• Nem Talált Eredményt

Fejezet Részletes feltételek

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. közleményei

Z ÁRTKÖRÛEN M ÛKÖDÕ R ÉSZVÉNYTÁRSASÁG SZABÁLYZATA

III. Fejezet Részletes feltételek

1. A Nemzeti Földalapba tartozó földterületek haszonbérbe adására vonatkozó haszonbérleti pályázatot Kiíró írja ki.

2. A haszonbérleti pályázaton való részvétel feltétele a haszonbérleti pályázati regisztráció, amely díj ellenében törté-nik. A regisztrált haszonbérleti pályázók a regisztrációs díj megfizetése után, az errõl szóló igazolás ellenében, a haszon-bérleti pályázati felhívásban, illetve kiírásban meghatározott módon és helyen haszonhaszon-bérleti pályázati csomagot kapnak.

3. A haszonbérleti pályázati felhívást és a kiírást a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (a továbbiakban: Tanács) vagy az MNV Zrt. vezérigazgatója hagyja jóvá.

4. A haszonbérleti pályázati felhívást, valamint a haszonbérbe adásra kerülõ földterületek abban foglalt jegyzékét a Kiíró székhelyén az ügyfélforgalom elõtt nyitva álló helyiségben, internetes honlapján, a földterület fekvése szerinti te-rületi irodájának ügyfélforgalom elõtt nyitva álló helyiségében, valamint a földterület fekvése szerinti települési (fõvá-rosban a kerületi) önkormányzat hirdetõtábláján legalább harminc (30) naptári napra felhívás formájában kell közzé-tenni. A haszonbérleti pályázat meghirdetésének kezdõ idõpontja az önkormányzatnál történt kifüggesztés napját követõ nap.

A haszonbérleti pályázati felhívás közzétételével egyidejûleg az adott térségben terjesztett nyomtatott sajtótermék-ben/újságban közzé kell tenni a haszonbérleti pályázati felhívás kivonatát, amely tartalmazza

a)a haszonbérbe adandó földrészletek helyrajzi számát, összesített térmértékét, összesített aranykorona-értékét, b)a haszonbérleti pályázat benyújtásának határidejét vagy határnapját,

c)arra való utalást, hogy a haszonbérleti pályázati felhívás hol tekinthetõ meg.

5. Haszonbérleti egységnek az egy haszonbérleti azonosító szám alatt szereplõ földrészletek tekintendõk.

6. A haszonbérleti pályázati felhívásnak – a Vhr. 4. § (1) bekezdésében foglaltakat is figyelembe véve – tartalmaznia kell:

a)a Kiíró megnevezését, székhelyét,

b)a haszonbérbe adandó földrészlet megjelölését (haszonbérleti azonosító, település, helyrajzi szám, alrészlet szintû bontásban: mûvelési ág, térmérték, aranykorona-érték, valamint a haszonbérbe adásra kerülõ tulajdoni illetõség), továb-bá a területet érintõ, a Kiíró által ismert terheket,

c)a haszonbérbe adandó földrészletek összesített térmértékét és összesített aranykorona-értékét, d)a haszonbérleti jogviszony idõtartamát,

e)a Kiíró által meghirdetett haszonbérlet gyakorlásának minimális díját, amelynél kisebb összegû ajánlat nem tehetõ, f)az ajánlati biztosíték összegét,

g)a haszonbérleti jog megszerzéséért fizetendõ egyösszegû, egyszeri díjat, h)azt, hogy pályázni csak teljes haszonbérleti egységre lehet,

i)a pályázati ajánlat érvényességének feltételeit,

j)a pályázat elbírálása során a pályázatok rangsorolásakor alkalmazandó értékelési szempontokat, k)a regisztrációs, a haszonbérleti pályázati csomag átvételének helyét, módját, határidejét, l)a haszonbérleti pályázat benyújtásának helyét, módját, határidejét,

m)az elõ-haszonbérleti jog gyakorlásának alapvetõ feltételeit,

n)a haszonbérleti pályázat elbírálásának idõpontját és az ajánlattevõk értesítésének módját,

o)a regisztrációs díj, az ajánlati biztosíték, a haszonbérleti jog megszerzéséért fizetendõ egyösszegû, egyszeri díj, a haszonbérlet gyakorlása díjának teljesítésére vonatkozó feltételeket,

p)a megkötendõ szerzõdés típusát, a hasznosításra vonatkozó fontosabb feltételeket,

q)arra való utalást, hogy a Kiíró a haszonbérleti pályázati eljárást, indoklás megadásával, a szerzõdéskötés idõpont-jáig érvénytelenné nyilváníthatja.

7. A haszonbérleti pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a)a 6. ponta), h), i), k), l), m), n)alpontjaiban foglaltakat, továbbá

b)a haszonbérleti pályázaton való részvételre és a haszonbérbe adásra vonatkozó részletes feltételeket, c)a haszonbérleti pályázati ajánlat érvényességének feltételeit,

d)az elõhaszonbérleti jog gyakorlásának részletes feltételeit,

e)annak rögzítését, hogy a haszonbérleti pályázat elkészítésével és a haszonbérleti pályázaton való részvétellel kap-csolatos költségek az ajánlat érvényességétõl, illetve a haszonbérleti pályázat eredményességétõl függetlenül az ajánlat-tevõt terhelik,

f)ha a Kiíró hiánypótlási lehetõséget biztosít, az ajánlat lényegét nem érintõ formai okokat, a pótolható hiányokat, va-lamint a pótlás határidejét,

g)hogy a földterület haszonbérletére kötött szerzõdés tartalmából közérdekû adatnak minõsül a személyes adatok kö-zül a haszonbérlõ neve, székhelye, illetõleg lakcíme; a földterület helyrajzi száma, a haszonbérlet idõtartama, a haszon-bérleti jog megszerzéséért fizetendõ egyösszegû, egyszeri díj és a haszonbérlet gyakorlásának díja.

8. A haszonbérleti pályázati nyomtatványnak tartalmaznia kell az elõ-haszonbérleti jogosultságok alátámasztására szolgáló dokumentumok jegyzékét.

9. A haszonbérleti pályázaton történõ ajánlattételre nyitva álló határidõ legalább harminc (30) naptári nap. Az ajánlat-tételi határidõ kezdõ idõpontja az önkormányzatnál történt kifüggesztés napját követõ nap.

10. A Kiíró az ajánlattételi határidõt egy alkalommal, legfeljebb harminc (30) naptári nappal meghosszabbíthatja. Ezt a tényt a haszonbérleti pályázati felhívás közlésével megegyezõ helyeken, az eredeti benyújtási határidõ lejárta elõtt leg-alább öt (5) naptári nappal köteles felhívásban megjelentetni.

11. Kiíró jogosult a haszonbérleti pályázati felhívást az ajánlattételi határidõ lejárta elõtt visszavonni, errõl a haszon-bérleti pályázati felhívás közlésével megegyezõ helyeken és módon az ajánlattételi határidõ lejárta elõtt öt (5) naptári nappal köteles visszavonásról szóló hirdetményt megjelentetni.

12. A haszonbérleti pályázati felhívás visszavonása esetén a Kiíró köteles a regisztrációs díjat a visszavonásról szóló hirdetmény közzétételét követõ tizenöt (15) naptári napon belül postai készpénz-átutalási megbízás (csekk) útján vissza-fizetni. A Kiíró a regisztrációs díj után kamatot nem fizet.

Az ajánlati kötöttség, a pályázati biztosíték

13. Az ajánlattevõ az ajánlatához a pályázati kiírásban meghatározott idõpontig, de legalább a benyújtási határidõ le-jártától számított 60 napig kötve van, kivéve, ha a Kiíró ezen idõtartamon belül a pályázatot megnyert, illetve eredmé-nyes elõ-haszonbérleti jognyilatkozatot tett ajánlattevõvel szerzõdést köt, a pályázati felhívást szabályszerûen vissza-vonja, a pályázatot eredménytelennek minõsíti vagy az ajánlatot érvénytelenné nyilvánítja.

14. Az ajánlati kötöttség az ajánlattételi határidõ lejártát követõ napon kezdõdik.

15. A haszonbérleti pályázati felhívásban az eljárásban való részvételt pályázati biztosíték megfizetéséhez kell kötni, amely nem lehet kevesebb a haszonbérlet gyakorlása minimális díjának 10%-ánál.

16. Ha az ajánlattevõ az ajánlati kötöttségének ideje alatt az ajánlatát visszavonja, a szerzõdés megkötése a nyertes ajánlattevõ érdekkörében felmerült okból hiúsul meg, vagy a nyertes ajánlattevõ szerzõdésszegése következtében Kiíró a szerzõdéstõl eláll, az ajánlattevõ által befizetett pályázati biztosíték után Kiíró kamatot nem fizet. Amennyiben Kiíró a haszonbérleti pályázati felhívásban vagy kiírásban meghatározott visszafizetési határidõt elmulasztja, a Ptk. 301. § és 301/A. §-a alapján megállapított késedelmi kamatot köteles fizetni.

17. Kiíró a pályázati biztosítékot a haszonbérleti pályázati egységre vonatkozó felhívás, visszavonása, az eljárás ered-ménytelenségének vagy érvénytelenségének megállapítása, illetve a szerzõdéskötésre jogosultra vonatkozó döntés meg-hozatalát követõ nyolc (8) naptári napon belül köteles az érdekeltek részére, átutalás útján visszafizetni.

18. A nyertes ajánlattevõ által befizetett pályázati biztosítékot a Kiíró nem fizeti vissza, azt a haszonbérleti jog meg-szerzéséért fizetendõ egyösszegû, egyszeri díjba beszámítja.

A haszonbérleti jog megszerzése és a haszonbérlet gyakorlásának díja

19. A haszonbérleti jog megszerzéséért egyösszegû, egyszeri díj fizetendõ, amelynek megfizetésérõl a haszonbérleti szerzõdésben kell rendelkezni. A haszonbérleti jog megszerzéséért fizetendõ egyösszegû, egyszeri díj a haszonbérlet gyakorlása minimális díjának legalább 15, de legfeljebb 30%-a. A haszonbérleti jog megszerzéséért fizetendõ egyössze-gû, egyszeri díj mértékére vonatkozó konkrét sávok meghatározására – a haszonbérleti pályázati egységben szereplõ földterületek összesített térmértékéhez igazodóan – az egyes pályázati kiírásokban kerül sor.

Ha a haszonbérleti jog megszerzéséért fizetendõ egyösszegû, egyszeri díjat a pályázat nyertese, illetve az elõ-haszon-bérletre jogosult a haszonbérleti szerzõdésben meghatározott idõpontig nem fizeti meg, a haszonbérbe adó a szerzõdés-tõl elállhat.

20. Ha a haszonbérleti szerzõdést a felek közös megegyezéssel szüntetik meg vagy a haszonbérlõ az egy haszonbérleti egységben meghirdetett valamennyi földterület tulajdonjogát megszerzi, a haszonbérlõ részére kizárólag a haszonbérleti jog megszerzéséért fizetett egyösszegû, egyszeri díjnak a pályázati biztosítékkal csökkentett, idõarányos része téríthetõ vissza. A haszonbérlet idõtartamának utolsó 1/6 szakaszában a visszatérítés nem alkalmazható.

ajánlott díj, amelyet a haszonbérleti jogviszony idõtartama alatt évenként egyenlõ részletekben, a tárgyév december hó-nap 31-éig kibocsátott számla alapján kell megfizetni.

22. A haszonbérleti szerzõdésbe kell foglalni a haszonbérbeadó azon jogát, hogy a haszonbérlet gyakorlásának éves díját öt (5) évente felülvizsgálja, és ennek alapján a haszonbérlet még hátralévõ idõtartamára a haszonbérlet gyakorlásá-nak éves díját írásban, egyoldalúan módosítsa.

23. A haszonbérlet gyakorlásának éves díját a rendelkezésre álló és a felülvizsgálat évét megelõzõ három (3) naptári év hiteles forrásból beszerezhetõ ingatlanpiaci, illetve a gazdálkodással kapcsolatos adatai alapján a mindenkori támoga-tási rendszer figyelembevételével és a földbirtok-politikai irányelvekben foglaltakra tekintettel kell megállapítani.

24. Ha a haszonbérlõ nem fogadja el a haszonbérlet gyakorlásának a jogviszony még hátralévõ idõtartamára a haszon-bérbe adó által jelen szabályzat 23. pontja alapján módosított éves díját, haszonhaszon-bérbe adó a haszonbérleti szerzõdést azonnali hatállyal felmondhatja. Ebben az esetben a haszonbérlõ részére kizárólag a haszonbérleti jog megszerzéséért fi-zetett egyösszegû, egyszeri díj idõarányos összege téríthetõ vissza. A haszonbérlet idõtartamának utolsó 1/6 szakaszá-ban a visszatérítés nem alkalmazható. E kitételekrõl a haszonbérleti szerzõdésben is rendelkezni kell.

25. A haszonbérleti szerzõdés közös megegyezéssel történõ megszüntetését, valamint a 24. pontban foglalt és a külön jogszabályban rögzített eseteket kivéve visszatérítés nem alkalmazható.

26. Ha a haszonbérbe adó a haszonbérleti szerzõdésben, illetve módosításaiban meghatározott haszonbérlet gyakorlá-sa éves díjának módosítását a haszonbérlõ felé írásban nem kezdeményezi, úgy a haszonbérlet gyakorlágyakorlá-sa éves díjának továbbra is a korábban megállapított díjat kell tekinteni.

27. A haszonbérbe adott földrészletek haszonbérleti szerzõdésben rögzített térmértékének, mûvelési ágának és minõ-ségi osztálynak változása esetén a haszonbérlet gyakorlása éves díját a haszonbérlet még hátralévõ idõtartamára az ingat-lan-nyilvántartáson átvezetett aranykorona-értéknek megfelelõ arányosítással kell a feleknek módosítania.

Összeférhetetlenségi és titokvédelmi szabályok 28. A pályázatok értékelésében és elbírálásában nem vehet részt:

a)a pályázatot benyújtó természetes személy és annak képviselõje, alkalmazottja, foglalkoztatottja, alkalmazója és foglalkoztatója,

b)a pályázatot benyújtó jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság képviselõje, tulajdonosa, tag-ja, vezetõ tisztségviselõje, alkalmazottja vagy más szerzõdéses jogviszony alapján foglalkoztatotttag-ja,

c)annak a jogi személynek vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaságnak a képviselõje, vezetõ tisztségviselõje, alkalmazottja (foglalkoztatottja), amelyben a pályázó közvetlen vagy közvetett befolyással rendelkezik, illetõleg amely-nek a pályázó tulajdonosa, tagja,

d)aza)–c)pontban megjelölt személyek közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b)pont], e)akitõl bármely oknál fogva nem várható el az ügy tárgyilagos megítélése (elfogultság).

29. A pályázati elbírálásban részt vevõ köteles haladéktalanul bejelenteni, ha vele szemben bármilyen összeférhetet-lenségi ok áll fenn.

30. Összeférhetetlenségi kérdésben vita esetén az a személy vagy testület dönt, aki, illetve amely a pályázat kiírásáról döntött. Ha az összeférhetetlenségi ok a kiíró szerv vezetõjének személyére nézve áll fenn, akkor a vitában a kiíró szerv vezetõjének felettese, a vagyon haszonbérbe adásával megbízott személy esetében pedig az MNV Zrt. dönt. Ha az össze-férhetetlenségi ok az MNV Zrt. mint kiíró vezetõjének személyére nézve áll fenn, akkor a vitában a Nemzeti Vagyongaz-dálkodási Tanács dönt.

31. Az ajánlattevõ a szerzõdéskötésig köteles titokban tartani ajánlata tartalmát, köteles továbbá a pályázati eljárás be-fejezését követõen is bizalmasan kezelni a Kiíró által rendelkezésre bocsátott minden tényt, információt, adatot, azokról harmadik személynek tájékoztatást nem adhat.

32. A 31. pont szerinti tilalom nem zárja ki a finanszírozó bankokkal, együttmûködés keretében történõ pályázat ese-tén az együttmûködésben részt vevõkkel, valamint az ajánlattevõ meghatalmazott jogi képviselõjével, illetve az ajánlat elkészítéséhez az ajánlattevõ által igénybe vett, felhatalmazással rendelkezõ egyéb szakértõvel való kapcsolattartást, a titoktartási kötelezettség azonban e személyekre is kiterjed.

érvénytelennek nyilváníthatja.

34. Kiíró a pályázók számát a pályázatok bontásáig, az ajánlatok tartalmát a döntéshozatalig köteles titkosan kezelni, arról felvilágosítást sem kívülállóknak, sem a pályázaton részt vevõknek nem adhat. Ez alól kivételt képeznek a pályázati eljárás keretein belül megtartott, a birtokhasznosítási bizottságok részére rendelkezésre bocsátott információk.

Az ajánlatok benyújtása

35. Az ajánlattevõk vagy meghatalmazással igazolt képviselõjük ajánlataikat a haszonbérleti pályázati felhívásban, il-letve kiírásban elõírt formában, tartalommal és módon nyújthatják be.

A haszonbérleti pályázati ajánlatok felbontása

36. Az ajánlatok felbontására az ajánlatok benyújtására nyitva álló határidõ lejártát követõen kerül sor. Az ajánlatok felbontásáról jegyzõkönyvet kell készíteni. Ha a pályázati kiírás értelmében a bontás nyilvánosan történik, a Kiíró és az általa meghívott személyek, valamint az ajánlattevõk és meghatalmazottaik is jelen lehetnek.

37. Az ajánlatok nyilvános felbontásakor a jelenlévõkkel ismertetni kell az ajánlattevõk nevét, lakóhelyét (székhe-lyét), az ajánlatokkal kapcsolatos további részletek azonban nem hozhatók nyilvánosságra.

38. Ha a Kiíró megállapítása szerint a pályázó a pályázat lényeges elemeit nem érintõ, formai okból hibás (hiányos) ajánlatot nyújtott be, önként vagy a Kiíró felhívására a felhívás kézhezvételét követõ, legfeljebb öt (5) napon belül pótol-hatja a hiányokat. A pótolható hiányokat, valamint a hiánypótlás határidejét a pályázati kiírásnak kell tartalmaznia. Az ajánlat érvényességét Kiíró a hiánypótlásra rendelkezésre álló idõ leteltét követõen állapítja meg.

39. Érvénytelen az ajánlat:

a)amelyet olyan ajánlattevõ nyújtott be, aki a termõföldrõl szóló 1994. évi LV. törvény (a továbbiakban: Tft.) alapján a haszonbérleti pályázat tárgyát képezõ termõföld terület(ek) haszonbérleti jogát nem szerezheti meg;

b)amelyet olyan ajánlattevõ nyújtott be, akinek vagy közeli hozzátartozójának, illetve annak a gazdasági társaságnak, amelyben az ajánlattevõ vagy közeli hozzátartozója közvetlen vagy közvetett befolyással rendelkezik, a Kiíróval szem-ben lejárt tartozása van;

c)amelyet olyan ajánlattevõ nyújtott be, aki a Kiíróval vagy jogelõdjével földhasználattal összefüggésben perben áll, vagy a Nemzeti Földalapba tartozó termõföld használatával kapcsolatos jogsértõ magatartása miatt a pályázat benyújtá-sát megelõzõ két (2) évben jogerõs hatósági elmarasztaló, illetve bírságot kiszabó határozatot kapott;

d)amely nem tartalmazza az ajánlattevõ írásos nyilatkozatát a Nemzeti Földalapba tartozó földterületek haszonbérbe adására irányuló szabályzatban foglaltak elfogadásáról;

e)amely nem tartalmazza az ajánlattevõ írásos nyilatkozatát a vállalt ajánlati kötöttségrõl;

f)amely nem tartalmazza az ajánlattevõ írásos nyilatkozatát a hozzájárulásáról ahhoz, hogy a haszonbérleti pályázati anyagát a helyi birtokhasznosítási bizottság is megismerje véleményezés céljából;

g)amelyet olyan ajánlattevõ nyújtott be, akivel a Vtv. 25. § (1) bekezdésének értelmében az állami vagyon hasznosítá-sára irányuló szerzõdés nem köthetõ.

h)amelyben az ajánlattevõ nem fogadja el a Kiíró által meghatározott, a haszonbérleti jog megszerzéséért fizetendõ egyösszegû, egyszeri díjat;

i)amely nem határozza meg egyértelmûen a haszonbérlet gyakorlásának díját, a haszonbérlet gyakorlásának díjára vonatkozóan több ajánlatot tartalmaz, az ajánlat egy másik pályázó ajánlatához kötött, vagy a haszonbérlet gyakorlásá-nak megajánlott díja a Kiíró által meghirdetett minimális díjnál kisebb;

j)amelyet nem a kiírásban meghatározott, illetve a szabályszerûen meghosszabbított határidõben, vagy nem az ott megjelölt helyen nyújtottak be;

k)amelyet nem a haszonbérleti pályázati felhívásban, illetve kiírásban elõírt formában, tartalommal, módon nyújtot-tak be;

l)amelyben az ajánlattevõ a pályázati biztosítékot nem, vagy nem az elõírtaknak megfelelõen bocsátotta rendelke-zésre;

m)amelyben a közölt tények, adatok, információk részben vagy egészben nem felelnek meg a valóságnak;

n)amely nem tartalmazza az együttmûködés keretében pályázók számára a pályázati kiírásban elõírt együttmûködési megállapodást.

40. Ha a haszonbérleti pályázat tárgyát képezõ földterületek fekvése szerinti településen birtokhasznosítási bizottság mûködik, a haszonbérleti pályázat elbírálásába véleményezési jogkörrel be kell vonni. Kiíró az érvényes ajánlatok egy példányát véleményezésre átadja a birtokhasznosítási bizottság elnökének. Az ajánlatokról további másolat nem készít-hetõ. A megismert adatokra vonatkozóan a birtokhasznosítási bizottság tagjait titoktartási kötelezettség terheli. A birtok-hasznosítási bizottság a véleményével egyidejûleg, de legkésõbb a véleményezési határidõ lejártát követõ napon köteles az ajánlatokat dokumentáltan visszaküldeni a Kiírónak.

41. A birtokhasznosítási bizottság a haszonbérleti pályázat kézhezvételét követõ tizenöt (15) naptári napon belül jogo-sult a benyújtott haszonbérleti pályázatokkal kapcsolatban véleményt nyilvánítani. A haszonbérleti pályázatot csak a birtokhasznosítási bizottság részére nyitva álló véleményezési határidõ leteltét követõen lehet elbírálni. A haszonbérleti pályázat elbírálásának nem akadálya, ha az adott településen birtokhasznosítási bizottság nem alakult meg, vagy határ-idõn belül nem nyilatkozott.

42. Kiíró a haszonbérleti pályázati ajánlatok elbírálására vonatkozóan döntés elõkészítése érdekében értékelõbizottsá-got hoz létre. A bizottság tagjait titoktartási kötelezettség terheli.

43. A pályázatok értékelésérõl jegyzõkönyvet kell készíteni, amelynek tartalmaznia kell különösen:

a)pályázati eljárás rövid ismertetését, a beérkezett ajánlatok számát,

b)a beérkezett ajánlatoknak a pályázati felhívásban közzétett szempontok szerinti részletes értékelését, c)az értékelõbizottságnak a legjobb ajánlatra vonatkozó javaslata indokait,

d)a haszonbérleti díj, illetve az ajánlat egésze értékelésének szempontjait (ideértve a bérleti díjat befolyásoló kötele-zettségvállalásokat is),

e)a pályázók által ajánlott biztosítékok értékelését,

f)a pályázati eljárást összefoglaló értékelését, a pályázók rangsorolására vonatkozó javaslatot.

44. A pályázati ajánlatok elbírálásáról az értékelõ bizottság javaslatainak mérlegelésével a Tanács vagy az MNV Zrt.

vezérigazgatója dönt. Az ajánlatok közül az összességében legkedvezõbb feltételeket kínáló, megalapozott ajánlat mel-lett kell dönteni. A pályázati felhívásban közölt bírálati szempontokkal ellentétes döntés nem hozható.

45. Ha a pályázati kiírás másként nem rendelkezik, az ajánlatokat a benyújtási határidõ lejártától számított harminc (30) napon belül kell elbírálni.

46. Az elbírálási határidõt a Kiíró egy alkalommal, legfeljebb harminc (30) nappal meghosszabbíthatja, amelyrõl a pá-lyázókat írásban, postai úton tájékoztatni kell. A pályázati kiírásban a 45. ponttól eltérõen megállapított elbírálási határ-idõ sem haladhatja meg – annak meghosszabbítása esetén sem – a kilencven (90) napot.

47. Több, azonos értékû, érvényes ajánlatot benyújtó pályázó közül a Kiíró a haszonbérleti pályázat nyertesét:

a)a földterület fekvése szerinti település birtokhasznosítási bizottsága véleményének figyelembevételével,

b)ennek hiányában sorsolással választja ki. A sorsolás a Kiíró hivatalos helyiségében, a Kiíró által kijelölt legalább 3 tagú sorsolási bizottság jelenlétében történik.

48. Kiíró a nyertes visszalépése esetén jogosult a haszonbérleti pályázat soron következõ helyezettjét – a nyertes aján-latában vállalt feltételekkel – szerzõdéskötésre felhívni.

49. Eredménytelen a pályázati eljárás, ha a)nem érkezett érvényes pályázati ajánlat,

b)a benyújtott pályázatok egyike sem felel meg a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek, c)Kiíró az 50. pontban megjelölt okból az eljárás érvénytelenítésérõl döntött,

d)a legjobb érvényes ajánlat elfogadása jelentõs vagyonvesztéssel járna.

50. Érvénytelen a pályázati eljárás, ha a pályázat elbírálásakor az összeférhetetlenségi szabályokat megsértették, il-letve ha valamelyik ajánlattevõ az eljárás tisztaságát vagy a többi ajánlattevõ érdekeit súlyosan sértõ cselekményt követett el.

51. Az érvénytelenségrõl, illetve eredménytelenségrõl szóló döntést a haszonbérleti pályázati felhívás közlésével megegyezõ helyeken és módon, hirdetmény formájában kell közzétenni. Kiíró a haszonbérleti pályázati eljárást, indok-lás megadásával, a szerzõdéskötés idõpontjáig érvénytelenné nyilváníthatja.

52. A Tft. 10. § (6) bekezdésében foglalt rendelkezés alapján a Nemzeti Földalapba tartozó ingatlanok haszonbérleti pályázat útján történõ hasznosítása során elõ-haszonbérleti jognyilatkozatot, illetve e jogról való lemondó nyilatkozatot a haszonbérleti pályázati kiírásban foglaltaknak megfelelõen lehet tenni.

53. Az elõhaszonbérletre jogosult jognyilatkozatot akkor tehet, ha a pályázókra vonatkozó szabályoknak megfelelõen

53. Az elõhaszonbérletre jogosult jognyilatkozatot akkor tehet, ha a pályázókra vonatkozó szabályoknak megfelelõen