• Nem Talált Eredményt

Az Európai Unió jogának és a nemzetközi jognak hazai belső jogba épülése

Azzal, hogy Magyarország 2004. május 1-je óta tagállama az Európai Uni-ónak intézményessé vált az Unió joganyagának a magyar belsőjogba épülése.

Az Unió jogának közvetlen hatállyal (direct effect) rendelkező elemei, mint amilyenek az alapító szerződések egyes szabályai és a rendeletek szinte automa-tikusan válnak a tagállami belső jog részévé. Hatálybalépésükkel közvetlenül alkalmazhatóvá válnak az összes tagállamban. Az irányelveknek a tagállamok nemzeti jogrendszereibe való átültetése már hosszabb időt igénybe vevő folya-mat. A tagállamok erre egyértelmű határidőt kapnak a megalkotott irányel-vek szövegéből. Az egyes tagállamok által valamilyen oknál fogva át nem vett irányelvek is közvetlen alkalmazhatóvá válhatnak abban az esetben, ha meg-felelnek az Európai Bíróság által kidolgozott hármas feltételnek. Azaz világos megfogalmazásúak, szövegükben nem tartalmaznak feltételes konstrukciót,

és már hatályban vannak. Az irányelvek közvetlen alkalmazhatóságának dokt-rínája lehetővé teszi, hogy a tagállamok jogkereső polgárai és vállalkozásai olyan irányelvekre is alapíthassanak alanyi jogokat, amelyeket az adott tagállam még nem vett át, vagy rosszul vett át. Ily módon biztosít az Európai Unió azonos jogvédelmi szintet a jó jogharmonizátor tagállamok és a rossz jogharmonizátor tagállamok állampolgárai, vállalkozásai számára.93 Az azonos jogvédelmi szint kialakulásában fontos lépés volt az „egyéni közösségi jogok védelmének”

(„proteciton of individual community rights”) kialakulása és ezzel összefüg-gésben annak elismerése, hogy alanyi jogot pusztán a közösségi jog alapján is lehessen állítani.

A nemzetközi jog szabályainak a belső jogba épülése, úgy tűnik, sajnos nem ennyire egyszerű folyamat. Ezt mutatja az Alkotmánybíróság 2013. jú-nius 11-én a Dr. Dienes-Oehm Egon alkotmánybíró különvéleményével és Dr. Paczolay Péter alkotmánybíró, az Alkotmánybíróság elnökének e külön-véleményhez csatlakozásával meghozott II/3736-22/2012. számú határozata.

Ebben a határozatban az Alkotmánybíróság szavazati többséggel úgy döntött, hogy a választottbíráskodás egyes alapértékeit biztosító nemzetközi egyezmé-nyekbe és számos kétoldalú beruházásvédelmi egyezménybe ütköző magyar törvényeket nem kell megsemmisíteni, mivel az említett nemzetközi egyez-mények és a magyar törvények közötti tartalmi ütközés diplomáciai eszkö-zökkel, módszerekkel is feloldhatók. Ezzel a felfogásával az Alkotmánybíróság erőteljesen relativizálja az Alaptörvény Q) cikkének (2)–(3) bekezdéseiben fog-laltakat. Azt tartalmazzák ugyanis ezek a bekezdések, hogy „(2) Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeinek teljesítése érdekében biztosítja a nemzetközi jog és a magyar jog összhangját. (3) Magyarország elfogadja a nemzetközi jog

93 Kecskés László: EU-jog és jogharmonizáció. Bővített, negyedik kiadás. Budapest, HVG-ORAC, 2011, 601–605.

általánosan elismert szabályait. A nemzetközi jog más forrásai jogszabályban történő kihirdetésükkel válnak a magyar jogrendszer részévé”.

Bizakodhatunk ugyanakkor abban, hogy Blutman László szegedi nem-zetköziközjog-professzor újabb, érdekes tanulmányait olvasva lassan minden-ki számára érthetővé válik a nemzetközi közjognak a belső jogrendszerekbe való beépülési mechanizmusa. Blutman László a 20. század első harmadában az Egyesült Államokban alkotó Albert Kocourek professzornak a polgári jogi analitikus dogmatikai tanait porolta le, és alkalmazta a nemzetközi közjog és a belső jogrendszerek viszonyrendszerének felvázolásához, megértetésé-hez. Dicséretes éleslátással észleli Blutman László, hogy az Albert Kocourek (1875–1952) által is kiemelten kezelt alanyi jogi kategória, az alanyi jog analitikus dogmatikája alapvető jelentőségű lehet a nemzetközi közjog és a belső jogrend-szerek kapcsolatában.94 Tisztázni és biztosítani kellene, hogy bizonyos előre rögzített feltételek teljesülése esetén pusztán a nemzetközi jogra alapítottan is lehessen alanyi jogot állítani és érvényesíteni.

Kedves Hallgatóim! Az alanyi jog egykori analitikus dogmatikai fogalmá-nak modern viszonyaink közötti hasznosíthatóságáfogalmá-nak gondolata visszavezet székfoglaló előadásom indító téziseihez. Köszönöm megtisztelő fi gyelmüket.

94 Kocourek, Albert: Jural Relations. Bobbs-Merrill, Indianapolis, 1928 (reprint 1973), 39–41;

Blutman László: Az analitikus jogdogmatika keservei: jogosultság, szabadosság, hatalmasság. Jog-elméleti Szemle 2012, 4. szám, 15–57, valamint Blutman László – Görög Márta: Alapvető alanyi jogi pozíciók a Polgári Törvénykönyvben. Jogtudományi Közlöny 2013, 6. szám.

Irodalomjegyzék

Auer Ádám: A felelős társaságirányítás hatása a jogi személyek elméletére. Jogtudományi Közlöny 2013, 4. szám, 193–202.

Babits Mihály: Könyvről Könyvre. Budapest, Magyar Helikon, 1913. „Minden a szón múlik” című rész.

Benke József: „Lex specialis derogat legi generali”. Gondolatok egy árta(lma)tlannak tűnő jogelv mélysé-geiről. Kézirat. Pécs, 1–4.

Benke József: A civilisztika fogalmáról. Kézirat, Pécs, 2013, 1–3.

Bieback, Karl-Jürgen: Die öffentliche Körperschaft. In: Schriften zum Öffentlichen Recht. Bd. 286.

Berlin, Duncker & Humblot, 1976.

Blutman László – Görög Márta: Alapvető alanyi jogi pozíciók a Polgári Törvénykönyvben. Jogtu-dományi Közlöny 2013, 6. szám.

Blutman László: Az analitikus jogdogmatika keservei: jogosultság, szabadosság, hatalmasság. Jogel-méleti Szemle 2012, 4. szám, 15–57.

Brávácz Ottóné – Szőcs Tibor: Jogviták határok nélkül. Joghatóság, külföldi határozatok elismerése és végrehajtása polgári ügyekben. HVG-ORAC Kiadó, Budapest, 2003.

Bullinger, Martin: Öffentliches Recht und Privatrecht. Stuttgart, 1968.

Burián László: Gondolatok a közrend szerepéről. In: Magister Artis Boni et Aequi. Studia in Honorem Németh János. Szerk.: Kiss Daisy – Varga István. Budapest, 2003.

Dilcher, Hermann: Die Theorie der Leistungsstörungen bei Glossatoren, Kommentatoren und Kanonisten. Frankfurt-am-Main, Klostermann, 1960.

Márkus Dezső (szerk.): Magyar jogi lexikon. I–V. kötet. Budapest, Pallas Irodalmi és Nyomdai Rt.

1899.

Eörsi Gyula: A magyar civilisztika 30 éve. Gazdaság- és Jogtudomány: a Magyar Tudományos Akadé-mia Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának Közleményei. 9. kötet, 1975, 3–4.

Eörsi Gyula: Jog – gazdaság – jogrendszer-tagozódás. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1977, 1–135.

Eörsi Gyula: Private and Governmental Liability for the Torts of Employees and Organs. Inter-national Encyclopedia of Comparative Law. XI. kötet, 4. fejezet, 1975.

Föld András – Hamza Gábor: A római jog története és institúciói. 9. kiadás. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2004.

Friedmann, Wolfgang: Law in a Charging Society. 2. kiadás. Harmondsworth, 1972.

Garamvölgyi Róbert – Nemessányi Zoltán: Lezárult a verseny a nemzetközi magánjogi jogalkotás-ban? Az EK nemzetközi magánjogi jogalkotási hatáskörének változása az alapító szerződé-sektől az Alkotmányig. Európai Jog 2004, 6. szám.

Geimer, Reinhold – Schütze, Rolf: Europäisches Zivilverfahrensrecht. 2. kiadás, München, 2004.

Giaro, Tomasz: Römische Rechtswahrheiten: ein Gedankenexperiment. Frankfurt-am-Main, Kloster-mann, 2007.

Giaro, Tomasz: Römisches Recht, Romanistik und Rechtsraum Europa. Jus Commune 22, 1995.

Harmathy Attila: Szerződés, közigazgatás, gazdaságirányítás. Budapest, Akadémiai Kiadó, 1983, 1–210.

Hoke, Rudolf: Die Emanzipation der deutschen Staatsrechtswissenschaft von der Zivilistik in der 17. Jahrhundert. Der Staat 15, 1975, 211–230.

Jestaedt, Mathias: „Öffentliches Recht” als wissenschaftliche Disziplin. Das Proprium der Rechts-wissenschaft. Hrsg.: Engel, Christoph und Schön, Wolfgang, Tübingen, Mohr Siebeck.

Kálmán György: A gazdasági jog problematikája Eörsi Gyula műveiben. In: Eörsi Gyula Emlék-könyv. Szerk.: Sárközy Tamás – Vékás Lajos. HVG-ORAC, Budapest, 2002.

Karinthy Frigyes: Az ütközet .

Kaser, Max: Das römische Privatrecht. Erster Abschnitt. München, Beck, 1971.

Kecskés András: Felelős társaságirányítás – Corporate Governance. HVG-ORAC, Budapest, 2011.

Kecskés László: Vázlatok a „státus”-ról. Jogtudományi Közlöny 1979, 7. szám.

Kecskés László: Nem vagyoni sérelmek szerződésszegési jogalapon. Jogtudományi Közlöny 1980, I.

szám.

Kecskés László: Perelhető-e az állam? Immunitás és kárfelelősség. Budapest, KJK, 1988.

Kecskés László: A civilisztikai és gazdasági jogalkotás irányairól. Magyar Jog 1991, 4. szám, 199–

204.

Kecskés László: Lehet-e közrendbe ütköző, ami nem jogellenes? Magyar Jog 2007, 9. szám, 531–536.

Kecskés László: „Jó lovassal a nyeregben a zabolátlan ló is megfegyelmezhető”. A közrend fogalmá-ról két bírósági határozat alapján. In: Tanulmányok Dr. Földvári József professzor 80. születés-napja tiszteletére. Szerk.: Gál István László – Hornyák Szabolcs. Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Pécs, 2006.

Kecskés László: A civilisztikai jogalkalmazást érintő újabb EU jogalkotással kapcsolatos néhány elméleti kérdés. Európai Jog 2006, 5. szám, 3–13.

Kecskés László: A polgári jog fejlődése a kontinentális Európa nagy jogrendszereiben. HVG-ORAC, Budapest, 2009.

Kecskés László: EU-jog és jogharmonizáció. Bővített, negyedik kiadás. HVG-ORAC, Budapest, 2011.

Kecskés László – Nemessányi Zoltán: Magyar közrend – nemzetközi közrend – közösségi közrend.

Európai jog (Hetedik évfolyam) 2007, 3. szám.

Kengyel Miklós – Harsági Viktória: Európai polgári eljárásjog. Osiris Kiadó, Budapest, 2006.

Kocourek, Albert: Jural Relations. Bobbs-Merrill, Indianapolis, 1928 (reprint 1973).

Kuntze, Johannes Emil: Die Lehre von den Inhaberpapieren: Oder Obligationen au porteur, rechtsgeschichtlich, dogmatisch und mit Berücksichtigung der deutschen Partikularrechte dargestellt. Leipzig, Hinrichs, 1857.

Lamm Vanda – Peschka Vilmos (főszerk.): Jogi lexikon. Budapest, KJK-Kerszöv, 1999.

Lamm Vanda (főszerk.): Jogi lexikon. Átdolgozott és bővített kiadás. Budapest, Complex Kiadó, 2009.

Lauterpacht, Hersch: The Problem of Jurisdictional Immunities of Foreign States. 28. The British Yearbook of International Law. 1951.

Mádl Ferenc – Vékás Lajos: Nemzetközi magánjog és nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga. Budapest, 1997.

Mádl Ferenc – Vékás Lajos: Nemzetközi magánjog és nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest 2000.

Mádl Ferenc: Külkereskedelmi monopólium nemzetközi magánjog. Budapest, 1966.

Mádl Ferenc: Összehasonlító nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, 1978.

Neubecker, Friedrich Karl: Internationales Privatrecht auf deutsch-rechtlicher Grundlage. In:

Jahrbuch für den Internationalen Rechtsverkehr 13, München, 1912.

Ogris, Werner: Elemente europäischer Rechtskultur: rechtshistorische Aufsätze aus den Jahren 1961-2003.

Wien, Böhlau Verlag, 2003.

Ost, Francois – van de Kerchove, Michel: De la pyramide au réseau? Pour une théorie dialectique du droit. Bruxelles. Publications des Facultés universitaires Saint-Louis, 2002.

Palásti Gábor: A nemzetközi gazdasági kapcsolatok joga új fejlődési irányai. Sectio Juridica et Politica, Miskolc, Tomus XX/2, 2002.

Réczei László: Kollíziós jog. In: Állam- és jogtudományi enciklopédia. Akadémiai Kiadó. Budapest.

1980. 2. kötet.

Sárközy Tamás: A gazdaságirányító szervek felelőssége vállalatirányító tevékenységükért. Állam- és Jogtudomány 1981, 2. szám.

Sárközy Tamás: Az állam monopolkapitalista gazdaságirányítás és a közjog-magánjog felosztás bomlása. Állam- és Jogtudomány 1977, 3. szám, 335–357.

Schack, Haimo: Internationales Zivilverfahrensrecht. 3. kiadás, München, 2002.

Schäfer, Frank Ludwig: Juristische Germanistik: eine Geschichte der Wissenschaft vom einheimischen Privatrecht. Frankfurt-am-Main, Klostermann, 2008.

Schaffstein, Friedrich: Die Europäische Strafrechtswissenschaft im Zeitalter des Humanismus. Göttin-gen, Schwartz, 1954.

Schnitzer, Adolf F: Handbuch des Internationales Privatrechts, Basel, 1957, I. kötet

Schwarz, Andreas Bertalan: Einfl üsse deutscher Zivilistik im Auslande. In: Symbolae Friburgenses in honorem Ottonis Lenel. Leipzig, Tauchnitz, 1931.

Sternberg, Theodor: Aktionenwissenschaft und Prozesswissenschaft. In: Zur Methodenfrage der Rechtswissenschaft und andere juristische Schriften. Berlin, Duncker & Humblot, 1988, 165–

182.

Stoerk, Felix: Über die juristische Methode. In: Die Rechtswissenschaft als empirische Sozialwissenschaft:

Biographische und Methodologische Anmerkungen zur Staatsrechtslehre. Hrsg.: Winkler, Günt-her. Wien, Springer, 1999.

Szászy István: Nemzetközi magánjog. Budapest, 1938.

Vékás Lajos: A nemzetközi magánjog alapjai. Budapest, 1986.

von Friedeburg, Robert: Offi cium in rempublicam. In: Politik und Religion: Eigenlogik oder Verzahnung? Europa im 16. Jahrhundert. Hrsg.: Robert von Friedeburg, Luise Schorn-Schütte. München, Oldenbourg Verlag, 2007.

Weltner Andor: A szocialista munkajogviszony és az üzemi demokrácia. Budapest, 1962.