• Nem Talált Eredményt

Első adatgyűjtés (2002-2004) mintája

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS MAJOR ANITA (Pldal 35-38)

4. FEJEZET – ANYAG ÉS MÓDSZER

4.1 A z adatgyűjtés módszerei

4.1.2 Első adatgyűjtés (2002-2004) mintája

Saját kutatási tapasztalataim szerint Internet alapú megkérdezéses vizsgálatot az élelmiszerfogyasztók körében első kutatásom időpontjáig átfogó jelleggel még nem végeztek. E tényből kiindulva 2002-ben e-mailen

36

keresztül kiküldött, 18 kérdésből álló kérdőívvel mértem fel a magyar fogyasztók Interneten keresztüli válaszadási hajlandóságát sörfogyasztási szokásaikra vonatkozóan. A munka során elsődleges információkat nyertem a magyar sörfogyasztók társadalmi-gazdasági viszonyairól, illetve az Internet alapú piackutatás lehetőségeiről, korlátairól. A mintát jelentősen torzította az idősebb korosztály alacsony száma, ami elsősorban informatikai ismereteiknek és lehetőségeiknek hiányára volt visszavezethető. A sörfogyasztók legmagasabb iskolai végzettség alapján történő csoportosítása során egyértelművé vált, hogy az Internet segítségével elérhető fogyasztóknak nem csak az életkora, hanem az iskolai végzettsége is korlátozta a reprezentatív minta összeállíthatóságát. A kérdőívek kitöltetése és értékelése során problémákkal is szembesültem: a megkérdezettek válaszadási hajlandósága ugyan 100% volt, ugyanakkor országosan reprezentatív minta összeállítására (még a hólabda módszer alkalmazása mellett sem) nem volt módom, e-mail címlista hiányában. A kérdőívek kitöltését a megkérdezettek informatikai ismereteinek hiánya tovább nehezítette. Az e-mailes megkérdezés vitathatatlan előnyének bizonyult ugyanakkor, még a fenti probléma mellett is, a hólabda módszer 30%-os továbbküldési hajlandósága.

Az e-mailen keresztül végzett kérdőíves megkérdezésre vonatkozó tapasztalataimat a következőképpen foglaltam össze (Major, 2008): e-mailen keresztül végzett primer megkérdezéses vizsgálatok elsősorban olyan rétegfogyasztói magatartásvizsgálatok esetében vezethetnek sikerre, amelyeknél az adott rétegmintát reprezentáló címlista rendelkezésre áll, illetve az adott kérdéskör legfeljebb 20 zárt kérdéssel körbejárható. Ebben az esetben a vizsgálat a hagyományos megkérdezésekhez képes gyorsabban és alacsonyabb ráfordítások mellett valósítható meg.

A következő vizsgálati lépésként a későbbi kérdőívem kérdéseinek, illetve a vizsgált témakörök határainak ellenőrzéséhez, pontosításához, illetve a csevegőcsatornák nyújtotta lehetőségek feltárásához 2002-2003-ban csevegőcsatornákon keresztüli mélyinterjús vizsgálatokat végeztem.

Tapasztalataim szerint ennek jelentős előnye a hagyományos úton toborzott csoportokhoz képest, hogy a világ bármely részén elérthetők a résztvevők. Mind a moderátor, mind a csoporttagok kapcsolatban álltak egymással, elolvashatták egymás válaszait. Az eszmecsere, vita dokumentálása automatikus volt, így nem vett igénybe időt, és az utólagos rögzítés során felmerülő hibák is kiküszöbölhetőkké váltak. A legnagyobb problémát az okozta, hogy előre nem volt összeállítható a minta, mindössze a kutatás során alakíthattam a megkérdezettek körét (nehezítette a feladat elvégzését a megfelelő csevegőcsatorna kiválasztása is). E módszer egyértelmű hátrányának az információk valóságtartalmának ellenőrizhetetlenségét találtam, mivel a válaszadás teljes mértékben anonim a csevegő-szobákban. Tapasztalataim azt mutatták, hogy az adott csevegő-szobában lévők számának növekedésével fordított arányban nő a válaszadási hajlandóság. Az optimális csoportnak az 5-10 fős szoba bizonyult, körükben a kutatás rövid időt vett igénybe, válaszaikat körültekintően és készségesen adták meg.

37

2002 és 2004 között, az Internet alapú megkérdezéses vizsgálatokkal kapcsolatos tapasztalatok és elérhető szakirodalom hiányában a megkérdezéses vizsgálat előkészítése sok időt és nagy körültekintést igényelt. Jóllehet a kérdőív terjedelmesnek bizonyult a pre-kérdőívezés (személyes megkérdezéssel, e-mailen keresztüli teszteléssel) során, a Web-oldalon elhelyezett kérdőív már kiküszöbölte a kezdeti nehézségeket és nem ütközött akadályokba. A módszer (szoftver alkalmazásával) lehetőséget biztosított arra, hogy a helytelenül, hiányosan kitöltött kérdőíveket a program ne vegye figyelembe, így az ellenőrzésre fordított idő csökkent, az egyes kérdőívek megbízhatósága nőtt.

3. táblázat - 2002 és 2004 közötti kutatás internet alapú megkérdezési módszereinek összehasonlítása

Web-oldal 2254 2248 99,7 Egyetemisták,

főiskolások aránya: 65%

Forrás: önálló elemzés alapján saját szerkesztés (2017)

Első kutatásom sikerét alapvetően befolyásolta a módszer és a mintavétel.

Kísérletet tettem kvóta szerinti, illetve hólabda módszeren alapuló mintavételre is, melyek csak korlátozottan bizonyultak alkalmazható megoldásnak az általam használt Internet alapú megkérdezéses módszereknél. A válaszadók száma illetve az egyes módszereket jellemző kitöltési arány megvizsgálásával egyértelművé vált számomra, hogy kutatásom során a Web-oldalas megkérdezési módszer vezet sikerre, a másik két módszer csupán pontosító információkat adhat. Mindezek figyelembevételével az Internet segítségével elvégzett sörfogyasztási vizsgálatom a várakozásoknál lényegesen magasabb mintanagyságot tett lehetővé és hasznos tapasztalatok megszerzésében segített egyfelől a kutatási témát, másfelől az

„Internet alapú” megkérdezések technikáját – módszertanát illetően.

A 2002 és 2004 között elvégzett kérdőíves vizsgálat során összesen 2248 fő került megkérdezésre, de 615 fő volt, aki a végleges, (2015/2016. évi kérdőívvel is összevethető), interneten elhelyezett kérdőívet töltötte ki. A válaszadók mintegy kétharmada egyetemi/főiskolai illetve középfokú tanulmányait folytató hallgató, diák volt. A megkérdezettek 65%-a (összesen 1460 fő) a megkérdezés időpontjában hallgatói jogviszonyban állt valamely magyarországi oktatási intézménnyel – alap- vagy másod-, illetve kiegészítő képzéseken, nappali, esti vagy levelező évfolyamokon). A 2004/2005 tanév teljes hallgatói körének (225.000 fő) szociológiai-társadalmi-jövedelmi jellemzőinek áttekintése után az általam vizsgált egyetemi-főiskolai hallgatói körre nézve a következő megállapításokat tettem:

38

1. A 2004/2005 tanév egyetemi-főiskolai hallgatóinak 54,1%-a volt nő a KSH adatai (2005) szerint, ezt kutatásomban vizsgált mintám teljes mértékben reprezentálta (54%).

2. A KSH illetve az OM 2004/2005 tanév egyetemi-főiskolai hallgatóira vonatkozó adataihoz képest kutatási mintám mintegy 10%-os eltérést mutatott a 26 évnél idősebbek javára, ezért mintámat a KSH adataihoz igazítottam, így az az egyetemi-főiskolai tanulmányaikat folytatók életkor szerinti megoszlását nézve is reprezentatívnak volt tekinthető.

3. A KSH 2004/2005 tanév egyetemi-főiskolai hallgatói adataitól kutatási mintám mindössze néhány %-ban tért el - a fővárosi illetve a községből, faluról származók előnyére. Ennek alapján mintámat a KSH adataihoz igazítottam, így az az egyetemi-főiskolai tanulmányaikat folytatók lakhely szerinti megoszlását nézve is reprezentatívnak volt tekinthető.

2002 és 2004 között végzett kutatómunkám során tehát a felsőoktatásban tanulmányaikat folytatók (nappali, levelező, távoktatásos tagozatokon) képezték a vizsgálandó sokaságot. Döntésemben megerősített feltevésem, mely szerint az egyetemisták és főiskolások sörtermékekkel és -fogyasztással kapcsolatos véleménye kiemelkedően fontos lehet a következők okán:

• korcsoportjuk - 18-25 éves korosztály - a „jövő sörfogyasztója”

• már széleskörű tapasztalatokkal rendelkeznek ahhoz, hogy véleményüket a jövőre nézve mértékadónak tekinthessük

• fontos vásárlóerőt képviselnek

• a fiatalok általában az idősebb generációk egyes szokásait másolják, mint életstílust, így rajtuk keresztül információk nyerhetők más csoportok sörfogyasztásáról is

• a célcsoport magatartása (kulturált sörfogyasztás) a fiatalkorúak számára példaadó lehet.

A fentiek alapján valószínűsíthetőnek tartottam 2002 és 2004 között elvégzett kutatásom eredményeinek összegzésekor (Major, 2008), hogy mintám a magyar felsőoktatás hallgatóira nézve átfogó képet ad azok sörrel illetve annak helyettesítő termékeivel való viszonyára, motivációira és preferenciáira nézve, különös tekintettel arra, hogy helyzetfüggő csoportok (katonaság, diákotthonok) azonos korú és hasonló szituációt átélő egyedei az adott időszakban felvett magatartásmodellt hosszú ideig megtartják, esetleg életre kiható következményeik vannak (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, kábítószer).

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS MAJOR ANITA (Pldal 35-38)