• Nem Talált Eredményt

Fabaceae – pillangósok

In document Digitális herbárium és drogatlasz (Pldal 49-58)

Elterjedés

Eredetileg száraz, meleg sziklagyepek lakója. Őshazája Közel-Kelet (Irán, Törökország, Szíria).

Morfológiai jellemzők

Mintegy 0,6-1 m magasra növő, hosszú tövisekkel borított, ritkán elágazó, szürkén gyapjas törpebozótot alkotó cserje. Levelei párosan szárnyasan összetettek. Virágai fakósárgák és nagy kiálló, hónalji fejekben csoportosulnak. Termése ovális hüvely.

Drog

Tragacantha – tragakanta (Ph. Hg. VIII.) Fitokémiai jellemzők

mézga tragakantin (főként polimer galakturonsav) Alkalmazás

gyógyszerészetben emulgeáló, stabilizátor. A mézga tisztítással fehér, íztelen, szagtalan porrá, kevés vízzel nyálkás kocsonyává válik. A vércukorszint emelkedését csökkenti, székletszabályozó szer (folyadékokhoz kötődése igen nagy), enyhe hashajtó, adaptogén, antitumor aktivitású. A gyógyszerészetben emulgeáló, stabilizátor. A mézga tisztítással fehér, íztelen, szagtalan porrá, kevés vízzel nyálkás kocsonyává válik. Gyógyászati céllal hashajtóként használható, de ennek jelentősége kicsi.

Digitális herbárium és drogatlasz

Atropa belladonna L. – nadragulya Solanaceae – burgonyafélék

1.31. ábra

Atropa belladonna L. – nadragulya Elterjedés

Erdei vágásokban, erdők szegélyében található évelő növény.

Morfológiai jellemzők

Erőteljes rizómája és gyökérzete van. A hajtásrendszer 50-150 cm-es, áltengelyes (szimpodiális). Nóduszonként kétféle levele van: az egyik szabályos lomblevél, a másik alsóbb szintből feltolódott. Mindkét levele elliptikus, ép szélű és nyélbe keskenyedő.

Virágzás: júniustól augusztusig. Levélhónalji virágai magányosak, rövid kocsányúak. A csésze mélyen 5 hasábú, a párta harang alakú, barnáslila. A porzószálak görbültek. A magház 2 termőlevelű. A termés gömbölyű, fényes és sötétlila vagy fekete, sokmagvú bogyó.

Drog

Belladonnae folium – nadragulyalevél (Ph. Hg. VIII.), Belladonnae radix – nadragulyagyökér (Ph. Hg. VII.)

Fitokémiai jellemzők

tropán-alkaloidok (L-hioszciamin, atropin, apoatropin, belladonnin, szkopolamin, kuszkigrin)

Gyógynövények jellemzése

49 1.32. ábra

Belladonnae radix, B. folium – nadragulyagyökér és -levél fő hatóanyagai Alkalmazás

atropin antikolinerg, neurotrop spasmolyticum, gyógyszerek hatóanyaga. Ulcus ventriculi, hyperaciditas, asthma bronchiale, vese- és epekőkólika, görcsös menstruáció esetén fájdalomcsillapító. Központi idegrendszerre hat: sedativum neurovegetativ dystoniában, neurastheniában, de túladagolása pszichomotoros nyugtalanságot, izgatottságot, hallucinációs élményeket okoz. Szemészetben szemcseppek formájában pupillatágító. Az atropin antikolinerg hatású, azaz csökkenti a paraszimpatikus idegrendszer által szabályozott simaizmok és mirigyek működését. A drog és kivonatai gyomor-bélrendszeri, epeúti görcsök kezelésére használhatók kizárólag orvosi ellenőrzés mellett. A szemészetben az atropin-tartalmú szemcseppek pupillatágító hatásúak.

atropin L-szkopolamin

(L- és D-hioszciamin)

Digitális herbárium és drogatlasz

Avena sativa L. – abrakzab Poaceae – pázsitfűfélék

Elterjedés

Elvadulva gyomtársulásokban él. A termesztésben az üde vagy kissé nyirkos, tápanyagban gazdag, bázisokban szegény, gyengén savanyú agyag-, vályog- vagy homoktalajokon nő a legjobban.

Morfológiai jellemzők

Egyéves fű, felálló, erőteljes, sima és kopasz, 60-150 cm magas szárakkal. Töve bokros.

A levéllemez 10-16 mm széles és 30 cm hosszú, keskeny hegybe fut, érdes, szürkészöld. A levélnyelvecske rövid, tojásdad, kihegyezetten fogazott. A levélhüvely kopasz a szárat lazán veszi körül, a fülecske hiányzik. Virágzási ideje június. A laza buga ágai egy oldalra nézők, nem egyforma hosszúak, vízszintesen elállók vagy gyengén felfelé irányulnak, 1-3 füzérkéjük van. A pelyvák hosszabbak, mint az egyes virágok. A külső toklász csúcsa 2 fogú. Termése szemtermés, ahol a maghéj és a termésfal összenő.

Drog

Avenae herba – abrakzabfű Fitokémiai jellemzők

szaponinok, flavonoidok, fenil-etil-amin hordenin, betain, trigonellin, glukán, pentozán, kesztóz, neokesztóz

1.33. ábra

Avenae herba – (abrak)zab virágos hajtás fő hatóanyagai

O

Gyógynövények jellemzése

51 Alkalmazás

Élelmiszer- és takarmánynövény. Népgyógyászatban vizelethajtó, vese- és hólyagtisztító reuma és köszvény esetén, enyhe nyugtató. A szemekből és a szalmából készült tea köhögéscsillapító.

Digitális herbárium és drogatlasz

Ballota nigra L. – fekete peszterce Lamiaceae – ajakosok

1.34. ábra

Ballota nigra L. – fekete peszterce Elterjedés

Útszéli gyomtársulásokban élő, de akácosokban, erdőszéleken, kerítések és sövények mentén is fellelhető évelő, lágyszárú növény.

Morfológiai jellemzők

Talajszint alatt, ám a felszín közelében rövid, ferdén növő gyöktörzse van. A földfeletti hajtás 30-80 cm-es, elágazó és gyakran az aljzatra terülő. Az egész növény szőrös-bozontos, kellemetlen szagú, őszre a zöld szárak lilásbarna árnyalatúvá válnak.

Négyszögletes szárán a nyeles levelek keresztben átellenesek, lemezük tojásdad vagy tompán háromszögletes. A levélszél alul inkább csipkés, feljebb fűrészes. Virágzás:

június-szeptember (másodvirágzás: fagyokig). Virágai a hajtások felső harmadában redukált tengelyű forgós-kettősbogokat alkotnak úgy, hogy az 1-3 cm-es virágzati kocsány az egész virágzatot elfordítja a levelek síkjától. Egyben az egyes virágok murvalevelek hónaljában erednek, amelyek ár alakúak, puhák. A virágok csészéje forrt, tölcséres, harang alakú, 5 fogú, a végük szálkás csúcsú. A párta kétajkú, ibolyás-piros, néha fehéres. A felső ajak háti oldala erősen szőrözött, a pártatorok is szőrkoszorút visel. A makkocska résztermések csúcsa lekerekített, színük sötétbarna-fekete, sima felületű.

Gyógynövények jellemzése

53 Fitokémiai jellemzők

illóolaj, nyomokban keserű szeszkviterpén-lakton marrubiin, cserzőanyag, kávésav

1.35. ábra

Ballotae nigrae herba – fekete peszterce virágos hajtás fő hatóanyagai Alkalmazás

Sedativum hisztéria, hypochondria, klimax, alvási zavarok, görcsös gyomorbántalmak, görcsös köhögés esetén. Spasmolyticum, cholereticum. Külsőleg köszvény ellen.

Népgyógyászatban émelygés és szamárköhögés, idegesség esetén. A droggal humán vizsgálatot nem végeztek. A tradicionális gyógyászatban emésztési zavarok és gyomor-bélrendszeri görcsök kezelésére használják.

OH

O O

O

marrubiin kávésav

O CH H

O H

CH COOH

Digitális herbárium és drogatlasz

Berberis vulgaris L. – sóskaborbolya Berberidaceae – sóskafafélék

1.36. ábra

Berberis vulgaris L. – sóskaborbolya Elterjedés

Bozótos helyeken, főként karsztbokorerdőkben előforduló 1-3 m-es, elágazó cserje.

Morfológiai jellemzők

Hajtásrendszere hosszú- és rövidhajtásokból épül fel. A hosszú szártagú hajtásokon a szórt állású levelek levéltövisekké módosulnak. Ezek hónaljában 4-6 lombleveles, rövid szártagú hajtás fejlődik. E levelek bőrszerűek, tojásdadok vagy visszás tojásdadok. Az alsóbbak széle ép vagy gyengén fogas, a felsőbbeké öblösen fogas. Virágzás: április végén, májusban. Tojássárga virágai 3-6 cm-es laza fürtben csoportosulnak. A hímnős virágok két, sárgászöld előlevelét sziromszerű lepellevelek követik, ezek kagylószerűen befelé hajlók. A porzók a külső két körön a lepellevelekhez hasonlóak, alapi részükön nektáriumokkal (sztaminodiumok). A belső 3+3 porzó is különleges szerveződésű: a porzószál csúcsán lévő konnektívum kiszélesedik és a két oldalán a portok tékái ülnek.

A téka felfelé csapódó kopáccsal nyílik (érintési ingerre is), és a pollen a bibe felületére vagy rovarra kerül. A vacok csúcsán 1 termőlevelű, hengeres termő helyezkedik el. A termés hosszúkás, piros színű bogyó, 2 lapos, világosbarna maggal.

Drog

Berberidis radix – borbolya gyökér Fitokémiai jellemzők

alkaloidok (berberin), tannin, gyanta, viasz, gumianyag, kelidonsav

Gyógynövények jellemzése

55 1.37. ábra

Berberidis radix – borbolya gyökér fő hatóanyaga Alkalmazás

cholelithiasis, cholecystitis, kólikás nephrolithiasis, nephritis, köszvény, reuma, lumbago, arthritis esetén fájdalomcsillapító és spasmolyticus (parenterálisan, orvosi előírásra, erős hatású).

berberin

N+ O

H2C O

OCH3

OCH3

Digitális herbárium és drogatlasz

Betula pendula Roth. – közönséges nyír, Betula

pubescens Ehrh. – szőrös nyír

In document Digitális herbárium és drogatlasz (Pldal 49-58)