• Nem Talált Eredményt

FÕRÉSZ: Hivatali igazgatás

In document A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE (Pldal 33-37)

– Az árvereztetõ az árverés nyertesével az árverés napján köti meg az adásvételi szerzõdést. Az árverés nyertese köte-les a teljes vételárat és a bonyolítási díjat a szerzõdéskötéssel egyidejûleg megfizetni, ha ezt elmulasztja az adásvétel meghiúsul és a bánatpénz a kiírót illeti meg.

– Vételárfizetés és a szerzõdések megkötése az árverés után az árvereztetést végzõ független bonyolító telephelyén történik.

Az árverés sikertelen, ha nem tettek érvényes vételi ajánlatot.

Az árvereztetõ fenntartja jogát az árverés eredménytelennek nyilvánítására.

Az árverési eljárással kapcsolatban információ kérhetõ a HRFK Mûszaki és Üzemeltetési osztályán Kovács S. Csaba r. alezredesnél. Tel.: 06 (36) 522-148.

A

Z

Á

LLAMI

S

ZÁMVEVÕSZÉK VIZSGÁLATAI

Összefoglaló

a közoktatási intézmények tankönyvellátási rendszerének ellenõrzésérõl (0649)

Az Állami Számvevõszék a közelmúltban befejezte a közoktatási intézmények tankönyvellátási rendszerének 2002–2006. évek közötti átfogó, rendszerszemléletû ellenõrzését, amely az Oktatási Minisztériumra, illetve jogutódjára az Oktatási és Kulturális Minisztériumra és a feladatellátásban részt vevõ háttérintézményeire – az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont, a Nemzeti Szakképzési Intézet, az Educatio Kht. és a suliNova Közoktatás-fejlesztési és Pedagógus-továbbképzõ Kht. – terjedt ki. A közoktatási intézmények tankönyvellátási rendszerének mûködése több mint 1,5 millió tanulót, 165 ezer pedagógust, 5 ezer közoktatási intézményt, 114 kiadót és 227 forgalmazót érintett.

A legnagyobb állami tulajdonú kiadó 2004. évi privatizációját az Állami Számvevõszék az Állami Privatizációs és Vagyonkezelõ Rt. 2004. évi mûködésének és a központi költségvetés végrehajtásához kapcsolódó tevékenységének ellenõrzésérõl szóló jelentésében vizsgálta. Az ellenõrzés célja a közoktatási tankönyvellátás ágazati felügyeletének, szakmai irányításának, belsõ kontrollrendszerének, költségvetési támogatásának, a tankönyvvé minõsítés hatósági eljá-rásának értékelése volt.

A közoktatás tankönyvellátása az alkotmányban meghatározott mûvelõdéshez való jogot szolgáló közfeladat, amely a szaktárca, az önkormányzatok, illetve a szakképzési tankönyveknél a szakképzésért felelõs tárcák közremûködésével decentralizált rendszerben, liberalizált piaci viszonyok között, a köz- és magánszféra speciális együttmûködésével való-sult meg. A tankönyvpiac sajátossága, hogy a fogyasztó – a szülõ és a tanuló – nem döntheti el szabadon, hogy kíván-e vevõ lenni, mert a tankönyv olyan áru, amely nélkül az iskolai tanulmányok megkezdése, sikeres folytatása nem valósul-hat meg. Az állam megvalósul-határozó szereplõje a tankönyvpiacnak a tankönyvvé nyilvánítás engedélyezésében és az árkiala-kításban betöltött szerepe, valamint a tankönyv elõállítására és megvásárlására nyújtott támogatások révén. A szaktárca szabályozási, ágazati irányítási, koordinációs és ellenõrzési feladatokat látott el, amelyekért az oktatási miniszter teljes körû, a szakmai tankönyvellátás tekintetében a szakképzésért felelõs miniszterekkel megosztott felelõsséget viselt.

A meghatározó jogszabályok gyakran módosultak, amelyek megteremtették a szakmai koncepcióváltozások feltételét, de bizonytalanságot keltettek a piaci szereplõkben.

A szakmai irányítás érvényesítésének eszköze a tankönyvvé nyilvánítás hatósági eljárása, amely a tapasztalatok sze-rint költséges, így árfelhajtó hatású, valamint a folyamatban részt vevõ számos intézmény, szakértõ és testület miatt bo-nyolult és lassú volt. Az engedélyezés kritériumrendszerének változásai ellentmondásosan hatottak a szakmai minõségi követelmények érvényesülésére, megalapozottságuk egy részét szakmai körökben is vitatták. A közoktatási tankönyvel-látás ágazati irányításának szakmai, és gazdasági elvárásai a tankönyvjegyzéken keresztül érvényesíthetõek, azonban a 2003-tól folyamatosan megszûnt kedvezmények egyre kevésbé tették érdekeltté a kiadókat, hogy kiadványaikat a tan-könyvjegyzékre vetessék. A pedagógusok a tankönyvjegyzéken nem szereplõ kiadványokból is oktathattak, és ezek megvásárlásához is igénybe vehették az állami normatív támogatást. A tankönyvcímek száma magas volt, a tankönyv-jegyzéken a 2006/2007. tanévben 3144 cím szerepelt. Emellett a hagyományos tankönyvek mellé a kiadók tankönyvcsa-ládokat is kifejlesztettek, ennek következtében az átlagosan egy tanulóra jutó tankönyvek darabszáma 46,4%-kal, átlagáruk 25,1%-kal emelkedett. A tankönyvek megfelelõségét ellenõrzõ ún. beválás vizsgálatokat a közoktatási tan-könyvek esetében nem végeztek.

A szaktárca kezdeményezésére és finanszírozása mellett kiépítették a Tankönyvi Adatbázis-kezelõ Rendszert, amely-nek információt biztosító szerepe a közvetlen értékesítési módozatok térhódításával, a tankönyvrendelési statisztikai adatszolgáltatási kötelezettség feloldásával megszûnt.

A közoktatásban használt tankönyvek beszerzésének – a tanulókat terhelõ – költségeihez az állam támogatást nyúj-tott. A közoktatási tankönyvek értékesítése a 2002. évi 13,4 Mrd Ft-ról 2005. évre 16,3 Mrd Ft-ra, állami támogatása 3,7 Mrd Ft-ról 8,9 Mrd Ft-ra növekedett. A költségvetési támogatás a tanulók normatív támogatásával, valamint a ki-adóknak nyújtott közvetlen támogatással valósult meg. A kispéldányszámú tankönyvek elõállítása drága, megtérülésük hosszú, ezért a kiadók ezek megjelentetésére nem vállaltak anyagi kockázatot. Az állami támogatással kifejlesztett tan-könyvek utánnyomásánál kedvezõtlen helyzetet teremtett, hogy a jogokkal a kiadók rendelkeztek. A támogatások 96,3%-át jelentõ normatív támogatások elve, rendszere és mértéke többször módosult, alanyi jogából rászorultság alapú-vá alapú-vált. A alapú-változásokat részletes, megalapozott háttérszámításokkal nem támasztották alá, hatáselemzések, értékelések nem készültek.

2004-ben az ágazati irányítás belsõ kontrollrendszerének kialakítását a tárca megalapozta, gyakorlati alkalmazását a bevezetõ stádium jellemezte. Mûködését hátráltatták a sokszor ellentmondó szakmaszemléleti és jogszabályváltozások, eltérõ értelmezések, az ellenõrzések hiánya, és a következmények nélküli szabálytalanságok.

A Nemzeti Fejlesztési Tervben a közoktatási tankönyvellátást is érintõ programok megvalósítására összesen 49,9 Mrd Ft, ebbõl tankönyvfejlesztéshez kapcsolódó központi programokra 17,2 Mrd Ft uniós (75%) és hazai (25%) tá-mogatás áll rendelkezésre. A központi programok megvalósítására egyedi döntéssel, konzorciumvezetõként a tárca hát-térintézményeit kérték fel. A nem kellõen megalapozott programtervek, költségvetések többszöri szerzõdésmódosításo-kat eredményeztek. A végrehajtás során nem fordítottak kellõ figyelmet a szakmai kontrollra, az egyéb tankönyv- és tan-eszköz-fejlesztésekkel való összehangolásra.

A helyszíni ellenõrzés megállapításainak hasznosítása mellett javasoltuk az oktatási és kulturális miniszternek: ellen-õriztesse és biztosítsa a tankönyvpiac rendjérõl szóló törvényben foglalt tankönyv elnevezés használatának jogosultsá-gát; kezdeményezze a jogszabály felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a normatívát kizárólag a hivatalos tankönyv-jegyzékben szereplõ könyvekre használhassák fel; intézkedjen a normatíva tényleges költségek alapján történõ megha-tározására a költségvetés tervezésekor; kezdeményezze az uniós programok végrehajtásának folyamatos szakmai érté-kelését a közoktatási törvényben meghatározott szakmai testületekben; tekintse át a tankönyvellátás rendszerét a túl- és alulszabályozottság megszüntetésére, figyelemmel az eljárások bonyolultságának, a szervezeti rendszer túltagoltságá-nak és ezek árfelhajtó hatásátúltagoltságá-nak mérséklésére; intézkedjen a tankönyvellátás szakmai ágazati irányítás monitoring, in-formatikai és belsõ kontrollrendszere teljes körû kiépítésére és mûködtetésére.

Az elkészített jelentés az interneten a www.asz.hu címen olvasható.

H

IVATALOS KÖZLEMÉNYEK

Az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal elnökének közleménye

a személyi jövedelemadó meghatározott részének felhasználásáról rendelkezõ magánszemély nyilatkozatára igényt tartó egyház részére történõ technikai szám kiadásáról

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (a továbbiakban: Tv.) módosításáról rendelkezõ 1997. évi CXXIX. törvény 11. §-ának (4) bekezdésé-ben foglaltaknak megfelelõen az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal a Tv. 4/A. § (1) bekezdése szerinti kedvezménye-zett részére a következõ technikai számot adja:

Sorszám Kedvezményezett Technikai szám

1. Paulus Evangéliumi Közösség 1555

Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal elnöke

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának közleménye

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet 73. § (1) be-kezdése alapján – az eddig közzétetteken kívül – az alábbi elveszett, megsemmisült gépjármûtörzskönyvek sorszámát teszi közzé: Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások

Központi Hivatala

K

ÖZLEMÉNYEK Az ORTT közleményei

In document A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE (Pldal 33-37)