• Nem Talált Eredményt

Elektronikus adatbázisok használata

4. A szakirodalom feltárása

4.2. Elektronikus adatbázisok használata

Az egyetemi könyvtárakban nemcsak a könyvtár saját állományában lévő dokumentumokról tájékozódhatunk, hanem rendelkezésünkre áll számos hazai és nemzetközi elektronikus szakadatbázis. Ezen adatbázisokban leginkább a szakfolyóiratokban megjelent cikkek között böngészhetünk. Az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) nemzeti program 2002-ben kezdődött és célja, hogy a felsőoktatás és a tudományos kutatás számára nélkülözhetetlen elektronikus információforrásokat központilag, nemzeti licenc alapján vásárolja meg, melynek eredményeként a korábbiaknál lényegesen több információt tud biztosítani.

Az EISZ Alapprogram keretében igényelhető (központilag támogatott) adatbázisok 2012-ben: témájában szóba jöhető elektronikus adatbázisokat tekintjük át.

(http://www.eisz.hu/hu/licenszek/osszes):

Akadémiai Journals Collection: Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványok több mint 40 tudományágban biztosítanak lehetőséget tudósaink számára legfrissebb eredményeik publikálására. Az felhasználók számára több mint 60 folyóirat érhető el, 1998-ig visszamenőleg. 17 hazai impakt faktoros folyóiratból 14 itt jelenik meg. A cikkek kutathatók szerző, cím és absztrakt szerint, és a teljes nyomdaival megegyező tartalom (fulltext) letölthető PDF formátumban. Számunkra érdekesek lehetnek az alábbi folyóiratok:

Acta Agronomica Hungarica

Acta Biologica Hungarica

Acta Ethnographica Hungarica

Acta Juridica Hungarica

Acta Oeconomica

Cab Abstract: A CAB bibliográfiai adatbázis, mezőgazdaság referáló szolgáltatásaként 1932-ben indult, jelenleg a neve Centre of Agriculture and Biosciences International (CABI). Az adatbázisban az alkalmazott élettudományokról (növénytudomány, állattudomány, egészség, parazitológia, ökológia, erdészet, földtudomány, élelmiszertudomány és termékek, mezőgazdasági közgazdaságtan, biotechnológia, mezőgazdasági mérnöki tudományok, szabadidő és turizmus stb.) tájékozódhat az érdeklődő. A rekordok száma több mint 4,5 millió, éves gyarapodása közel 160 ezer.

Econlit: Az EconLit az American Economic Association elektronikus bibliográfiája, melynek indexei több mint harminc év közgazdasági irodalmát fogják át a világ minden tájáról. Az EconLit átfogó indexe a folyóirat-cikkeknek, könyveknek, könyvajánlóknak, munkaanyagoknak és disszertációknak. Az indexelt folyóiratok száma 1969-től napjainkig 182-ről 750-re nőtt. A hivatkozott cikkek általában angol nyelven íródtak, vagy angol nyelvű összefoglalót tartalmaznak, de 1979-től az EconLit feldolgozott pár nem angol nyelvű folyóiratot, valamint olyan nyomtatott cikkeket is, melyeknek nem volt angol nyelvű összefoglalója. Ezeket "Foreign Language Article"-ként jelölik (ez a cikkek 3%-a).

FSTA (Food Science and Technology Abstracts): Az FSTA referáló folyóirat formájában 1969-től létezik, előállítója az IFIS (International Food Information Service Reading, Anglia), egy nemzetközi, non-profit intézmény. Az FSTA 40 nyelven körülbelül 1800 kiadványt figyel, folyóiratokat, szabványokat, jogszabályokat, szabadalmakat, könyveket, szakdolgozatokat és konferencia kiadványokat.

JSTOR: A JSTOR adatbázis 50 tudományág több mint 1400 folyóiratának teljes szövegét tartalmazza angol nyelven. Az adatbázis a jelenlegi konstrukció szerint retrospektív jellegű, archívum. A JSTOR digitális archívum egy a tudósok, kutatók által összeállított közösségi kutató-platform, mely 1995-ben alakult.

Nature : Az 1869 óta megjelenő Nature a világon a legtöbbször idézett, több tudományágat átfogó, interdiszciplináris hetilap. Az adatbázisban böngésző funkcióval kereshetünk témakör szerint. Főbb csoportok: Chemistry, Clinical Practice and Research, Earth and Enviroment, Life Sciences, Physical Sciences).

ScienceDirect: A Science Direct az Elsevier tudományos kiadó fulltext és adatbázis szolgáltatása. Fő profilja a természettudományos, műszaki és orvosi folyóiratok nyomtatott és elektronikus formában való terjesztése. Teljes szövegű hozzáférést biztosít a saját kiadású papír alapú folyóiratok elektronikus változatához, illetve más kiadók e-folyóirataihoz. Több, mint 2000 saját kiadású folyóirat több mint 1,5 millió teljes szövegű cikke érhető el az 1995 utáni évfolyamokból.

SpringerLink: A SpringerLink a világ egyik legszéleskörűbb online gyűjteménye természettudományos, technológiai és orvosi folyóiratokból. A szolgáltatás keretében jelenleg közel 2600 folyóirat érhető el 1997-től teljes szöveggel, többek között az alábbi tudományterületeken: élettudományok, kémia, földtudományok, számítástechnika, orvostudomány, fizika és csillagászat, műszaki tudományok, környezetvédelem, jogtudomány, közgazdaságtan, társadalomtudomány.

Web of Science: Az ISI (Institute for Scientific Information) bibliográfiai adatbázis csomag és citációs index szolgáltatása. Interdiszciplináris adatbázis, amelynek heti frissességgel közreadott anyaga az egész tudomány területére kiterjed. Tudományos szempontok szerint rendszerez, valamint sokoldalú keresést biztosít. A WoS három adatbázis-csomagja három fő tudományterületre osztva rendszerez:

1. Arts & Humanities Citation Index - bölcsészettudományi és művészeti index. 1100 teljes folyóirat anyaga + a vonatkozó cikkek kb.7000 társadalomtudományi és tudományos folyóiratból.

2. Science Citation Index Expanded & SciSearch - természet- és műszaki tudományos index. 150 tudományterület, 5900 akadémiai és alkalmazott műszaki tudományos dokumentum.

3. Social Sciences Citation Index & Social SciSearch - társadalomtudományi index. 50 kategóriában, kb. 1700 folyóirat teljes anyaga + több ezer vonatkozó cikk a vezető tudományos és műszaki folyóiratokból.

4.1. ábra: Az elektronikus információszolgáltató (EISZ) honlapjának főoldala.

Forrás: http://www.eisz.hu

A licencek között kiválasztunk egy adatbázist, az adatbázis nevének kezdőbetűje alapján, például a Web of Science adatbázist (4.2. ábra).

Az adatbázisban való böngészést az összekapcsolt láncszemre kattintva tudjuk megnyitni. Megjelenik egy angol nyelvű kereső felület, melyen a kiadványok különböző ismérvei szerint kereshetünk.

4.2. ábra: A Web of Science kereső felülete.

Forrás:

http://apps.webofknowledge.com/WOS_GeneralSearch_input.do?product=WOS&search_

mode=GeneralSearch&SID=Z2PC977i6cb82B3nHCJ&preferencesSaved=&highlighted_tab=

WOS

Írjuk be az első sorba, hogy Agriculture, a másodikba, hogy Economics. Mindkét sornál válasszuk azt, hogy ezek a szavak a címben jelenjenek meg! A harmadik sorba pedig válasszuk a megjelenés időszakát 2010-2012. A keresőprogram 9 találatot mutat.

Finomíthatjuk a keresést a nyelv megadásával, a teljes szöveg elérhetőségével, a megjelenés éveinek behatárolásával. A felbukkanó cikkek a megjelenés időpontja szerint rendezve - elsőként a legfrissebb cikk – jelennek meg.

A számunkra érdekesnek tűnő cikket vagy annak rövid összefoglalóját elmenthetjük egy mappába a számítógépen. Legyünk körültekintőek a kigyűjtött szakirodalom rendszerezésében, hogy utólag is megtaláljuk azt, amit már olvastunk. Szükségünk lesz ugyanis a megismert tények és gondolatok pontos hivatkozására.

A nemzetközi elektronikus szakadatbázisokban való keresés és tájékozódás legfőképp angol nyelven történhet. Magyar elektronikus szakadatbázis is létezik már, ez a MATARKA (4.3. ábra)

MATARKA: (MAgyar Folyóiratok TARtalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa) magyar kiadású szakfolyóiratok tartalomjegyzékét dolgozza fel könyvtári konzorcium keretében a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum vezetésével. A felvett adatok adatbázisba kerülnek és több szempont szerint

visszakereshetők, illetve az egyes számok külön-külön böngészhetők. A feldolgozás egyrészt kézi adatbevitellel történik, másrészt digitális formában már rendelkezésre álló adatok konvertálásával. A feldolgozott adatok:

 Szerzők és közreműködők: a cikkek írói, a rovatok gondozói, az ismertetők, bevezetők szerzői, a szemlék összeállítói.

 Rovat: a rovat megnevezése.

 Cím: a cikkek és minden egyéb írás címe. Ha a cikk idegen nyelvű, akkor az idegen nyelvű cím és esetleg a magyar nyelvű cím is szerepel.

 Oldalszám: a cikk kezdő oldala - befejező oldala. Nem kézi bevitelnél gyakori, hogy csak a kezdő oldalszám szerepel.

 Teljes szöveg: ugrópont (link) arra az internet oldalra, ahol a cikk teljes szövege megtalálható (ha van ilyen).

 Fájlformátum: a teljes szöveg fájlformátuma, pl. HTML vagy PDF

4.3. ábra: A MATARKA kereső felülete.

Forrás: http://www.matarka.hu/

A keresőfelületen a „Találatok szűkítése” alatt válasszuk ki szakterületként a

„Mezőgazdaság”-ot, időintervallumnak adjuk meg a 2000-2012 éveket és a kulcsszavakhoz gépeljük be „nemzetgazdaság” szót (4.4. ábra).

A megadott kritériumok alapján egy cikket talált a rendszer. Bővíthetjük a találatokat, ha a címben szereplő kifejezés különböző ragozott formáit is kérjük. Ezt úgy tudjuk megtenni, ha az alapszó után % jelet gépelünk be. Pl.: nemzetgazdaság%. Így már 6 találatunk lesz (4.5.

ábra)

4.4. ábra: A keresési kritériumok alapján kapott találatok a MATARKA keresőben.

Forrás: http://www.matarka.hu/talalat.php

4.5. ábra: Találatok a MATARKA kereső felületén bővített keresés esetén.

Forrás: http://www.matarka.hu/talalat.php

Válaszuk ki: Szerzők: Kovács Gábor A mezőgazdasági szektor nemzetgazdasági jelentősége Gazdálkodás, 2010. (54. évf.) 5. sz. 466-478. old.

A teljes cikk innen nem olvasható el, de a könyvtárban megtaláljuk a folyóirat papír változatát és elolvashatjuk a kérdéses cikket.