• Nem Talált Eredményt

FÕRÉSZ: Hírközlési tevékenység

In document A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE (Pldal 28-31)

A vallási, hitéleti mûsorok – ideértve a szertartások köz-vetítését is – nem szolgálhatnak pártpolitikai propagandát és nem irányulhatnak más egyházak, vallási vagy világné-zeti meggyõzõdések ellen.

2.6. A megkülönböztetõ jelzéssel ellátandó mûsorszá-mok közzétételi módja

A Domino Tv a Gyermekeknek szánt (pl. memóriafej-lesztõ) játékait megkülönböztetõ jelzéssel látja el, figye-lemmel arra, hogy a megkülönböztetõ jelzés egyértelmû és figyelemfelkeltõ legyen (hangeffektussal, illetve a szöveg-ben jól érzékelhetõen).

2.7. A kiskorúakkal kapcsolatos rendelkezések

A gyermekek és fiatalkorúak személyiségfejlõdését hát-rányosan befolyásoló, személyiségüket károsító mûsor-számok és információk közzététele tilos a kiskorúak szá-mára általában hozzáférhetõ idõszakokban. A kiskorúak-nak nem ajánlott mûsorokat a Domino Tv megkülönbözte-tõ jelzéssel látja el, azokat olyan idõpontban mutatja be, amikor várhatóan nem keltik fel a kiskorúak figyelmét, nem igyekszik a kiskorúakat a család erejét meghaladó fo-gyasztásra ösztönözni, nem használ közízlést sértõ kifeje-zéseket. A kiskorúaknak szánt mûsorok kizárólag a gyer-mekek, kiskorúak szellemi, tudásbeli fejlõdését, fejleszté-sét szolgáló interaktív játékok formájában megjelenõ szol-gáltatások. A játékok logikai, memóriafejlesztési és kész-ségbeli feladatokat tartalmaznak.

A gyermekeknek és a fiatalkorúaknak szóló reklámokra a Törvény 14. § rendelkezései irányadók, továbbá a kisko-rúaknak szóló mûsorszámokat reklámmal megszakítani nem lehet. Gyermekek szerepeltetésekor különös gonddal kell eljárni: ki kell kérni a szülõ vagy a gondviselõ hozzá-járulását, és nem szabad visszaélni a szereplõk tapasz-talatlanságával és jóhiszemûségével.

2.8. A reklámtevékenység, a mûsorszámok támogatása A Domino Tv mûsorában a reklám idõtartama egyetlen – bármiként számított – mûsorórában sem haladhatja meg a hat percet. A napi mûsoridõ átlagában számított óránként a reklám idõtartama nem haladhatja meg az öt percet.

A reklám idõtartamába a reklámtartalmú képernyõszöveg – kivéve a mûsoridõn kívüli képernyõszöveget – megjele-nítése is beleszámít. A közmûsor-szolgáltatásban reklám csak mûsorszámok – összetett mûsorszámokban az egyes mûsorszámok – között tehetõ közzé. A sport- és más olyan közvetítésekben, amelyekben természetes szünetek van-nak, a reklám a részek között és a szünetekben közzé-tehetõ.

A Domino Tv különös figyelmet fordít arra, hogy:

– Közmûsor-szolgáltató mûsorában alkoholtartalmú ital nem reklámozható.

– Közmûsor-szolgáltató mûsorszámát nem támogathat-ja a fõ tevékenysége szerint alkoholtartalmú ital elõállítótámogathat-ja és forgalmazója.

– Közmûsor-szolgáltatásban rendszeresen szereplõ bel-sõ és külbel-sõ munkatársak – a munkavégzésükre irányuló jogviszonyuktól függetlenül – sem képben, sem hangban nem jelenhetnek meg mûsorszolgáltatónál reklámban, il-letve politikai hirdetésben.

A mûsorszámok támogatásával kapcsolatban a Domino Tv figyelembe veszi, hogy csak a Törvényben meghatáro-zott mûsorszámok támogathatók (vallási és egyházi tartal-mú mûsorszámok, mûvészeti és kulturális eseményeket bemutató, közvetítõ mûsorszámok, a nemzeti és az etnikai kisebbségi anyanyelvû, illetve a nemzeti és etnikai kisebb-ségek életét, kultúráját bemutató mûsorszámok, az életko-ruk, testi, szellemi vagy lelki állapotuk, társadalmi körül-ményeik következtében súlyosan hátrányos helyzetben lé-võ csoportok számára készített mûsorszámok).

2.9. A közérdekû közlemények közzététele

A Domino Tv közmûsor-szolgáltatásában közérdekû közleményeket kérés esetén közzétesz. A rendõrségi, egészségügyi és egyéb hatósági közleményeket kizárólag az erre illetékes szervtõl, felelõs munkatársától vagy hír-ügynökségtõl fogadja el a Domino Tv. A közlemények forrását mindig ellenõrizni kell.

2.10. A közmûsor-szolgáltatónál alkalmazott mûsorké-szítõk önállóságának és felelõsségének mértéke és biztosí-tékai, a mûsorkészítés és a mûsorszerkesztés elveinek meg-határozásában való részvételük biztosítékai, tiszteletben tartva az állampolgárok tájékozódási szabadsághoz való jogának érvényesülését

A mûsorkészítõk munkájukat a jogszabályoknak meg-felelõen, lelkiismerete és tudása szerint, függetlenül vég-zik. A mûsorkészítéssel összefüggésben õket csak a felelõs szerkesztõ utasíthatja. Minden olyan esetben, amikor kí-sérlet történik a mûsorkészítõi függetlenség megsértésére, a mûsorkészítõ köteles felettesét tájékoztatni.

A mûsorkészítõnek lehetõvé kell tennie, hogy egy adott témában minden szereplõ kifejthesse a véleményét. A vé-lemény kinyilvánítása azonban nem lehet alkotmány- vagy törvénysértõ, nem sérthet személyiségi jogokat és nem le-het alkalmas a személyek, nemek, népek, nemzetek, a nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek, továbbá vala-mely egyház vagy vallási csoport elleni gyûlölet keltésére.

A mûsorkészítõ felelõssége, hogy az ilyen véleménynyil-vánítást – indokolt esetben – akár technikai eszközökkel is megakadályozza.

A Domino Tv a vezetõ posztokon pályázat útján kivá-lasztott munkatársakat alkalmaz. A pályázaton a szakmai képzettségen és a megszerzett tapasztalaton alapuló ráter-mettség a kiválasztás legfontosabb szempontja. A pályáz-tatás és az eredmény közlése nyilvános, de a személyiségi jogokat és az adatvédelmi garanciákat minden esetben tiszteletben kell tartani. A pályázaton kiválasztott vezetõk munkaszerzõdésében hangsúlyos szerepet kap az az elv, hogy a vezetõk, a mûsorkészítésért felelõs személyek, a fõ- és felelõs szerkesztõk a Domino Tv zRt.

tulajdonosai-2007/2. szám H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 69

tól függetlenek, tõlük sem közvetlen, sem közvetett mó-don utasításokat nem fogadhatnak el. Ezen elv betartásáért a Domino zRt. vezérigazgatója egyszemélyben felel. A Mûsorkészítõk a mûsorukban elhangzottakkal kapcsolat-ban a fõszerkesztõnek tartoznak felelõsséggel.

2.11. A munkatársakra vonatkozó összeférhetetlenségi és magatartási szabályok, különös tekintettel a politikai és hírmûsorokban foglalkoztatottakra

A politikai és hírmûsorokban foglalkoztatottak pártban, illetõleg egyéb politikai mozgalomban tisztséget nem vi-selhetnek, a mûsorkészítés során a munkatársak kötelesek megfelelni sokoldalú tájékoztatás követelményének, így különösen a mûsorkészítés során nem propagálhatnak va-lamilyen politikai, illetõleg világnézetet.

A közmûsor-szolgáltatásban rendszeresen szereplõ bel-sõ és külbel-sõ munkatársak – a munkavégzésükre irányuló jogviszonyuktól függetlenül – sem képben, sem hangban nem jelenhetnek meg mûsorszolgáltatónál reklámban, il-letve politikai hirdetésben.

A hír- és politikai tájékoztató mûsorszámok mûsorveze-tõjeként, hírolvasójaként, tudósítójaként rendszeresen közremûködõ munkatársak – politikai hírhez – véleményt, értékelõ magyarázatot nem fûzhetnek csak megfelelõ megkülönböztetõ jelzés mellett.

2.12. A mûsorkészítési tevékenység szakmai szabályai A Domino Tv köteles a nemzet, a nemzeti, az etnikai, a nyelvi és más kisebbségek méltóságát és alapvetõ érdekeit tiszteletben tartani, nem sértheti más nemzetek méltóságát, ezen követelmény betartatásának szabályait. A közszolgá-lati mûsorszámokat összeállító munkatársak magas fokú szakmai képzettsége a munkavégzés során alapfeltétel.

2.13. A Domino Tv megrendelései, valamint a külsõ munkatársak megbízásai

A Domino Tv alkalmazottaitól, munkatársaitól és azok közvetlen hozzátartozóitól, illetõleg ezek tulajdonában lé-võ vállalkozásoktól nem fogad el megrendelést, illetve azok számára megrendelést nem ad, hogy azok ne teremt-senek lehetõséget jogosulatlan elõnyszerzésre az alkal-mazottak számára.

Jelen Mûsorszolgáltatói szabályzat mindennemû válto-zása akkor lép hatályba, ha azt az Országos Rádió és Tele-vízió Testület határozatával jóváhagyja.

Budapest, 2006. szeptember 13.

T

ANULMÁNYI VERSENYEK

A XI. Országos Arany János Vers- és Prózamondó Verseny meghirdetése

A vasvári Kardos László Általános Iskola magyar nyelvi szakmai munkaközössége országos vers- és prózamondó versenyt hirdet az alábbi témakörökben és kategóriákban:

I. témakör 13–15 éveseknek:Arany János és Ady Endre költeményei

II. témakör 10–12 éveseknek:XX. századi és jelenkori magyar írók, költõk e korosztálynak szóló mûvei vagy azok részletei

A választott mû idõtartama mindkét témakörben maxi-mum 5 perc.

A verseny idõpontja:2007. március 2. (péntek).

Helyszín: Kardos László Általános Iskola Vasvár.

A versenyre bármilyen iskolatípusból lehet jelentkezni, témakörönként 2-2 fõvel.

Jelentkezési határidõ:

2007. január 19.

A jelentkezéssel egy idõben kérjük a választott mû író-ját és címét is feltüntetni.

Az eddigi versenyeken részt vett intézmények és új ér-deklõdõk jelentkezését várjuk.

Jelentkezés és további információ a következõ címen:

Kardos László Általános Iskola, Bognár Éva munkaközös-ség-vezetõ 9800 Vasvár, József Attila u. 23–25. Telefon:

(94) 573-100. Fax: (94) 573-101

e-mail: iskola@kardos-vasvar.sulinet.hu

Horváthné Tóth Márias. k.,

igazgató h.

Felhívás

a felsõoktatási intézmények 2007. évi Szép Magyar Beszéd Versenyére

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Kazinczy-díj Alapítvány – Péchy Blanka Emlékére Alapítvány kurató-riuma, az ELTE Fonetikai Tanszéke és a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképzõ Fõiskola Magyar Nyelvi, Irodalmi és Kommunikáció Tanszéke meghirdeti a

2006/2007. tanévre a felsõoktatási intézmények Kazinczy-ról elnevezett Szép magyar beszéd versenyét, amelynek célja az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése.

A szövegmondó verseny megrendezésével arra kíván-juk ösztönözni a résztvevõket, hogy növekedjék a magyar-nyelv-használat kiejtési szabályait figyelembe vevõ, kife-jezõ beszéd iránti igényesség.

Péchy Blanka mûvésznõ, a Kazinczy-díj alapítója, a vi-lági és egyházi felsõfokú intézményekre is kiterjesztette alapítványát. Az országos döntõn hazai és határainkon túli pedagógusképzõ felsõoktatási intézmények azon hallgatói vehetnek részt, akik a helyi versenyen a legjobbaknak bi-zonyultak.

A versenyfeladat:egy szabadon választott és egy köte-lezõ szöveg értõ-értetõ (de nem színészi) élõszóbeli bemu-tatása, elsõsorban a 20–21. századi, esetleg a 19. századi magyar publicisztika, esszéirodalom vagy a kevéssé pár-beszédes széppróza termékeibõl. A szöveg ne haladja meg a három (3) percet, ne fordítás, hanem eredeti magyar írás-mû szövegegésznek is tekinthetõegyik/valamelyikrészlete legyen.

A teljesítmény értékelésének fõbb szempontjai: a) jó szövegértés és szöveghûség,b)a szövegtartalom, az írói szándék és szövegszerkezet hiteles közlése,c) a beszéd-helyzetnek, a szövegkörnyezetnek megfelelõ tolmács, d) jó beszédlégzés, a beszédhangok és hangkapcsolatok helyes ejtése, megfelelõ hangsúlyozás, dallamformálás, szünettartás, a beszédtempó, a hangerõ illõ alkalmazása; a nonverbális eszközök szövegnek megfelelõ, mértéktartó használata. Kérjük az illetékes tanszékeket, illetõleg a be-szédmûvelés oktatóit, hogy különös gondot fordítsanak ezekre a szempontokra a versenyzõk felkészítésekor és a helyi versenyek megrendezésekor.

Azországos döntõt2007. április 2–3-án az esztergomi Vitéz János Római Katolikus Tanítóképzõ Fõiskolán ren-dezzük meg. Ezt az alkalmat ismét a szakmai továbbkép-zés, a tapasztalatcsere fórumává is kívánjuk tenni, ezért oktatók és szakemberek részvételére is számítunk.

A rendezvény szervezése érdekében kérjük a felsõokta-tási pedagógiai intézményeket, hogy

2007. február 10-ig

(az erre szolgáló mellékelt lapon) szíveskedjenek megkül-deni a kiválasztott versenyzõ(k) és a részt vevõ tanár(ok) nevét, valamint az étkezési és szállásigényeket.

Cím: Vitéz János Római Katolikus Tanítóképzõ Fõis-kola, 2500 Esztergom, Majer István u. 1–3.

A hallgatók és az oktatók kollégiumi szállásáról – az elõzetes jelentkezés alapján – a rendezõ intézmény, a hall-gatók elhelyezésének költségeirõl pedig a

szervezõbizott-2007/2. szám H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 71

In document A MAGYAR KÖZLÖNY MELLÉKLETE (Pldal 28-31)