• Nem Talált Eredményt

Euripidész egy elszabadult soráról

In document AZ ANTIK. DRÁMA ÚTJAI (Pldal 136-156)

Az ifjú Hippolütosz nem egy hősszerelmes. életét a szűz Artemisznek szenteli, Aphrodité szobrának csak ímmel-ámmal adja meg a tiszte-letet. Így aztán nem is csoda, hogy amikor a Dajkától megtudja, hogy mostohaanyja, Phaidra szerelmes belé, nem fogadja jól a hírt. A Dajka korábban titoktartási esküt tétetett vele, ám Hippolütosz kétségbeesé-sében most ki akar bújni ezalól:

Dajka: Halgass, fiam, nehogy meghallja bárki is!

Hippolütosz: Hallván e szörnyűséget nem hallgathatok.

Dajka: erős karodra kérlek, irgalmazz nekünk!

Hippolütosz: Vedd el kezed, ruhám szegélyéhez se érj!

Dajka: A térded átkarolva kérlek, meg ne ölj!

Hippolütosz: Miért? Ha azt állítod, hogy csak jót akarsz!

Dajka: A szó maradjon csak kettőnk között, fiam!

Hippolütosz: Ha szép a szó, szebb lesz kimondva hangosan.

Dajka: Fiam, ne szegd meg semmiképpen esküdet!

Hippolütosz: csak nyelvem esküdött, eszem nem volt vele.

Dajka: Mit készülsz tenni? elveszted tiéidet?

Hippolütosz: enyéimet? Köpök reá, ha bűnösök.

(609–614. sor)1

* euripidész itt tárgyalt sorára először a közelmúltban váratlanul elhunyt Kállay Géza hívta fel a figyelmemet, ő biztatott még diákjaként, hogy foglalkozzam vele. ezt az írást az ő emlékének ajánlom.

1 A Hippolütoszból származó idézeteket az alábbi kiadás alapján közlöm: Ókori görög drámák. Euripidész, iphigeneia Auliszban, Hippolütosz; Arisztophanész,

esküt szegni nem éppen tragikus hőshöz méltó cselekedet. De tényleg es-küszegésre készül Hippolütosz? A 612. sor („Csak nyelvem esküdött, eszem nem volt vele”, vagy kissé pontosabban „A nyelvem esküdött, a szívem nem esküdött”) már saját korában is kétes hírnévnek örvendett. Arisztopha-nész háromszor is felidézte, nem éppen hízelgő módon. Arisztotelész szerint euripidésznek egyszer bíróságon kellett védekeznie a sorral kap-csolatban, bár hogy pontosan mi is volt a vád, az nem világos.2

Azután cicero is idézi a De officiisben, egyetértőleg, és ahogy a kommentárok az arisztophanészi helyekkel kapcsolatban általában sietnek megjegyezni, kontextusából kiragadva. A kommentárok sze-rint a Hippolütosz száján kétségbeesésében kicsúszó meggondolatlan szavak ókori újrahasznosítói a sort – igaztalanul – az euripidész ál-tal tudatosan képviselt laza erkölcsi elvek megnyilvánulásaként ke-zelik:3 esküszöm, de ha majd úgy akarom, akkor azt mondom, hogy

Lüszisztraté, ford. Arany János, Devecseri Gábor, trencsényi-Waldapfel imre (Populart füzetek, Budapest, 1994). Ugyanakkor a sorszámokat az alábbi kiadás alapján adom meg: Barrett 1964.

2 Ἄλλος, εἰ γέγονε κρίσις, ὥσπερ Εὐριπίδης πρὸς Ὑγιαίνοντα ἐν τῇ ἀντιδόσει κατη-γοροῦντα ὡς ἀσεβής, ὅς γ᾿ ἐποίησε κελεύων ἐπιορκεῖν ‘ἡ γλῶσσ᾿ ὀμώμοχ᾿, ἡ δὲ φρὴν ἀνώμοτος.’ ἔφη γὰρ αὐτὸν ἀδικεῖν τὰς ἐκ τοῦ Διονυσιακοῦ ἀγῶνος κρίσεις εἰς τὰ δι-καστήρια ἄγοντα· ἐκεῖ γὰρ αὐτῶν δεδωκέναι λόγον ἢ δώσειν, εἰ βούλεται κατηγορεῖν.

(Arisztotelész: Rétorika. 1416a) A Rétorikának ez a fejezete olyan módszereket tárgyal, amelyek segítségével a bírák előítéleteit lehet csökkenteni vagy ártal-matlanná tenni.

3 Pl. Barrett (ad v. 612): „Hippolütosz szavai egyszerűen egy mérges ember termé-szetes reakciója, amelyek azonban elengedhetetlenek a cselekmény szempont-jából, hiszen emiatt hiszi azt Phaidra, hogy Hippolütosz le fogja leplezni őt, és emiatt készíti elő Hippolütosz elpusztítását (lásd 689–92). ezzel szemben az eu-ripidészt becsmérlők számára ajándék volt ez a sor, mivel annak a bizonyítékát láthatták benne – kontextusából kiragadva –, hogy euripidész megvetette a ha-gyományos moralitást. Lásd pl. Arisztophanész (Nők ünnepe 275, Békák 101, 1471) mutatja, hogy már akkor hírhedt volt; Arisztotelész a bírósági tárgyalás során gyakran alkalmazott ad hominem érvelés példájaként idézi.” Gregory 2005, 257: „ez a sor szállóigévé vált (l. Arisztophanész, Békák 101–2 és 1471; Platón, A lakoma 199a); kontextusából kiragadva pedig félre lehetett úgy érteni, mint-ha magának a költőnek az álláspontját képviselné.” Lásd még Sommerstein Bé-kák-kommentárja, ad vv. 98–102: „euripidész darabjában Hippolütosz dühében mondta ezeket a szavakat…; azonban a nézők nagy része kontextusából kiemel-ve emlékezett erre a sorra, és mint eszes (és ezért állítólag tipikusan euripidé-szi) sorként tartotta számon.”. továbbá W. B. Stanford Békák-kommentárja, ad v.

valójában nem is úgy gondoltam. Szövegkörnyezetéből kiragadni valaki szavait kétségtelenül nem szép dolog, ha pedig mindez irodal-mi elemzésben történik, az néirodal-miképp aláássa az értelmezés hitelét.

csakhogy az is tény, hogy ez a fajta irodalmi megközelítés nagyon is új keletű (sőt, ma sem mindenki által elfogadott vagy megtartott),4 így aztán az elmúlt 2500 évben sokak számára az ókori művekről való tudás nem állt többől, mint egy-egy ilyen szállóigévé vált sor ismeretéből. A reneszánszkori retorikai kézikönyvek a közhelygyűj-tést, a közhelyek különböző szempontok alapján való csoportosítását az írást megelőző, elengedhetetlen lépésként tárgyalták. Márpedig ha valamit cicero idéz, annak jó esélye van szállóigévé válni a re-neszánszban; és ha ezt épp a De officiisben teszi, akkor még inkább, hiszen ez volt a humanista oktatásban az általános iskolai erkölcs-tanórák egyik közkedvelt tankönyve.

De van itt egy fontos kérdés: igaz-e az az implicit feltevés, hogy az ilyen kontextusból való kiragadás teljességében esetleges (és ráadásul legtöbbször rosszindulatú)? A következő pár oldalon azt szeretném bemutatni, hogy Hippolütosz sora valami olyat ragad meg és sűrít 7 szóba, amely a tragédia lényegét érinti; azt, hogy az eskü kimondása (bármely esküé, nem csak Hippolütoszé) mind kimondóját, mind

be-1471: „Arisztophanész az esküszegés kimagyarázására használja ezt a sort, ami igazságtalan euripidésszel szemben, hiszen az ő darabjában Hippolütosz végül hűségesen megtartotta az esküjét. Arisztophanész, amennyiben komoly kritikát kívánt megfogalmazni, talán úgy érvelne, hogy euripidész azáltal, hogy kü-lönbséget tett az eskü és a szándék között, utat engedett az elmebeli megszo-rítások [mental reservations] és a kitérő válaszok lelkiismeretlen alkalmazása számára.”

4 Dover 1993, 16–17: „A klasszika-filológus szempontjából nézve a görögök külö-nösen érzéketlennek tűnnek a költői sorok vagy fordulatok kontextusára. Arisz-totelész szerint (Rh. 1416a29), valaki egyszer egy euripidésszel szembeni perben e sort idézve kívánta azt elérni, hogy a sor szerzőjét megbízhatatlannak tartsák.

nyilvánvalóan az, hogy Hippolütosz a kifakadása után végül megtartotta az esküjét, nem számított. Az viszont számított, hogy el lehetett játszani a gondo-lattal, meg lehetett fogalmazni, ki lehetett mondani a közönség előtt, amelynek némely tagja nyilván elég jó ötletnek is tartotta. (…) csakhogy óvakodnunk kell attól, hogy a modern filológust az ókori nem-filológussal összevessük. Ha ha-sonlót hasonlóval vetünk össze, akkor pedig azt találjuk, hogy általánosságban a kortársaink sem bánnak a görögöknél lelkiismeretesebben egy-egy jólismert idézet kontextusával és eredeti szerepével.”

fogadóját tragikus helyzetbe kényszeríti és tragikus döntések elé ál-lítja. ez pedig talán könnyebben belátható, ha a sor értelmezését a sor befogadástörténete, illetve annak egyik késő-reneszánszkori mozzana-ta felől végezzük el. nem célom tehát a teljes darab értelmezése, sokkal inkább azoknak a gondolati tartalmaknak a vizsgálata, amelyek miatt e sor alkalmassá vált arra, hogy műfaji határokon (tragédia, komédia, filozófiai dialógus, teológiai értekezés, politikai pamflet) és évszázado-kon át vándorolva is meghatározza az eskükről való gondolkodást.

I.

A 17. század elején európa nyugati felén a jezsuiták amúgy sem éppen túl jó hírét még a korábbiaknál is jobban megtépázta, hogy számos protestáns szerző, de még egyes katolikusok is, őket tették felelőssé az i. Jakab angol király elleni 1605-ös meghiúsult merényletért, csak úgy, mint a néhány évvel későbbi sikeres támadásért iV. Henrik fran-cia király ellen. Henriket egy Ravaillac nevű merénylő szúrta le 1610.

május 14-én olyan körülmények között, amelyek azóta is találgatásra adnak okot azzal kapcsolatban, hogy vajon elkövethette-e egyedül a királygyilkosságot, vagy talán akadtak magasabb kapcsolatokkal rendelkező felbujtói, akik a katolikus Habsburgok elleni háborúra készülő uralkodót akarták megállítani. Protestáns pamfletírók min-denesetre azonnal a jezsuitákat sejtették a királygyilkosság mögött, ahogy például a kor egyik legjelentősebb ókortudósa, a Henriket szolgáló, egyébként mérsékelt protestáns nézeteket képviselő isaacus casaubonus is, aki a király halála után jobbnak látta elfogadni az i. Jakabtól évekkel korábban kapott állásajánlatot, és Angliába mene-külni. Jakab udvarába érve casaubonus tüstént bekapcsolódott abba a vitába, amely ekkor már évek óta tartott a katolikus és protestáns szerzők között a jezsuiták szerepéről a Puskaporos Összeesküvésként (Gunpowder Plot) elhíresült merényletkísérletben, amely során 1605.

november 5-én a kisebb katolikus sejt által felbérelt Guy Fawkes fel akarta robbantani a Parlament nyitóülését, benne a beszédet mondó Jakabbal és teljes családjával. A 16. század vége óta felségárulásnak számított katolikus papnak Anglia földjére lépni, vagy őket bújtatni;

ennek ellenére számos álruhás jezsuita misszionárius bujkált katoli-kus családoknál, így Jakab őket sejtette (vagy legalábbis őket sejttette) a merényletkísérlet felbujtóiként. De vajon viselhet-e egy pap álru-hát? Letagadhatja-e nevét, foglalkozását, ha kérdezik? Bíztathatja-e az őt bujtató családok tagjait arra, hogy hazudjanak a hollétéről?

A korabeli katolikus gyakorlati teológia, a kazuisztika éppen ezeket a kérdéseket vizsgálta, vagyis azt, hogy hogyan lehet úgy megtéveszte-ni az üldözőket, hogy az ne számítson isten szemében hazugságnak.

e két példa jól mutatja, hogy miért bontakozott ki hosszas és or-szágokon átívelő vita a jezsuiták módszereiről; arról, hogy látszólag királyukhoz hű alattvalók, amit esküvel is hajlandók bizonyítani, ám egyre több olyan írásuk kerül napvilágra, amely szerint ezek az es-kük valamilyen módon érvénytelennek tekinthetők, vagy máshogy értendők, mint elsőre gondolnánk, ha a pápai érdek úgy kívánja.5 Mik is lennének akkor egy eskü igazság-kritériumai? Honnan tudhatja az eskü kérője, hogy az esküt tevő jezsuita nem veri át?

A katolikus-ellenes írások kedvelt toposza szerint a jezsuiták azáltal igyekszenek magukat menteni a hazugság vádja alól, hogy esküiket úgy fogalmazzák meg, hogy azok mást jelentsenek a gya-nútlan külső befogadó, és a tudás birtokában levő beszélő (illetve az ő lelkét látó isten) számára. ennek kedvelt módszere pedig nem más, mint hogy arra hivatkoznak: más van a szívükben és mást mond a nyelvük – a félreértés pedig nem az ő hibájuk, hanem a befoga-dóé, aki nem fordított kellő figyelmet a szavaikra, nem vizsgálta meg azok összes lehetséges értelmét az adott kontextusban. ennek egyik módszere az ún. ekvivokáció (másnéven reservatio mentalis), vagyis amikor a kimondott állítást vagy esküt egy szóban nem, csak gondo-latban kimondott megszorítással módosítanak, például azzal, hogy megteszik, amit ígértek, amennyiben az nem árt a szeretteiknek.

ez persze nem nyugtatta meg a királygyilkosságtól tartó mérsé-kelt protestánsokat, viszont remek hivatkozási alapot szolgáltatott a véresebb szájú pamfletíróknak. A jezsuita rend – később kivégzett – angliai vezetője, Henry Garnet bírósági tárgyalásán például így jelle-mezte a jezsuiták módszereit a főügyész:

5 Lásd pl. Zagorin 1990, 9. és 10. fejezet.

Mert bár igaz, ezek a jezsuiták, ezek arra sohasem esküsznek meg, hogy igazat mondanak, mégis, maga a kétértelműsködés és a hazug-ság egyfajta tisztátalanhazug-ság, amit viszont esküvel és fogadkozva tilta-nak. Hiszen már rég megmondatott:

cor linguae foederat naturae sanctio, veluti in quodam certo connubio.

ergo cum dissonent cor et loquutio, Sermo concipitur in Adulterio.6

Vagyis, a természet Parancsa mintegy összeházasította a szívet és a nyelvet, egyfajta házasságban kapcsolta és szőtte őket egybe; ezért aztán amikor vita van közöttük, akkor az így létrejövő beszéd, úgy-mond, házasságtörésben fogant; aki pedig ilyen fattyakat nemz, az vét a tisztaság ellen.7

6 „természeti törvény köti össze a szívet a nyelvvel, / mintegy házasságként, / ha tehát eltérően szólnak, / akkor az a beszéd házasságtörésben fogant.” Az ügyész által itt idézett négy sor forrása a Sir Walter Mapes-nek tulajdonított 797 soros De Palpone et Assentatore (A talpnyaló és a hízelgő). L. Notes and Queries 1851, 213. A teljes vers (egyetlen kézirata alapján) a következő kiadásban jelent meg:

Wright 1841. A beszéd a 209–212 sorokat idézi apró változtatásokkal. Maga a vers a talpnyaló mintegy 200 soros tettetett méltatlásával kezdődik, majd az ilyen becsapásokkal szembeni komoly intésbe fordul át. A szövegkörnyezet szerint a szívnek kell a nyelv vezérlőjének lennie (ahogy a férj a feleségéé), különben a hízelgő hazugság, amely elhagyja a szájat, megrontja; mintegy prostituálja a nyelvet, és az így keletkező beszéd paráznaság: „Palpo turpissimus et praeco turpium, / linguam prostituit ob leve pretium; / os enim violat omne mendacium, / et linguam polluit per adulterium. / cor linguae caput est, sicut vir feminae, / ut ejus copula foetetur famine, / maechatur igitur in verbi germine, / quod non concipitur ex cordis semine. / Cor linguae foederat naturae sanctio, / tanquam legitimo quodam connubio; / ergo cum dissonant cor et locutio, / sermo concipitur ex adulterio. / Lingua pro conjuge cordi se copulat; / sed quando famina mente non regulat, / viri legitimi thorum commaculat, / et matrimonii foedus effibulat.”

(201–216).

7 „For these Iesuites, they indeede make no vow of speaking trueth, and yet euen this equiuocating, and lying is a kinde of vnchastitie, against which they vow and promise: For as it hath beene said of olde, Cor linguae foederat naturae sanctio, veluti in quodam certo Connubio. Ergo cum dissonent cor et loquutio, Sermo concipitur in Adulterio, that is, The law and Sanction of nature, hath (as it were) married the heart and tongue, by ioyning and knitting of them together in a

Ha ezt az érvrendszerében a 17. század eleji katolikus-ellenes írások-ra jellemzőnek mondható részt összevetjük az euripidészi sor ókori felhasználásaival, akkor fontos különbségeket találunk. Arisztopha-nész A nők ünnepe című darabjának a következő rövid szakaszában Mnészilokhosz éppen euripidész megbízásából készül női ruhába öltözve kémkedni a Theszmophorián. Mivel ezen az ünnepen csak nők vehetnek részt, érthetően tart attól, hogy mi történik, ha a nők rájönnek, hogy ő férfi. Mnészilokhosz valamiféle biztosítékot szeret-ne, hogy euripidész nem hagyja majd cserben, ha rájönnek a kilétére, ám mivel a jelek szerint jól ismeri a költő Hippolütoszát, nem elégszik meg pusztán azzal, hogy euripidész megesküszik, az eskü pontos je-lentését is tisztázni akarja.

Mnészilokhosz: Apollon uccse, én nem, A míg hitet nem adsz.

euripidész: Mire?

Mnészilokhosz: Hogy kimentesz,

Ha bajba esném – bár törik-szakad.

euripidész: no, „esküszöm Aetherre, Zeus lakára…”

Mnészilokhosz: Miért nem a Hippokrates fiaiéra?

euripidész: Hát esküszöm minden istenre, csőstül.

Mnészilokhosz: eszedbe jusson ám, hogy „szíved esküdt, nem nyelved esküdt”: azt nem esketném meg.

(268–276. sor)

Arisztophanész tálalásában a nyelv és a szív különválasztása gonosz-kodó piszkálódásként hat, amely azt sugallja, hogy euripidész cini-kus (de alapvetően inkább komicini-kus) figura, akinek cselei könnyen kiismerhetők. A darab euripidésze semmiképp sem az erkölcs bajno-ka, és saját rokona, Mnészilokhosz még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy egy ilyen trükkel próbálna meg kibújni a saját esküje alól; ám ez végül nem következik be, és a darab legalább annyira az athéni

tár-certaine kinde of marriage; and therefore when there is discorde between them two, the speech that proceedes from them, is said to be conceiued in Adulterie, and he that breedes such bastard children offends against chastitie.” A tárgyalás szövegét lásd Howell 1816, az idézet helye: sig. t2v–t3r.

sadalom egyéb típusfiguráinak vétségeiről szól, mint euripidészéről.

ezzel szemben, ha visszaidézzük a Henry Garnet tárgyalásán elhang-zottakat, láthatjuk, hogy a szív–nyelv egység megtörése keresztény kontextusban már halálos bűn, méghozzá a soha nem múló népsze-rűségű szexuális fajtából.

A katolikus pamfletírók ezzel szemben azt hangsúlyozták, hogy néha (különösen olyan országokban, mint pl. Anglia, ahol a katoliku-sok üldözött kisebbség voltak) nincs más lehetősége annak, aki nem akar hazudni, mint valamilyen módon megteremteni ezt a szétvá-lasztást a nyelv és a szív között, ha meg akarják óvni saját magukat és szeretteiket a rosszindulatú hatósági zaklatástól, rosszabb esetben börtöntől, papok esetében pedig kivégzéstől. Ha például egy kihall-gatás során esküdniük kell arra, hogy az igazságot és a teljes igazsá-got vallják, akkor az esküt kénytelenek azzal a tudattal tenni, hogy a kihallgatók vélhetően olyan információkat fognak kérni, amelyek árthatnak hittestvéreiknek. Ha pedig ilyen tudás átadására kötelezik őket, akkor bűnre kényszerítik őket, az esküjük tehát érvényét veszti, és nem kötelesek mindent elmondani, amit tudnak. Így tehát, ha szó szerint esküjük úgy szól is, hogy mindent elmondanak, amit tudnak, és igazat fognak szólni, valójában a lelkiismeretük számára, szívük-ben tett eskü azt mondja: elmondanak mindent, kivéve, ha az másnak árthat.

Mint kifejtik, az ilyen szétválasztást nem csak egyes egyházatyák, de még a pogányok is elismerték, például cicero. A jezsuita álláspont egyik legjelentősebb képviselője, Robert Persons így ír erről:

Lám, katolikus teológusok ugyanezt a megkülönböztetést teszik aszerint, hogy az eskü az eskütevő szándéka és értelme szerint téte-tik-e, vagy azé szerint, akinek az esküt teszik. és az előbbi az, amely kötelez, és esküszegéshez vezet, ha nincs betartva; az utóbbi viszont nem mindig vezet esküszegéshez, méghozzá akkor nem, ha bármifé-le kényszerítés vagy erő alkalmazásának hatására tétetett az eskü.

ezt cicero a következő szavakkal fejezi ki: „Si praedonibus pactum pro capite pretium non attuleris, nulla fraus est, ne si iuratus quidem id non feceris. Non enim falsum iurare periurare est, sed quod ex animi tui sententia iuraris, sicut verbis concipitur more nostro, id non facere

periurium est. Scite enim Euripides: iuravi lingua, mentem iniuratam gero”. Ha a köztörvényes rablónak nem fizetnéd meg a váltságdíjat, amelyben megegyeztetek az életedért cserébe, az nem csalás, még akkor sem, ha megesküdtél, hogy fizetsz. Mert nem esküszegés, ha (bármilyen módon is) hamisan esküszöl. De ha úgy esküszöl valami-re, hogy az elmédben tényleg elhatároztad rá magad, és ki is mondod a szavakat, a szavak megszokott értelmében, utána pedig nem hajtod végre, amit megígértél, akkor esküszegést követsz el. Mert jól és ide-illően mondja euripidész, a költő, „A nyelvemmel esküdtem, a szívem nem esküdött”. Így szól a költő.8

Hamisan esküdni még nem feltétlenül számít esküszegésnek, érvel-nek euripidész-cicero nyomán, csak az, ha az eskü kimondásának pillanatában az eskütevő valóban úgy is gondolja, hogy az ígéretnek megfelelően fog cselekedni. Az eskü igazságtartalmát tehát nem a ki-mondott szó, nem is az eskü kérőjének értelmezése, hanem a beszélő lelkiismeretének és az elhangzott szavaknak az összhangja határoz-za meg. A protestáns válaszok kiemelték, hogy ha elfogadjuk, hogy bárki bármikor tehet olyan esküt, amelyet később azon az alapon von vissza, hogy bár ezt mondta, nem ezt gondolta, akkor semmilyen szerződésnek, semmilyen adott szónak, semmilyen vallomásnak sem

8 „Behold here the very same distinction which catholike deuines put downe of swearing according to the intention & vnderstanding of the swearer, or of him to whome it is sworne: & that the former is that byndeth & maketh periury, if it be not performed, and not allwayes the second, to wit, when any violence or force is vsed: which cicero doth expresse in the very next immediate words by the selfe same example that Azor vsed before: »Si praedonibus pactum pro capite pretium non attuleris, nulla fraus est, ne si iuratus quidem id non feceris. Non enim falsum iurare periurare est, sed quod ex animi tui sententia iuraris, sicut verbis con-cipitur more nostro, id non facere periurium est. Scite enim Euripides: Iuravi lingua, mentem iniuratam gero.« if you should not pay the price or ransome vnto publick theeues, which was agreed betweene you for sauing of your life, it is no deceipt, no, though you had sworne to performe it: for that it is not periury to sweare false (in any sort whatsoeuer.) But if you sweare a thing which you determine in your mynd and do vtter it in words, according to the common custome of […]

speach, and do not performe it, this is periury. For well and fytly to the purpose saith the Poet euripides, i haue sworne with my tongue, but my mynd hath not sworne.” Persons 1609, sig. Mmm2v.

lehet hitelt adni többé. Az ő értelmezésükben katolikus vitapartne-reik itt valójában a hazugságot kívánják olyan köntösbe öltöztetni, mintha az nem lenne hazugság:

[Szavait Personshoz intézi] Könnyedén beszélsz ciceróról, és épp ilyen könnyen lehet téged megcáfolni ciceróval, aki úgy tartotta, hogy az olyan eskü, amiről te beszélsz, hamis, viszont ennek ellenére jogosan lehet tolvajok ellen alkalmazni, akik törvényen kívül állnak.

[Szavait Personshoz intézi] Könnyedén beszélsz ciceróról, és épp ilyen könnyen lehet téged megcáfolni ciceróval, aki úgy tartotta, hogy az olyan eskü, amiről te beszélsz, hamis, viszont ennek ellenére jogosan lehet tolvajok ellen alkalmazni, akik törvényen kívül állnak.

In document AZ ANTIK. DRÁMA ÚTJAI (Pldal 136-156)