• Nem Talált Eredményt

FÕRÉSZ: Hírközlési tevéke nység

4. A közmûsor-szolgáltató fõ feladata Csopak község lakosságának a falu közéletéti eseményeirõl történõ teljes körû, hiteles, pontos, elfogulatlan tájékoztatása.

5. Hírmûsorok szerkesztése és az abban szereplõ hírek hitelességének ellenõrzése teljes egészében a közmû-sor-szolgáltató feladata, felelõssége.

6. A közmûsor-szolgáltató a választási kampány idõsza-kában a jelöltek bemutatását, azok egyenlõ esélyekkel tör-ténõ megjelenését biztosítja. A választási iroda vezetõjé-vel, valamint a választási bizottsággal egyeztetve a jelöl-tek felé írásban jelzi azok megjelenési lehetõségeit a vá-lasztási mûsoraiban.

7. A közmûsor-szolgáltató a mûsoraiban, képernyõ-szö-vegeiben a magyar nyelv, a nemzeti és etnikai kisebbségek anyanyelvének helyes és választékos használatára tö-rekszik.

8. A közmûsor-szolgáltató a mûsoraiban, képernyõ-szövegeiben kerüli az anyanyelvet rontó vagy szegényítõ idegen kifejezések indokolatlan használatát.

9. A közmûsor-szolgáltató a mûsoraiban a kultúra sok-színûségének és sokféleségének bemutatására törekszik.

A mûvészeti tevékenység színvonalának és kiegyensúlyo-zottságának érdekében a magazinmûsorában (Galéria) rendszeresen alkalmat teremt az alkotómûvészek, a mûvé-szeti szervezetek és intézmények véleményének megis-mertetésére. A magazinmûsorban nem érvényesülhet sem-miféle kirekesztés vagy hátrányos megkülönböztetés.

10. A közmûsor-szolgáltató a magazinmûsoraiban tö-rekszik a tudományos kérdésekben eltérõ álláspontok, vé-lemények és tapasztalatok bemutatására. Az új tudomá-nyos felfedezések, eredmények és vélemények ismerteté-sekor a mûsoraiban a tárgyilagosságra törekszik, és kerüli azok olyan bemutatását mely a nézõkben megalapozatlan reményeket vagy indokolatlan félelmeket keltene.

11. Az oktatási mûsorokat elsõsorban az általánosan elfogadott és rendezett tudományos eredményekre kell építeni.

12. A közmûsor-szolgáltató vallási mûsora (Bibliával hétrõl hétre), valamint az egyházak szertartásairól készült felvételei nem szolgálhatnak pártpolitikai propagandát, és nem irányulhatnak más egyházak, vallási vagy világnézeti meggyõzõdések ellen.

13. A közmûsor-szolgáltató mûsor-összeállításaiban nem támogatja megkülönböztetõ jelzéssel ellátott mûsor-számok vetítését, valamint nem törekszik ilyen mûsorszá-mok gyártására.

14. A közmûsor-szolgáltató teljes adásideje alatt nem ad adásba a gyermekek és fiatalkorúak személyiségfejlõdését hátrányosan befolyásoló, személyiségüket károsító mû-sorszámokat és információkat.

15. A közmûsor-szolgáltató mûsoraiban a gyermekek-nek és a fiatalkorúaknak szóló reklámok esetében a tör-vény 14. § rendelkezéseit tartja irányadónak. A kiskorúak-nak szóló mûsorszámokat reklámmal megszakítani nem lehet.

16. A közmûsor-szolgáltató gyermekek szerepeltetése-kor kéri a szülõ vagy a gondviselõ hozzájárulását, és nem él vissza a szereplõk tapasztalatlanságával és jóhiszemûsé-gével.

17. A közmûsor-szolgáltató valamennyi mûsorában a reklám idõtartama egyetlen – bármiként számított – mû-sorórában sem haladhatja meg a hat percet. A napi mûsor-idõ átlagában számított óránként a reklám mûsor-idõtartama nem haladhatja meg az öt percet.

18. A reklám idõtartamába a reklámtartalmú képernyõ-szöveg – kivéve a mûsoridõn kívüli képernyõképernyõ-szöveget – megjelenítése is beleszámít.

19. A közmûsor-szolgáltató valamennyi mûsorában reklámot csak mûsorszámok – összetett mûsorszámokban az egyes mûsorszámok – között tesz közzé. A közmû-sor-szolgáltató a sport- és más olyan közvetítésekben, amelyekben természetes szünetek vannak, a részek között és a szünetekben reklámot tehet közzé.

20. A közmûsor-szolgáltató mûsoraiban alkoholtartal-mú ital, valamint dohánytermék nem reklámozható.

21. A közmûsor-szolgáltató mûsorszámait nem támo-gathatja a fõ tevékenysége szerint dohánytermék vagy al-koholtartalmú ital elõállítója és forgalmazója.

22. A közmûsor-szolgáltató, valamint munkatársai – a munkavégzésükre irányuló jogviszonyuktól függetlenül – sem képben, sem hangban nem jelenhetnek meg a mûsor-szolgáltatónál reklámban, illetve politikai hirdetésben.

23. A közmûsor-szolgáltató következõ mûsorszámai tá-mogathatók: vallási és egyházi tartalmú mûsorszámok, mûvészeti és kulturális eseményeket bemutató, közvetítõ mûsorszámok, a nemzeti és az etnikai kisebbségi anya-nyelvû, illetve a nemzeti és etnikai kisebbségek életét, kul-túráját bemutató mûsorszámok, az életkoruk, testi, szelle-mi vagy lelki állapotuk, társadalszelle-mi körülményeik követ-keztében súlyosan hátrányos helyzetben lévõ csoportok számára készített mûsorszámok.

24. Közérdekû közleménynek számít: az önkormányzat felhívásai, hirdetései, a társadalmi szervezetek, egyházak, oktatási intézmények, rendõrség, egészségügyi hatóság, valamint egyéb hatósági jogkörrel bíró intézmények hirde-tései, felhívásai.

25. A közmûsor-szolgáltató a rendõrségi, egészségügyi és egyéb hatósági közleményeket kizárólag az erre illeté-kes szervtõl, felelõs munkatársától vagy hírügynökségtõl fogad el. A közlemények forrását mindig ellenõrzi.

26. A közmûsor-szolgáltató munkáját a jogszabályok-nak megfelelõen, lelkiismerete és tudása szerint, függetle-nül végzi.

27. A közmûsor-szolgáltató lehetõvé teszi mûsoraiban – egy adott témában –, hogy minden szereplõ kifejthesse a véleményét. A vélemény kinyilvánítása azonban nem le-het alkotmány- vagy törvénysértõ, nem sértle-het személyi-ségi jogokat, és nem lehet alkalmas a személyek, nemek, népek, nemzetek, a nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebb-ségek, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elle-ni gyûlölet keltésére. A közmûsor-szolgáltató az ilyen

vé-2007/44. szám H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2809

leménynyilvánítást – indokolt esetben – akár technikai eszközökkel is megakadályozza.

28. A közmûsor-szolgáltató a mûsorkészítés során köte-les megfelelni a sokoldalú tájékoztatás követelményének.

A mûsorkészítés során nem propagálhat politikai, illetõleg világnézetet.

29. A közmûsor-szolgáltató vállalkozásban végzi tevé-kenységét.

Feladatai, hatásköre:

– technikai felszerelések állapotának figyelembevételé-vel mûszaki fejlesztések végrehajtása,

– mûsorterv készítése, a mûsor tartalmi összetételének meghatározása,

– mûsor szerkesztése a mûsorterv alapján, és az elké-szült mûsor adása,

– képújság és reklámtevékenység irányítása, szerve-zése, számítógépes szövegszerkesztés, képdigitalizálás, a kész hirdetési anyag nyilvántartása,

– kapcsolattartás a község vezetõivel, intézményeivel, az egyházakkal, a társadalmi szervezetekkel és a lakos-sággal,

– riportok képi és hanganyagának felvétele, rögzítése, vágása, szerkesztése,

– leltár és készletbeszerzés felelõse.

30. A közmûsor-szolgáltató mûsorszámaiban köteles a nemzet, a nemzeti, az etnikai, a nyelvi és más kisebbségek méltóságát és alapvetõ érdekeit tiszteletben tartani, nem sértheti más nemzetek méltóságát, ellenkezõ esetben köte-les a sérelmet okozó mûsorszámában helyreigazítást bizto-sítani.

A mûsorszolgáltatási szabályzatban nem érintett kér-désekben a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvényben foglaltak a mérvadóak.

Kelt, Csopak, 2007. július 10.

K

ULTURÁLIS PÁLYÁZATOK A Nemzeti Kulturális Alap pályázati felhívása

Táncmûvészeti Szakmai Kollégium Beérkezési határnap: 2007. november 26.

*

Színházi Szakmai Kollégium Beérkezési határnap: 2007. december 3.

*

Mûemléki és Régészeti Szakmai Kollégium Beérkezési határnap: 2007. december 4.

*

Közmûvelõdési Szakmai Kollégium Beérkezési határnap: 2007. december 12.

*

Mozgókép Szakmai Kollégium Beérkezési határnap: 2007. december 12.

*

Részletes információ az alábbi helyeken kapható/található

a beérkezési határnapot megelõzõ 30. naptól az NKA honlapján:www.nka.hu

pályázatok menüpont/aktuális pályázati felhívások és

az NKA Igazgatóságának ügyfélszolgálati irodáján [tel.: 06 (1) 327-4444 vagy 06 (1) 327-4445, fax: 327-4470],

valamint az NKA Hírlevélben

(Magyar Hivatalos Közlönykiadó: 1085 Budapest, Somogyi Béla u. 6.) (Megjelenik a Kulturális Közlöny mellékleteként is)

várhatóan 2007. november 25-tõl.

Az NKA Igazgatósága

2007/44. szám H I V A T A L O S É R T E S Í T Õ 2811