tudatos fogyasztók.

Együtt nőttek fel az internettel, ezért problémáik sincsenek a technikai eszközökkel, de a személyes kommunikáció már gondot okozhat számukra. Rendkívül okosak, nagyon gyakorlatiasak, egyszerre sokféle dologra is képesek koncentrálni (Kovácsné Henye, 2010)

„Amennyire értelmi képességeik előreszaladva érettnek látszanak, annyira maradnak normális sebességen fejlődőként érzelmi képességeik. Életkorúknál fogva még nincsenek birtokában az értékítéleteknek.” (Tari, 2011, 42.p.)

Az Információs Kor és a fogyasztói társadalom hatására a fiatal korosztálynál a virtuális világ szerepe azonban annyira megnőtt a valódi világhoz képest, hogy az identifikáció kialakulásának színtere a család helyett az internet lett. Számos kutató óriási veszélyt lát abban, hogy a jövő gyermekei a világhálón szocializálódnak. „Az internetnek épp az a lényege, hogy nincs gát, nincs szabály, nincs korlát, nincs tilalom – nincs semmi. Ha nincs szabályozás, akkor bármi megtörténhet.” (Tari, 2010, 138.p.)

Susan Greenfield az „Identitás a XXI. században c. könyvében azt elemezi, hogyan változik agyunk működése a technikai fejlődés hatására. Valószínűleg nem okoz majd problémát a nagymennyiségű tudáshalmaz feldolgozása, rövidül a feldolgozási idő, de az átélés, a továbbgondolás, az elvont fogalomalkotás már nem fog megvalósulni. Életükben több lesz a kényelem, a vidámság, de kevesebb lesz a tartalom. Fiataljaink a pillanatnyi élmények átélésének kedvéért feláldozzák hosszú távú lehetőségeiket. Mindennek pénzügyi kihatása is van, hiszen a megtakarítás helyett a költekező szemlélet válik uralkodóvá.

A mai fiatal generáció számára felértékelődött a szabadidő, az életöröm, az azonnali élvezetek, de a vásárlás, a márkák szerepe is óriási jelentőséggel bír. A fogyasztás ezen korcsoport életének meghatározó összetevője, és bár egy felmérésből az derül ki, sokan sokkal jobban függnek tőle, mint szeretnék, mégis mindennapi életük szerves része marad (Zsótér – Nagy, 2012). „Identitás válságukból fakadóan az átlagosnál jobban szorulnak a birtoktárgyak iránymutatására” (Prónay, 2011, 89.p.), vagyis a megvásárolt termékekkel nemcsak a személyiségükben meglévő bizonytalanságukat, hanem az általuk vágyott társadalmi csoporthoz való tartozást is igyekeznek kifejezni. A fogyasztás tehát elsősorban nem a szükségletek kielégítésének, hanem az önmegvalósításnak lett az eszköze.

24

A fiatalokra jellemző anyagi világ felé fordulásnak másik gyakori oka lehet a nem kívánatos érzések (bizonytalanság, stressz) enyhítése. Nagyon gyakran egy család széthullása miatti érzelmek vezetnek el a materialista szemlélet kialakulásához. Bizonyítást nyert, hogy a csonka családban élő fiatalok számára fontosabbak a materialista értékek, mint a teljes családban élőknél (Rindfleisch et al., 1997). A nehézségekkel történő könnyebb megbirkózást, valamint a személyes kapcsolatok hiányát is hivatottak a tárgyak szolgálni. Bár számos kutató osztja azt a véleményt, hogy a materialista célokra való törekvés sem az érzelmi, sem az anyagi jóléthez nem vezet el, a fiatalok számára a tárgyak birtoklása mégis egyfajta biztonságérzetet jelent (Kosztin, 2012).

A korosztály jellemzője még a türelmetlenség, a „brókeréletforma”, mindent nagyon gyorsan akarnak elérni, intenzíven élni az életüket (Tardi, 2003). Minél előbb felnőttekké szeretnének válni, de a felnőtt létnek csak a pozitív oldalát akarják megélni. A családalapítás, felelősségvállalás, a szülőktől való elköltözés kevésbé fér bele elképzeléseikbe.

Bár vannak a korosztály egészét jellemző tulajdonságok, mint a gyorsaság, egyediség, párhuzamos tevékenységek, nyitottság, innovatív képesség, marketing szempontból azonban mégsem kezelhetjük őket egységes, homogén piaci szegmensként. Nincsenek tehát könnyű helyzetben azok a pénzintézetek, akik a fiatalokat szeretnék ügyfélként megnyerni maguknak.

Törőcsik Mária szerint a fiatalokat meghatározhatjuk életkor szerint, valamint biológiai, pszichológiai, szociológiai, jogi szempontból, de rámutat ő is a korosztály életstílusbeli heterogenitására, amely megnehezíti a csoport egységes kezelését (Prónay, 2011).

Az életstílus kutatásokat az alábbi okok miatt nagyon fontosnak tartom ennél a generációnál is:

a) a középiskolás korosztály heterogén jellege, b) egyre nagyobb célcsoport,

c) saját fogyasztásán kívül jelentős szerepet tölt be szülei vásárlási szokásaiban is, d) életstílusa meghatározza pénzügyi igényeit,

e) szükségletei és gazdasági lehetőségei közti különbség áthidalásában a bankrendszernek jelentős szerepe lehet.

25

Az életstílus kutatás egyik ága, a Sinus-miliő rendszer kifejezetten a 14 – 19 éves korosztály vizsgálatával foglalkozik (Törőcsik, 2011). A kutatás által képzett életstílus csoportokat a M6. mellékletben mutatom be.

In document DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS (Pldal 30-33)