• Nem Talált Eredményt

FÕRÉSZ: Hírközlési tevékenység

In document Szervezeti hírek K (Pldal 34-38)

B. u. 7.) intézményvezetõi állásának betöltésére

III. FÕRÉSZ: Hírközlési tevékenység

2. A mûsorkészítõknek a mûsorszolgáltatás során érvé-nyesíteniük kell a helyes nyelvhasználatot.

3. A mûsorszámokban kerülni kell az anyanyelvet rontó és szegényítõ kifejezéseket, valamint az indokolatlan rövi-dítéseket.

4. A mûsorszámokban tilos az öncélú káromkodás és a trágárság.

5. A gyermekeknek és a kiskorúaknak szóló mûsorok-ban különösen nagy figyelmet kell fordítani a helyes és szép beszédre.

V. A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek kul-túrája, élete bemutatásának rendje, figyelemmel a törvény 26. § (2) bekezdésében foglaltakra is

1. A mûsorszolgáltatás során teret kell engedni a nem-zeti és etnikai kisebbségeket érintõ kérdéseknek.

2. A nemzeti és etnikai kisebbségekkel foglalkozó mû-sorszámokban figyelmet kell fordítani a kisebbségi kultú-rának, a kisebbségi értékek megõrzésének.

3. A nemzeti és etnikai kisebbségeknek szóló mûsorszá-mokban lehetõség szerint biztosítani kell a saját anyanyelv használatát.

VI. A kulturális, tudományos, világnézeti és vallási sok-féleség tárgyilagos bemutatásának rendszere

1. A RVTV mûsorai elõsegítik a kulturális, tudomá-nyos, világnézeti és vallási sokszínûséget.

2. A RVTV kiemelt helyet biztosít a nemzeti és egyete-mes kultúra alkotásainak.

3. A RVTV a nézõk ismereteinek bõvítése érdekében mûsoraiban rendszeresen beszámol a hazai és nemzetközi tudományos élet legújabb felfedezéseirõl, népszerûsíti a tudományos közgondolkodást.

4. Tudományos kérdésekben is lehetõséget kell adni az eltérõ álláspontok vélemények bemutatására.

5. A mûsorszolgáltató köteles mûsoraiban a vallások iránt tiszteletet és türelmet tanúsítani.

6. A mûsorszámokban nem hangozhat el világnézeti, il-letve vallási meggyõzõdést sértõ vélemény, megjegyzés.

7. A vallási, hitéleti mûsorok – ideértve a szertartások közvetítését is – nem szolgálhatnak pártpolitikai propa-gandát és nem irányulhatnak más egyházak, vallási vagy világnézeti meggyõzõdések ellen.

VII. A megkülönböztetõ jelzéssel ellátandó mûsorszá-mok közzétételi módja

1. Megkülönböztetõ hangjelzéssel kell ellátni a reklá-mot, a közérdekû közleményt, a jótékonysági felhívást, a politikai és választási hirdetést, a kiskorúak számára nem ajánlott mûsorszámot, a támogatott mûsorszámot, a vallási és világnézeti mûsorszámot, a kommentárt és a hírmagya-rázatot.

VIII. A kiskorúakkal kapcsolatos rendelkezések

1. A kiskorúaknak szóló gyermek- és ifjúsági mûsorok elõsegítik a szellemi, társadalmi, erkölcsi fejlõdését, a

vi-lág megismerését, a helyes magatartásminták megismeré-sét. Továbbá lehetõség szerint népszerûsítik az egészséges életmódot, a különbözõ kultúrák, a természet megismeré-sét, valamint mindezek tiszteletét, és az egymás iránti tole-rancia fejlesztését.

2. A mûsorokban az erõszak öncélú alkalmazását minta-ként bemutató, illetve a szexualitást öncélúan ábrázoló mûsorszámot közzétenni tilos.

3. Kiskorú csak a törvényes képviselõje hozzájárulásá-val szerepeltethetõ a mûsorokban.

4. A reklám nem szólíthat fel közvetlen formában kisko-rúakat, hogy szüleiket vagy más felnõtteket játékok, illetve más áru vagy szolgáltatás vásárlására vagy igénybevételé-re ösztönözzék.

IX. A reklámtevékenység, a mûsorszámok támogatása 1. A reklám tényállításaiért – a tudatos félrevezetés ki-vételével – a RVTV e törvény szerint felelõsséggel nem tartozik.

2. A RVTV-nél a reklám idõtartama egyetlen – bármi-ként számított – mûsorórában sem haladhatja meg a hat percet. A napi mûsoridõ átlagában számított óránként a reklám idõtartama nem haladhatja meg az öt percet. A rek-lám idõtartamába a rekrek-lámtartalmú képernyõszöveg – ki-véve a mûsoridõn kívüli képernyõszöveget – megjelení-tése is beleszámít. A RVTV televíziós vásárlási mûsorab-lakot nem tehet közzé.

3. A RVTV reklám csak mûsorszámok – összetett mû-sorszámokban az egyes mûsorszámok – között tehetõ közzé. A sport- és más olyan közvetítésekben, amelyekben természetes szünetek vannak, a reklám a részek között és a szünetekben közzétehetõ.

4. A RVTV mûsorában alkoholtartalmú ital nem reklá-mozható.

5. A RVTV mûsorszámát nem támogathatja a fõ tevé-kenysége szerint alkoholtartalmú ital elõállítója és forgal-mazója.

6. A RVTV-ben rendszeresen szereplõ belsõ és külsõ munkatársak – a munkavégzésükre irányuló jogviszo-nyuktól függetlenül – sem képben, sem hangban nem je-lenhetnek meg mûsorszolgáltatónál reklámban, illetve po-litikai hirdetésben.

7. Közszolgálati mûsorszolgáltatásban és a közmû-sor-szolgáltatásban csak az alábbi mûsorszámok támogat-hatók:

a)vallási és egyházi tartalmú mûsorszámok,

b)mûvészeti és kulturális eseményeket bemutató, köz-vetítõ mûsorszámok,

c)a nemzeti és az etnikai kisebbségi anyanyelvû, illetve a nemzeti és etnikai kisebbségek életét, kultúráját bemuta-tó mûsorszámok,

d)az életkoruk, testi, szellemi vagy lelki állapotuk, tár-sadalmi körülményeik következtében súlyosan hátrányos helyzetben lévõ csoportok számára készített mûsor-számok.

8. A nemzeti ünnepek eseményeirõl, vallási és egyházi szertartásokról készített mûsorszámok közlését közvetle-nül megelõzõen és azt közvetleközvetle-nül követõen reklám nem közölhetõ.

9. Burkolt, illetve tudatosan nem észlelhetõ reklám nem közölhetõ.

10. Lelkiismereti, illetõleg világnézeti meggyõzõdés reklám útján a mûsorszolgáltatásban nem terjeszthetõ.

11. A reklám tényállításainak valósnak és tisztességes-nek kell lenniük.

12. Nem tehetõ közzé vallási vagy politikai meggyõzõ-dést sértõ reklám.

13. A reklám nem ösztönözhet az egészségre, a bizton-ságra és a környezetre ártalmas magatartásra.

14. Választási idõszakban az országgyûlési képviselõk, illetõleg a helyi, területi önkormányzati képviselõk és pol-gármesterek választásáról, továbbá a kisebbségi önkor-mányzatok választásáról szóló törvények szabályai szerint lehet politikai hirdetést mûsorszolgáltatásban közzétenni.

Választási idõszakon kívül politikai hirdetés kizárólag már elrendelt népszavazással összefüggésben közölhetõ.

15. A reklám nem szólíthat fel közvetlen formában kis-korúakat, hogy szüleiket vagy más felnõtteket játékok, il-letve más áru vagy szolgáltatás vásárlására vagy igénybe-vételére ösztönözzék. A reklám a játék tényleges termé-szetét és lehetõségeit illetõen nem lehet félrevezetõ.

16. A reklám nem mutathat be kiskorút erõszakos hely-zetben, és nem buzdíthat erõszakra.

17. A reklám nem építhet a kiskorúaknak a szüleik, ta-náraik vagy más személyek iránti bizalmára, továbbá a kis-korúak tapasztalatlanságára és hiszékenységére.

18. Televíziós vásárlás nem szólíthatja fel a kiskorúakat áruk beszerzésére (vásárlására, bérletére) vagy szolgálta-tások igénybevételére.

19. A reklám, a közérdekû közlemény, a jótékonysági felhívás és politikai hirdetés közzétételének megrendelõje, továbbá az, akinek ezek közzétételéhez érdeke fûzõdik, nem gyakorolhat szerkesztõi befolyást más mûsorszámok tartalmára.

X. A közérdekû közlemények közzététele

1. A közérdekû közlemény az állami vagy helyi önkor-mányzati feladatot ellátó szervezet, illetve természetes személy kérésére és általa meghatározott tartalommal köz-zétett mûsorszám, amely a lakosság figyelmének felkelté-sét szolgálja, vagy nem politikai cél elõmozdítására közzé-tett olyan mûsorszám, mely közérdekû cél támogatására szólít fel, ilyen eseményt vagy célt népszerûsít, továbbá az ilyen cél megvalósulását veszélyeztetõ körülményre hívja fel a figyelmet.

2. A RVTV a közérdekû közlemény, a jótékonysági fel-hívás és a politikai hirdetés tartalmáért e törvény szerint fe-lelõsséggel nem tartozik.

3. Közérdekû közlemény és jótékonysági felhívás köz-zétételekor annak forrását egyértelmûen meg kell nevezni.

4. A közérdekû közlemény közzétételéért a RVTV el-lenszolgáltatást nem kérhet.

5. A közérdekû közlemény idõtartama a két percet nem haladhatja meg. A korlátozás nem vonatkozik a rendkí-vüli helyzetekben közzéteendõ szerinti közérdekû közle-ményre.

XI. A RVTV-nél alkalmazott mûsorkészítõk önállóságá-nak és felelõsségének mértéke és biztosítékai, a mûsorké-szítés és a mûsorszerkesztés elveinek meghatározásában való részvételük biztosítékai, tiszteletben tartva az állam-polgárok tájékozódási szabadsághoz való jogának érvé-nyesülését

A mûsorkészítõ munkáját a jogszabályoknak megfe-lelõen, lelkiismerete és tudása szerint, függetlenül végzi.

A mûsorkészítéssel összefüggésben csak a felelõs szer-kesztõ utasíthatja a mûsorkészítõt, valamint minden olyan esetben, amikor kísérlet történik a mûsorkészítõi függet-lenség megsértésére, a mûsorkészítõ köteles felettesét tájé-koztatni.

A mûsorkészítõnek lehetõvé kell tennie, hogy minden szereplõ kifejthesse a véleményét. A vélemény kinyilvání-tása azonban nem lehet alkotmány- vagy törvénysértõ, nem sérthet személyiségi jogokat, és nem lehet alkalmas a személyek, nemek, népek, nemzetek, a nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyûlölet keltésére. A mûsorkészítõ felelõssége, hogy az ilyen véleménynyilvánítást – indokolt esetben – akár technikai eszközökkel is megakadályozza.

A RVTV fõszerkesztõje a mûsorkészítésért felelõs sze-mély az Intézmény mindenkori vezetõje. A vezetõ szemé-lyét az Intézmény felügyeletét ellátó Rakamaz Város Ön-kormányzata bízza meg határozott idõre pályáztatási rend-szer útján.

A RVTV mûsorkészítõi a mûsorukban elhangzottakkal kapcsolatban a szervezeten belül a fõszerkesztõnek tartoz-nak felelõsséggel. A fõszerkesztõ tevékenységének ellen-õrzésének jogköre a Rakamaz Város Önkormányzat Kép-viselõ-testülete által alapított kulturális, oktatási és sport-bizottságot illeti, továbbá a fõszerkesztõ e bizottságnak tartozik felelõsséggel.

XII. A munkatársakra vonatkozó összeférhetetlenségi és magatartási szabályok, különös tekintettel a politikai és hírmûsorokban foglalkoztatottakra

A RVTV politikai tájékoztató és hírszolgáltató mûsor-számaiban mûsorvezetõként, hírolvasóként, tudósítóként rendszeresen közremûködõ munkatársak – a munkavégzé-sükre irányuló jogviszonyuktól függetlenül – mûsorszol-gáltatónál politikai hírhez véleményt, értékelõ magyaráza-tot – kivéve a hírmagyarázamagyaráza-tot – nem fûzhetnek.

Ennek alapján a politikai és hírmûsorokban foglalkozta-tottak pártban, illetõleg egyéb politikai mozgalomban tisztséget nem viselhetnek, a mûsorkészítés során a mun-katársak kötelesek megfelelni sokoldalú tájékoztatás kö-vetelményének, így különösen a mûsorkészítés során nem propagálhatnak valamilyen politikai, illetõleg világné-zetet.

A mûsorszolgáltatásban rendszeresen szereplõ belsõ és külsõ munkatársak – a munkavégzésükre irányuló jogvi-szonyuktól függetlenül – sem képben, sem hangban nem jelenhetnek meg mûsorszolgáltatónál reklámban, illetve politikai hirdetésben.

XIII. A mûsorkészítési tevékenység szakmai szabályai A RVTV mûsorkészítési tevékenysége közben köteles a nemzet, a nemzeti, az etnikai, a nyelvi és más kisebbségek méltóságát és alapvetõ érdekeit tiszteletben tartani, nem sértheti más nemzetek méltóságát.

XIV. A RVTV alkalmazottai számára jogosulatlan elõnyszerzésre vonatkozó szabályozás

A mûsorszolgáltató alkalmazottaitól, munkatársaitól és azok közvetlen hozzátartozóitól, illetõleg ezek tulajdoná-ban lévõ vállalkozásoktól nem lehetséges mûsorszámot megrendelni.

A M

AGYAR

H

IVATALOS

K

ÖZLÖNYKIADÓ TÁJÉKOZTATÓJA

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának magyar nyelvû kiadásában megjelent jogi aktusokról (2007. május 17–23.)

(Azok a jogi aktusok, amelyeknek a címe normál szedéssel jelenik meg, a mezõgazdasági ügyek napi intézésére vonatkoznak, és rendszerint csak korlátozott ideig maradnak hatályban.

Valamennyi más jogszabály címét vastagon szedik, és elõtte csillag szerepel.)

A közösségi jogi aktusok világhálón (interneten) való térítésmentes elérhetõsége:

http://europa.eu.int/eur-lex/lex/JOIndex.do?ihmlang=hu

129. 50. évfolyam L 129. szám (2007. május 17.)

Az EK-Szerzõdés/Euratom-Szerzõdés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelezõ

RENDELETEK

A Bizottság 541/2007/EK rendelete (2007. május 16.) az egyes gyümölcs- és zöldségfélék belépési árának meghatározására szolgáló behozatali átalányértékek megállapításáról

A Bizottság 542/2007/EK rendelete (2007. május 16.) a bizonyos vámkontingensek és prefe-renciális megállapodások alapján történõ cukortermék-behozatalra vonatkozó, 2007. május 7.

és 11. között kérelmezett engedélyek kibocsátásánál alkalmazandó odaítélési együttható meghatá-rozásáról

A Bizottság 543/2007/EK rendelete (2007. május 16.) a 2021/2006/EK rendelettel a 2007. májusi alidõszakra megnyitott vámkontingensek keretében történõ rizsbehozatalra vonatkozó engedélyek kibocsátásáról

* A Bizottság 544/2007/EK rendelete (2007. május 16.) az oltalom alatt álló eredetmegjelölé-sek és földrajzi jelzéeredetmegjelölé-sek nyilvántartásába bejegyzett egyik elnevezés termékleírását érintõ nem kisebb jelentõségû módosítások jóváhagyásáról Baena (OEM)

* A Bizottság 545/2007/EK rendelete (2007. május 16.) a feldolgozásra szánt fagyasztott mar-hahúsra vonatkozó behozatali vámkontingens megnyitásáról és kezelésérõl (2007. július 1-jétõl 2008. június 30-ig terjedõ idõtartam)

* A Bizottság 546/2007/EK rendelete (2007. május 16.) a Németország lobogója alatt közle-kedõ hajók által a Balti-tenger 25–27., 28.2., 29. és 32. alterületén folytatott heringhalászat tilalmáról

Az EK-Szerzõdés/Euratom-Szerzõdés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelezõ

HATÁROZATOK Tanács

2007/340/EK:

* A Tanács határozata (2007. április 19.) az Európai Közösség és az Orosz Föderáció közötti, rövid távú tartózkodásra jogosító vízumok kiadásának megkönnyítésérõl szóló megállapo-dás megkötésérõl

Megállapodás az Európai Közösség és az Orosz Föderáció között, az Orosz Föderáció és az Európai Unió állampolgárai számára a rövid idejû tartózkodásra jogosító vízumok kiadásá-nak megkönnyítésérõl

In document Szervezeti hírek K (Pldal 34-38)